Dodaj do ulubionych

Primula elatior

07.04.06, 18:25
Witam, bardzo was proszę o radę. Pod koniec lutego wysiałam do doniczki pierwiosnka i już ładnie nasionka wyrosły. Moje pytanie brzmi czy mogę go teraz przesadzić na moją rabatę? Pytam ponieważ na opakowaniu pisało że wysiewać wpsrost do gruntu,a ja wysiałam w domku do doniczki-ponieważ zraziło mnie to że w tamtym roku kupiłam "gotową"primulkę wysadziłam do ogródka po kwitnieniu-ale ona zginęła:( czy jak te małe roślinki teraz przesadze to dobrze zrobię? Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Primula elatior 07.04.06, 18:46
      Prymule gruntowe nie znoszą ciepłego, suchego powietrza, jakie jest w
      mieszkaniach przy włączonym ogrzewaniu. Dlatego trzeba je przesadzać do gruntu
      możliwie szybko. Najlepiej w miejsce półcieniste i wilgotne. Posadzone w suchym
      i bardzo nasłonecznionym miejscu też marnieją. Najlepiej spróbuj wysadzić do
      gruntu kilka siewek i zobacz, jak się trzymają. Potem możesz wysadzić resztę,
      ale w międzyczasie potrzymaj je w możliwie chłodnym miejscu mieszkania. Jak
      najdalej od kaloryfera, bo zaczną więdnąć. Wskazane jest przetrzymywanie raczej
      w inspekcie.
      • asienka83 Re: Primula elatior 07.04.06, 19:04
        Jestem bardzo wdzięczna za odpowiedź:) Tak więc jutro chyba wsadze kilka siewek i zobaczymy...
        Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka