krasnowo 07.06.04, 10:31 szerokolistna, coś na temat - może ktoś ma w ogrodzie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: kalmia 07.06.04, 21:24 Witam. Kalmia szerokolistna dorasta w naszych warunkach klimatycznych do 2m wysokości. Kwitną na przełomie maja i czerwca.Rosną najlepiej na stanowiskach słonecznych i półcienistych,osłoniętych przed mroźnymi wiatrami.Wymagają dużej wilgotności w podłożu i powietrzu.Gleba powinna być kwaśna,próchnicza,ściółkowana korą.Zimą zaleca się okrywanie roślin,a latem w okresie suszy należy je podlewać. amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
barbinator Re: kalmia 11.06.04, 14:18 Ja mam i uważam, że to bardzo trudna w uprawie roslina. Sadzę ją sobie regularnie od 5 lat (ze względu na kwiaty, są niesamowite i bardzo mi pasują do ogródka w stylu japońskim, rośnie obok dwóch klonów palmowych i paru pierisów) Właściwie co roku mam z kalmią jakieś problemy, rok temu zmarzła - w tym roku pięknie kwitnie ale za to nie wiedzieć dlaczego traci liście. Za pierwszym razem przedobrzyłam z ilością nawozu - po szkodzie dowiedziałam się, że ona tego bardzo nie lubi. Za drugim za bardzo podlewałam...itd itp Ale w tym roku posadziłam kolejne trzy rośliny... Odpowiedz Link Zgłoś
amadyn Re: kalmia 11.06.04, 19:30 Witam. Nikt nie mówił że będzie łatwo (żartuję) Pozdrawiam, amadyn Odpowiedz Link Zgłoś