23.09.04, 09:39
W jaki sposób mogę pobrać nasiona z mojej datury (chciałabym podarować kilka
sąsiadce); kiedy zaczną się zawiązywać? Nie wiem dokładnie, jaka to odmiana-
kielichy są ciemnożółte, roślina się nie rozkrzewia, kwitnie w dużej donicy.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • perlai Re: Datura 23.09.04, 10:13
      nie wiem nic o możliwości pobrania nasion datury. ja dostałam od
      koleżanki "szczepkę": odcięty czubek z kilkoma listkami wsadzony do ziemi.
      trochę trwało zanim się ukorzenił, ale w końcu się udało i rośnie!
    • krokcia Re: Datura 23.09.04, 10:31
      Gdy będziesz ją przycinac na zimę,wstaw porostu odcięte części do
      wody .Korzenie puszcza błyskawicznie.W ten sposób uzyskasz kilka sadzonek
      gotowych do podarowania.Szczegółowy artykuł na temat datur zamieszczony był w
      jednym z nr Kwietnika,chyba z lipca.
      • jessi Re: Datura 27.09.04, 09:25
        Datura jest trujaca roslina - w sredniowieczu i pozniej takze uzywana przez
        czarownice - smiertelna dla dzieci.

Jessica
    • krokcia Re: Datura 23.09.04, 10:39
      u mojej siostry zawiązały się podłużne owocniki po opadnięciu kwiatów,ale nie
      słyszałam o takim skutecznym sposobie rozmnażania.Jedynie odmiany
      jednoroczne,tzw.bielunie pozyskuje się z nasion.Gdy przekwitna zawiązuja się
      owocniki przypominające koczastą otoczkę kasztana,z mnóstwem nasionek w
      środku.Na wiosnę przed wysiewem trzeba je 24h moczyć w wodzie,aby łatwiej
      wykiełkowały.
      • jessi Re: Datura roslina - TRUCIZNA 27.09.04, 01:25
        OCH! - jesli to naprawde datura to najlepiej te nasiona zniszcyc.To jes bardzo
        trujaca roslina - KAZDA czesz tej rosliny jest trujaca a dla dzieci smiertelna -
        dla doroslych rowniez i nawet najmniejsza dawka powoduje halucynacje.
        Kwiaty datury stoja pionowo do gory a po przekwitnieciu ma klujaca kolbe z
        nasionami przypominajaca kasztana!
        Podobna do datrury jest burgmansia alle kwiaty tej rosliny zwiszaja do
        dolu.DOBRZE SIE ZASTANOW zanim dature wychodujesz! Pamietaj o innych.
        Przeciez jest tyle pieknych pachnacych innych kwiatow!!!!!!!!!!!!!!!!
        Jessica
    • jerzy.wozniak Re: Datura 27.09.04, 19:59
      Już kilka razy pisałem jak jest różnica pomiędzy bieluniem i daturą. Niby to to
      samo ale jednak nie bardzo! Datury nie związują u nas nasion a jeśli już nawet
      to nic raczej z nich nie wychodzi. Po prostu za krotki okres wegetacyjny, a
      oprócz tego większość to odmiany ogrodowe nie palące się do zawiązywania
      owoców. Natomiast bielunie owszem można rozmnażać z nasion które wykiełkują
      zawsze o ile upadną na ziemię jest to bowiem roślina ruderalna czyli rośnie
      wszędzie i jest nie do zabicia. Co do jej toksyczności to jest ona przesadzona
      dość mocno. Oczywiście jak nażremy się niesmacznych nasion to możemy i fiknąć,
      ale kto to je. Gorzej z dziećmi bo tu zarówno datura jak i bieluń są dla nich
      niebezpieczne, gdyż zjedzenie kwiatka może rzeczywiści powodować halucynacje.
      Ale nie przesadzajmy! Jeśli byśmy tak patrzyli na rośliny to niewiele by ich
      zostało do uprawy w ogrodzie czy w domu!!!!
      Poza tym od datury są znacznie groźniejsze rośliny naprawdę śmiertelnie
      trujące, a mimo to cieszą się wielkim wzięciem. Ważne jest bowiem abyśmy
      wiedzieli o ich groźnych właściwościach co pomoże im ich uniknąć. Reszte
      wyszukajcie w archiwalnych watkach!
      Jurek
      • kulka122 Re: Datura 28.09.04, 20:04
        Dziękuję za informacje; przy okazji-czy bieluń rośnie "na dziko" np. w lesie
        lub na łąkach?
        • jerzy.wozniak Re: Datura 28.09.04, 21:25
          Tak, to bardzo pospolita roślina ruderalna, czasem po wsiach widać tego całe
          zagony. Oczywiście bielunie ogrodowe są nieco poprawione przez ogrodników, ale
          ten nasz bieluń dziędzierzawa jest bardzo pospolity. Drugi z tej rodzinki to
          lulek czarny nieco rzadszy, ale tez piękny. Niestety nie doczekał się łask
          ogrodników i jest tylko ten dziki. Ja oczywiście wysiewam wszystko co magiczne
          i trujące! A ich nasiona często rozstępuję pod płotami, to typowe rośliny
          przypłocia każdej starej polskiej wsi.
          Jurek
          • kulka122 Re: Datura 29.09.04, 14:30
            Przepraszam, że tak zawracam Panu głowę, ale chciałam jeszcze uściślić dane na
            temat bielunia. Moi cioteczni (to jeszcze malcy) mieszkają na wsi. Kiedyś
            starszy zjadł jakiś "przypłotowy" kwiat- i leżał nieprzytomny przez kilka
            godzin. Z Pańskiego opisu domyślam się (dopiero teraz!), że mógł być to
            właśnie bieluń. Czy nie powinnam jakoś zmobilizować wujka, żeby powycinał te
            rośliny? Z drugiej strony -po tym wypadku mama rozmawiała z wujostwem, a oni-
            choć byli przerażeni- uznali, że wycinanie każdego , najmniejszego nawet
            przydomowego chwastu jest po prostu bez sensu. Jak się upewnić, że mam do
            czynienia z trującym bieluniem? Może chociaż te wujek by wyciął...
            • jerzy.wozniak Re: Datura 29.09.04, 15:03
              W tym wypadku nie są winne rośliny lecz opiekunowie dzieci - należy milusińskim
              wytłumaczyć że nie bierze się do pyska wszystkiego co rośnie! Na przypłociach
              rośnie na przykład szczwól plamisty - a po jego zjedzeniu (choć pachnie
              pluskwami) do ciotecznych braciszków nawet nie zdąży dojechać pogotowie. O
              cykucie tez pewnie słyszeliście - no właśnie ona też rośnie nałakach i przy
              drogach. No chyba że wytniemy wszystko - cisy też!
              Jurek
              • kulka122 Re: Datura 29.09.04, 19:10
                Dziękuję, przekaże to "dalej".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka