Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Speedway w mediach.

29.04.02, 12:53
    Żużel uchodzi w Polsce za najpopularniejszą dyscyplinę sportową. Na mecze
    ligowe przychodzi po kilkanaście tysięcy ludzi (taką frekwencją nie mogą
    pochwalić się żadne kluby piłkarskie w kraju), a w polskiej lidze jeżdżą
    najlepsi żużlowcy śwata. Mimo to moim zdaniem w mediach zbyt mało mówi się o
    czarnym sporcie. Chyba najbardziej chłodno żużel (a tym samym jego kibice)
    traktowany jest przez TVN. Zapowiedzi meczów piłkarskich są tam już na dwa dni
    przed kolejką, tymczasem o żużlu wspomną coś po zakończeniu spotkań i to
    wszystko. Czy to tylko ja mam takie odczucie, czy może ktoś jeszcze?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mario Re: Speedway w mediach. IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.02, 18:23
        Naprawde w tym sezonie nie ma na co narzekać.Jeszcze nigdy nie było tyle żużla
        w telewizjach otwartych,czyli niekodowanych.I z tego należy się bardzo
        cieszyć.Nawet pomijając niski niekiedy poziom komentowania,jak np.w Polsacie.
        Żużel jest dyscypliną popularną tylko w niektórych regionach,bijąc na głowę
        pozostałe dyscypliny sportu.Ale nigdy nie prześcignie w poularności piłki
        nożnej z uwagi na jej powszechność.Co do TVN-u to widocznie mają taki profil
        swojej stacji,choć na TVN24 pojawia się dużo informacji z torów
        żużlowych,czasami nawet jakiś reportaż.Oni wolą telenowele brazylijskie i Big
        Brothera i nie przeprowadzają transmisji sportowych(chociaż kiedyś były
        pokazywane mecze Wisły Kraków)
      • Gość: SDB Re: Speedway w mediach. IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 11:17
        Dzieki Pulsowi mozemy ogladac nawet zmagania I-ligowcow. Jednak dobrze ze jest
        regionalna TV3 i ze Apator jej powierzyl role realizatora transmisji. Poza TV
        mamy jeszcze radio a tam podobnie- stacje regionalne sa aktywne, a
        ogolnopolskie raczej ograniczaja sie do laskawego podania wynikow kolejki
        jezeli im sie chce. Niedobrze.
        • robert_wl Re: Speedway w mediach. 30.04.02, 14:49
          Co do globalnej przewagi piłki nożnej nad speedwayem, to się zgodzę. Żużel to
          sport specyficzny. Jest uprawiany w niewielu krajach (ostatnio się
          dowiedziałem, że nawet w RPA jeżdżą), a i w Polsce klubów żużlowych jest
          zaledwie około 20. To nic w porównaniu z ilością klubów piłkarskich. Może tak
          niewielka powszechność tego sportu eliminuje go z ekranów telewizorów, ale z
          uwagi na sam fakt siły polskiej ligi, zaangażowanie mediów w informowanie
          kibica o sprawach z nią związanych, powinno być większe. Pisząc o TVN miałem na
          myśli właśnie TVN 24. Tam podają tylko wyniki bez żadnych przedmeczowych
          zapowiedzi i typów.
          PS. Do Mario: Skąd w Suwałkach (mieście chyba najbardziej oddalonym od
          stadionów żużlowych) zainteresowanie czarnym sportem?
          • Gość: Mario Do Robert_wl IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 18:13
            Do Robera_wl:Już nieraz pisałem że jestem studentem UMK i mieszkam 150 metrów
            od stadionu Apatora,a najczęsciej piszę z Suwałk jak jestem w domu.
            Poza tym myślę że moje spostrzeżenia jako człowieka "nie stąd" też mają jakąś
            wartość.Mniejszą lub większą ale zawsze.Pozdrawiam :)
            • robert_wl Re: Do Mario 30.04.02, 18:44
              Oczywiście, że Twoje spostrzeżenia są tak samo cenne jak innych, a
              niejednokrotnie cenniejsze. Zastanawiałem się tylko, skąd u mieszkańca Suwałk
              takie zainteresowanie czarnym sportem. Czy żużlem zacząłeś interesować się
              dopiero po rozpoczęciu w Toruniu studiów, czy może prędzej? Trochę Ci
              współczuję, kiedy w weekendy musisz przemierzyć około 400 km, aby wolne dni
              spędzić w domu.
              • Gość: Mario Re: Do Mario IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 21:56
                Tak na dobre zacząłem interesować się dopiero rok po rozpoczęciu
                studiów,wcześniej miałem mgliste pojęcie co do tej dyscypliny sportu.Znałem
                zaledwie Tomasza Golloba(i to był obraz 70 % procent społeczeństwa).Mam dobrego
                kolegę który udzielał mi wielu informacji zarówno nt. zasad żużla jak i wyników
                na torze(również tych sprzed kilku lat).Teraz moja wiedza jest juz całkiem
                spora,bywam na wielu meczach,sparingach a nawet treningach(nie tylko w Toruniu
                albo Bydgoszczy).
                Co do tych 400 km to nie bywam w domu tak często,zaledwie średnio co
                miesiąc.Podróż pociągiem w jedną stronę zabiera mi 8 godzin:)
                • robert_wl Re: Do Mario 01.05.02, 14:35
                  Pewnie jak skończysz studia i wrócisz do domu, będzie Ci tego ryku silników
                  trochę brakować?
                  • Gość: Mario Re: Do Mario IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 01.05.02, 14:57
                    Niewykluczone że po studiach będę słuchał ryków silników WKM Warszawa.
                    • robert_wl Re: Do Mario 01.05.02, 15:28
                      A to co innego, jednak jeżeli chodzi o Warszawę, to skończy się chyba tylko na
                      słuchaniu ryku silników. A w żużlu chodzi o coś więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka