rosemary84 25.08.14, 15:26 Nie widzę żadnego wątku o izotonikach więc zakładam :) jestem ciekawa czy pijecie te sklepowe czy może robione samodzielnie? A może w ogóle pijecie tylko wodę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Izotoniki 25.08.14, 20:16 izotoniki są dobre przy treningach co najmniej średnio ciężkich i trwających co najmniej godzinę. co najmniej. poniżej tego czasu dostarczasz izotonikiem mniej więcej tyle samo kalorii (albo nawet więcej), co spaliłaś na treningu. a chyba nie o to chodzi. sklepowe izotoniki mają pierdyliard kalorii i trzy szufle chemii, nie polecam. domowy izotonik jest prosty jak drut - woda, łyżka miodu, sok z całej cytryny, szczypta soli. wymieszać, przelać do butelki/bidonu. nie przesadzać z ilością miodu i soli, bo wtedy będzie hipertonik i mogą się pojawić problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosemary84 Re: Izotoniki 26.08.14, 16:51 Jasne, wiadomo, że mają one kalorie w przeciwieństwie do wody. Ja w zasadzie izotoników używam tylko po zawodach i ewentualnie długich wybieganiach. W innych przypadkach zdecydowanie wolę wodę. Ale jeśli już sięgałam po te izotoniki to niestety raczej sklepowe, chyba musze wypróbować zrobić swój :) Odpowiedz Link Zgłoś
aszuelka Re: Izotoniki 26.08.14, 12:18 Proszę wybaczyć początkującej, ale muszę zapytać co tak właściwie dają te izotoniki? Po co sie je pije? Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Izotoniki 26.08.14, 19:49 izotoniki wyrównują utracone poprzez pocenie się w trakcie treningu elektrolity i wodę oraz dostarczają nieco węglowodanów, co jest szczególnie przydatne podczas biegów długodystansowych. przy biegach 5-10 km wystarczy sama woda, nie trzeba się faszerować dodatkowymi kaloriami. Odpowiedz Link Zgłoś
leo299 Re: Izotoniki 27.08.14, 17:04 Ja dodam od siebie, że bardziej opłaca się kupienie opakowania proszku do rozrobienia z wodą, niż tych izotoników powszechnie dostępnych w sklepach. Kupując taki powerade płacimy głównie za firmę. Jak wygląda opłacalność izotoników robionych samemu, tego nie wiem,nie próbowałem. Ostatnio odebrałem pakiet na półmaraton praski i w torbie były tabletki, elektrolity. Wiem, że są takie do ssania, ale te były do połykania. Nie wyobrażam sobie, żeby biegnąc można było łykać tabletki. Próbował ktoś takiej opcji? Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Izotoniki 27.08.14, 18:26 też mam ten pakiet i też się zastanawiam jak do ciężkiej anielki mam co 45 minut połykać taką kapsułkę? chyba zrezygnuję i jednak wezmę swój własnoręczny izotonik i na nim się oprę. Odpowiedz Link Zgłoś
leo299 Re: Izotoniki 27.08.14, 21:12 Izotoniki to pewnie będą na trasie. Ja najwyżej wezmę jeden żel. A jak rozmiar koszulki? Dostałeś odpowiedni rozmiar? Ja wziąłem m-kę i to worek. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Izotoniki 28.08.14, 18:48 mam eskę i też wór do kolan. niestety przy odbiorze pakietu już nie chcieli wymienić :/ Odpowiedz Link Zgłoś
rosemary84 Re: Izotoniki 29.08.14, 12:58 A możesz zdradzić jakiej firmy te tabletki do połykania? Zaintrygowały mnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
leo299 Re: Izotoniki 29.08.14, 13:28 To kapsułki firmy Ale (skrót od Active Life Energy). To chyba jakaś nowa firma na rynku. Produkują też żele i napoje. Odpowiedz Link Zgłoś
rosemary84 Re: Izotoniki 30.08.14, 19:52 Dzieki :) kojarze ich żele, choć jeszcze nie próbowałam ;) ale o tabletkach nie słyszałam. Jakbyś wypróbował to daj znać jak sie spisują ;) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Izotoniki 31.08.14, 21:30 wzięłam jedną, nie zauważyłam żadnego efektu. żele wyżej wymienione są o tyle dobre, że mają przyzwoitą konsystencję, nie za rzadkie, nie za gęste. kopa dają, to fakt. wcześniej na trasie zjadłam żel innej firmy, gęsty jak stopięćdziesiątsześć, ledwo z tubki wycisnęłam. słodki jak cholera. ale też dał niezłego kopa. w sumie wygrywa ten pierwszy, wyłącznie konsystencją. smak ulepiasty taki sam u jednego i drugiego, kopa dają tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
aszuelka Re: Izotoniki 28.08.14, 09:17 Dziękuję za wyjaśnienie :) już sobie dodatkowo doczytałam w temacie i chyba wiem o co chodzi. Ale wydaje mi się, że póki jestem początkująca i nie ćwiczę dłużej jak godzinę to chyba nie potrzebuję niczego poza wodą, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
rosemary84 Re: Izotoniki 06.09.14, 15:30 Zdecydowanie woda powinna Ci wystarczyć :) plus oczywiście odpowiedni posiłek po bieganiu :) Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Izotoniki 29.08.14, 18:16 nie używam, ale też długość mojego biegania godziny nie przekracza. a miód jem codziennie w porannej owsiance:D Odpowiedz Link Zgłoś