Dodaj do ulubionych

scratch disk?????????????

16.05.06, 09:28
no wlasnie.
jak probuje obrabiac troche wiekszy rysunek w Photoshopie co i rusz wyskakuje mi taki komunikat. caly dysk C (z windowsem) jest wtedy zaphany do granic mozliwosci mimo iz Photoshop jest zamontowany na duuuuzo wiekszym dysku D razem z innymi programami.
jak sobie z tym poradzic?
co to jest scratch disk?
jak zrobic zeby nie zapychal C?
dziekuje za porady
Obserwuj wątek
    • neder Re: scratch disk????????????? 16.05.06, 22:00
      patrz ile odpowiedzi masz tu:
      www.google.pl/search?sourceid=firefox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=scratch%20disk
      pzdr
    • katastrofaaa Re: scratch disk????????????? 18.05.06, 01:39
      za słaba pamięć operacyjna, szkoda, że wymienili forum corelowe, bo tam ktoś
      kiedyś wszystko opisał, ale zdaje się przepadł wątek. W każdym razie trzeba
      dokupić kostki, ze 300 zł wydać i wcześniej dobrze sie poorientować jakie, żeby
      nie kupować kilku tylko jedną i to odpowiednią, wiadomo, że tego nawet ci
      niby "fachmani" od napraw często dopasować nie potrafią, trzeba poszukać kogoś
      ekstra, o ile jeszcze tacy z Polski nie wyjechali, tak mi się zdaje.
      • adelheid Re: scratch disk????????????? 19.05.06, 13:37
        zaraz...
        mam cala pamiec (nie pamietam ile, ale duzo)
        podzielona na 3 czesci:
        c: najmniejsza z windowsem
        D: troche wieksza z programami
        E: najwieksza jako archiwum na wszystkie te duuuze obrazki w pracy
        czy moze wystarczy podzielic to inaczej? dolozyc troche z archiwum do tego C?
        albo czy da sie zrobic zeby nie ladowal plikow tymczasowych na C tylko na D lub E?
        przy montowaniu pyta tylko gdzie go zamontowac, wiec daje D...

a odpowiedzi googla po angielsku nic mi nie dadza, ja po polsku ledwo zrozumiem co mam zrobic...
        • neder Re: scratch disk????????????? 19.05.06, 14:05
          to o czym piszesz to nie pamięć tylko pojemność dysku. To dwie różne sprawy.
          pzdr
        • neder Re: scratch disk????????????? 19.05.06, 14:05
          > a odpowiedzi googla po angielsku nic mi nie dadza, ja po polsku ledwo zrozumiem
          > co mam zrobic...

dokupić pamięć.
          pzdr
          • hrabia.mileyski Chyba napisałem tysięczny post! 19.05.06, 15:56
            A tak poza tym dokup pamięci i zajrzyj do Preferences w photoshopie.
    • kcrm Re: scratch disk????????????? 17.07.06, 11:36
      Scratch Disk to coś na kształ pamięci wirtualnej Windowsa, tylko przeznaczonej
      dla progamu Adobe Photoshop. Dlatego też jeśli pojawia ci się taki komunikat,
      twój komp musi być odsyć wolny a dyski - jak sam piszesz - zapchane.
      Najlepszym, a właściwie zapewne jedynym skutecznym rozwiązaniem jest w tej
      sytuacji wyczyszczenie dysku D, bądź innej NIESYSTEMOWEJ partycji i ustawinie
      jej na scratch disk w Photoshopie. Dysk systemowy nigdy nie jest dobrym
      wyjściem na scratch disk z powodu tego, że to zazwyczaj najbardzoej
      pofragmentowany dysk w kompie. Aby zmienić sctatch disk wejdź w Edycja/edit -
      Preference/preferences - Plug-iny i dyski magazynujące/plugins and sctarch
      disks, i tam ustaw pierwszy na D, bądź inną dosyć czystą partycję niesystemową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka