03.05.03, 14:23
dlaczego wszystkie tulipany mam w tym roku czerwone/ domyślam się że to
jakiaś inwazja koloru, ale dlaczego i jak się tego ustrzec na przyszłość?
Dziękuję. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • all2 Re: tulipany 03.05.03, 23:58
      pewnie kupiłaś cebulki czerwonych :) o ile wiem to tulipany nie mają prawa
      zmienić koloru same z siebie.
      lepiej kupuj cebulki gatunkowe, nie w dużych paczkach o nieznanym składzie.
      a.
      • emka_1 Re: tulipany 04.05.03, 19:35
        Oczywiście same z siebie tulipany nie zmienią koloru, jednak zdarzyć się może,
        że posadzone kolorowe odmiany(sprawdzone) po jakimś czasie znikają. Pierwszy
        powód zniknięcia to scinanie kwiatów razem z liśćmi.To sprawia,że cebule nie
        rosna i przestają kwitnąć, a drugi to wredne karczowniki, które wyżerają
        głownie cebule innych kolorów, a czerwone zostawiają:( Nie smakują im, albo
        lubią czerwone kwiatki;)Nie pomagaja koszyki plastikowe, niby ochraniające
        cebule, bo rownież sa zżerane, a dokładniej karczowniki wygryzaja w nich
        dziury. Nawet zakopanie cebul w glinianych doniczkach nie uchroniło 'blue
        parrot' przed pożarciem, bo wlazł górą:((( Zdarzyło sie, ze pomimo posadzenia
        kilku odmian kolorowych, na wiosnę zakwitły wyłacznie czerwone (spadkowe po
        poprzednim ogrodzie), reszta zdążyła wypuścić jedynie liście, po czym zniknęla
        w żoładku karczownika:(((
    • citisus Wymieńmy się !! 05.05.03, 22:53
      Mi zrobiły się za to same żółte.
      Jako wspomnienie czerwieni zostały tylko
      różowe paseczki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka