sanyu 23.06.07, 12:03 jakie doniczki sa lepsze, korzytniejsze dla kwiatów : plastikowe czy kamienne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wacka1 Re: Doniczki-help 23.06.07, 22:53 Doniczki z gliny sa lepsze niż z plastyku,bo oddychaja,oddaja nadmiar wody. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Doniczki-help 24.06.07, 13:19 To zalezy. Ja uwazam, ze to ddawanie wody to wada zwlaszcza w czasie upalow. Wole plastikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Doniczki-help 24.06.07, 18:15 No, akurat w czasie upałów nie jest to wada, bo wyparowywanie wody przez doniczkę schładza jej zawartość. Wiedzieli już o tym starożytni, którzy lodówek nie mieli, a trzymali wodę (może i wino) w glinianych stągwiach i nie było to ciepłe nawet w upały. Doniczki ceramiczne są lepsze dla roślin lubiących dostęp powietrza do korzeni. Inna rzecz, że dobrze wykonany drenaż może to rozwiązać. Ale pytanie było chyba o doniczki kamienne? Chyba, że "kamienne" oznaczało "ceramiczne". Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: Doniczki-help 24.06.07, 15:54 sanyu napisała: > jakie doniczki sa lepsze, korzytniejsze dla kwiatów : plastikowe czy > kamienne? > Mam w mieszkaniu dużo kwiatów i tylko trzy rosną w doniczkach kamiennych , reszta w doniczkach plastikowych . To , jak będą kwiaty rosły , w dużj mierze zależy od ziemi , nawożenia , światła i niestety - częstości podlewania ( chodzi o to , aby o podlewaniu nie zapominać ) . Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: Doniczki-help 26.06.07, 17:17 a ja niechcący zrobiłam eksperyment, posadziłam rozsady sałaty w doniczkach plastikowych ale brakło mi jednej doniczki i użyłam doniczki glinianej. Wszystko rosło w takich samych warunkach. Jak mi rozsady podrosły, to z zaskoczeniem stwiedziłam, że sałata z doniczki glinianej jest większa i ma mocniejsze liście, róznica była bardzo duża Odpowiedz Link Zgłoś