Dodaj do ulubionych

rhododendron

03.06.06, 09:14
Mój rhododendron w tym roku nie zakwitł, nie miał nawet pączków, tylko suche
miejsca w miejscu pąków. Co moge zrobić? czy da sie coś z nim zrobić czy
czega go śmietnik? A może poobcinać te suche pączki i za rok zakwitnie?
Proszę o porady
Obserwuj wątek
    • leda16 Re: rhododendron 03.06.06, 09:58
      Póki nie wiadomo co mu jest, nie rób z nim nic, a zwłaszcza nic mu nie
      obcinaj!!!. Czy został nawieziony wiosną nawozem do rododendronów? Ma nowe
      przyrosty i zielone liście? W jakim miejscu rośnie i jaką ma ziemię? Być może
      trzeba mu dosypać specjalnej ziemi albo przesadzić. Różanecznik ma kwiaty na
      ubiegłorocznych pąkach, więc już rok temu go zaniedbałaś.
      • gosiula81 Re: rhododendron 03.06.06, 21:32
        Dopiero w kwietniu kupiłam tą działkę więc nie wiem co poprzedni właściciele z
        nim robili. Ja na wiosnę nawiozłam nawozem specjalnym dla rododendronów, ale on
        nawet nie rośnie. Nie zauważyłam nowych przyrostów. Liście ma zielone. Może
        faktycznie sprobuje go przesadzić. Szkoda mi go:(
        • leda16 Re: rhododendron 03.06.06, 22:56
          Podejrzewam, iż wiem, co z nim robili. Kupili go w OBI, Castoramie lub Tesco na
          tzw. promocji :). Kwiaty były sztucznie, na siłę pędzone i po czymś takim on
          może i 2 lata nie kwitnąć podobnie, jak kupiona w tych marketach rozkwitnięta
          hortensja w doniczce. Wiesz Gosiula dlaczego różaneczniki są takie drogie? Bo
          rosną b. powoli. Po kwitnieniu różanecznik wypuszcza po parę listków na każdej
          dojrzałej gałęzi, tworzy nowy pąk i to kres jego możliwości na jeden sezon. Ja
          też mam taki kupiony w ub. roku w Tesco. W tym roku nie zakwitnął, a pąki ma
          wielkości połowy paznokcia. Oczywiście do przyszłego roku w ogóle nie urośnie.
          Trzeba cierpliwie poczekać. Ma zielone liście to znaczy, że żyje.Po kwitnieniu
          skoczy w górę, choć b. niewiele.
          • colla18 Re: rhododendron 04.06.06, 12:04
            a moze poprostu przemarz?
    • aga717 Re: rhododendron 04.06.06, 19:18
      Moje w zeszłym roku tez nie kwitly a teraz tak . Dużo wody (nawet zimą) i o
      odpowiedniej porze nawóz i kwasny torf do podsypania. Polecam strone:

www.cieplucha.com.pl/forum/index.php3?bn=4web_forumcieplucha
      • polonezka Przemarznięty rododendron 04.06.06, 19:32
        Proszę o radę.
        Część gałązek rododendronu przemarzła. Te niżej ziemi, przykryte śniegiem
        zakwitły, te trochę wyżej straciły liście, nie kwitły, ale niektóre wypuszczają
        listeczki-łodyżki. Cała korona, niestety umarła (chyba) - wygląda sucha i
        zamarła.
        Co z tym zrobić? Słyszałam, że nie należy rododendronów obcinać, ale taki, jak
        w tej chwili, jest b.brzydki.

Pozdrawiam.
        • julnick Re: Przemarznięty rododendron 04.06.06, 20:46
          Nie jestem doświadczonym ogrodnikiem i dopiero się uczę jak postępować z
          roślinami. Miałam podobny problem z rododendronem szczepionym na pniu. Po zimie
          wyglądał makabrycznie. Cały był brązowy i opadały z niego liście. Podsypałam go
          na wiosnę nawozem do rododendronów i lałam, lałam wodą na potęgę. Deszcz, nie
          deszcz, codziennie był podlewany. Ponieważ niektóre pąki, podobnie jak liście
          nie dawały oznak życia,wycięłam je. Być może zrobiłam źle, ale teraz rododendron
          pięknie zakwitł i wypuścił nowe listki. A już myślałam, że nic z niego nie będzie.
    • gosiula81 Re: rhododendron 04.06.06, 21:14
      Dzieki za porady:)
    • ignorant11 pewnie przemarzł 05.06.06, 00:06
      Sława!

Zima była cięzka.

Ale skoro reszta jest zdrowa, to nic z nim nie rób na razie.

Chyba za wczesnie jest jeszcze na przyrosty. Bo rododenrony rozwijają nowe
      liscie po kwitnieniu, wiec jeszcze czas...

Równiez teraz nie bardzio dobry jestrmin na przesadzanie.

Ja bym zaczekał do przyszlej wiosny do marca-kwietnia.

Trzeba przygotowac spory dól.

U Ciepłuchy dwoiesz się jak duzy.

Jako podłoze polecam nie zadne wynalazki typu podloza spec dla rododendronów,
      ale przeciwnie zwykla butwine z najlepiej mieszanego lasu.

Moze sz ją zacząc przygotowywac teraz już i kompostować ze straym juz
      obornikiem bydlęcym.

To wazne aby takie podloze dłuuugo leżało, bo MUsi być zimne juz.

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • tube-roza Re: pewnie przemarzł 05.06.06, 10:53
        Do Gosiuli...
        nie załamuj się, wyłam delikatnie te suche pączki, dokladnie podlewaj i
        podsypuj nawozami do różaneczników. W miejscu wylamanych pączków wypuści 3 - 4
        nowe pędy, na ktorych zawiążą się pąki kwiatowe na przyszły rok. Na pewno
        pięknie zakwitnie. Musisz jednak zadbać o kwaśną glebę - najlepiej zapytaj w
        sklepie ogrodniczym o środek do zakwaszania, może być np. siarczan amonu - im
        kwaśniej, tym lepiej. Uważaj jednak ze stosowanie preparatow - nie przekraczaj
        dawki. Podlewaj mocno, wlej wiadro wody pod krzak, tak żeby przemoklo do końca.
        nie można podlewać powierzchniowo , może popryskaj od grzybowych
        profilaktycznie? Życzę radości z kwitnienia
        • gosiula81 :) 06.06.06, 12:17
          Wczoraj zauważyłam że pod suchymi pąkami ma pączki (chyba listków), po 4-5 na
          gałązce:) Nie tracę nadziei:)
    • ulako Re: rhododendron 06.06.06, 12:43
      te suche pączki delikatnie wyłam ,jeżeli dotąd tego nie zrobiłaś .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka