annaka1 03.05.03, 14:23 dlaczego wszystkie tulipany mam w tym roku czerwone/ domyślam się że to jakiaś inwazja koloru, ale dlaczego i jak się tego ustrzec na przyszłość? Dziękuję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
all2 Re: tulipany 03.05.03, 23:58 pewnie kupiłaś cebulki czerwonych :) o ile wiem to tulipany nie mają prawa zmienić koloru same z siebie. lepiej kupuj cebulki gatunkowe, nie w dużych paczkach o nieznanym składzie. a. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: tulipany 04.05.03, 19:35 Oczywiście same z siebie tulipany nie zmienią koloru, jednak zdarzyć się może, że posadzone kolorowe odmiany(sprawdzone) po jakimś czasie znikają. Pierwszy powód zniknięcia to scinanie kwiatów razem z liśćmi.To sprawia,że cebule nie rosna i przestają kwitnąć, a drugi to wredne karczowniki, które wyżerają głownie cebule innych kolorów, a czerwone zostawiają:( Nie smakują im, albo lubią czerwone kwiatki;)Nie pomagaja koszyki plastikowe, niby ochraniające cebule, bo rownież sa zżerane, a dokładniej karczowniki wygryzaja w nich dziury. Nawet zakopanie cebul w glinianych doniczkach nie uchroniło 'blue parrot' przed pożarciem, bo wlazł górą:((( Zdarzyło sie, ze pomimo posadzenia kilku odmian kolorowych, na wiosnę zakwitły wyłacznie czerwone (spadkowe po poprzednim ogrodzie), reszta zdążyła wypuścić jedynie liście, po czym zniknęla w żoładku karczownika:((( Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Wymieńmy się !! 05.05.03, 22:53 Mi zrobiły się za to same żółte. Jako wspomnienie czerwieni zostały tylko różowe paseczki. Odpowiedz Link Zgłoś