Dodaj do ulubionych

mlecz na działce

07.05.06, 10:25
Niedawno kupiłem działkę, na której terenie znajdowało się pastwisko. Działka
jest bardzo porośnięta mleczem - co z tym zrobić? Czy trzeba ją przeorać i
zasiać trawę czy jest jakiś inny sposób (regularne koszenie i podsiewanie
trawy)
Obserwuj wątek
    • joasia72 Re: mlecz na działce 07.05.06, 10:32
      Jak chcesz mieć łąkę kwitną to już masz:), ale jeżeli ma to być trawnik, to trawy pastwiskowe trzeba zaorać, teren odchwaścić, prawidłowo przygotować podłoże i założyć standardowy trawnik.
    • citisus Re: mlecz na działce 07.05.06, 10:40
      Na mlecza jedynie chemia sskuteczna. Zaoranie nic nie da bo mlecz jest jak
      hydra. Bo z każdego kawałka korzenia mlecza nowy wyrośnie.
      • araukaria_ge Re: mlecz na działce 07.05.06, 15:00
        Z mleczem ja rozstałam się za pomocą STARANE ... jedyny skuteczny środek ktory
        zadziałał w 100%.
        • tatakamila Re: mlecz na działce 07.05.06, 19:14
          gdzie to kupić i w jaki sposób się to stosuje
          • maedma Re: mlecz na działce 07.05.06, 21:22
            Jak chcesz załozyć nowy trawnik, użyj preparatu Roundup, wnika do korzenia
            powodująć śmierć zielonych roślin (absolutnie wszystkich). Jest bardzo
            skuteczny. Kupisz go w sklepach ogrodniczych razem z instrukcja stosowania.
    • tram_ktos Re: mlecz na działce 10.05.06, 22:55
      Tak - regularne koszenie to sposób na łąkę.
      Oczywiście mniszka nie wyeliminuje, ale pytanie, czy to jest celem. Może warto
      mieć po prostu łąkę?
      Podsiewać też można, zwłaszcza po zbronowaniu.
      Kiedyś w górach kosiłem potwornie zachwaszczony nieużytek kosą. Sam byłem
      zaskoczony jak szybko stał się całkiem przyzwoitą łąką (po 3 koszeniach w
      roku) - choc oczywoście do angielskiego trawnika było bardzo daleko.
    • jerzy.wozniak Re: mlecz na działce 11.05.06, 06:36
      Nie wiem co wam przeszkadza mniszek nieprawidłowo zwany mleczem – mlecz jest
      podobny ale to inny rodzaj botaniczny i nie stanowi on problemu na trawniku.
      Mniszek to piękna roślina i ja nie wyobrażam sobie trawnika czy łąki bez tej
      rośliny. Jak słusznie ci napisano zwalczyć go można jedynie chemią i to tylko w
      dużym stężeniu. Jednak oprysk taki to śmierć dla żab! I innych płazów więc
      należy go stosować jedynie w skrajnych wypadkach. Najlepszą metoda jest
      regularne koszenie trawnika (co 3-4 dni). Zabieg ten skutecznie eliminuje lub
      ogranicza występowanie większości roślin niepożądanych na trawnikach.
      Jurek
    • basia2u Re: mlecz na działce 12.05.06, 01:16
      Jezeli chcesz uzywac dzialke do wypoczynku, to sie nie przejmuj mleczami.
      Pieknie wygladaja na wiosne gdy kwitna. Przejedz kosiarka zanim dojrzeja
      nasiona, to nie beda sie dalej rozsiewaly. Mlecze nie wymagaja nawozenia, zawsze
      sa zielone (nawet gdy trawa wysycha z braku deszczu. Listki mleczy sa swietnym
      dodatkiem do salaty (trzeba je zaciemnic na kilka dni pod szczelnym naczyniem,
      zeby stracily goryczke.

Jezeli chcesz zalozyc grzadke lub klomb, to najlepiej zakryj to miejsce czarna
      folia plastikowa i poczekaj az slonce wypali wszystkie rosliny pod spodem. Przed
      zima skop, nawiez kompostem lub nawozem i na przyszla wiosne bedzie gotowa do
      sadzenia.

Jak ci sie pojawi na tej grzadce kilka mleczy, to zalej wrzatkiem. Tak samo
      skuteczne jak chemiczne trucizny, a o wiele zdrowsze. Nie mowiac o tym, ze przy
      okazji mozesz zaparzyc popoludniowa herbate.

Chcialam Ci pokazac jak pieknie wyglada moja zamleczona laka, ale to udalo mi
      sie wkleic zdjecia.

Pozdrowienia,

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka