onna3 28.11.03, 08:54 Od jakiegoś czasu maranta cała żółknie co robić?Proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ikusia2 Re: maranta 28.11.03, 14:28 Prawdopodobnie stoi w zbyt nasłonecznionym miejscu. Maranty nie lubią bezpośredniego nasłonecznienia. Moj okaz tez przez jakis czas stał w nieodpowiednim miejscu i właśnie żółkł i poza tym liście bardzo się zwijały. Po przestawieniu objawy żółknięcia minęły. Druga sprawa to podlewanie i wilgotność powietrza. Najlepiej jest podlewać ją codziennie (ale nie przelewać, bo łatwo gniją korzenie)) i zraszszać całą roslinę. Pozdrawiam I. Odpowiedz Link Zgłoś
penutka Re: maranta 28.11.03, 14:28 Ja „morduję się” z marantą, a raczej jej odmianą - stromantą (ciemne paski na liściach - wyczytałam, że się tak nazywa w jednej z książek o roślinach doniczkowych) od kilku lat. Nie chcę zrezygnować z jej hodowli, bo mi się bardzo podoba. Ciągle żółkła, przeczytałam, że przyczyną jest suche powietrze w mieszkaniu i trzeba stawiać doniczkę na podstawce z wilgotnym żwirem. Aż wreszcie wpadłam na pomysł i przykryłam doniczkę wielkim, ozdobnym słojem, takim kloszem, oczywiście przezroczystym. No i pod tym kloszem odżyła, przestała żółknąć, liście się wyprostowały, zaczęła po prostu wyglądać zdrowo. No więc chyba tak z nią trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: maranta 02.12.03, 07:50 Witam na forum Gazety! Objawy takie to nie suche powietrze którego objawem jest zasychanie brzegów liści, ale zaburzenia fizjologiczne spowodowane zbyt obfitym podlewaniem gdy jest sucho chłodno i mało światła. W okresie zimowym należy rośliny oszczędniej podlewać, aby nie rosły tak intensywnie, a wilgotność powietrza powiększać nie przez obfite podlewanie, lecz częste zraszanie liści oraz ustawienie w pobliżu takich roślin jak maranty, kalatee czy ktenante nawilżaczy. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś