Dodaj do ulubionych

malwy a zima

01.10.12, 11:22
wysiałam latem malwy do skrzynki. uradowało mnie, że wyrosły, bo uschłe badyle z nasionami leżały ze dwa lata w kącie. ale taraz nie wiem, czy jeśli wysadzę je do gruntu, takie 10-12 cm, to w przyszłym roku zakwitną? no i jeszcze: czy jeśli powtórzę eksperyment skrzynkowy w domu, a wyrośnięte sadzoneczki schłodzę stopniowo, to dogonią te pierwsze? ja mam zawsze opóźnienie z tym sianiem :-)
Obserwuj wątek
    • leeliana Re: malwy a zima 01.10.12, 12:03
      Posadziłabym sadzonki w gruncie i lekko okryła. Malwy są jak bratki - dwuletnie, powinny zakwitnąć w przyszłym roku. Można je też zadołować w tych skrzyneczkach i okryć.
    • mamap Re: malwy a zima 01.10.12, 13:01
      Wsadzaj do gruntu. Malwy maja b.dlugie korzenie i w skrzyneczce bedzie im zle. Zakwitaja w drugim roku po wysianiu,a potem sa i sa w tym samym miejscu.Oraz wysiewaja sie tu i tam.
      • nastja Re: malwy a zima 06.10.12, 15:23
        wysadź jak najprędzej, póki jeszcze są małe. Malwa ma korzeń palowy i potem jak podrośnie to bardzo łatwo go uszkodzić przy przesadzaniu.
    • 42andzia Re: malwy a zima 22.10.12, 14:11
      Malwa rośnie szybko, i jest to roślina z nasion, ale jak raz zasiejesz to na drugi rok może się okazać że będzie w tym samym miejscu, ponieważ nasiona same spadają z kwiatów i się sieją, przynajmniej tak jest u mnie. Ja nigdy malw nie sadze w domu na zimę,aby na wiosnę sadzonki sadzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka