krycha202 09.07.10, 09:43 Otrzymalam nasiona hibiskusa z Mozambiku. Sa to duze czarne nasiona wielkosci pieprzu. Czy ktos moze mi poradzic jak z nimi postepowac? Przed wysadzeniem do doniczek i wogole i w szczegole. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: Hibiskis du Moswambique 09.07.10, 10:47 Ja bym wsadziła w ziemię, podlała i czekała az wykiełkuje :) Nie wydaje mi się, że wymagają szczególnego traktowania. Odpowiedz Link Zgłoś
krycha202 Re: Hibiskis du Mosambique 09.07.10, 11:15 Tez tak zrobie ale sie zastanawiam nad stratyfikacja tylko czy to potrzebne? W wyszukiwarce nic nie ma na ten temat:-( Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: Hibiskis du Mosambique 09.07.10, 11:29 Nigdy nie stratyfikowałam żadnych nasion, a wszystko rośnie. Jesli chcesz wysiać jeszcze w tym roku, szkoda czasu na stratyfikację, wsadzaj do ziemi :) Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Hibiskis du Mosambique 09.07.10, 12:49 Hibiskusy nie wymagają stratyfikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Hibiskis du Mosambique 09.07.10, 13:43 Stratyfikacji nasion moga wymagac rosliny pochodzace z naszej strefy klimatycznej, na pewno nie te z Mozambiku. Nasiona roslin z rejonow tropikalnych i subtropikalnych moga natomiast szybko tracic zdolnosc kielkowania -> warto je wysiac jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Hibiskis du Moswambique 09.07.10, 16:52 Przejrzałam anglojęzyczne strony o wysiewaniu tropikalnego hibiskusa i radzą najpierw nasiona naciąć, potem namoczyć z ciepłej wodzie, a potem zasiać w doniczkach, najlepiej pojedyńczo. Trzymać we względnym cieple (21-27 stopni C) i wilgoci, ale nie dopuścić do tego, by powierzchnia ziemi była stale mokra, bo nasiona zgniją. Odpowiedz Link Zgłoś
rodedendron Re: Hibiskis du Moswambique 09.07.10, 19:30 Zetrzyj papierem ściernym z jednej strony wypukłą część nasiona, tylko delikatnie,żeby nie uszkodzić.Zalej nasiona wrzątkiem na dobę, po tym czasie pojawi się w miejscu przetarcia zalążek rośliny. Odpowiedz Link Zgłoś