osman71 27.03.09, 18:49 Mam pytanko. Jak i kiedy przyciąć Hibiscusa?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: Przycinanie Hibiscusa 27.03.09, 21:13 Tnij juz teraz, im wczesniej, tym szybciej zdazy zdrewniec przed jesienia. Przytnij go w taki sposob, zeby pobudzic rozkrzewianie: usun wyciagniete pedy, podetnij zostawiajc nizej lisc - w tym miejscu zacznie sie rozkrzewiac. Po przycieciu najpierw jakis czas zailaj nawozem do roslin zielonych, zeby mial sile rosnac (hibiskus jest zarloczny i lubi wilgoc w doniczce), a ok. maja nawozem do roslin kwitnacych (z duza zawartoscia potasu i fosforu). Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Przycinanie Hibiscusa 27.03.09, 21:19 teraz, teraz. przycinanie spowoduje rozkrzewianie się. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Przycinanie Hibiscusa 27.03.09, 21:23 Czy chodzi o ketmię syryjską? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulec13 Re: Przycinanie Hibiscusa 27.03.09, 23:06 Ja jednego przycielam juz grudniu bo zolkly mu liscie,a drugiego przed 2 tygodniami,i juz puszcza nowe pedy,wiec nie bedzie taki lysy,im czesciej sie go przycina tym piekniej kwitnie.Ja mam ze swoim problem bo liscie sa jakies lepiace,pozniej zolkna i opadaja,pryskalam kilka razy ale pomaga tylko na jakis czas. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 A czy te obciete galazki... 27.03.09, 23:34 ...mozna ukorzenic/rozmnozyc? Jesli tak,to jak to zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: A czy te obciete galazki... 28.03.09, 00:03 gacusia1 napisała: > ...mozna ukorzenic/rozmnozyc? Jesli tak,to jak to zrobic? Albo do wody i poczekać aż puszczą korzonki, albo prosto do ziemi. Mój się przyjmuje i tak, i tak. ck Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Sprobuje do ziemi z ukorzeniaczem. 28.03.09, 21:55 gacusia1 napisała: Tylko nie zapomnij o podlewaniu. Hibiskus, zwłaszcza w trudnym okresie życia (jak ukorzenianie się) żłopie wodę. Nie można go przesuszyć. Odpowiedz Link Zgłoś