Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Taki Trynidad&Tobago potrafi...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.06, 18:49
    ... zremisować ze Szwecją (wyczyn nie do pomyślenia dla naszych), jak na razie
    nie dają się też Anglikom, a przy tym w odróżnieniu od naszych potrafią
    stworzyć sobie okazje bramkowe. A pomyśleć, że prawie nikt nie znał przed MŚ
    żadnego piłkarza z Trynidadu (może poza Hislopem i Yorkiem).
    Obserwuj wątek
      • zablokowany Re: Taki Trynidad&Tobago potrafi... 15.06.06, 18:55
        Nie przesadzaj. Kibice Port Vale, Gillingham oraz kilku innych klubów znają
        tych piłkarzy. Normalni kibice znają się na piłce nożnej a nie na pomysłach
        Najgłupszego trenera na świecie niejakiego sierżanta Janasa.
        • Gość: lol zablokowany zna caly TiT, bo ma ich w swojej bazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 20:34
          • zablokowany Wielbicielu Janasa możesz mnie cmoknąć 15.06.06, 22:04
            i kibicować dalej tej wspaniałej bandzie Janasa czyli najgłupszego trenera na
            świecie. Trynidad & Tobago ma 1 pkt po dwóch meczach i szansę wyjścia z grypy.
            Twoja ulubiona banda Janasa ma 0 punktów i 3 bramki stracone i po meczu z
            Kostaryką wraca do domu.
            Możesz dalej zmieniać sobie nicki specjalisto i wielbicielu Janasa.
      • kyos Re: Taki Trynidad&Tobago potrafi... 16.06.06, 17:12
        to cud że nie trafiliśmy z nimi do jednej grupy - bo to by była "grupa
        śmierci" :)
        i dostalibyśmy manto od swojej jedynej w historii kolonii (dokładniej - kolonii
        księstwa Kurlandii, lenna Rzeczpospolitej) :D
        • Gość: Porter Re: Taki Trynidad&Tobago potrafi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 20:04
          Jednej z dwóch. Druga była wysepka Juan Fernandez, tez w spadku po Kawalerach
          Mieczowych.
          • kyos Re: Taki Trynidad&Tobago potrafi... 16.06.06, 22:13
            uczył Marcin Marcina

Kawalerzy Mieczowi (niepodległe państwo zakonne!) nie mieli kolonii

dopiero zsekularyzowane (i lenne) księstwo Kurlandii Gotarda Kettlera
            rozpoczęło wyprawy handlowo-kolonizatorskie - najpierw na "Złote Wybrzeże"
            (czyli do Afryki Zachodniej, nad Zatokę Gwinejską), potem na Antyle

a jedyne wyspy Juan Fernandez jakie znam leżą na Pacyfiku i należą do Chile -
            jedną z wysp jest Alexander Selkirk (jeśli dobrze pamiętam) na cześć szkockiego
            pierwowzoru Robinsona Crusoe, którego rzeczywiście zostawił tam jego kapitan
            (za bunt) - BTW krążą legendy o ukrytym tam skarbie piratów
            czy to o te wyspy ci chodziło?
            • Gość: colt Kolejna kompromitacja portera IP: *.chello.pl 16.06.06, 22:33
              zupełnie jak z tym wystawianiem djokovica do jedenastki rundy po 4 rozegranych
              meczach... ot taki "spec" dla ubogich i niedorozwiniętych.
              • Gość: Porter Re: Kolejna kompromitacja portera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 22:54
                Zupełnie niepotrzebnie mianujesz mnie swoim specem.
            • Gość: Porter Re: Taki Trynidad&Tobago potrafi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 22:53
              Oczywiście, Juan Fernandez leży na Pacyfiku i oczywiscie chodziło mi o księstwo
              Kurlandzkie (czyli zluteranizowane państwo Zakonu Kawalerów Mieczowych), które
              weszło w posiadanie tego archipelagu przepływając ciśninę Magellana. I było to
              na ładnych parę lat przed Selkirkiem.
              A ze skarbem to nie legenda - firma Wagner Technologies w zeszłym roku znalazła
              tam skarby - beczki złota i klejnotów.
              • Gość: Porter Re: Taki Trynidad&Tobago potrafi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 00:14
                Przepraszam, napisało mi się, że to księstwo Kurlandii przepłynęło przec
                Cieśninę Magellana, a był to tylko holenderski żeglarz w służbie tegoż
                księstwa, Joachim mu było, a nazwiska nie pomnę.
                • kyos Re: Taki Trynidad&Tobago potrafi... 17.06.06, 19:49
                  interesujące... mógłbyś podać źródło tych informacji?
                  pzdr
                  • Gość: Porter Re: Taki Trynidad&Tobago potrafi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 20:47
                    Jakies trzydziesci lat temu w liceum będąc, cos takiego przeczytałem. Pamiętam
                    imię Joachim i to, ze był Holendrem, ale nie pamiętam gdzie to było napisane.
                    Po naszej wczorajszej rozmowie poszukałem po Internecie, ale w żadnym ze
                    znanych mi języków nic zupełnie nie znalazłem. Jak znajdę - podrzucę.
                    • zablokowany Szanowny Porter. Tylko tyle udało mi się znaleźć. 18.06.06, 01:41
                      www.ekutno.pl/index.php?pg=11&co=2324&PHPSESSID=ced64577e5530a139f8e91a951ffab23

pl.wikipedia.org/wiki/Gambia
                      pl.wikipedia.org/wiki/Trynidad_i_Tobago
                      pl.wikipedia.org/wiki/Toco
                      www.historycy.org/index.php?act=Print&client=printer&f=117&t=397
                      www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=SUNA,SUNA:2006-
                      18,SUNA:en&q=Zamorskie+kolonie+Rzeczpospolitej
                      • Gość: lol Re: Szanowny Porter. Tylko tyle udało mi się znal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 12:32
                        czy to wyciagniete z tej twojej slynnej bazy danych? myslalem, ze masz tam tylko informacje o
                        pilkarzach, ale jak widze powoli twoja skarbnica wiedzy rozrasta sie do rozmiarow encyklopedii, a ile
                        tomow bedziesz publikowal?
                        • zablokowany Wielbicielu najgłupszego trenera na świecie 18.06.06, 17:44
                          Nie dyskutuję ze ścierwami. Spieprzaj dziadu.
                          • Gość: haha Re: Wielbicielu najgłupszego trenera na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 19:06
                            > Nie dyskutuję ze ścierwami.

masz ciche dni ze swoja stara?
                            • zablokowany Wielbicielu najgłupszego trenera na świecie 18.06.06, 19:14
                              Możesz logować się pod 75 139 nickami. Z debilami i analfabetami też nie
                              dyskutuję.
                      • kyos Re: Szanowny Porter. Tylko tyle udało mi się znal 18.06.06, 15:16
                        dzięki

ale:
                        www.historycy.org/index.php?act=Print&client=printer&f=117&t=397

o tych faktach już wcześniej wiedziałem - choćby o Polakach w Brazylii czy na
                        Nowej Gwinei było w przygodach Tomka Wilmowskiego
                        o Tobago jest nawet w atlasie historycznym PPWK
                        o koloniach Kettlerów w Afryce jest nawet na genealog.home.pl
                        a o Lidze Morskiej [żądania mandatu Ligi Narodów nad którąś z byłych
                        niemieckich kolonii - Togo lub Kamerunem], Beniowskim czy planie madagaskarskim
                        [tu również Liga Morska i Kolonialna :) -jako rekompensata za sumy bajońskie]
                        też jest dosyć głośno - jeśli tylko ktoś się interesuje tą tematyką

pozostaje jednak kwestia Juan Fernandez...
                        • zablokowany Próbowałem znaleźć coś co 18.06.06, 17:46
                          pomogłoby Porterowi odszukać informacje o tym holenderskim żeglarzu o imieniu
                          Joachim...Niestety ale tutaj muszę przyznać nie jestem zbyt mocny. Pozdrawiam i
                          życzę powodzenia.
                          • Gość: lol wiec jednak baza danych okazala sie niepelna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 19:01
                            jestem zdziwiony!
                            • zablokowany Wielbicielu najgłupszego trenera na świecie 18.06.06, 19:15
                              możesz być ździwiony i nadal wymyślać nowe nicki. Niedługo zabraknie Tobie
                              inwencji i możliwości. To jednak nie jest mój problem.
                              • Gość: ubawiony Re: Wielbicielu najgłupszego trenera na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 20:00
                                no tak , to nie jest twoj problem, w koncu wszystko na moj temat trzymasz juz pewnie w swojej BAZIE
                                DANYCH hahaha
                          • Gość: Porter Niestety, poddaję się IP: *.orion.pl 03.07.06, 15:51
                            Szukałem, nie znalazłem tego Joachima, pieprzonego Niderladczyka. A w liceum o
                            nim czytałem. A szkoda, bo mielibyśmy podstawy, żeby zażądać procentu od
                            Wagnera, który na JF znalazł kolosalne ilości złota i klejnotów.
                            • kyos Re: Niestety, poddaję się 08.07.06, 01:14
                              Gość portalu: Porter napisał(a):

> Szukałem, nie znalazłem tego Joachima, pieprzonego Niderladczyka

jak to mówią: "nice try"

> A szkoda, bo mielibyśmy podstawy, żeby zażądać procentu od
                              > Wagnera, który na JF znalazł kolosalne ilości złota i klejnotów.

na to nie licz :) wyspa jest chilijska, więc kasę mogliśmy poczuć jak lody
                              przez szybę :)))
                              co innego jakby Kurlandia wysepkę utrzymała, a potem scedowała na Koronę
                              Polskę -
      • fle_xx Re: Taki Trynidad&Tobago potrafi... 16.06.06, 22:04
        Trynidad i Tobago gra antyfutbol w stylu Łotwy a remis ze Szwecją beda 20 lat
        wspominać- wole już żebysmy byli od nich "gorsi"
        • Gość: a,adas Re: Taki Trynidad&Tobago potrafi... IP: *.c27.msk.pl 16.06.06, 22:28
          my będziemy 20 lat wspominać... porażkę z Niemcami

PS Gdyby to Polacy grali ze Szwecją to, przy tempie narzuconym przez Szwedów, po
          20 minutach byłoby 0:2
        • Gość: Y_Sam Re: Taki Trynidad&Tobago potrafi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.06, 16:39
          A Twoim zdaniem to, co zagraliśmy z Niemcami to nie był antyfutbol?
          • webeck Re: Taki Trynidad&Tobago potrafi... 19.06.06, 01:39
            Milo się czyta takie ciekawe tematy...
            Mam prośbę, kończę pisać pracę magisterską i potrzebuje skompletować wyniki z
            ankiety. Brakuje jeszcze tylko parę wpisów. Proszę pomóżcie, zajmie to minutę,
            a każdy głos się liczy. Tu jest adres: www.cntech.pl/ankieta/
            A we wrześniu wydaję książkę:)
            Pozdrawiam wszystkich, Michał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka