marriot 01.08.05, 15:16 Grafiką bawię sie już od jakiegoś czasu,a teraz chciałąbym trochę bardziej poważnie do tego zabrać i w związku z tym mam pytanie.Czy oprócz Photoshopa,Corela,Paint Shop Pro,Ilustratora i GIMPA polecacie jakis fajny programik? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joolanta Re: programy 04.08.05, 13:09 zalezy do czego, ja polecam 3D Studio do grafiki 3D. Odpowiedz Link
widzu Re: programy 13.09.05, 14:45 Jesli do grafiki 2D to polecam Paintera, jesli 3D to 3D max, Cinema, Lightwave, Maya, Bryce, Poser :) Odpowiedz Link
joolanta Re: programy 14.09.05, 08:54 mimo wszystko uwazam ze lepiej znac 2-3 programy dobrze, niz 5-10 byle jak. Osobiscie do grafiki 2D polecam corela i photoshopa Odpowiedz Link
camel_3d photioshop jest najlepszy.. 14.09.05, 19:19 jezeli chodzi o 2D. do 3D: max, may, LW..ale to raczej dla specjalistow.. Odpowiedz Link
ratrak Re: programy 15.09.05, 11:52 Grafika 2d dzieli sie tez na osobne dzialy. -I tak do grafiki bitmapowej (korekcja zdjec, fotomontaze, efekty na zdjeciach) _PHOTOSHOP -Grafika vektorowa (czyli ilustracje, loga, zabawy z fontami i tekstem)-ILLUSTRATOR (niektorzy wola CORELA, bo ma wicej efektow i funkcji, ale jest mniuej dokladny i przejrzysty, a poza tym nie jest standardem w profesjonalnej pracy) -sklad publikacji (czsopisma, ksiazki, foldery) - InDESIGN (lub QUARK XPRESS - klasyk i do niedawna standard ale wedlug mnie ma za malo funkcji i bardzo nieprzyjazny interface) - do animacji vectorowych oczywiscie FLASH Na pewno nie warto poznawac dokladnie kilku programow do tego samego tzn. np. PHOTOSHOPA, PAINT SHOP PRO I GIMPA, albio CORELA i ILLUSTRATORA bo funkcje w 90% sie pokrywaja. Ja osobisci preferuje zestaw ADOBE (PHOTOSHOP, ILLUSTRATOR, INDESIGN) bo ma bardzo duza spojnosc, interface i jest praktycznie taki sam, wszystkie pliki bezproblemowo mozna z jedengo do do drugiego przezucac itd. Odpowiedz Link
edytkus Re: programy 16.09.05, 04:52 Podpisuje sie pod postem Ratraka! Wersja SC jest git (SC2 wciaz jeszcze nie kupilam wiec nie wiem). Odkad pojawil sie InDesign Quark znacznie stracil na popularnosci. Odpowiedz Link
joolanta QuarkXPress 16.09.05, 08:57 ...ocyzwiscie, to podstawa )pryznajmniej dla tych starszych) Odpowiedz Link