Dodaj do ulubionych

Początek ogrodu

31.03.12, 19:39
Witajcie! Bardzo potrzebuję Waszej pomocy. Muszę w tym roku ogarnąć działkę, która razem z domem ma 1200m2. Na razie mamy nawiezioną ziemię, która jeszcze leży nierozgarnięta. Problem jest w tym, że niestety nie stać mnie na gotowy projekt ogrodu ani tym bardziej na całościowe założenie go przez profesjonalistów. W tym roku koniecznie chcemy zrobić trawę i parę drzewek ( w zależności od kosztów). Chcemy też jakoś zasłonić się od sąsiadów, dlatego planujemy na około żywopłot z tuji brabant, jednak nie jestem co do tego całkiem przekonana, bo podobają mi się ogrody niesymetryczne, bardzo zarośnięte, z ciekawymi zakątkami. Rozważam też zostawienie na działce pagórka z nawiezionej ziemi i obsadzenie go czymś, żeby było ciekawiej. Co myślicie o takim pomyśle? Zasadnicze pytanie: Od czego zacząć zakładanie ogrodu, jakie rośliny na początek, mając bardzo ograniczone fundusze?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Początek ogrodu 31.03.12, 20:19
      zacznij od rozgarnięcia ziemi i posiania trawy, bo już czas.
      resztę sukcesywnie, w miarę posiadanych środków.
      wygospodaruj sobie jakieś fajne miejsce na warzywnik oraz na miejsce wypoczynkowe.
    • hipciajka Re: Początek ogrodu 31.03.12, 21:36
      Popatrz na przykłady innych ogrodów, popytaj właścicieli, poczytaj, jak oni zakładali swój ogród, forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/33-moj-ogrod
    • reece32 Re: Początek ogrodu 01.04.12, 22:07
      Myślę, że powinien przydać Ci się jakiś stolik do ogrodu, jeśli zaprosisz do siebie znajomych.
      Polecam zajrzeć tutaj:
      allegro.pl/listing/user.php?us_id=23191981
      Są tam fajne stoły, które możesz złożyć i schować.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka