Dodaj do ulubionych

iglaki doniczkowe

30.08.10, 13:12
mam kilka gatunków iglaczków w domu, ale ich hodowla nstręcza mi
pewne trudności, robią się żółte, nie rosną. Jaki błąd mogę robić?
Jak się hoduje "choinki" w doniczkach?
DAM SOBIE RADĘ!
Obserwuj wątek
    • yoma Re: iglaki doniczkowe 30.08.10, 13:19
      Nie w domu po prostu... Masz jakiś balkon czy taras?
      • gucia.2 Re: iglaki doniczkowe 30.08.10, 13:44
        mam balkon, w pogodne dni wynoszę je tam, żeby były na powietrzu
        • yoma Re: iglaki doniczkowe 30.08.10, 13:49
          Powinny być cały czas na powietrzu. Iglak się w domu po prostu dusi, niestety.

W zimie też, a nawet zwłaszcza. Potrzebują się przespać na zimnie. Opatulenie
          donic, żeby nie przemarzły, to osobny temet :)
        • horpyna4 Re: iglaki doniczkowe 30.08.10, 13:53

A powinny być na balkonie cały czas, zwłaszcza podczas deszczu. Samo
          "powietrze" niewiele im da, potrzebują wilgoci i chłodu.
    • horpyna4 Re: iglaki doniczkowe 30.08.10, 13:50

W domu nie da się hodować roślin gruntowych z naszego klimatu, bo
      one muszą w zimie mieć zimno. Dotyczy to nie tylko rozmaitych
      iglaków, ale też róż i pierwiosnków bezłodygowych sprzedawanych od
      wielu lat w kwiaciarniach jako rośliny doniczkowe. I dość szybko
      padających w domu, zwłaszcza przy centralnym ogrzewaniu.

Iglaki w doniczkach można hodować na balkonie, trzeba tylko pamiętać
      o opatuleniu donic na zimę, bo taka mała bryła ziemi łatwiej
      przemarza, niż to samo w gruncie.

Jeżeli jednak chcesz mieć w domu coś iglastego, to jak najbardziej
      nadaje się araukaria. Chociaż nie każdemu musi podobać się jej
      regularna budowa i nieco egzotyczny wygląd.
    • wojteklm Re: iglaki doniczkowe 30.08.10, 22:24
      Wiele gatunków miniaturowych iglaków można hodować w donicach ale na balkonie.
      Potrzebują powietrza,chłodu,wody deszczowej.Na zimę donice ustaw na styropianie
      i owiń agrowłókniną,słomą itp.
      • gucia.2 Re: iglaki doniczkowe 31.08.10, 09:05
        po Waszych postach już tak zrobiłam -wyniosłam iglaczki na balkon
        • qubraq Re: iglaki doniczkowe 02.09.10, 17:19
          Od wczesnej wiosny mam na balkonie całkiem spore (70 cm) Himekomatsu i Asunaro w doniczkach
          - sa takie fajne takie bardzo zielone i ze smutkiem myślę ze juz za kilka dni trzeba je będzie gdzies
          wsadzić w ogrodzie w ktorym i tak juz jest tragicznie tłoczno; trzeba - bo zima nadchodzi wielkimi
          krokami - pigwowce i barwinki kwitną powtórnie ...
          • gucia.2 Re: iglaki doniczkowe 03.09.10, 10:23
            ale dlaczego musisz je wsadzić do ogrodu? Ja nie mam ogrodu i zostaje mi na zimę tylko balkon
            • yoma Re: iglaki doniczkowe 03.09.10, 11:12
              Bo ma :)

Zostaw je Gucia na zimę na balkonie, tylko im otul doniczki. Ziemia stanowi
              izolację przed mrozem, ale w doniczce jest jej za mało. Agrowłókniną możesz
              okryć albo folią bąbelkową albo wstawić razem z doniczką do większej doniczki, a
              między doniczki napchać starych gazet.

I tylko doniczki okrywasz, iglak ma wystawać!

Chociaż też zależy, gdzie ten balkon - mam świerczek na balkonie na 9 piętrze i
              okrywam tyle, co sośniną na zimę przyrzucę w celach estetycznych. Rośnie
              (świerczek, nie sośnina).
              • gucia.2 Re: iglaki doniczkowe 06.09.10, 10:01
                właśnie też mam min świerczka, wyniosłam go na balkon, jak radziliście, ale zastanawiałam się czy doniczkowiec ma mieć takie same warunki hodowli jak świerk rosnący w glebie. Czy w domu nie ma szns na jego hodowlę?
                • yoma Re: iglaki doniczkowe 07.09.10, 10:48
                  Ano takie. W domu nie przeżyje. I choinkę żywą, jeśli kupisz na święta, powinnaś wystawić na zewnątrz zaraz po Wigilii...
                  • joanka-r Re: iglaki doniczkowe 11.09.10, 17:30
                    A gdy wyniesiesz na klatkę w bloku, klatke bez ogrzewania? Przetrwa?Bo w zime na balkonie nie wiadomo jak podlewać, w mrozy np.
                    • irenazu Re: iglaki doniczkowe 11.09.10, 17:44
                      Iglaki i wszystkie inne,naszej strefy klimatycznej, jak już wcześniej pisano, potrzebują zimą zimna i to nie takiego jak na klatce schodowej.Musi być i mróz,i deszcz,i śnieg bo one tak już mają.Koniec,kropka.Nie kombinujcie bo tak jak nie przezimuje na dworze roślina z ciepłych krajów tak nie wytrzyma na dłuższą metę nasza roślina w domu.
                    • yoma Re: iglaki doniczkowe 11.09.10, 20:18
                      W zimie na balkonie w mrozy nie podlewać. Podczas odwilży podlewać. Dadzą radę, w lesie też ich nikt w mrozy nie podlewa :)
          • qubraq Re: iglaki doniczkowe 02.10.10, 11:06
            sam napisałem:

> Od wczesnej wiosny mam na balkonie całkiem spore (70 cm) Himekomatsu i Asunaro
            > w doniczkach; sa takie fajne takie bardzo zielone i ze smutkiem myślę ze juz za kilka dni
            > trzeba je będzie gdzies wsadzić w ogrodzie w ktorym i tak juz jest tragicznie tłoczno;
            > trzeba - bo zima nadchodzi wielkimi krokami - pigwowce i barwinki kwitną powtórnie ...

Oj zaspałem, miesiac minął, sosna księżniczka - Himekomatsu juz od dawna w gruncie ale tujopsis Asunaro jeszcze ciągle raduje oczy na tarasie- Chyba go dzisiaj - korzystajac z ladniejszej pogody - wsadze do gruntu. Próbowałem wielokrotnie zostawiac na zime opatulone doniczki z iglakami ale niestety - kleska! Konifery muszą sie jarowizowac w gruncie.
            Problem w tym ze obydwa moje ogrody - gorny i dolny już są zatłoczone ... a chcialbym miec Asunaro na widoku :-)
            • irenazu Re: iglaki doniczkowe 03.10.10, 07:47
              A nie możesz wkopać razem z doniczką w jakieś miejsce po jednorocznych-jeżeli takowe posiadasz?Może to byłby sposób.Ja w ten sposób zimuję róże,tulipany,inne cebulowe,które wiosną znowu wędrują na taras.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka