Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Żurawski vs Świerczewski

IP: *.lublin.pl 11.11.01, 14:32
    Tak patrzę na Maćka i porównuję jego grę z ostatnimi występami Świrszcza w
    reprezentacji i wychodzi mi, że:

1) Żuraw jest znacznie lepszy technicznie - piłka przy nodze mu nie przeszkadza

2) róznica w strzałech z mniej więcej 25 metrów jest następująca: gdy strzela
    Żuraw to albo jest bramka, albo poprzeczka/słupek, albo interwencja bramkarza
    dająca okazję do dobitki; gdy strzela Świerczewski - piłka z trudem dolatuje do
    bramki, przelatuje w odlaegłości min. 10 m od bramki, a w systuacjach skrajnych
    wychodzi za linię boczną (a ponoć Świerszczu miał strzelać za Engela bramki z
    daleka w kadrze i klubie...)

3) Świerczewski powinien grać raczej jako defensywny pomocnik - konstruowanie
    akcji po których padały bramki w eliminacjach to głównie robota Koźmińskiego;
    Żurawski potrafi prowadzić akcję również do przodu, moim zdaniem ze znacznie
    lepszymi skutkami...

4) w odbiorze piłki w obronie: po raz pierwszy przewaga Świerczewskiego, ale
    niewielka...

5) ciekawi mnie kwestia kondycji: w meczach pokazywanych w C+ widać, że Maciek
    sporo biega; niestety nikt już nie chce pokazywać meczów OM (z naszym "liderem")

Podsumowując: ja widzę w kadrze raczej Żurawia (a nie jestem ani z Krakowa, ani
    z Poznania); jednak selekcjonerem jest Jerzy E. i to on wybiera zawodników do
    kadry; moim zdaniem Żuraw jest piłkarzem grającym "na tak" (znacie to ?); jeśli
    jednak kadra bez Maćka osiągnie jakieś sukcesy na Mundialu - płakał z powodu
    jego braku nie będę; choć mam wrażenie, że z Żurawskim byłoby odrobinę
    łatwiej...
    Obserwuj wątek
      • Gość: kostor Re: Żurawski vs Świerczewski IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 11.11.01, 14:43
        przedewszystkim to grają oni na róznych pozycjach wiec porównywanie ich jest
        bez sensu. żurawski jest bardzo dobrym piłkarzem ale do klasy i osiągnięć
        świerszcza jeszcze mu daleko
      • Gość: aero Re: Żurawski vs Świerczewski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.01, 16:49
        nie zgadzam sie z punktem 3.
        Jezeli Swierszcz nie potrafi kreatywnie rozgrywac, to jakim cudem wygralismy z
        Norwegia w obu spotkaniach?
        Poza tym Zurawski wcale nie bylby dobrym rozgrwajacym, umie co prawda
        przytrzymac pilke, oddac ja, ale to nie sa ostatnie podania.
      • Gość: Cyfra Re: Żurawski vs Świerczewski IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.01, 18:00
        Zurawski zrobil duze postepy,ale jeszcze do klasy Swierszcza troche mu brakuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka