Dodaj do ulubionych

Doniczki-help

23.06.07, 12:03
jakie doniczki sa lepsze, korzytniejsze dla kwiatów : plastikowe czy
kamienne?
Obserwuj wątek
    • wacka1 Re: Doniczki-help 23.06.07, 22:53
      Doniczki z gliny sa lepsze niż z plastyku,bo oddychaja,oddaja nadmiar wody.
      • szadoka Re: Doniczki-help 24.06.07, 13:19
        To zalezy. Ja uwazam, ze to ddawanie wody to wada zwlaszcza w czasie upalow.
        Wole plastikowe.
        • horpyna4 Re: Doniczki-help 24.06.07, 18:15
          No, akurat w czasie upałów nie jest to wada, bo wyparowywanie wody przez
          doniczkę schładza jej zawartość. Wiedzieli już o tym starożytni, którzy lodówek
          nie mieli, a trzymali wodę (może i wino) w glinianych stągwiach i nie było to
          ciepłe nawet w upały.
          Doniczki ceramiczne są lepsze dla roślin lubiących dostęp powietrza do korzeni.
          Inna rzecz, że dobrze wykonany drenaż może to rozwiązać. Ale pytanie było chyba
          o doniczki kamienne? Chyba, że "kamienne" oznaczało "ceramiczne".
    • tekisk Re: Doniczki-help 24.06.07, 15:54
      sanyu napisała:

> jakie doniczki sa lepsze, korzytniejsze dla kwiatów : plastikowe czy
      > kamienne?
      >

Mam w mieszkaniu dużo kwiatów i tylko trzy rosną w doniczkach kamiennych ,
      reszta w doniczkach plastikowych .
      To , jak będą kwiaty rosły , w dużj mierze zależy od ziemi , nawożenia ,
      światła i niestety - częstości podlewania ( chodzi o to , aby o podlewaniu
      nie zapominać ) .
    • 7777777s Re: Doniczki-help 26.06.07, 17:17
      a ja niechcący zrobiłam eksperyment, posadziłam rozsady sałaty w doniczkach
      plastikowych ale brakło mi jednej doniczki i użyłam doniczki glinianej. Wszystko
      rosło w takich samych warunkach. Jak mi rozsady podrosły, to z zaskoczeniem
      stwiedziłam, że sałata z doniczki glinianej jest większa i ma mocniejsze liście,
      róznica była bardzo duża
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka