16.05.13, 14:11
Potrzebuję Waszej pomocy.Otóż mam w ogrodzie klona i obok niego drzewko,które kwitnie wiosną na różowo.Nie pamiętam jego nazwy.
Zeszłego roku coś się stało z owym drzewkiem,bo liście zrobiły się czarno-zielone i pokryte czymś lepkim.Opryskiwałam je, jakimś specyfiekiem na mszyce,ale to nic niedało.Musiałam poczekać do jesieni.Drzewko zrzuciło liście i był spokój.Teraz,chcąc zapobiec "atrakcjom" zeszłorocznym popryskałam je Substralem na mszyce.Efekt taki,że liście się poskręcały,ale robali żadnych nie było,do wczoraj.Wczoraj zauważyłam po spodniej stronie liści,małe białe i brązowe punkciki,które się ruszają.Więc to chyba znowu jakieś robale.I tu moje pytanie,czym opryskać drzewko,żeby się tych robali pozbyć,chodzi mi o coś skutecznego,sprawdzonego.Bo ten substral nie zadziałał,pomimo,że robiłam oprysk "profilaktyczny" robale i tak weszły na drzewko.Widzę tez,że migdałek rosnący niedaleko też zaatakowany.Liczę na Waszą pomoc.
Obserwuj wątek
    • dagusia333 Re: Robale 16.05.13, 21:13
      Może masz głóg 'Paul`s Scarlet?
    • k1234561 Re: Robale 17.05.13, 12:36
      Tak,to jest ten głóg.Sprawdziłam właśnie w necie.Co do zerwania liścia i obejrzenia go przez fachowca,to u mnie bez szans,bo najbliższe centrum ogrodnicze mam ok.40 km od siebie to raz,dwa że najbliżej mam do Nomi,ale tam nie ma co liczyć na fachową pomoc.Myślałam,że ktoś z Was doradzi mi jakim specyfikiem potraktować Głóg aby pozbyć się tych paskudnych robali.
      • dagusia333 Re: Robale 17.05.13, 15:46
        Domyśliłam sie , że chodzi o ten głóg, bo u mnie tez rośnie i podobny problem jest, a właściwie był.Młode listki w maju co roku miały czarnobordowe plamy, zwijały się i wewnątrz tego zwiniętego liścia były takie szarobiałe mszyce, ale trzeba się było dobrze przyjrzeć, by je zauważyć.Gdy nie robiłam oprysku wkrótce liście zczynały być lepkie i czarne od wydzieliny.W zeszłym sezonie opryskałam Mospilanem po zuważeniau szkodnika.w tym roku tylko sporadycznie zauważyłam te plamki, a listki sa zdrowe.
        Te szkodniki nie wchodza na drzerwo tylko zimują na gałązkach i atakują zaraz po pęknięciu pąków.
        Może tez byc Confidor do zwalczania.
        • k1234561 Re: Robale 17.05.13, 18:12
          Kupiłam póki co Decis na mszyce Bayera.Opryskam ten mój głóg tym.Jak znam życie na jednym oprysku się nie skończy,więc potem spróbuję tego Confidora albo Mospilana.Bardzo dziękuję za pomoc.
    • dar61 Panaceum 17.05.13, 21:10
      Na to najlepszy jest
      antybandyta ultradźwięczny.
      Odstraszy też krety, nornice, pojawy mbweli.

[niesprawdzone]
      • kocia_noga Re: Panaceum 18.05.13, 07:29
        To nie w tym wątku, ale też dobre:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka