Gość: rudinho09 IP: *.elblag.vectranet.pl 28.09.11, 16:31 To na 100% spisek WADA przeciwko Kowalczyk. A przynajmniej tego się dowiemy, gdy Bjoergen z nią wygra. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adorn Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.11, 16:38 Teraz sie zacznie !Wyscigi po pieniadze na dopingu ! Gdzie ten sport z lat 50 i 60 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirkor Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.centertel.pl 28.09.11, 16:45 chciałbym poznać gremium WADA, które zdecydowało o tym. Ilu było tam Skandynawów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: 87.246.245.* 28.09.11, 20:47 "wziewne stosowanie w dawkach terapeutycznych formoterolu nie jest już zabronione" Czy "w dawkach terapeutycznych" znaczy po przepisaniu przez lekarza dawki? Jeśli tak, to niewiele to zmienia poza może urzędnikami, którzy zezwolą Skandynawkom na leki. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 23:52 Nie. Lekarz nic nie musi przepisywać, jest po prostu ustalone dopuszczalne (takie samo dla wszystkich) stężenie substancji w organizmie ("dawka lecznicza"), którego biegacz nie może przekroczyć i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badrel Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.aster.pl 28.09.11, 16:53 Masz na myśli te wspaniałe brojlery z NRD i ZSRR? Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo 28.09.11, 17:55 Nie, pewnie ma ma myśli włoskich piłkarzy na dopingu krwi rzygających po meczu jak koty... Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Norweżka nadal bedzie stosować a Polka nie.Prezent 28.09.11, 19:44 swoim zawodniczkom załatwili Skandynawowie. Okaże się że tylko astmatyczki osiagają wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjoer... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 16:46 Marit teraz będzie zażywać coś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w ciemię bity Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjoer... IP: *.compnet.pl 28.09.11, 16:50 Szkoda, że dopiero teraz WADA poszła po rozum do głowy - no, ale lepiej później niż wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkanalecz Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo 28.09.11, 16:54 Gość portalu: w ciemię bity napisał(a): > Szkoda, że dopiero teraz WADA poszła po rozum do głowy - no, ale lepiej później > niż wcale. Może jestem głupi, ale co to zmienia, ta decyzja, dla sytuacji czy jej to daje coś czy nie? Nie astmatyk będzie mógł to zażyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w ciemię bity. Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.compnet.pl 28.09.11, 17:38 Lek ten każdy będzie mógł zażyć, astmatyk i nie astmatyk, bez zgody WADA. A zmienia to sytuację na tyle, iż teraz nikt nie będzie mógł zasłaniać się astmatykami i im zarzucać: "że astmatycy dlatego wygrywają i są lepsi, bo oni mogą zażywać (i się koksować), a my nie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nafnaf Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 17:45 Czyli teraz tych co się nie koksują będzie się jakby zmuszać do koksowania aby nie byli gorsi od takich koksiar jak Marit? Super wytłumaczenie: trujcie się i wy jak chcecie z nią wygrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spr1 Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.238.71.148.ip.abpl.pl 28.09.11, 18:20 jak w artykule napisano: "Trudno jest znaleźć wyniki badań, które potwierdzałyby, że terapeutyczne stosowanie tych leków ma działanie dopingowe, że sportowiec uzyskuje jakąś nadmierną korzyść." Czyli twoje mowienie o dopingu i koksie jest czystej wody fanzoleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naf Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 18:31 To, że coś jest trudno znaleźć to niby o czym to świadczy twoim zdaniem? Że tego nie ma, że nie istnieją takie badania? Jaka korzyć jest już nadmierna, a jaka jeszcze nie? Ciekaw jestem na jakiej to podstawie dotąd ten lek znajdował się na liście leków zabronionych przez WADA, skoro nie pomagał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 19:53 Ale ty ku... mundry jesteś. Pewnie ze wsi polskiej nie ? Głupku polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 28.09.11, 20:47 Dzialal u chorych. Zdrowym osobom nie przysparzal skrzydel, jak uwazala obrazona polska gwiazda. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwiec.sieciownik Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo 29.09.11, 08:09 Misiu złoty, jakby u ciebie w pracy ktoś na równorzędnym stanowisku, pracujący tak samo dobrze jak ty, dostawał wyższą pensję i wyższe premie tylko dlatego, że się "lubi" z dyrektorstwem, to byś się nie wku**ił? Bujać to my a nie nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw28 Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.pools.spcsdns.net 28.09.11, 22:18 tak twierdzi lekarz, ktory jest na garnuszku Norwegow z Federacji Narciarskiej. Ten typ leku zwieksza pojemnosc pluc,umozliwia lepsze oddychanie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w ciemię bity Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.compnet.pl 28.09.11, 18:29 Trudno, wolny wybór - ale ten, kto wybierze "dopalanie", będzie świadomie niszczył sobie zdrowie. I wg mnie, najlepszym rozwiązaniem, byłoby wszystkim zakazać zażywania tego leku (czy w ogóle dopalaczy-koksu) i organizować osobne zawody dla chorych (np. dla astmatyków) i osobne zawody dla ludzi zdrowych [tzn. w zawodach dla ludzi zdrowych, też by mogli startować ludzie chorzy (np. astmatycy czy inni), ale na regułach ludzi-zawodników zdrowych, a nie odwrotnie. A jak chorym (np. astmatykom) by to nie pasowało - to trudno, droga wolna, i niech się zapisują na zawody dla ludzi-zawodników chorych, gdzie zezwala i dopuszcza na różne przywileje, wyjątki, odejścia od reguł, itd. Ja to tak widzę. Może inni, szanowni forumowicze, widzą to inaczej i lepiej. Razem możemy podyskutować - i po to jest to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w ciemię bity Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.compnet.pl 28.09.11, 18:54 W mojej wypowiedzi powyżej wkradł się błąd stylistyczny i, w 5 linijce od dołu, poprawnie powinno być: "(…) gdzie się dopuszcza i zezwala na różne przywileje (…)". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Niech pozwalają na "para-zawodach" IP: 87.246.245.* 28.09.11, 20:43 Nie wiadomo też, co to zmienia... Jeśli p. Kowalczykówna powiedziała wcześniej, że nie będzie brała nawet jeśli pozwolą brać. Chyba wypadnie jej zmienić zdanie. Lek jej bardzo nie zaszkodzi, a zwycięstwo daje duże korzyści. Jednak ona nie ma dużego doświadczenia w użyciu tego "leku", więc znowu Norweżka będzie do przodu. I Alleluja !!! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo 28.09.11, 22:52 Jako nastepne prosze o zawody dla bialych, czarnych i aziatow osobno... Odpowiedz Link Zgłoś
bengt33 Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo 28.09.11, 18:48 Oczywiscie, ze kazdy moze sobie "ziapnac". Lekarz internista z przychodni moze wypisac recepte. Zapewniam ciebie, ze jak ktos ma do doopy kondycje to mu nic nie pomoze. Jestem bardzo ciekawa dlaczego Kowalczykowna uczepila sie tylko Marit a nie innych zawodnikow i zawodniczek ? Przeszkadza jej lepsza a gorsze moga brac ile chca. Dla mnie to po prostu zawisc. Gdy dostaniesz ten upragniony dopalacz to sprobuj 3 dawki po 200 a poczujesz na wlasnej skorze jak to dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej.z.zadupia Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 19:02 kondycja kondycją...jeśli nigdy nie musiałeś tego zażywać to sobie sprawy nie zdajesz z tego jak to działa... nieprawdopodobnie ułatwia oddychanie, a o to chodzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WADA Wreszcie Justyna moze takze zazywac IP: 78.109.11.* 28.09.11, 16:54 te nieskuteczne, niedopingujace wziewy. To jest to czego zawsze pragnela. Rownych szans z Marti. Pytanie tylko na co przerzuci sie Norwezka........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Wreszcie Justyna moze takze zazywac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 18:32 Nie bądź chamski. Justyna nigdy nie chciała zażywać leków na astmę. Powiedziała, że "jeśli zachoruje, skończy ze sportem zawodowym". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Wreszcie Justyna moze takze zazywac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 23:42 To już sprawa i decyzja pani Kowalczyk. Polski wioślarz Michał Jeliński zachorował na cukrzycę, nie skończył ze sportem zawodowym tylko został mistrzem olimpijskim - na lekarstwach (na insulinie, bez niej by umarł). Ale pani Kowalczyk ma pełne prawo kończyć karierę jak zachoruje (co wykluczone wcale nie jest, bo astma nabyta-wysiłkowa to "choroba zawodowa" biegaczy, pani Kowalczyk jest w grupie podwyższonego ryzyka), jeśli zechce. Jej sprawa, dla mnie nieistotna. Istotne dla mnie, że szanse biegaczy są teraz równe i że pani Kowalczyk MA PRAWO korzystać ze środków przeciowastmatycznych w dawkach leczniczych, no i super. A czy Ona z tego prawa skorzysta, czy nie - to mnie już zupełnie nie obchodzi. Ja sie w decyzje pani Kowalczyk nie wtrącam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Wreszcie Justyna moze takze zazywac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 23:57 Zdrowy zawodnik musi się truć lekami na astmę aby dorównać "chorym" i to nazywasz równymi szansami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wreszcie Justyna moze takze zazywac IP: *.lukman.pl 29.09.11, 13:25 Misiek ,jakoś plagi tych chorych na cukrzycę nie pojawiły się ,a tu epidemia. Odpowiedz Link Zgłoś
maz-48 Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjoer... 28.09.11, 17:03 Nareszcie skończy się ten nieustający maraton oszczerstw i kłamstw. Jeśli jakikolwiek biegacz, czy biegaczka poczuje się dyskryminowana, to bez obaw może się "sztachnąć" w celach terapeutycznych. Miejmy nadzieję, że panią Kowalczyk to usatysfakcjonuje i w jej sportowej torbie znajdzie się dodatkowa przegródka na inhalatorek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woo Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 17:08 wy-maz nie możesz się doczekać otwarcia sezonu - już trenujesz plucie na Justynę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zła-maz-49 Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: 69.195.136.* 29.09.11, 07:16 On już się sztachnął, żeby być w formie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.xdsl.centertel.pl 28.09.11, 17:15 Inchalować mogą się tylko astmetyczki idioto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 22:56 Tobie by się przydało zainCHalować odrobiną inteligencji;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zła-maz-49 Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: 69.195.136.* 29.09.11, 07:18 Powinni zalegalizować wszelki koks, we wszystkich sportach. Wtedy nikt juz by oszczerczo nie mówił, że Armstrong się koksuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.lukman.pl 28.09.11, 17:31 A jak się sztachnie ,to może .......zobaczymy na dłuższa metę jak się poprawi forma co niektórych .No cóż pozostaje wybór ,albo sukcesy z inhalatorkiem ,albo zruinowane zdrowie zawodnika.Poprawność w imię tolerancji często jest pomyłką .Jak może kilku zawodnikom ta liberalizacja zaszkodzi to przejrzą na oczy.Zresztą zobaczymy ilu zawodników się przyzna do tego,a może wszystkie zaczną używać.Jednak narzekania i te niesportowe zarzuty dały efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 18:35 Bez obaw to Ty możesz znowu szkalować Justynę. Tak robisz co sezon. Może skorzystaj teraz z inhalatorka, jeśli taki bezpieczny dla zdrowia - bez obaw, poczujesz się lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo 28.09.11, 19:40 no właśnie chodzi o to że NIE! Bjorgen MOŻE brać ten lek, a Kowalczyk NIE MOŻE. Czytaj ze zrozumieniem tekst, ponoć tego teraz uczą w ramach przygotowań do matury (ja moją miałem za komuny to z czytaniem u mnie chwała Bogu dobrze.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 00:03 A interpunkcji to już wtedy nie uczyli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pretorianin Re: Zastepczy IP: *.centertel.pl 28.09.11, 17:04 Kopnij pisdactwo w tył! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zarit Justyna powinna zachorować!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 17:05 Wtedy Norwegom pójdzie w pięty..... Tylko czy warto psuć sobie zdrowie sterydami. Odpowiedz Link Zgłoś
maz-48 Re: Zastepczy 28.09.11, 17:05 Sam się wrzuć, do kubła z pomyjami, PiSdowata gnido... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 17:07 TO JEST TRIUMF KOWALCZYK!!!!. Jeżeli ten koksownik Bjoerge jest niewiele lepsza nakoksowana od Kowalczyk to Kowalczyk naspidowana (teraz już na legalu) będzie miażdżyła całą konkurencję. Ja bym się na miejscu norweżek raczej tak nie cieszył zalegalizowaniem koksu. Teraz się okaże, że żeby dogonić Kowalczyk będą sobie musiały w tyłki powsadzać silniki od traktora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.xdsl.centertel.pl 28.09.11, 17:18 Czytaj idioto uważnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 18:20 Jak się jest baranem to się nie obraża innych. Kowalczyk nie dostała zgody na koksowanie, bo testy na astmę wykazały że jest "za mało chora". Tak robiła sobie takie testy. Teraz będzie mogła walić speeda ile wlezie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 18:37 Wiesz po czym baran poznaje barana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w ciemię bity Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.compnet.pl 28.09.11, 17:49 Silniki, jak silniki - ale najlepiej, powinny dobrze najeść się grochówki, żeby odrzut był okrutny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjoer... IP: *.lukman.pl 28.09.11, 17:41 No właśnie jak się uważnie wczytać to na zdrowy rozum brzmi to mniej więcej tak ,że zawodniczka mająca papierek będzie mogła wziąć okresloną dawkę ,czyli nic wielkiego się niezmieniło .WielkA mi sensacja ,co innego gdyby określoną dawkę mógł wziąć każdy .A tak jakby dopuszczono takie i takie lekarstwo w określonej dawce.Poprawcie mnie jeżeli się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxi Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo ... IP: 173.233.216.* 28.09.11, 18:53 No właśnie jak się uważnie wczytać to na zdrowy rozum brzmi to mniej więcej tak > ,że zawodniczka mająca papierek będzie mogła wziąć okresloną dawkę ,czyli nic > wielkiego się niezmieniło . Zle czytasz, teraz praktycznie KAZDA zawodniczka bedzie mogla brac okreslona "dawke"... nawet i BEZ papierka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo ... IP: *.lukman.pl 28.09.11, 22:31 Dzięki.Taki byłem zaskoczony tą decyzją ,że mnie zaćmiło.Teraz poczytałem na innych portalach i już wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjoer... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 17:53 Decyzja WADA została entuzjastycznie przyjęta w Norwegii. Informację o niej podano na antenie telewizji publicznej NRK z komentarzem: "nareszcie WADA wysłuchała protestów biegaczy i biegaczek narciarskich i teraz skończą się oskarżenia Bjoergen, że jej +cudowne+ lekarstwa na astmę umożliwiają jej zwycięstwa". Czegoś tutaj nie rozumiem. Dlaczego miałyby się skończyć oskarżenia Bjoergen, że lekarstwa na astmę umożliwiają jej zwycięstwa? To przecież nie jest news o tym, że Bjoergen przestaje brać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale jaja Będzie brała silniejsze środki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 17:55 dozwolone tylko dla astmatyczek. Przecież teraz każdy będzie brał tamte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WiFi Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjoer... IP: *.imp.sosnowiec.pl 28.09.11, 18:00 Hmm... Mowa jest o formoterolu, ale nic już nie pisze sie o drugim składniku leku Symbicort zażywanym przez Bjoergen tj. budezonidzie - jest to lek sterydowy. Czyżby sterydy też nie dawały przewagi w sporcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwość WADA powinna wypracować zestawy leków, które może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 18:01 zażywać kazdy. Tj jeśli może je jakis chory to moze je każdy zażyć. A jak cos jest zakazane to dla każdego (dla chorych również). Tylko wtedy istnienie WADA będzie miało sens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuu Re: WADA powinna wypracować zestawy leków, które IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 18:06 Tylko dlaczego zmuszać tych zdrowych, a nie chcących się truć, do zażywania jakiegoś środka dopingującego tylko dlatego, żeby zdrowi mieli równe szanse z chorymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Dla Ciebie zezwolenie to nakaz zazywania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 20:36 Puknij się w czółko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 18:03 czekam na wpadke kowalczykowej, bo najglosniej zwykle krzycza ci, ktorzy sami maja najwiecej na sumieniu raz juz ja przylapali, przylapia i drugi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buu Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 18:08 Jasne, gdybyś ty uprawiał sport i ciężko pracował, to siedziałbyś cicho widząc jak inni się koksują. Idiota czy tchórz? Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Zobaczymy czy Justyna łyknie "profilaktycznie" 28.09.11, 18:07 Wreszcie jeśli to pomaga oddychać to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buu Re: Zobaczymy czy Justyna łyknie "profilaktycznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 18:10 Bo są skutki uboczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mich Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 18:07 kurna, czemu ja nie spotykam takich ludzi którzy plują na justynę, normalnie bym zaje..ł. człowieku, prawie cała kadra norweska ma astmę! co sprawia że norwegowie , którzy mają najczystsze powietrze w europie, nagle chorują na astmę?! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo 28.09.11, 23:30 Maja czyste powietrze i niska temperature, ktora w kombinacji z wyslikiem przynosi astme. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 00:02 Astma wysiłkowa to choroba zawodowa biegaczy, hiperwentylacja wysiłkowa jest jednym z czynników powodujących rozwój choroby. Nie życzę źle pani Kowalczyk, ale wcale bym się nie zdziwił, gdyby u niej też wykryto astmę za czas jakiś - Ona jest w grupie podwyższonego ryzyka. Uważam decyzję WADA za jedyne słuszne wyjście. Z jednej strony chorzy na astmę sportowcy powinni mieć prawo startów (tym bardziej, że to sport wpędził większość z nich w chorobę), brawo dla tych Ludzi. Z drugiej strony szanse muszą być równe, jeśli startuje 2 zawodników, to oni muszą mieć legalny dostęp do dokładnie takich samych lekarstw (nieważne, czy im te środki pomagają, czy nie). Wg mnie rozwiązanie było w tej sytuacji tylko jedno - dopuścić te środki w dawkach leczniczych i to się właśnie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzicho Biegi narciarskie. Nuda. IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 18:11 Zresztą chyba jak każdy sport obecnie [może poza brydżem, szachami, snookerem itp]. Parada mutantów i sukcesy medycyny sportowej. Nic ponad to. Szkoda na to czasu. Gapić się godzinę jak odbijają piłkę nad siatką za ciężkie pieniądze lub zasuwają na nartach? Dziwię się, że są ludzie co chcą oglądać "sport". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.11, 18:15 jakos wielu nie moze przelknac ze Marit Bjorgen stala sie juz legenda narciarstwa biegowego - najbardziej utytuowana i uzdolniona biegaczka w histrorritego sportu - a ma jeszcze przed soba co najmniej jedna olimpiade i dwa mistrzostwa swiata - a juz wygrala 46 razy biegi w Pucharze swiata / Kowaczyk 15/ jest wielokrotna mistrzynia olimpijska i swiata wspaniala dziewczyna,kochana i podziwiana przez Norwegow ktorych trudno w tym sporcie zachwycic - a jednak Marit to sie udalo - jej tajemnica tkwi w normalnosci - przy wszystkich swoich zdolnosciach jest normalna dziwczyna i sympatycznym czlowiekiem w Polsce wszyscy sie znaja na medycynie a na dopingu zwlaszcza -i nich w koncu wybuduja choc jeden tor do nartorolek - 3-5 km asfaltu zeby Kowlaczyk nie tula;a sie po swiecie , niech w koncy zrobia jakies normalne trasy w Zakopanem - przeciez Polska walczy o przynanie jej MS - i niech nie pieprza ze zakopianek trzeba remontowac - do Obersdorfu dojechac jeszcze trudniej !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.play-internet.pl 28.09.11, 18:32 Co za bzdura! To, że Norwegia jest bogatszym krajem i stać ją na tory i trasy, ma oznaczać, że ich zawodniczka może szprycować się chemią, a Polka już nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.lukman.pl 28.09.11, 18:41 Marit już na zawsze zostanie ikoną koksu ,sama tego chciała i nie ma tu niczego obrażliwego .Ludzie nazywają rzeczy po imieniu ,bo chodzi o to by nasze dzieci mogły zajmować się sportem ,a nie skazywać na koks i to w imię czego.Może doczekamy tego ,że modna będzie czysta rywalizacja i ludzie wreszcie przejżą na oczy,bo te apteczne wyczyny stają się poprostu niemoralne.Jestem może fantastą ,ale trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /+ Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.11, 19:48 wybudowanie toru do nartorolek kosztuje mniej wiecej tyle co Orlik a o trasach biegowych musza jednak pomyslec bo jezeli chca dostac organizacje MS no musza to zrobic Polacy mogli by byc potega w tyn sporci - ale nie chca po prostu nie chca - cale poludnie Polski to wymarzone tereny biegowe - a i w glebi kraju ich nie brakuje nie brakuje rowniez utalentowanej mlodziezy - wystarczy pojechac do Krosna na szkolen zawody brakuje infrastruktury, tras, instruktorow, pieniedzy - ale najwazniejse brakuje woli . klimatu dla sportu w ogole, dla pracy, wydsilku - jest zapotrzebowanie na widowisko kibolskie na chamstwo kiboli = generalnie na imprezke z piweczkiem pod plotem - z tego sportu nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 18:43 A oprócz tego jest legendarną astmatyczką - zdrowia życzę - będzie jej potrzebne... Odpowiedz Link Zgłoś
orion57 Hańba 28.09.11, 18:49 ale jaja, właśnie przyznali że jednak środki astmatyczne mają wpływ na wyniki. Ciekawe co teraz łykać będą Norwegowie. I ile z astmatyczek cudownie wyzdrowieje. Hańba Panowie i Panie z WADA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Hańba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.11, 19:44 Placy swietnie znaja sie na medycynie i dopingu - to zreszta widac na uilcach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Hańba IP: *.ists.pl 29.09.11, 09:36 To nigdzie nie pisze, bo To nie umie pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjoer... 28.09.11, 19:05 Koksiarze triumfują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjoer... IP: *.net.pbthawe.eu 28.09.11, 19:15 Jak Wieretelny powiedzial ,,Jest chora??Są paraolimpiady".A nie Bjorgen sie czegoś naszprycuje a kowalczyk musi ciężko charować żeby miała z nią szanse. Przy tym głosowaniu napewno musiało być większość skandynawów w szczegołnośći norwegów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeremi Blanik, Jędrzejczak, Korzenowski IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.11, 19:52 wszyscy oni przyjmowali leki na astmę. Odpowiedz Link Zgłoś
sewa1 Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjoer... 28.09.11, 20:04 to się Justysia zmartwi, ciekawe na co się uweźmie w tym sezonie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Biegi narciarskie. WADA usunęła lekarstwo Bjo IP: *.legnica.vectranet.pl 28.09.11, 22:02 Konkurencja wzrośnie, trochę więcej zawodników i zawodniczek zacznie stosować legalne lekarstwa:) Odpowiedz Link Zgłoś