20.04.06, 19:07
jeszcze raz bardzo proszę oporade co mozna posadzic pod orzechem dochodzi
troche słonca.Chciałabym tam posadzic pnącze albo dekoracyjne krzewy,ale
jakie bo słyszałam ze pod orzechem nic nie chce rosnąc
Obserwuj wątek
    • joasia72 Re: orzech 20.04.06, 22:14
      Witam, poczytaj ten wątek, ktoś miał taki sam problem:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=19339334&a=19339334

• venus22 Re: orzech 20.04.06, 23:30
        to ciekawe z tym orzechem.. z tego co inni napisali wynika ze jednak cos tam
        pod nim rosnie,
        a ja znowu kiedys w magazynie ogrodniczym wyczytalam ze korzenie orzecha
        produkuja jakas "trucizne" ktorej zadaniem jest pozbyc sie konkurencji do wody,
        pozywki itd i dlatego malo co pod nim rosnie..
        moze prawda??

Venus
        • halfoat Re: orzech 20.04.06, 23:43
          Prawda, moja siostra, która jest biologiem oświeciła mnie w temacie orzecha. To
          jest podstępny typ, który w walce o przetrwanie stosuje nieuczciwe metody.
          Produkuje substancje chemiczne hamujące kiełkowanie i wzrost innych roślin. Jest
          to allelopatia ujemna. Pod moim orzechem faktycznie niewiele rośnie.
    • podyanty Re: orzech 21.04.06, 01:20

Sasiedzi maja olbrzymi orzech wloski rosnacy zaraz za plotem wiec jego korzenie musza byc rowniez
      pod naszym ogrodkiem warzywnym. W warzywniku rosna sobie bez problemow: kukurydza, ogorki,
      pomidory, truskawki, szczypiorek, cukinia, karczochy, ogorecznik, nagietki, zywokost oraz pory.

A bezposrednio przy orzechu rosnie jak glup ten cholerny barwinek, ktorego nijak nie moge sie
      pozbyc.

NB Z orzecha ludzie maja maly pozytek - sulphur crested cockatoos zzeraja wszystko w mgnieniu
      oka!
      Pozdrawiam -
      • izawawa Re: orzech 22.04.06, 19:16
        Noooo.... Oprócz barwinka , jeszcze paprocie rosną rewelacyjnie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka