krista57 12.05.09, 19:12 Wzbogaciłam się o kilka odrostów bzu,odkopałam od dużego krzaka. Czy jest nadzieja,że o tej porze roku przyjmie sie na ziemi gliniastej posadzone w błotku ...troche marne te korzenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzyna4511 Re: sadzenie bzu 12.05.09, 19:28 Spróbuj, co Ci szkodzi. Ja niedawno przesadzałam takie zeszłorocznie posadzone odrosty i mimo wszystko zakwitły. A bzy lubią ziemię gliniastą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: sadzenie bzu 12.05.09, 20:07 Powinien, tylko jeśli duże, przez pierwszy tydzień powinny mieć mokro. Licznych korzeni mieć nie muszą, ważne jest to grube kłącze. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: sadzenie bzu 12.05.09, 20:16 Nadzieja jest, bzy często się przyjmują wtedy, jak teoretycznie nie powinny. Nawet w upał, z kwiatem i praktycznie bez korzenia. Oczywiście warto tę część nadziemną skrócić, jeżeli ma dużo liści, a korzeń jest w stanie szczątkowym. U mnie też się przyjął w zupełnej glinie i bardzo dobrze się ma. Odpowiedz Link Zgłoś
krista57 Re: sadzenie bzu 12.05.09, 22:28 Dzięki. Jutro jadę sadzić.Z kilku ze dwie pewnie się przyjmą. Szkoda,ze tylko jeden kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
andziaos Re: sadzenie bzu 13.05.09, 00:03 czy to oznacza, że jak obok krzaka bzu pojawiła się taka młoda bzowa roślinka to mogę ją odciąć szpadlem, wykopać i przesadzić ? jupiiii jeśi tak ... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: sadzenie bzu 13.05.09, 08:08 Tak, tylko jeżeli masz bez szczepiony, to wybija podkładka. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: sadzenie bzu 14.05.09, 09:45 Możesz, możesz. A natychmiast potem koło młodej bzowej roślinki pojawi się młodsza nowsza roślinka, i tak da capo senza fine :) Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: sadzenie bzu 14.05.09, 12:06 i tak da capo senza fine :)... ...aż zabz(dz)imy całą Polskę, od Bałtyku aż do Tatr:) Odpowiedz Link Zgłoś