Dodaj do ulubionych

Rozmaryn...

22.12.10, 12:08
Jeszcze w listopadzie zabrałem z dworu do domu wszystkie zioła razem z wielkim kwitnącym rozmarynem; rozmaryn dalej kwitnie - jest obsypany błękitem po prostu! :-)
Obserwuj wątek
    • irenazu Re: Rozmaryn... 22.12.10, 14:22
      Gratuluję i zazdraszczam:).
      • mamap Re: Rozmaryn... 22.12.10, 14:27
        Nie zazdrosc, bo uschnie. Ja tez zazdroscilam sasiadce,ktora kupila rozmaryn w Leclercu z serii "ziola" czyli mala doniczke, rosl jak wariat na parapecie w kuchni czesciowo slonecznym. Potem juz jako roslina ozdobna-nie dawali rady zuzyc do gotowania.
    • marbor1 Re: Rozmaryn... 22.12.10, 14:39
      Mój stary [ok. 7-8 lat] obsypany też jest kwiatami. Młody - kupiona sadzonka w pełni lata - ma pełno pąków. Lada chwila się rozwiną.
      • smutas13 Re: Rozmaryn... 27.12.10, 21:15
        Mój kupiony w markecie, pięknie rósł przez lato. Chyba zbyt go obcimałam, bo przystopował
        i nie ma pączków kwiatowych. Dam mu trochę odpocząć ;-)
    • szadoka Re: Rozmaryn... 29.12.10, 11:40
      Nie wiem jak Wam sie to udaje... moj taki niewielki raczej. Rosnie sobie bidulek na parapecie i czeka na wiosne. kwitnac nie zamiaruje. Moze wiosna wymienie mu calkiem ziemie i dam wieksza donice?
      • princesswhitewolf Re: Rozmaryn... 29.12.10, 14:41
        No ale rozmaryn to iglak, wiec zima powinien zostac na dworze, aby ladnie kwitnac nastepnego roku. Ja tak robie z moim rozmarynem...
        zakladam ze macie jakis ogrodek czy parapet na zewnatrz domu
        • horpyna4 Re: Rozmaryn... 29.12.10, 16:00
          Że co? Jaki znów iglak? On tylko ma wąskie liście, ale jest jak najbardziej liściasty.
          • princesswhitewolf Re: Rozmaryn... 29.12.10, 18:37
            zatem liscie ma klujace jak iglaki. No u mnie na ogrodku rozmaryn w doniczce stoi caly rok
            • yoma Re: Rozmaryn... 31.12.10, 14:25
              A skąd ty? Może to jałowiec...
              • marbor1 Re: Rozmaryn... 31.12.10, 15:49
                Rozmaryn jest roślinką ciepłolubną i naszych zim w ogrodzie nie przetrzyma. Rzadko się zdarza aby w naszych warunkach temperatura zimą nie spadała poniżej -5 stopni.
        • smutas13 Re: Rozmaryn... 31.12.10, 18:06
          princesswhitewolf napisała:

> No ale rozmaryn to iglak, wiec zima powinien zostac na dworze, aby ladnie kwit
          > nac nastepnego roku.
          Kiedyś, też tak myślałam i z premedytacją zostawiłam jeden krzaczek na balkonie - na stole,
          w cieplejszym kąciku. Wiosną, wszystkie igiełki zbrązowiały i opadły. Już nie eksperymentuję.
          • princesswhitewolf Re: Rozmaryn... 02.01.11, 21:10
            ale ja juz ta doniczke juz kolejny rok trzymam na dworze. Fakt, to UK wiec moze nieco cieplej...
            • qubraq Re: Rozmaryn... 09.01.11, 18:51
              A moj, mimo stania na niepodgrzewanym oknie, juz brązowieje od dołu - więc go nie ruszam i za jakis czas zbiorę spod niego igliwie do przypraw; kiedys zabierałem wielki krzak
              rozmarynu na zime do biura; stał na parapecie w ogromnym oknie i jakos udawało mu sie przeżyc do wiosny - i tak przetrwał kilka dobrych lat dorastając do przeszło metra wysokości;
      • agnieszsz Re: Rozmaryn... 29.12.10, 16:06
        Mój kilkuletni też nie kwitnie - chyba dlatego, że końcówki ma obskubywane. W końcu po to jest.
        • mysza54 Re: Rozmaryn... 09.01.11, 22:58
          A ja co roku kupuje, zima stawiam na parapecie i jeszcze żaden nie przetrwal zimy:(
          • dana_0 Re: Rozmaryn... 03.02.11, 19:01
            mój też nie przetrwał jeszcze ani jednej zimy
          • yoma Re: Rozmaryn... 03.02.11, 19:11
            A bo mu pewnie na parapecie za gorąco.
            • horpyna4 Re: Rozmaryn... 03.02.11, 19:21
              Rozmaryn hodowano w chałupach masowo w czasach piosenki "O mój rozmarynie..."

Były to czasy bez centralnego ogrzewania, a piec w pokoju stał przy ścianie przeciwnej do okiennej. Na parapetach było zimą po prostu zimno. A ponieważ bezwzględna wilgotność powietrza w pokoju była mniej więcej wyrównana, to zimne powietrze na parapecie miało dużą wilgotność względną, co dla rozmarynu jest bardzo korzystne: jego nazwa pochodzi od morskiej rosy - ros marinus.

Parapet z kaloryferem pod spodem nie nadaje się dla rozmarynu.
              • kocia_noga Re: Rozmaryn... 23.02.11, 13:50
                horpyna4 napisała:

> Parapet z kaloryferem pod spodem nie nadaje się dla rozmarynu.

A, dzięki, bo mój kilkuletni śp. rozmaryn w końcu którejś zimy odszedł do lepszego bezkaloryferowego świata.
                Twój post jednakże daje nadzieję, zaczęłam już szukać dobrego miejsca na zimowlę dla następcy nieboszczyka.
                • qubraq Re: Rozmaryn... 27.03.14, 15:45
                  Wyniosłem juz 2 tygodnie temu moje rozmaryny i mirt na balkon; jeden rozmaryn juz kwitnie od kilku dni! :-)
                  • kocia_noga Re: Rozmaryn... 29.03.14, 07:58
                    qubraq napisał:

> Wyniosłem juz 2 tygodnie temu moje rozmaryny i mirt na balkon; jeden rozmaryn j
                    > uz kwitnie od kilku dni! :-)

No cóż, zazdroszczę, ale ty masz tam taki mikroklimat, że jest to mozliwe, u mnie neistety nie :(. Za to mam w zimnej szklarni laur- co roku dawniej przenoszony na zime do domu gdzie chorował i marniał, tę zimę przeżył w znakomitej formie. Zostawię go tam z nadzieją ,że nawet duzo sroższą zimę przetrwa i będzie tam sobie rósł jako stały rezydent.
                    • qubraq Re: Rozmaryn... 02.04.14, 15:37
                      Zazdroszczę zimnej szklarni! ;-) te obiecane nalewki ciągle czekaja na Ciebie... może sie kiedys w końcu skusisz na nie... :-)
            • redspawn13 Re: Rozmaryn... 07.02.11, 09:21
              jakie lubicie zioła oprócz rozmarynu?
              • yoma Re: Rozmaryn... 07.02.11, 12:23
                To jakaś ankieta? :) Czosnek niedźwiedzi.
                • dagusia333 Re: Rozmaryn... 23.02.11, 11:33
                  Ja kupiłam dziś płożący odm."Prostratus", miał ktoś? Mam zamiar przetrzymać go na parapecie w chłodnym pomieszczeniu do maja i posadzić do donicy.Postawię pod południową, ceglaną ścianą, gdzie oprócz oleandrów i pelargonii wszystko z typu kwitnących , pojemnikowych mi pada w połowie lata od nadmiernego słońca.Czy to będzie dla niego dobre miejsce?
    • pinkink3 gratuluje! 29.03.14, 04:51
      Wyniosłem juz 2 tygodnie temu moje rozmaryny i mirt na balkon; jeden rozmaryn juz kwitnie od kilku dni! :-)

Ty to masz szczescie Jedrusiu do rozmarynow - moje, rosnace badz co badz w naturze, kwiatow jeszcze nie maja.
      Gratuluje 'zielonej reki' albo jak to u mnie mowia - 'green thumb', czyli zielonego kciuka!)))
      • qubraq Re: gratuluje! 02.04.14, 15:41
        pinkink3 napisała:

> Ty to masz szczescie Jedrusiu do rozmarynow - moje, rosnace badz co badz w naturze,
        > kwiatow jeszcze nie maja.
        > Gratuluje 'zielonej reki' albo jak to u mnie mowia - 'green thumb', czyli zielonego kciuka!)))

Pinki ! Cześć jak sie ma Kalifornia?! Nasz MSZ chce od Was wypożyczyć dwie ciężkie brygady do obrony przed napaścią ze wschodu... Mamo moja, czego-to ludzie nie wymyślą... ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka