Dodaj do ulubionych

Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to fikcja

17.09.11, 11:52
Urodziłam synka, karmiłam jak na wzorową mamę przystało rok czasu. Mój biust z rozmiaru 75D, w okresie karmienia wszedł na 80 I(!!) a teraz znów spadł na.. cholera wie D,E? Według miarki mam F! Ale każdy stanik w rozmiarze F jest dużo za duży!. Teraz po prostu wiszą dwa worki, które staram się upakować w odpowiedni stanik. Przeczytałam o doborze stanika już niemalże wszystko: jak się mierzyć, na co zwracać uwagę, tysiące rad, porad, które w praktyce nie wnoszą nic. Nikt nie podaje ani jednej konkretnej firmy, której stanik potrafiłaby naprawić choć troszkę efekt tzw. "zwisu" po ciąży i karmieniu. A jeśli już ktoś poda nazwę to zaraz odzywają się kontrargumenty, że ten jest zły, nie dobry i w ogóle nie wart zakupu.
Typowy stanik, choć dobry pod biustem sprawia, że ciężko mi oddychać,czasami nakładam już na prawdę luźny a i tak popołudniu odczuwam dyskomfort bo ciężko nabrać haust powietrza.
O miskach nie wspomnę, piersi po karmieniu są jak flaki, jakikolwiek stanik nałożę to wygląda to po prostu żałośnie, jakbym pustą skóra starała się coś uformować na wzór piersi.
Zainteresowałam się stanikami sportowymi, takimi do biegania, absorbującymi, takimi które utrzymują nieprzerwania biust w jednej pozycji mocno go unieruchamiając, tylko nie mam pojęcia jakiej firmy, jaki dobrać rozmiar i najważniejsze gdzie taki kupić? Przez internet wydałam mnóstwo pieniędzy na gówniane staniki, jedna wielka pomyłka a z kolei w moim mieście biustonosze kończą się na rozmiarze max d. są na makaronikowych ramiączkach i nadają się dla młodych dziewcząt, które mają jędrne piersi.
Jestem zrezygnowana i sfrustrowana, może zbyt emocjonalnie napisałam post ale po latach szukania po prostu mam dość..
Może znajdzie się ktokolwiek, kto ma podobny problem i dał radę piersi zebrać w kupę, tak aby wyglądały znów ładnie?
Obserwuj wątek
    • an-nie Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 17.09.11, 12:35
      Znam to z autopsji.
      Próbowałaś usztywnianych?
      Dla mnie świetne są Masquerade Pandora i te na kroju Pandory (Inca). Ale chyba nie ma ich już w ofercie :( Wielką nadzieję wiązałam z biustonoszami halfcup effuniak, ale okazało się, że niestety dla mnie się nie nadają, miski mają umieszczone za blisko siebie i nie mam przerwy między piersiami.
      • effuniak Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 17.09.11, 12:42
        Halfcupy nie nadają się do takich biustów - są zbyt odsłonięte górą
        Biusty po karmieniu tak samo jak i po odchudzaniu potrzebuję staników trzymajacych biust przy mostku od góry czyli
        - mostek musi być relatywnie wysoki
        - miski muszą być zabudowane

a najważniejsze
        Stanik nie może mieć za dużych misek
        lepiej mieć ciut mniejsze niż ciut większe

Reasumując - najlepsze będa fullcupy lub balkonetki
    • agafka88 Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 17.09.11, 13:18
      Aremyka, kto w ogóle dobierał Ci rozmiar stanika? Jaki nosisz teraz rozmiar stanika i na jakie wymiary? W jakie staniki celowalas do tej pory?

Bylas juz w rozmiarowym?
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,127696725,127696725,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_49.html
      Czy bylas juz kiedys w sklepie z profesjonalnym bra-fittingiem? Jeżeli nie, to wejdz na stanikową mapę:
      stanikowamapa.prv.pl
      Jeżeli aż tak męczysz się ze swoim biustem, to czasem warto przejechać się do innego miasta, wyjdzie taniej niż celowanie w ciemno przez internet. Szczególnie jeżeli biust jest problematyczny.

Mam nadzieję, że wiesz, że staniki zamawiane przez internet masz prawo odesłać w ciągu 10 dni, jeżeli są oczywiście tylko mierzone.
      • roza_am Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 17.09.11, 13:57
        > Czy bylas juz kiedys w sklepie z profesjonalnym bra-fittingiem? Jeżeli nie, to
        > wejdz na stanikową mapę:
        > stanikowamapa.prv.pl

Czynny skrót do Stanikowej Mapy:
        tnij.org/c68g
    • margo13ak Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 17.09.11, 14:28
      Może ode mnie kropelka nadziei ;)
      Po pierwszej ciąży (i rocznym karmieniu) miałam kłopoty z dobraniem stanika, jak zaszłam w drugą i wylałam się ze swojego 80E - rozpacz mnie wzięła, i po intensywnych poszukiwaniach zostałam ostanikowana w rozmiar 34(75)GG. Karmiłam rok i dwa miesiące, rozmiar skrajny 30(65)KK/L, wtedy nieistniejący... dopiero Effuniaki dały mi szansę na mój rozmiar - 70K. Po karmieniu piersi spadały dość szybko, aż do 70H, były miękkie i smętne - ale pilnowałam rozmiaru niemal z milimetrami i zmieniałam staniki, zmieniałam... i spałam w stanikach. Kilka miesięcy po zakończeniu karmienia przeszłam na dietę, w ciągu 14 miesięcy spadłam o 18kg, biust... cóż, pilnowałam go dalej, ale jednak ucierpiał, choć i tak wyglądał lepiej, niż przed drugą ciążą, rozmiar skrajny dolny osiągnięty to było 32(70)FF/G. W ciągu roku z kawałkiem od tego czasu pozwoliłam sobie odzyskać 3kg, nadal pilnując doboru rozmiaru i fasonu, obecnie oscyluję w okolicy 32(70)G/GG i nadal śpię w staniku. I biust mam całkiem przyzwoity ;), jasne, że to już nie nastoletni, ale gdyby nie moja wygoda, pewnie mogłabym chodzić czasem bez biustonosza w letnich ciuchach ;D.
      Podsumowując - łatwo nie było, biustonoszy przez moje ręce przeszła ogromna ilość, ale warto sobie nie odpuszczać, dać ciału szansę.
      Co do modeli, najlepiej chyba rzeczywiście zacząć od balkonetek i fullcup-ów. Potem, jak stan biustu będzie się poprawiał, próbować innych konstrukcji. Istotne, że biust po przejściach często potrzebuje jedną-dwie miseczki mniej, niż wypada z pomiarów, bo jest bardziej miękki, "kompresowalny" ;).
      I rzeczywiście, zajrzyj do wątku rozmiarowego, a jak się da - wybierz się do jednego z polecanych sklepów z brafittingiem, jeżeli sama masz kłopot z doborem.
      Powodzenia, nie ma co się załamywać (to piszę ja, a jeszcze gdzieś na forum są moje rozpaczliwe posty, jak to zgłupiałam i już sama nie wiem, co mam nosić i ratunku ;)).
    • margo13ak A co do firm... 17.09.11, 14:43
      Ja osobiście z niezbyt drogich i wygodnych poleciłabym Ci Dalię, konstrukcję semi-soft K-24. Półusztywniane balkonetki, świetnie radzą sobie z biustem po przejściach i są wygodne, w średniej cenie. I bywają naprawdę ładne ;) Dla mnie to był komfort, do tej pory staram się mieć w szufladzie kilka Dalii, ich wygoda jest dla mnie porównywalna z Effuniakami. Co do Effuniaków - na jesień jest zapowiadany model BP (balkonetka piankowa), zdaje się, że powinien być idealny konstrukcyjnie dla biustów po przejściach, osobiście z upodobaniem noszę Effuniaki :).
      Jest jeszcze jedna polska firma, którą znam i lubię - KrisLine - też poleciłabym półusztywniane balkonetki - ale tu już trudniej o trafienie w rozmiar, modele wypadają bardzo nierówno (obwodowo i miseczkowo), za to chyba są najtańsze, jeśli kupować je (uwaga!) z Brastopu, da się kupić nowy, pełnowartościowy biustonosz w okolicach 14-18 funtów, czyli 70-80zł z możliwością zwrotu/wymiany (choć przesyłka z UK droga :/).
      Tylko uwaga na rozmiarówkę - Effuniaki mają własną, Dalia okolice polskiej, a KrisLine teoretycznie brytyjską, ale semi-softy wypadają większe.
      Wpisz się do wątku rozmiarowego, dziewczyny mają doświadczenie, dadzą Ci pewne pojęcie, w jakich okolicach rozmiarowych szukać.
      • derenka Re: A co do firm... 17.09.11, 15:32
        Kris Line można spotkać w salonach bielizny La Vantil, czesto sa przecenione do 24,50 :)
    • maith Parę rozwiązań 17.09.11, 15:36
      Spokojnie :) Z takich problemów też kobiety tu wychodziły. Po prostu potrzebujesz precyzyjnie dobranego rozmiaru stanika (czyli i obwód i miseczki muszą jednocześnie idealnie pasować). Skoro Ewa napisała, że to ma być full-cup albo balkonetka, to tak ma być.
      1) Tu sobie poczytaj o tym, co nam dała zmiana stanika na właściwy
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,75213023,0,Co_mi_dala_zmiana_rozmiaru_stanika_na_wlasciwy_.html?s=0
      2) Zmierz się dobrze i wpisz do wątku rozmiarowego (to Ci na wstępny obraz sytuacji)
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,127696725,127696725,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_49.html
      3) I to racja, że warto wybrać się do któregoś ze sklepów z bra-fittingiem i pełnym wyborem rozmiarów (są na stanikowej mapie)
      stanikowamapa.prv.pl

4) Do tego stan biustu poprawia spanie w staniku
      Tu masz aż 3 wątki na ten temat:
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,69140526,0,Moj_nowy_biust_i_spanie_w_staniku_.html?s=0
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,121344418,,O_spaniu_w_staniku_raz_jeszcze.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,118269633,,Poprosze_o_dowody_.html?v=2
      A tu masz tekst Mahedy o poprawianiu kształtu biustu:

maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=70%3Aco-robi-gdy-wizada-coopera-ju-si-rozcigny&catid=40%3Apielgnacja-biustu&Itemid=65&lang=pl
      maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=69%3Adlaczego-mimo-wicze-na-klatk-piersiow-nie-udaje-si-ujdrni-piersi&catid=41%3Abudowa-piersi&Itemid=54&lang=pl
    • aremyka Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 17.09.11, 20:37
      Normalnie podniosłyście mnie na duchu! Znów uwierzyłam, że dam radę coś wyczarować z tymi cycami. Wszystko przeczytam z ogromną dokładnością.
      Nie wspomniałam tylko, że znów jestem w ciąży i tym razem stanik dodatkowo musi być odpowiedni na piersi, które zaczynają rosnąć.
      Czy macie do polecenia jakąś firmę, model dla piersi w okresie ciąży?
      Po przeczytaniu postów, kóre do tej pory napisałyscie, jestem gotowa brać stanik w ciemno, widzę, ze znacie się konkretnie na rzeczy!
      • agafka88 Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 17.09.11, 20:48
        aremyka napisała:

> Normalnie podniosłyście mnie na duchu! Znów uwierzyłam, że dam radę coś wyczaro
        > wać z tymi cycami. Wszystko przeczytam z ogromną dokładnością.
        > Nie wspomniałam tylko, że znów jestem w ciąży i tym razem stanik dodatkowo musi
        > być odpowiedni na piersi, które zaczynają rosnąć.
        > Czy macie do polecenia jakąś firmę, model dla piersi w okresie ciąży?
        > Po przeczytaniu postów, kóre do tej pory napisałyscie, jestem gotowa brać stani
        > k w ciemno, widzę, ze znacie się konkretnie na rzeczy!

Nie ma co kupować w ciemno ;) Skoro jesteś w ciąży, dobór stanika jest szczególnie ważny. Najlepiej wybierz się do jednego ze sklepów z mapy, tam pracują profesjonalistki i pomogą Ci w wyborze. Ważne, żebyś mówiła bra-fitterce, co jest nie tak ze stanikiem i jak się w nim czujesz.

Jeżeli masz do sklepu bardzo daleko, to możesz np. zrobic sobie zdjecie w najlepiej dobranym staniku i wysłać do specjalnej zamkniętej galerii. Tam mają dostęp dziewczyny z dłuzszym stażem, dostaniesz porady w specjalnym wątku bądź na maila. Szczegóły wysyłania zdjęć tu:
        lobby.blox.pl/2011/01/Jak-robic-zdjecia-do-galerii.html
        lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html
        Jeżeli nie chcesz wysyłać zdjęć, to opisz swój problem najdokładniej jak możesz w wątku rozmiarowym wg. instrukcji z pierwszego posta.
    • azymut17 Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 17.09.11, 21:35
      Rady merytoryczne już padły, więc ja się skupię na kwestii technicznej. Na forum staramy się wyrażać kulturalnie i nie używać ani wulgaryzmów, ani słów uznawanych za obraźliwe. Rozumiem, że przy takich problemach ze znalezieniem stanika może to być trudne, ale przy przestrzeganiu tych zasad dyskusja toczy się w o wiele milszej atmosferze. Poza tym możliwe, że są osoby, posiadające dużą wiedzę, które mogłyby coś doradzić, ale zraziły się formą wypowiedzi.
      Mam nadzieję, że zagościsz na dłużej na Lobby i będziemy miały okazję do wielu miłych rozmów :-)
      • aremyka Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 18.09.11, 12:52
        Oczywiście, bardzo dziękuje za wszelkie rady, przepraszam jesli nazbyt emocjonalnie podeszłam do tematu, na ogół jestem wyważoną osobą, poprostu widok "rozsypującego" się atrubutu kobiecości, wpędził mnie w straszliwy dół.
        Bardzo dziękuję za wszelkie porady, własnie raz jeszcze czytam wnikliwie każą odpowiedź.
        Fajnie, że jesteście!
    • aremyka Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 18.09.11, 13:17
      Chciałabym dodać, że mieszkam w województwie podlaskim. Na podanych przez Was stronach znalazłam adres najbliższej brafitterki w Białymstoku przy ul. Grochowej. Czy któraś z Was korzystała z ich usług? Co o niej sądzicie? Chciałabym mieć pewność, że powierzam swój "problem" w dobre ręce (mam do niej ponad 100 km w jedną stronę). Pozdrawiam
      • maheda Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 18.09.11, 19:31
        maps.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60

Zerknij na podany przeze mnie link - to BIuściasta Mapa Świata i zaznaczone na niej są polecane przez konsumentki sklepy.
      • magrathh Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 19.09.11, 21:19
        Nie wiem, w której części Podlasia mieszkasz, ale sklep z brafittingiem masz też w Łomży - Danaberia Bra. W Białymstoku nie byłam, więc nic ci nie powiem na temat tamtejszego sklepu, ale jeśli chodzi o Danaberię to ręczę, że znajdziesz tam fachową pomoc doskonałej i doświadczonej brafitterki.
        Warto jednak przed wyjazdem zadzwonić i umówić się z właścicielką (szczególnie jeśli jedziesz z daleka), ponieważ z tego co wiem właścicielka bywa w sklepie w określonych godzinach.
      • daslicht Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 21.09.11, 02:22
        W Białymstoku masz dwa sklepy, które osobiście testowałam:
        1. Brazone w Zielonej Kamienicy koło kościoła św. Rocha
        2. Kamelia w tym domu handlowym na rogu Pałacowej i Warszawskiej.

Na Grochowej nie byłam jeszcze, nawet nie wiem, czy jest tam jakiś sklep z bielizną.
    • madzioreck Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 18.09.11, 14:44
      Przede wszystkim spokojnie, bez paniki :)
      Biust po ciężkich przejściach często potrzebuje czasu, aby dojść do siebie. I porządnego stanika. Na początek radziłabym się skupić na porządnym podtrzymaniu, a niekoniecznie na uzyskaniu szałowego efektu. Wiem, co mówię - straciłam niedawno ponad 30kg wagi, i przez wiele miesięcy również trudno było mi cokolwiek z biustem zrobić, przelewał się każdą możliwą szczeliną, a każdy szew miski wbijał się w piersi. Zgadzam się z Margo - możesz spróbować daliowego kroju K-24 - te staniki są bardzo wygodne, na tyle zabudowane, aby utrzymać w ryzach biust po przejściach, a nie po szyję, ale poza tym najczęściej bardzo ładne i ładnie kształtują biust. Jest to też jeden z tych niekapryśnych krojów, które pasują wielu osobom. Teraz wchodzi kolekcja jesienna w pięknych kolorach :) Sama się ratowałam K-24 w czerni (Kaszmir, kolekcja bazowa), kiedy mój biust zwisał smętnie, a od niedawna mogę znów nosić bardziej powycinane cacka - tylko wymagało to trochę czasu i cierpliwości. Głowa do góry, będzie dobrze :) Polecam również spanie w staniku, poczytaj tu:
      tiny.pl/h1hp4
      • nas-daq Re: Mam dość swoich piersi:(szukanie stanika to f 22.09.11, 21:32
        Na Pałacowej jest sklep z effuniakami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka