Gość: luci Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: 82.146.225.* 13.09.04, 15:02 Brawo dla red.R.Steca:zaproponowane rozwiązania wyjął mi Pan z ust.Drastyczność i radykalizm środków ma głębokie uzasadnienie.Pragnę tylko zastosowanie tych środków rozszerzyć na pozostałe dyscypliny sportu.Nie chę wypowiadać się na temat wszystkich,ale w tych kilku znanych mi dyscyplinach sytuacja jest taka sama jak w piłce lub jeszcze tragiczniejsza.Otóż po transformacji ustrojowej struktury związków sportowych nie przeszły żadnych istotnych przeobrażeń;działają ,działają one według peerelowskich reguł i realizują je peerelowscy ludzie:sitwy złożone z aparatczyków PZPR,SB.byłych milicjantów i ormowców oraz zawodowych żołnierzy.Te związki sportowe są poza instytucjonalną i społeczną kontrolą,a macki ich sięgają daleko i głęboko.Bez mądrych ustawowych rozwiązań nie da się tej sytuacji naprawić.Przykład z piłki nożnej:z zapyziałej ligi i tzw.reprezentacji żyje w Polsce kilka tysięcy ludzi:trenerów,działaczy,sędziów,dziennikarzy sportowych i innvch darmozjadów i pozorantów.Kto naruszy ten układ?Kto go zmieni?Kto się odważy?Kto zmianą jest zainteresowany?Odpowiedż na te i inne pytania,to odpowiedż na pytanie o przyszłość polskiego sportu. Wiem na pewno,że trzeba rozebrać obecne fundamenty funkcjonowania instytucji i struktur polskiego sportu.Sedno tkwi w finansowaniu sportu.a tu mamy trzy żródła:kibice,sponsorzy,budżet/państwa i samorządów/.Moja ocena:wszyscy są głupi,gdyż płacą za marny towar.Krótko mówiąc winni są nie beneficjenci,ale ci co płacą i tworzą prawo.Głupota kibiców wynika z nadziei na sukces i tylko tę winę można częściowo usprawiedliwić.A może stadionowi chuligani,tzw. pseudokibice mają rację i ich działania są usprawiedliwione?Może sponsorzy zorganizują się w celu naprawy sytuacji w sporcie,bo na samorządy i centralę nie ma co liczyć-tam króluje polityka,która też niszczy a nie buduje.Dużo dobrego mogą zrobić dziennikarze,ale musieli by się wyzbyć własnych korzyści i egoizmów:intratnych zaproszeń,karnetów i biletów na imprezy sportowe /dla rodziny ,znajomych,kochanek/,bankietów i.t.p.A wiem co mówię,gdyż krótko dyrektorowałm klubowi sportowemu,a objąłem funkcję jako t.zw. człowiek z zewnątrz.Cieszę się,że red.Stec dał dobry początek,teraz potrzeba naśladowców i sojuszników.Bo nie powinniśmy dopuścić,aby odnowicielami sportu były kije bejsbolowe stadionowych chuliganów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steku Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.09.04, 15:02 Panie Stec absolutna racja!!!!!!! Najtrafniejsza analiza stanu polskiej piłki jaką słyszałem. Śmieszą mnie tylko takie wypowiedzi jak tego pacana, który napisał, że po remisie napisalibyście coś innego. Ćwierćmózgu, z Anglią zremisowalibyśmy jeden mecz na 10 i to pod warunkiem, że wszystkie możliwe okliczności były by za nami łącznie ze sraczką Beckhama i uderzeniem meteorytu w hotel Anglików. A chodzi o to żeby wynik każdego meczu był przynajmniej sprawą otwartą a nie możliwą do przewidzenia w 85%. Te osoby, które krytykują pana artykuł to albo ślepcy albo czytanie ze zrozumieniem przekracza już ich możliwości intelektualne tak jak Janasa sklecenie 5 w miarę sensownych zdań. A Apostel to w ogóle ciekawa postać bo właściwie to co on osiągnął jako trener? Pod tym artykułem podpisuję się wszystkimi odnóżami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiss Napisz więc list otwarty do reprezentacji Polski IP: 212.126.4.* 13.09.04, 15:34 żeby przegrali specjalnie co najmniej po 5:0 w 3 kolejnych meczach dla uzdrowienia polskiego sportu (tak, tak - nie zatrzymujmy się tylko przy piłce). Niech policjanci nie wychodzą przez misiąc na ulice, pielęgniarki niech wstrzykują truciznę zamiast insuliny, w oczyszczalnie ścieków niech "leją" do wody itd. Tak. Jeśli ktoś ma odnóża, to rzeczywiście może mieć ciekawe poglądy. Gdzie geniusz Stec podaje przepisy naprawy ( Mirosław Trzeciak ? - fajny gość. Nawet z nim grałem w piłkę. Tylko pewnie nie ma bolszewickich zapędów )? Najlepiej od razu - należałoby wywalić ze środowiska wszystkich powyżej 30 roku życia. Jak to zrobić - wydać listy gończe? Może jednak jakieś konstruktywne myślenie by się przydało. Pałac zimowy już zdobywano... Jestem ciekaw czy pan Stec z pamięci poda jakiś tytuł i autora książki o dziennikarstwie sportowym ze specjalizacją piłka nożna. (i dlaczego tylko jeden, a może żadnego?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steku Re: Napisz więc list otwarty do reprezentacji Pol IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.09.04, 22:17 troche polemiki z kissem: ***"Zawsze się cieszę jak rzeczywistość wymyka się pismakom spod kontroli i przeczy ich wnioskom (vide zwycięstwa z Włochami i Serbią)." * rzeczywiscie przywiazujesz jakas wage do wygranych sparingow? to zapomniales chyba o 1:0 z Grecja - wg takiego myslenia mamy prawo uwazac sie za co najmniej mistrzow europy; gratuluje samopoczucia i umiejetnosci zwracania uwqagi na istotne rzeczy ***"Wszyscy k..wa specjalnie psują reprezentację a zato pismaki mają przepis. Co roku jest to samo. Wychodzi potem taki Mila na mecz i jest "posrany" ze strachu." * alez nikt nie powiedzial ze wszyscy specjalnie psuja reprezentacje. Janasowi wychodzi top akurat tak przypadkiem, jak chyba wszystko. on po prostu jest slaby i nie ma pomyslu na gre! a jak Mila wychodzi posrany to znaczy ze chyba nie opwinien wychodzic prawda? znaczy jest za slaby psychicznie do powaznej pilki (jest taki jeden nastolatek Rooney co sie nie "posrywa", znasz?) a trener dupa ze go wystawia ***"Gdyby był remis, to ten artykuł by się nie ukazał. Ukazałby się inny. Np. o Mili "Chłopak z Koszalina zwolnił Ericksona" * nie bylo by innego artykulu a co najwyzej ukazal by sie pozniej. odsylam do mojej odp na post pawcia ***"Zwolnić Janasa - ok. Tylko dlaczego nie ukazał się 20 sierpnia albo 15 czerwca? Nie, teraz się można wyżyć... " * jak wyzej - krytyka Janasa ukazywala sie w Gazecie juz duuuuzo wczesniej - ponownie odsylam do odp dla pawcia ***"Ja wolę pokibicować reprezentacji, i dobrze życzyć choćby Lewandowskiemu (choć nie widzę go w kadrze). Ale jak już gra, to jestem za tym, żeby grał dobrze...." *myslisz ze ja nie? ale to chyba smieszne ze grajacy w klubie srodkowego obronce zawodnik jest kreowany w reprezentacji na srodkowego pomocnika ***"Przeczytaj komentarze na uefa.com albo posłuchaj anglików w eurosporcie. Polacy (mimo słabej przeważnie gry) napędzili Angolom strachu. A przecież oni przyjechali do Chorzowa jak "po swoje". * oj i ty wierzysz w takie kurtuazyjne gadki po meczu :)przyjechali po swoje i ze swoim wyjechali... ***"Niech policjanci nie wychodzą przez misiąc na ulice, pielęgniarki niech wstrzykują truciznę zamiast insuliny, w oczyszczalnie ścieków niech "leją" do wody itd." * no to juz rozumiem objaw frustracji pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiss Tochę polemiki ze stekiem IP: 212.126.4.* 14.09.04, 10:18 Krótko i zwięźle, żebyś nie nadinterpretował: -Uważam tak za przestępstwa za kratki, za brak wyników na zieloną trawkę. -Tylko, że nie można sabotować reprezentacji w imię "pozamiatania" polskiej piłki -Bezpośrednim powodem krytyki jest niestety ostatni mecz. Pismaki z GW jadą wg schematu: porażka/remis ze słabeuszem - lament i szukanie winnych, zwycięstwo - relacja z meczu Polska jak na średniaka europejskiego ma wyniki przeciętne, ale nie tragiczne. Jakby tak samo mysleli gdzie indziej to Norwegię, Walię, Belgię czy Szkocję też by trzeba rozpuścić/zreformować. -Stecu pisze pod zapotrzebowanie 80% ludzi - wie co jest nośne. Drużyna narodowa wygrywa - jest nasza, przegrywa - jest ICH, to ONI psują polską piłkę, więc bejsbole w dłoń .... PS Zwycięstwa z Włochami, Serbią czy Grecją były tyleż zasługą Janasa co przypadku. I tyle dzieliło Polskę od dobrego wyniku z Anglią. Piłka to nie jest 2+2 = 4, mogą ci o tym powiedzieć Kaziu Górski, Piechniczek czy Engel (ten się nie przyzna ;-) ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steku Re: Tochę polemiki ze stekiem IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.09.04, 11:43 kiss: "PS Zwycięstwa z Włochami, Serbią czy Grecją były tyleż zasługą Janasa co przypadku. I tyle dzieliło Polskę od dobrego wyniku z Anglią. " coz jesli wszystko jest tyolko dzielem przypadku to proponuje zamiast rozgrywania meczy rzuty moneta chyba na to samo wyjdzie - a moze zle zinterpretowalem twoja wypowiedz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiss Re: Trochę polemiki ze stekiem IP: 212.126.4.* 14.09.04, 11:48 Właśnie na tym polega urok sportu, że możesz przegrać z Albanią i wygrać (choć z rzadka a Anglią). Rolą taktyki i szkolenia jest zminimalizować przypadek. Ale na cóź by się zdała myśl Erickssona, gdyby Mila włożył pasuwką, to co miał włożyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steku jeszcze troche IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.09.04, 11:46 Krótko i zwięźle, żebyś nie nadinterpretował: -Uważam tak za przestępstwa za kratki, za brak wyników na zieloną trawkę. tu jestem za -Tylko, że nie można sabotować reprezentacji w imię "pozamiatania" polskiej piłki to nie sabotaz to troska o nia! -Bezpośrednim powodem krytyki jest niestety ostatni mecz. Pismaki z GW jadą wg schematu: porażka/remis ze słabeuszem - lament i szukanie winnych, zwycięstwo - relacja z meczu no myslalem ze udowodnilem wczesniej kilkoma cytatami ze sie mylisz Polska jak na średniaka europejskiego ma wyniki przeciętne, ale nie tragiczne. tu tez sie zgodze Jakby tak samo mysleli gdzie indziej to Norwegię, Walię, Belgię czy Szkocję też by trzeba rozpuścić/zreformować. a teraz zsumuj liczbe ludnosci tych krajow i porownaj z Polska - jakas refleksja? nastepnie zrob to samo z ich wynikami z ostatnich 10 lat np. wystepy na duzych imprezach - jakas refleksja? -Stecu pisze pod zapotrzebowanie 80% ludzi - wie co jest nośne. Drużyna narodowa wygrywa - jest nasza, przegrywa - jest ICH, to ONI psują polską piłkę, więc bejsbole w dłoń .... jednak nieuwaznie czytasz wyborcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiss Jeszcze troche IP: 212.126.4.* 14.09.04, 11:55 Czytam, czytam uważnie... 80% ludzi na tym forum dostaje to co chce - gotową opinię "pod którą się podpisuje obiema rękami". W trosce o reprezentację należy doprowadzić do sromotnych porażek? To chyba z Lenina? No steku, tu widzisz Stec przegiął najbardziej. Liczba ludności: ile ludności ma Portugalia, Holandia, Czechy? Powtórka z geografii by się przydała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Sam jestes cwiercmozgiem marioneto Steca !!! IP: *.citicorp.com 13.09.04, 16:08 Absolutnie zgadzam sie z teza, ze gdyby nie porazka z Anglia ten artykul by sie nie ukazal, a cwiercmozgiem to mozesz byc ty chlopie jezeli tak cholubisz Steca i jego kolesiow z GW. Dodam rowniez, iz jestem goracym zwolennikiem wywalenia Janasa i calej tej PZPnowskiej kliki. Nie sztuka jest utyskiwanie i narzekanie po fakcie, sztuka jest trafna analiza przed. Dziennikarze z GW wielokrotnie dawali wyraz swojej amatorszczyznie, a dobrze wychodza im tylko narzekania w stylu prezentowanym w tym artykule. Dwa lata temu GW w tym Stec w stylu iscie faktowo-superexpresowym stylu przylaczyla sie do nagonki na Engela w zamian nie proponujac zadnych konkretnych rozwiazan (przebakiwanie o trenerze z zagranicy do takowych nie zaliczam). Jako gazeta opiniotworcza powinna sie wowczas pokusic o rzetelna analize skutkow zmiany na stanowisku trenera w tamtym okresie, a przypominam, ze dzialo sie to chyba na 2 mies. przed pierwszymi meczami el. ME. W zamian mielismy wiadra pomyj, dyskredytowanie osiagniec kadry Engela, wyolbrzymianie bledow i histeryczna wrecz nienawisc do podlamanego czlowieka. Jednym slowem rynsztok. Nastepnie przyklasnela Bonkowi,a pozniej Janasowi mimo, ze od razu bylo widac, iz sa to zmiany raczej na gorsze niz na lepsze (przy czym Janas jest mimo wszystko lepszy od Bonka). W efekcie na ME nie pojechalismy. Po czesci zatem takze dziennikarze GW ponosza odpowiedzialnosc za dzisiejszy stan reprezentacji. Teraz po dwoch latach zaczyna biadolic jak to jest zle. Od dziennikarzy GW mozna chyba oczekiwac nieco wiecej niz tylko biadolenia chociazby z racji aspiracji jej dziennikarzyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Sam jestes cwiercmozgiem marioneto Steca !!! IP: *.katowice.msk.pl / 81.219.117.* 13.09.04, 16:31 podlamanego czlowieka ? Nie widziałem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lope Re: Sam jestes cwiercmozgiem marioneto Steca !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.09.04, 16:48 Pawcio dobrze napisał. A wyjmowanie tylko jednej myśli z którą się nie zgadzamy z większej mądrej całości, to jest dokladnie ta sama mentalność która doprowadziła do zwolnienia Engela (bo z Portugalią przegrali 4:0). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steku Re: Sam jestes cwiercmozgiem marioneto Steca !!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.09.04, 22:04 postaram sie troche popolemizowac: ***"Nie sztuka jest utyskiwanie i narzekanie po fakcie, sztuka jest trafna analiza przed" -oto garsc cytatow z Gazety po meczach reprezentacji pod wodza Janasa: *Trener Janas był "ciekaw, w jakiej formie są piłkarze po okresie przygotowawczym". Dziś chyba wie niewiele więcej, a wygrana w Estonii w niewielkim stopniu poprawiła klimat wokół drużyny. Grą reprezentacji wciąż rządzi przypadek, nie ma wypracowanej taktyki, gry "w ciemno". Wygląda na to, że w meczach z Łotwą i Szwecją znowu trzeba będzie liczyć głównie na indywidualne akcje i schematy wypracowane w klubie (jak akcje Szymkowiaka z Kosowskim i Żurawskim). Na 16 dni przed meczem w Rydze pewna wydaje się tylko pozycja Jerzego Dudka. To nas łączy z 62. w światowym rankingu Estonią - dobrego piłkarza mamy tylko w bramce. po 1:2 estonia *O grze Polaków wiele powiedzieć się nie da. Była nijaka. - Ciekawa ta nasza młodzież. Nie można było oczekiwać jakiejś supergry, ale wynik jest dobry - skomentował spotkanie trener Janas. To po 4-0 malta *Środowa gra Damiana Gorawskiego potwierdziła jednak, że sprzymierzeńcem trenerów bywa przypadek. Zabierając go do Hiszpanii, Paweł Janas myślał o meczu z Wyspami Owczymi, kiedy wystąpią piłkarze z polskiej ligi. W środę na prawej stronie miał grać Euzebiusz Smolarek. Janasowi bardzo na tym zależało, bo gdy dowiedział się, że Smolarka nie puścił Feyenoord (z powodu kontuzji), nie potrafił powstrzymać złości. "Mamy skrzydła, ale podcięte" - skomentował i z musu postawił na gracza Wisły W drugiej połowie zapanował chaos. We wszystkich formacjach. Mecz się wyrównał, gra przestała być płynna, co chwila przerywały ją faule. Przed meczem Paweł Janas i Bojan Prasnikar mówili mniej więcej to samo. Że są na początku drogi, którą zweryfikują zaczynające się jesienią eliminacje do mistrzostw świata w Niemczech. Zwycięstwa w meczach towarzyskich nic praktycznego nie dają, wyzwalają jednak entuzjazm i wiarę. W środę więcej wiary mieli Polacy. Dlatego wygrali. po 2-0 slowenia *W przerwie meczu prezes Koźmiński miał jeszcze lepszy humor. Dowiedział się od syna Marka, że przebywający na zgrupowaniu we Włoszech Górnik wygrał sparing 16:0. - Graliśmy przeciwko drużynie z "Serie zet z kropką" - śmiał się z klasy rywala. Wyspy Owcze prezentowały mniej więcej podobny poziom. *Mimo niskiej klasy przeciwników, gra Polaków była chaotyczna, rwana. Oby lekcja polskiego udzielona Wyspom Owczym była kolejnym krokiem do przodu zespołu Janasa przed wrześniowymi meczami eliminacyjnymi. po 6-0 wyspy owcze *Schemat gry skrzydłami funkcjonował dobrze, gdy wszystko szło po myśli polskich piłkarzy. Gdy nie szło, wrócili do kopania długich piłek do przodu albo przez bramkarza, albo przez obrońców. A to sprawiało wrażenie bezradności i chaosu. usa 0-1 *Trzy celne lekkie strzały - to wszystko, na co było stać Polaków w meczu z grającą na stojąco Irlandią. Najważniejszy sparingpartner Polaków przed eliminacjami MŚ pokazał, że niemal pod żadnym względem nasza reprezentacja nie jest gotowa do walki z Anglią. Gdyby dziś był mecz z Anglią, to po pierwszej połowie Polska być może prowadziłaby, ale tylko pod warunkiem, że grałaby w rugby (ale i to mocno wątpliwe, bo Anglicy są mistrzami świata w tej dyscyplinie). Zero groźnych akcji, strzałów, ostrych dośrodkowań. Wszystko w ślimaczym tempie, nijakie, bezbarwne. Irlandczycy grali wczoraj wybitnie towarzysko. Spokojnie, bardzo blisko własnego pola karnego stali i czekali, by przeszkadzać Polakom. Tylko przeszkadzali. Atakowali dwoma, góra trzema zawodnikami i ich gra ofensywna była jeszcze gorsza i bardziej bezbarwna niż Polaków. Nic więc dziwnego, że obrona kadry Janasa grała niemal bezbłędnie. Z taką grą Polaków jak wczoraj ciężko sobie wyobrazić, że przebiją się przez angielski mur 0-0 irlandia *Tymczasem już pierwsza, podobno lepsza, połowa (choć niektórzy zastanawiali się w czym) zostawiła mnóstwo wątpliwości. Jeszcze więcej druga. Trudno było dostrzec styl drużyny i zrozumieć, na czym miała polegać taktyka Janasa. 1-0 grecja *W przerwie Janas wymienił trzech zawodników - powinien chyba zmienić wszystkich. To, co robiła jego drużyna to była kpina Wniosek z tego spotkania jest jeden. Z taką grą Polska nie ma czego szukać w meczu eliminacji MŚ przeciwko Anglii za trzy i pół tygodnia 1-5 dania *jesli to wg ciebie nie jest utyskiwanie przed to sam juz nie wiem o co ci chodzi - chyba ze nieczytales tych artykulow - ale wtedy twoje najezdzanie na wyborcza jest smieszne i zalosne ***"Dziennikarze z GW wielokrotnie dawali wyraz swojej amatorszczyznie, a dobrze wychodza im tylko narzekania w stylu prezentowanym w tym artykule" *rozumiem ze jestes jakims autorytetem w dziedzinie dziennikarstwa - ja sie za takowego nie uwazam wiec pokornie nie zaprzecze; a co do ciaglego narzekania to zdaje sie kadra Janasa nie dostarczyla nam zbyt wielu okazji do innego zachowania ***"Dwa lata temu GW w tym Stec w stylu iscie faktowo-superexpresowym stylu przylaczyla sie do nagonki na Engela w zamian nie proponujac zadnych konkretnych rozwiazan (przebakiwanie o trenerze z zagranicy do takowych nie zaliczam)" *szczerze mowiac nie bardzo rozumiem dlaczego zaproponowanie trenera z zagranicy nie zaliczasz do konkretnych rozwiazan - rozumiem ze Stec powinien od razu podac szeroka kadre wg niego schemat treningow i kilka pomyslow taktycznych - a poza tym zdaje sie jest to rola PZPN ***"W zamian mielismy wiadra pomyj, dyskredytowanie osiagniec kadry Engela, wyolbrzymianie bledow i histeryczna wrecz nienawisc do podlamanego czlowieka" *osiagniecia - awans do MŚ a tam lanie z Portugalia ktora nie wyszla z grupy, lanie od Korei ktorej nawet nie musieli pomagac sedziowie i wygrana z USA nic nie dajaca osiagnieta DRUGIM (!!!) skladem; gdzie ty widziales podlamanego Engela?! ***"Po czesci zatem takze dziennikarze GW ponosza odpowiedzialnosc za dzisiejszy stan reprezentacji. " * a to najlepsze miodzio z calej twojej wypowiedzi :) ja dodaje jeszcze cyklistow, zydokomune, ojca Rydzyka, gumisie i teletubisie - bo na pewno nie trenerow i PZPN pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: Sam jestes cwiercmozgiem marioneto Steca !!! IP: *.citicorp.com 24.09.04, 14:57 Ho ho Ja tu tak przez przypadek sobie po czasie wszedlem, a tu widze ostra polemika Panie. No to popolemizuje z polemika zatem: -oto garsc cytatow z Gazety po meczach reprezentacji pod wodza Janasa: Poprosze o garsc cytatow GW z roku 2002 dotyczacych rzetelnej analizy celowosci i konsekwencji zmiany na stanowisku trenera reprezentacji na dwa miesiace przed rozpoczeciem el. ME *rozumiem ze jestes jakims autorytetem w dziedzinie dziennikarstwa - ja sie za > takowego nie uwazam wiec pokornie nie zaprzecze; a co do ciaglego narzekania to > > zdaje sie kadra Janasa nie dostarczyla nam zbyt wielu okazji do innego > zachowania Nie jestem autorytetem w dziedzinie dziennikarstwa. Mam jednak to do siebie, ze czytam rozne gazety i dostrzegam roznice w poziomie komentarzy sportowych. Z wieloletnich spostrzezen wyciagnalem wniosek, iz GW zdecydowanie blizej jest do poziomu Przegladu Sportowego niz Rzeczpospolitej. Ta to Rzepa na przyklad znacznie wczesniej zorientowala sie co nas czeka pod wodza Janasa i jasno wyrazila sie wzgledem jego rezygnacji na dlugo przed rozpoczeciem eliminacji. To wlasnie uwazam za podejscie profesjonalne. *szczerze mowiac nie bardzo rozumiem dlaczego zaproponowanie trenera z > zagranicy nie zaliczasz do konkretnych rozwiazan - rozumiem ze Stec powinien od > > razu podac szeroka kadre wg niego schemat treningow i kilka pomyslow > taktycznych - a poza tym zdaje sie jest to rola PZPN > Co to konkretnie znaczy trener z zagranicy? Nazwiska, adresy? Personalia znaczy. Trener z zagranicy jest pojeciem nieprecyzyjnym po prostu. Byl jeden artykul chyba, ktory jakies personalia okreslal. Jeden przyklad bardziej nie realny od drugiego. I to wszystko na tyle. *osiagniecia - awans do MŚ a tam lanie z Portugalia ktora nie wyszla z grupy, > lanie od Korei ktorej nawet nie musieli pomagac sedziowie i wygrana z USA nic > nie dajaca osiagnieta DRUGIM (!!!) skladem; gdzie ty widziales podlamanego > Engela?! > Zycze Tobie i sobie zebysmy jeszcze raz w najblizszym czasie byli swiadkami takiej kleski. Pod wodza Janasa napewno mamy szanse. Nie czas i miejsce na to by oceniac wystep w Korei. Powiem tyle. Na pewno nie byla to taka kleska jak ja przedstawila np GW i na pewno nie byl to wystarczajacy powod do zwolnienia trenera za ktorego kadencji dokonala sie jakosciowa zmiana w grze reprezentacji, a juz na pewno nie byl to powod do takiej na niego nagonki. Wg mnie wygranie drugim skladem z USA bylo dowodem na prawidlowe dobranie skladu na mistrzostwa, czyli kompetencji na trenera. Slusznosc postawienia ponownie na Hajte w meczu z Portugalia zweryfikowal po prostu czas. I Boniek i Janas korzystali nadal z jego uslug. Malo tego zawodnik ten byl podpora repry do czasu kiedy go papieroskowa afera w koncu nie wykonczyla. Przyklad Hajty podalem dlatego, iz to min. jego indywidualne bledy przesadzily o porazkach. Owszem Engel byl zalamany i ja to widzialem. Zgadzam sie, ze wsrod owczesnej zbiorowej histerii mozna tego bylo nie zauwazyc. * a to najlepsze miodzio z calej twojej wypowiedzi :) ja dodaje jeszcze > cyklistow, zydokomune, ojca Rydzyka, gumisie i teletubisie - bo na pewno nie > trenerow i PZPN GW juz z racji nakladu jest gazeta opiniotworcza. Choc jest to calkowicie nie mierzalne, kibice ksztaltuja swoje opinie takze dzieki lekturze gazet. Nawet Listkiewicz musial jakos skomentowac fakt artykulow o trenerze z zagranicy. Sprawe mial ulatwiona gdyz GW w szczegoly sie nie bawila, a do tego zbyt uparta nie byla. Wogole wlodarze PZPN lubia posilkowac sie prasa jak jest im to pomocne. Sztandarowy przyklad skutecznego lobbingu min. GW to Wichniarek Artur zwany przez nia krol Artur. Jakiz to byl lament kiedy nie zabrano go na MS. Skoro masz taki dostep do archiwow GW to poczytaj sobie rozliczne wywiady z rzeczonym, artykuly o nim. Skuteczne to bylo na tyle, ze zostal gosciu nawet kapitanem repry w jednym meczu sic! Nie wiem co bylo podstawa tak dlugiego okresu lansowania tego zawodnika, gdyz na pewno nie byly to jego umiejetnosci pilkarskie, co sie potwierdzilo na boisku w meczach reprezentacji. Rydzyka i reszte zostawmy w spokoju. Ich to nie dotyczy raczej. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gilus19 Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski 13.09.04, 15:04 nie no pan stec nic nowego nie wnosi wszak juz 200 lat temu niejaki mickiewicz pisal ze polska pilka chrystusem narodow jest i wiele wycierpiec musi zeby w koncu sie podniesc.... dlatego mowie wam drodzy kibice polskiej pilki kopanej iz naszym pilkarzom trenerom dzialaczom nie naleza sie gorzkie slowa krytyki a jedynie wielkie i szczere slowa uznania za to iz w tak trudny i wymagajacy nielada wysilku pracy i poswiecenia sposob sprowadzaja polska pilke na samo dno footbolowej hierarchi ale drodzy fani kopanej jako ze woda juz plytka powoli sie staje to i polski pilkarski mesjanizm do szczesliwego zmierza zakonczenia i nam kibicom juz tylko krotkie chwile smutku pozostaly....dlatego bracia delektujmy sie i spijajmy z pokora ale i zachlannoscia ostatnie kleski naszej kopanej ksiezniczki poniewaz po oczyszczajacej modlitwie ksiedza piotra (sedziego\przewodniczacego michala) ktoremu zawsze pomocy gotow udzielic jest ten ktorego imie 40 i 4 (niejaki pawel j)polska pilka stanie sie po latach przyjmowania (po katolicku) ciosow wymierzonych w samo serce footbolowa potega przed ktora nie tylko bramy naszego slaskiego bastionu ale i nowego wembley czy francuskiego saint-denis stana otworem a my polscy kibice bedziemy mogli w koncu porzucic swe trabki (gdyz mury jerycha zostana zburzone) i zaczac sie delektowac pieknem finezja technika i gracja - cechami nowej odnowionej polskiej pilki noznej.... AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
malina969 Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski 13.09.04, 15:26 Świetny tekst, pod którym sama bym się chętnie podpisała. Czekam na upodlenie działaczy i tych pewnych siebie piłkarzyków, którzy są po prostu nijacy. Na naszą ligę patrzeć nie sposób. Jestem pewna, że wielu ludzi z talentem (młodych trenerów i piłkarzy)przepadło, a "karierę" robią kolesie prezesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: 213.76.148.* 13.09.04, 15:28 janas na zdjeciu niczym wyjęty z matrixa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Masz Pan jaja Panie Stec !!! IP: *.one.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 15:37 Dotychczas wiedzialem ze pisze pan fajne artykuly, teraz widze ze sie pan nie boi. wiecej takich odwaznych ludzi potrafiacych nazwac rzeczy po imieniu (w 2x45 na polsacie sport tez odwaznie zjechali to towarzystwo wzajemnej adoracji z PZPN, szkoda ze to kodowana stacja, na canale + tez fajnie chlopaki mowia ale tez kodowane). Dobrze ze GW nie jest kodowana bo do ludzi nie majaych tunerow i kablowki docieralyby tylko grzeczne wywiadziki z wiecznie zadowolonym listkiewiczem ("najwazniejszy jest nastepny mecz") i janasem ("na goraco panu nie powiem, bedzie analiza")- jak slysze te jego "bedzie analiza" to chce mi sie plakac ze zlosci!!! cymbal jeden, nauczyl sie jednego slowa i belkocze :( W kazdym razie panie Stec : NIE POPUSZCZAJ PAN! TAK TRZYMAC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Losloriol Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 15:44 Jak większość Pańskich tekstów Panie redaktorze zabawny i trafny, niestety ma Pan rację, a to, że z polskiej piłki można tylko kpić, to już nie Pana wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: *.avaya.com 13.09.04, 16:21 Nareszcie jakaś uczciwa opinia o polskiej piłce. Moja recepta: Skasować wszystkie ligi; rozpuścic towarzystwo do domu ("piłkarzy"; "trenerów"; "działaczy" itd) i zacząć od nowa. Od poprawnego szkolenia i kształtowania odpowiednich postaw u dzieci w wieku lat MAKSIMUM 5 lat. Wszyscy starsi sa już skrzywieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiss Za piłkarzy i trenerów podstaw: prawników, lekarzy IP: 212.126.4.* 13.09.04, 16:25 przedstawicieli handlowych, księży, policjantów, dziennikarzy - i twoja recepta uzdrowi całe państwo, a nie tylko piłkę. Wiwat. Stec na prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilo dziennikarskie harakiri popełnia zawsze biorąc... IP: 217.153.119.* 13.09.04, 16:38 się do pisania tych swoich dramatycznych i całkowinie nieskładnych wypocin. Pamiętajmy równiez, że poziom piłki zależny jest tez od poziomu dziennikarstwa sportowego, a to w Polsce nie istnieje. Same moczymordy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakbis Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 16:38 to jakis zyd qrde ten Stec chyba... tak zle zyczyc Polskiej Reprezentacji? na poczatku lat 90-tych bylo gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczor Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: *.kliny.net.pl / *.kliny.net.pl 13.09.04, 16:41 całkowicie zgadzam się z Panem.Dodam jeszcze że podobnie jak "PAJACYKI PIŁKARZYKI"" postępują siatkarze! Tomek zAWF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk ŁUDŹMY SIE NASTEPNE 20 LAT! NIC NIE ZMIENIAC! IP: *.one.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 17:14 Zostawmy wszystko po staremu! Ewentualnie pare pozorowanych ruchow np. wywiadzik listka w ktorym przyznaje sie do kilku bledow i wypaczen (choc nawet tego sobie nie moge wyobrazic po tym bufonie) no i do tego remisik w wiedniu (do boju pooolsko lalala) i janaskowi wroca rumience! szesc milionow zasiadze znowu przed tv szpakowski szaran i piechniczek beda sie ladnie usmiechac zajmiemy drugie miejsce w grupie i wtrafimy na jakichs grekow czy turkow i papa. Listek powie "trener janas wprowadzil druzyne do barazy, gdzie trafilismy na zespol wyzej stojacy w rankingu FIFA, nie moglismy oczekiwac wiecej od tego zacnego czlowieka" "przed nami eliminacje do ME i NA TYM SIE MUSIMY SKONCENTROWAC" "potrzebujemy teraz spokoju, zamiast nerwowych ruchow" "trzeba dokonac ANALIZY i wylemiminowac na zimno bledy" i tym podobny belkot. Po czym kolo sie zamyka i czytaj od nowa. Zycze wam (a kissowi w szczegolnosci) wspanialej zabawy w KIBICA_ROBIONEGO_W_CH..A, w koncu jak to fajnie posiedziec 2 godziny przed TV i sie powkurzac a w nocy pomarzyc co by bylo gdyby nie ten slupek, sraczka mili czy kontuzja olego. :) SHOW MUST GO ON !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiss Jakże dobrze cię rozumiem IP: 212.126.4.* 14.09.04, 10:32 Więc należy sprawy wziąć we własne ręce. 1. Kibice wybierają swoich przedstawicieli. 2. Siedziba PZPN zostanie spacyfikowana, związek rozwiązany, bilans: sześciu rannych (Listkiewicz, Apostel, Wandzik [po co kretyn się tam kręcił], Janas, Wit Żelazko, przypadkowy przechodzień). 3. Kwaśniewski rękami ministra sportu rozwiązuje zarząd PZPN i powołuje władze tymczasowe. Kibice wybierają trenera w plebiscycie (SMS 7280): wygra Kasperczak, ale nie przyjmie funkcji, drugi Smuda - też nie przyjmuje, trzeci ...., piętnasty Stefan Majewski się zgadza. 4. UEFA żąda wyjaśnień, po pertrakacjach dopuszcza Polskę do dalszych spotkań. 5. Zespół ma takie same wyniki jak poprzednio. 6. Rafał Stec wieszczy: "we wschodniej Europie marnuje się talenty" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.04, 17:15 Brawo redaktorze Stec, nareszcie Gazeta piórem swojego redaktora wyraziła opinie pod kórą się podpisuję obydwiema rękami.Szkoda tylko że to co napisał pan Stec ja wiedziałem już wówczas kiedy powołano Janasa na stanowisko trenera reprezentacji.Co do pana Listkiewicza nie powiem nic, żeby nie sprawiać satysfakcji Janowi Tomaszewskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slavomirus ?Trzeciak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 17:30 Lubię "Franka", ale dlaczego akurat on miałby być zbawcą polskiej piłki? Bo na razie z braku okazji nigdzie nie dał plamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: 147.106.1.* 13.09.04, 17:39 nie wieze ze jestem spokrewniony ze Stecem i 99% z autorow tych komentazy; zycze wam jak najlepiej, ale tak szydersko pisac to tylko wy umiecie; bym napisal dwie strony na temat polskiej pilki, ale nie bede tracil czasu jak stec; co za pataphiany z was: 1 nic nie zmienicie 2-100 see above na koniec: wierny czlowiek zostaje zawsze z kolega, szczegolnie w trwodze; kibic powinien tak samo; ja naszym zycze tylko najlepszego i 17-0 WYGRANEJ; ZAWSZE bede kibicem, nie tak jak wy pseudo-kibice, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: 147.106.1.* 13.09.04, 17:41 i piszcie sobie teraz o mnie co chcecie, mam was tam gdzie slonce nie dochodzi, za przeproszeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Racja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 17:40 Szczerze powiedziawszy czekalem na cos podobnego na lamach Gazety juz od dawna... Mam nadzieje ze za tym wszystkim pojdzie cala seria artykulow opisujaca polskich dzialaczy i ich dzialania na rzecz polskiej pilki ... Zaczalbym od Prezesa Listkiewicza bo w sumie nie wiadomo co on wlascieiwe robi od czasu do czasu pojawia sie w gazetach w telewizji cos tam skomentuje powie ze nie ma albo srodkow albo czegos innego i w sumie tylko gada Co on wlasciwie przez ta swoja kadencje zrobil czyzby tylko dobral kilku niezbyt dobrych trenerow reprezentacjnych i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldo Tekst doskonały i, niestety, prawdziwy IP: *.238.92.70.adsl.inetia.pl 13.09.04, 17:55 ja liczyłem na klęskę w meczu z Anglią ale Anglia przeżywa kryzys.POczekam na Austriaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Kolejny pismak - idiota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 18:04 Dołączasz do Wołowskiego, który też już nie ma o czym pisać. Nawet trener Piechniczek was zjebał w waszym wywiadzie, że tylko robicie nagonkę i szczekacie. Weźcie we dwóch reprezentację w swoje ręce, a na pewno się odrodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 18:09 Po przeczytaniu tego artykułu mam tylko 1 życzenie,żeby polska piłka nie musiała odradzać się w sposób,jaki przedstawił pan Stec.Trzeba jednak zauważyć,że ma sporo racji.Racji,o której dobrze wiemy i z którą (może nie wszyscy)ale jednak się zgadzamy.Piłkę nożną zaatakował nowotwór,osłabia ją już bez mała od 20 lat.Trzeba coś zmienić!Ba,tylko co i jak?Ja jestem za tym,aby ruszyć z posadek etatowych członków :) PZPN. Układy,ukladziki,ten dał,ten wziął...Wydrukowane i sprzedane mecze,sprawa chociażby Szczakowianki-nikomu nic nie udowodniono,więc dlaczego ukarano tenże klub -10 punktami w II lidze? Kto zatem odpowiada za taki stan rzeczy?Skoro najwyżej w hierarchii stoi PZPN wczesniejsze pytanie staje się retoryczne.Proszę na koniec o odrobinę godności ze strony p.Listkiewicza,Kolatora,czy Apostela...Nie mówię o dymisjach,ale chociażby o przyznaniu się do błedu i o to,aby sumiennie zapracowali na swoje niemałe zresztą pensyjki. A reprezentacji i tak będę kibicował !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adr. Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 18:12 Panie Rafale,pan się myli.Tutaj klęska nic nie pomoże.Klęska już była,z Łotwą,i nic.A porażki w latach 90-tych,czy kogoś to nauczyło-nikogo,najpierw był Dziurowicz później Listek-niezatapialni. Wiadomo,że zakałą polskiego sportu są działacze i dopuki oni będą siedzieć na stołkach tak długo nic się nie zmieni. A Waszym zadaniem,drodzy dziennikarze,jest pisać co tydzień taką krytykę(może być w formie kabaretu).Jak macie tubę przy ustach,to grzmijcie w nią.Dobierzcie się do dupy takim oszołomom jak Listkiewicz,Paszczyk czy Biesiada.Przecież możecie się dowiedzieć jaki jest sposób weryfikowania działaczy i trenerów na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: povero stec! harakiri popelniasz jak piszesz o wloskiej pilce! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.04, 18:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk PZPN jest do DUPY!!!! IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 18:33 PZPN nie jest winny, trenerzy nie są winni, działacze nie sa winni, winni trochę są piłkarze, ale przede wszystkim kibice i dziennikarze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga - pilkarka Histeria i tyle! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.09.04, 18:26 O co chodzi jak gdyby? Sa 3 punkty po dwóch kolejkach. Przegralismy z cwiercfinalista Mistrzostw Europy jedna bramka. Pogromu nie widzialam. Grac dalej a nie biadolic. Polska Gola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kafa Re: Histeria i tyle! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.09.04, 18:28 No właśnie. Za mało kobiet rządzi polska piłką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.k. [...] IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 22:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sm Panie Rafale, jest pan czubkiem !!! IP: *.udn.pl 13.09.04, 18:33 Panie Rafale, jesli pisze Pan, ze z patriotyzmu i glodu sukcesow zyczy Pan Polsce klesk na arenie miedzynarodowej w pilce noznej, to jest Pan po prostu czubkiem. To tak jakby powiedziec, ze z milosci do Polski zyczylo jej sie, by napadli ja wrogowie i zagarneli jej ziemie. Eliminacje nie sa jeszcze przegrane i trzeba grac do konca, a kleski nic nie zmienia, gdyz pilkarzy mamy dziadow i nic tego nie zmieni. Zwlaszcza, ze nastepny trener po Janasie wcale nie bylby lepszy, a moze nawet gorszy. Konczac, z sympatii do Pana zycze Panu, zeby Gazeta wylala Pana na bruk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kafa Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.09.04, 18:49 Działacze, dziennikarze i kibice (trĄbki) doprowadzaja ostatnio naszą pilkę na tereny kabaretowe. Czas na powagę i niech pierwszym który zrezygnuje nie będzie trener. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Rafał Stec: Życzę Polsce klęski IP: *.kfunigraz.ac.at 13.09.04, 18:52 panie rafale! bardzo trafna analiza polskiego srodowiska pilkarskiego! miejmy nadzieje, ze cos sie stanie! Odpowiedz Link Zgłoś