goga15 29.12.04, 01:21 Moja juka od jakiegoś czasu ma biały, mączny podobny do pudru nalot u nasady liści.Schną one i żółkną .Kwiat marnieje w oczach! Czy można ja jeszcze uratować!!?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulatur Re: JUKA-POMOCY!!! 29.12.04, 17:07 To prawdopodobnie mączniak(jeżeli wygląda jak puder, mąka)-w sklepie specjalistycznym doradzą czym opryskać.Liście usuń i spal, bo przy takich temperaturach gotów się mnożyć! Odpowiedz Link Zgłoś
tomkoy Re: JUKA-POMOCY!!! 29.12.04, 20:33 Dobre wyniki daje Bayleton. Zgodnie z radą koleżanki spal porażone liście. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: JUKA-POMOCY!!! 29.12.04, 20:37 Weź paluszkiem spróbuj rozetrzeć ten puder jeśli ma on konsystencję mąki i nie daje się zetrzeć to mączniak (bardzo rzadko atakuje rośliny doniczkowe) jeśli zaś to coś się rozmaże i jest kleiste masz do czynienia z wełnowcami pędowymi o których pisałem tu wiele razy i obstawiam, że właśnie jest ten szkodnik na twojej juce. Jest on bardzo częsty i atakuje wiele roślin domowych. Jest oprócz tego bardzo trudny do wytępienia. Niestety należy kupić środek chemiczny o nazwie Mospilan i kilka razy w tygodniowych odstępach opryskać nim jukę. Pomaga jeśli zmyjesz te naloty za pomocą watki nasączonej denaturatem lub innym spirytusem. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś