orange_juce 80/102 28.01.08, 19:51 po lekturze forum wyszlo mi ze moj rozmiar to 75f/g chcialam sie zapytac dlaczego moj najnowszy stanik triumpha 75f jest za ciasny w obwodzie. w sklepie wydawal sie ok.teraz bardzo mi sie wrzyna obwod. mam wrecz czerwone pregi po nim. moze jednak powinnam miec 80? Odpowiedz Link
maheda Re: 80/102 - orange_juce 28.01.08, 20:01 A jak liczyłaś, że wyszło Ci 75F/G? Wg jakiej rozmiarówki (bo są różne)? Owszem, wg brytyjskiej rozmiarówki (Freya, Panache, Pour Moi, Fantasie, ...) - istotnie powinnaś celować w 75F (34F) albo 75FF (34FF). Z rozciągliwców w 70G (32G) albo 70GG (32GG). Natomiast Triumph ma numerację "polską", czyli co dwa cm większa miseczka. 75F w Triumphie jest przeznaczone na osobę, która ma w biuście 75+23=98 cm, więc przypuszczalnie obwód jest ciasny, bo nie wygarniasz porządnie wszystkiego spod pach do miseczek, tylko upychasz piersi częściowo pod obwodem. Z Triumpha powinnaś nosić staniki w okolicach 75H, ewentualnie 70J, jeśli coś takiego by produkowali. Polecam przerzucenie się na firmy brytyjskie, ew. staniki polskiego Avocado lub Melissy - z nich rozmiar 75G lub 70J - bo nie masz większych szans znalezienia stacjonarnie stanika na siebie. Z jakiego miasta jesteś? Odpowiedz Link
bathilda Re: 80/102 - orange_juce 29.01.08, 11:47 Ja też zrobiłam ten sam błąd - po diagnozie 70G kupiłam sobie piękną za małą Samantę. Bo nie wiedziałam, że polska rozmiarówka się różni od brytyjskiej i że Lobbystki doradzają "po brytyjsku". Leży i kwitnie, nadal z metkami, bo już w domu rozum mi wrócił. A tak ładna kurcze... I strapless.. Odpowiedz Link
orange_juce Re: 80/102 - orange_juce 29.01.08, 22:01 dziękuje za odpowiedz. faktycznie pogubilam sie w tej numeracji pol i ang. mam jeszcze jedno pytanie. w zeszlym tygodniu w szale zakupowym zamowilam z allegro 75g(34f) i wlasnie dzisiaj doszedl. chyba pierwszy raz w zyciu fiszbina obejmuje mi cala piers. martwi mnie natomiast ze jak sie lekko pochyle to odstaja mi u gory na srodku miseczki stanika. tak jaby moje piersi byly za male i zostalo pelno wolnego miejsca. mam nadzieje ze opisalam to w miare czytelnie. co to oznacza? Odpowiedz Link
maheda Re: 80/102 - orange_juce 29.01.08, 22:04 Jeśli u góry na środku górnej krawędzi - to się nie przejmuj - jest to całkowicie normalne. Miseczka mają nam pasować, jak prosto stoimy :) Chyba, że cały dzień chodzisz pochylona do przodu ;) Odpowiedz Link
orange_juce Re: 80/102 - orange_juce 29.01.08, 22:13 dzieki wielkie za tak szybka odpowiedz:) chyba musze sie nauczyc chodzi we wkoncu pierwszym dobrym staniku w życiu (nieliczac tych w liceum dawno dawno temu) Odpowiedz Link
maheda Re: 80/102 - orange_juce 29.01.08, 22:15 A na pewno wygarnęłaś wszystko spod pach do miseczek, w założonym już staniku? Skróciłaś ramiączka? Odpowiedz Link
orange_juce Re: 80/102 - orange_juce 30.01.08, 23:16 tak wszystko wygarniam. ramiaczka wyregulowane. po calym dniu w staniku juz wiem że miseczki są za duże. fiszbiny z przodu mi sie skrzyzowały :/ i gorna krawedz stanika nie trzyma sie piersi. zalamana jestem 75f(34e) jest za małe a 75g(34f) za duze. oba staniki triumpha. mam nauczke zeby nie kupowac bez mierzenia i nadzieje ze moze sie jednak ulozy. Odpowiedz Link
mareczkowa 77/93 28.01.08, 20:14 wstyd sie przyznac, ale nosze 75 C, chyba calkiem zle. czy dobrze przeczytalam, ze powinno to byc 70E? I od jakiej firmy zaczac? co kupic, bo calkiem zielona jestem Odpowiedz Link
maheda Re: 77/93 - mareczkowa 28.01.08, 20:21 Nie jest tak zupełnie źle :) Obwód - to prawda - byłby lepszy 70. Miseczka wtedy to w polskiej rozmiarówce 93-70=23 cm, czyli miseczka 70F. Spróbuj dorwać gdzieś stanik w rozmiarze 70F (Samatha, Corin, Dalia, Gaia, COKOLWIEK), i zobacz, jak się będziesz w nim czuła, kiedy wszystko spod pach wygarniesz do miseczek i skrócisz ramiączka - czy będzie dobry, czy nie... Pamiętaj, żeby się wyprostować. Odpowiedz Link
sorrento_8 90/110 28.01.08, 21:36 Kupuje 85D lub 85DD, ostatnio podpasował mi Malinez seria Nicole, jednak ten pierwszy jest jakby przyciasnawy a ten drugi moim zdaniem ma za duże miseczki. Dwa w tej serii notorycznie pękają mi fiszbiny, nie wiem czy to kwestia niedopasowania czy też defekt produkcyjny. Forum zostało mi polecone, bo jednym rzucie oka ;) na mój biust :). Odpowiedz Link
turzyca Re: 90/110 28.01.08, 23:57 Pekajace fiszbiny to czesty objaw zlego doboru stanika - fiszbina poddawana jest innym obciazeniom niz przewidziane przez producenta. Ale nie znam firmy, o ktorej mowisz, wiec trudno mi ocenic, czy nie partacza. W co celuje koniec fiszbiny? Jest z przodu pachy? Celuje w jej poczatek, srodek, tylna krawedz? Rownolegle zastanawiam sie, czy Ty aby na pewno dokladnie wygarniasz wszystko spod pach, bo wg wszelkich tabelek 85DD powinno byc na Ciebie za male. Wypadasz gdzies miedzy E a F. Co bedzie jak wlozysz reke pod pache (pod ramiaczkiem) i zagarniesz piers do miseczki? Miesci sie nadal cala? A te za duze miseczki to gdzie sie marszcza? Odpowiedz Link
sorrento_8 Re: 90/110 29.01.08, 17:25 turzyca napisała: > W co celuje koniec fiszbiny? Jest z przodu pachy? Celuje w jej poczatek, srodek, tylna krawedz? W początek celuje, a to źle czy dobrze? > Rownolegle zastanawiam sie, czy Ty aby na pewno dokladnie wygarniasz wszystko > spod pach, bo wg wszelkich tabelek 85DD powinno byc na Ciebie za male. Tu rzeczywiście mogę nie wygarniać. >Wypadasz > gdzies miedzy E a F. Co bedzie jak wlozysz reke pod pache (pod ramiaczkiem) i > zagarniesz piers do miseczki? Miesci sie nadal cala? Niekoniecznie, zaczyna górą wychodzić. >A te za duze miseczki to gdzie sie marszcza? Ten model jest akurat cały usztywniany, i przy DD mam wrażenie luzu, w częsci miseczek tych przy łączeniu piersi, To jaki rozmiar doradzacie? Może jakąs konkretna firmę znajdującą sie na polskim rynku? Odpowiedz Link
turzyca Re: 90/110 sorrento_8 29.01.08, 19:58 Twoje odpowiedzi mnie uspokoily, ze jednak nie jestes egzemplarzem, ktory obali zasady wiedzy stanikowej. ;] Fiszbina powinna celowac w srodek pachy. Fiszbina celujaca w poczatek pachy wskazuje na za mala miseczke. I sama potwierdzilas, ze nosisz za mala miseczke, gdy porzadnie ulozylas w niej piers. :) Czyli spokojnie mozesz siegnac po wieksza miseczke. A ze do tej pory nosilas czesc piersi pod pacha (bo przeciez stamtad ja wygarnelas), to warto wyprobowac tez wezszy obwod niz dotychczas. Przymierz brytyjskie 80(36)FF/G (ew. polskie H mniej wiecej). Zacznij od samego obwodu, zeby sprawdzic, czy jest dosc ciasny - powinien dac sie zapiac tylko na najluzniejsza haftke. Staniki sie rozciagaja podczas uzywania, trzeba miec zapas. Ale powinnas moc w nim oddychac. :) Potem zaloz miseczki ukladajac w nich dokladnie piersi, wygarniajac je spod pach, wyreguluj ramiaczka, a na koniec poskacz, pochyl sie i zobacz, czy nadal wszystko dobrze lezy. :) Jak 80 byloby za ciasne to siegnij po 85 E/F (bryt.), ale ja bym jednak zaczela od 80. Zajrzyj jeszcze tu: besame.blox.pl/2007/03/Jak-zalozyc-stanik.html PS w razie zamawiania stanikow przez internet mozesz je odeslac bez podania przyczyny w ciagu 10 dni. Byle tylko mialy metki i nie wygladaly na uzywane. Mozna na spokojnie mierzyc. Odpowiedz Link
sorrento_8 Re: 90/110 sorrento_8 29.01.08, 21:04 Dziękuje i cieszę się, że Cię uspokoiłam :) Trochę mnie te FF/G nie mówiąc już o H przerażają. Ale muszę spróbować. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 90/110 sorrento_8 29.01.08, 21:45 obejrzyj te notki: stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?361780 zazwyczaj uspokajaja panike literkowa. :) Odpowiedz Link
alci-a 75/96 29.01.08, 00:26 Witam! :) Jestem calkowicie poczatkujaca. Od wielu lat mam problem z zakupem odpowiedniego biustonosza, poniewaz zawsze mialam w miare maly rozmiar pod biustem, a piersi stosunkowo duze. Po pierwsze nie wiem jaki jest dla mnie wlasciwy rozmiar (wymiary podalam, dodam jeszcze, ze piersi mam raczej pelne), po drugie nie znam sie kompletnie na firmach (ktore robia dobre biustonosze) i nie wiem gdzie moge takie kupic (na pewno nie w mojej nedznej miescinie ;) ). Bardzo prosze o pomoc. Piersi mam juz zniszczone karmieniem 2 dzieciaczkow, oraz beznadziejnymi stanikami... niewiele zostalo z ich dawnej swietnosci.. ale moze jeszcze nie wszystko stracone? Dzieki, pozdrawiam wszystkie biusciaste :))) Odpowiedz Link
jaagna Re: 75/96 29.01.08, 07:55 Hej alci-a. Fajnie, ze tu trafiłaś. Witamy! Rzeczywiście, w Polsce mozesz mieć problemy z doborem odpowiedniego staniczka, ale poczytaj nasz wstępniak: masz tam adresy sklepów internetowych i naziemnych, które sprzedają staniczki dla kobiet znających swój prawdziwy rozmiar ;-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70768200 Przy twoich wymiarach 75 cm pod biustem (ale mierzyłaś bardzo ciasno, na wydechu?) wybrałabym staniczki w rozmiarze 70F lub nawet 65G (z tych bardziej rozciągliwych w obwodzie) - cały czas posługuję się tu rozmiarówką angielską, polska to może 70G lub 65H albo i 65J (zależy od firmy). W 100% gwarancji na ten rozmiar nikt ci dać nie może, bo każdy biust układa się inaczej. Poczekaj jeszcze na komentarz bardziej doswiadczonej forumki. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/96 - alci-a 29.01.08, 10:01 Czy aby na pewno mierzyłaś się baaaaaardzo ciasno i na wydechu? Jeśli tak, to dobre na Ciebie powinny być 70tki, a konkretnie istotnie podany przez Jaagnę brytyjski rozmiar 70F (32F). Jeśli natomiast dałoby się Ciebie jeszcze ścisnąć miarą krawiecką, to jednak celowałabym w 65G - i uczciwie, patrząc na to, co mówisz - właśnie w ten rozmiar bym strzelała. Co do firm, których staniki można kupić w większości sklepów naziemnych w Polsce - czyli Dalia, Gaia, Corin, Triumph, Felina, Kris Line i tym podobne - te firmy przeważnie nie produkują staników w rozmiarze 65, niestety, a i miseczki w nich nosiłyby inne literki niż w numeracji brytyjskiej - a mianowicie nazywałyby się zapewne, gdyby były szyte, 70H i 65J. Są dwie firmy polskie, numerujące miseczki w sposób zbliżony do brytyjskiego, to jest Avocado i Melissa, wg ich rozmiarówki powinnaś celować albo w okolice 70F-70G, albo w okolice 65H - to już musiałabyś sprawdzić nabiustnie. Odpowiedz Link
alci-a no to poprwka... 29.01.08, 11:43 Bardzo dziekuje, dziewczyny, za pomoc! Skoro to sciskanie sie jest tak istotne, zmierzylam sie ponownie (na totalnym wydechu i sciaskajac lepiej) - wyszlo mi pod biustem 73,5. W biuscie z kolei zmierzylam sie w moim najlepiej dopasowanym staniku z tych, ktore posiadam (czyli 80D - jedyny, jaki bylam w stanie na siebie dopasowac w sklepach, do ktorych mialam dostep) - i wyszlo 97. Czyli mam rozumiec, ze w takim wypadku bardziej pewny bedzie 65H? Dla mnie to troche abstrakcja, jeszcze kilka dni temu nie wiedzialam, ze takie miseczki wogole istnieja... Czy przy takim 65 nie bede sie czula strasznie zgnieciona? A przez ubranie z tylu beda przebijaly konkretne walki tluszczu? I jeszcze jedno. Zasze lubilam usztywniane, mocno wykrojone biustonosze (tzw. plunge). Czy z takich moge cos dopasowac, czy raczej przerzucic sie na miekkie? Jestem Wam na parwde bardzo wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam, alcia Odpowiedz Link
jaagna Re: no to poprwka... 29.01.08, 12:35 czyli masz wymiary 73,5/97. W dalszym ciagu optowałabym za 65G (angielskie 28G). Rozmiar 65G przeznaczony jest dla osoby o 96,5 cm w biuscie; 65GG dla 99 cm. Najlepiej zamów obydwa rozmiary i porównaj (bo to też zalezy od tego, jak ci sie biust w staniczku "skompresuje"). A jak nie bedziesz pewna, to wrzuć do Galerii (we wstępniaku jest opisane, jak przygotować zdjęcia i do kogo je wysłać), a my ci na Forum pomożemy wybrać. Przy wymiarach 73,5 nosiłaś 80??? O matko, jak dałas radę??? nie obcierał sie staniczek? Nie martw się, nie bedziesz czuła sie zgnieciona nosząc 65. Sama noszę 70 (32) przy 81 cm pod biustem i oddycham swobodnie (choć model Tia firmy Freya noszę 75, bo jest niesamowitym ściśliwcem). Na początek noś lepiej miękkie staniczki, o usztywnianych pomyśl za jakiś czas, gdy biust ci się nieco poprawi, nabierze naturalnego kształtu, a ty "odnajdziesz" swój własciwy rozmiar. Z plunge (ale nieusztywnianych) polecam Tango plunge firmy Panache (mozesz kupić w polskich sklepach internetowych: Peachfield i Bellissima) lub angielskich. Odpowiedz Link
jaagna panistrusia - dzięki za poprawkę! :-) 29.01.08, 12:56 Oczywiście. 65G to 30G! i tu cały czas mówimy ci o rozmiarówce angielskiej. jeśli chodzi o polską, to jest różna i zalezy od danej firmy (Avocado i Melissa szyją staniczki na twoje gabaryty, ale w każdej z firm kupisz staniczek z innym oznaczeniem). Odpowiedz Link
alci-a Re: panistrusia - dzięki za poprawkę! :-) 29.01.08, 12:59 Jeszcze raz bardzo dziekuje. A co do moich wczesniejszych stanikow - kazdy byl koszmarem. I az nei moge uwiezyc, ze ten koszmar juz wkrotce dobiegnie konca. Zrobie zakupy tam, gdzie mi polecilas. A chcialabym spytac o jeszcze jedno: chodze na silownie, chcialabym jakis fajny biustonosz taki bardziej sportowy, mozecie mi podpowiedziec w asortymencie jakich firm szukac? a. Odpowiedz Link
jaagna Staniczki sportowe 29.01.08, 14:05 Był taki wątek na forum o staniczkach sportowych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=28227467 Odpowiedz Link
malagracja Pod biustem 66 w biuscie 85/87. 29.01.08, 13:10 Czesc. Jaki powinnam kupic stanik gdy mam takie wymiary: - pod biustem 66 (na wydechu, ciasno) - w biuscie bez biustonosza 85 - w biustonoszu 87 Zawsze nosiłam obwod 70, nawet nie widzialam do tej pory ze istenija inne :( Z firmy Szame polskiej nosiłam 70D, zabyt duzy obwod, poza tym biust sie wylewa zdecydowanie. Z Triumph 70E, fiszbiny wlatuja mi az pod same pachy, ale przynajmniej jako - tako nic sie nie wylewa. Z Samanty polskiej firmy 70D, o wiele za duzy obwod i wylewa sie gora . Bardzo bym prosiła o pomoc w doborze rozmiaru, i moze polecenia jakiegos staniczka. Chcialabym kupic gladki, do dekolotów. Dodam, ze mam bardzo wysoko i blisko siebie polozone piersi. Wiec miseczki na pewno musza byc "złaczone" ze soba. I nie chce staniczka takiego ze "spiczastymi" miseczkami :) Ostatnio ogladałam firme Bellisima? Polecacie? Jaki rozmiar powinnam wziac? Pozdrawiam i dziekuje. Odpowiedz Link
maheda Re: Pod biustem 66 w biuscie 85/87. 29.01.08, 13:24 Spróbuj któryś z brytyjczyków, w rozmiarze najpewniej około 60F (28F). Widzę, że w tym rozmiarze mają wyłącznie Fiestę, która jest nie dość, że ściśliwcem, to jeszcze na większości biustów niezbyt dobrze się układa... Może zatem coś z polskiego Intimo? intimo4you.com/szukajadv.html Wpisz rozmiar 60F i zaznacz opcję "Dostępne w 24h", jest na stanie osiem modeli. Albo tutaj: peachfield.pl/szukaj.html Z tym, że aktualnie jest Rio i czarna Arabelka, z których lepiej, żebyś celowała w 60E, bo mają spore miseczki. Nikt Ci niestety nie powie na 100%, w którym rozmiarze będziesz wyglądała najlepiej, musisz mierzyć... Jeśli mieszkasz w Krakowie, Warszawie albo Katowicach - możesz przejść się do sklepu stacjonarnego i mierzyć. W każdym z tych miast jest przynajmniej jeden sklep stacjonarny z tymi obwodami. Odpowiedz Link
lunei31 Re: Pod biustem 105, w biuście 135 29.01.08, 14:06 Czytam od kilkunastu dni to forum i wreszcie odważyłam się napisać. Bardzo proszę o pomoc,ostatnio bardzo przytyłam i zmieniły mi się wymiary. Pod biustem mierzę 105 cm, tak na ścisło jak zalecacie, w biuście 135 cm ale moje piersi silnie ciągną ku dołowi:)wiec objełam się centymetrem tak, żeby objąć całe piersi. Cała moja bielizna jest na mnie za mała ale i tak podejrzewam, że miałam ją źle dobraną. Obecnie gdy kupiłam kilka staników 100 E, to pod biustem na początku było ok ale potem po 2-3 praniach jest to na mnie za duże i miseczki tez jakby za duże. Co wobec tego zrobić, zacząć kupowac 95 E ? Mieszkam w małym miasteczku i nie mam tu zbyt dużego wyboru, te staniki ostatnie pochodzą z allegro, nie bardzo mnie w tej chwili stać też na wydawanie zbyt dużych sum na bieliznę. Poradzicie mi coś? Odpowiedz Link
maheda Re: 105/135 - lunei31 29.01.08, 14:45 Zaczęłabym od tego stanika z Kalyani w rozmiarze 90HH (40HH) i zobaczyłabym, co dalej: www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/kalyani/balconette-bras/ka61-details.aspx?colour=Orange+Stripe Być może okaże się, że obwód mimo wszystko za luźny, albo miseczki za duże/za małe. Musisz od czegoś wystartować, żeby wiedzieć, co na Ciebie pasuje. Jaki masz obwód w biuście, gdy masz na sobie możliwie najlepiej dopasowany stanik? Odpowiedz Link
lunei31 Re: 105/135 - lunei31 29.01.08, 22:20 Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź. Zmierzyłam się w staniku wychodzi 133. 90 HH to jest polski rozmiar, czy dobrze rozumiem? Tyle, że 90 pod biustem jest dla mnie za małe. Niedawno kupowałam koleżance stanik 95 E i był na mnie za ciasny pod biustem, wydaje mi się, że ta numeracja tego stanika była coś nie halo,nie znanej firmy staniczek za 15 zł. Sprawdziłam na allegro i nie ma tam rozmiaru 90 HH, kończą się na G....ale te miseczki wydają mi się takie wielkie, może to tylko na zdjeciach tak wygląda:) Odpowiedz Link
maheda Re: 105/135 - lunei31 29.01.08, 22:34 To nie jest polski rozmiar, tylko brytyjski. Na polskie wyszłoby 90N, ale nie ma się czym przejmować :-) Czy zerknęłaś na ten link, który Ci podrzuciłam? Polecam ten konkretny stanik, bo jest: ROZCIĄGLIWY pod biustem, więc spokojnie w niego się zapniesz, a kto wie, czy nie będzie za luźny :/, a po drugie - ma - jak widzisz - rozmiarówkę dość wysoką. Wiem, że to nie jest wydanie trzech złotych, ale wydaje mi się, że warto przymierzyć jakiś stanik, który ma szansę objąć Twój biust, czyli: 1. fiszbiny z tyłu będą celowały w środek pachy 2. fiszbiny z przodu będą opierały się na mostku 3. fiszbiny będą okalały piersi, leżąc na żebrach 4. wszystko spod pach wygarnięte będzie do miseczek i przy tym 5. nic się nie będzie wylewało górą oraz 6. piersi nie będą się ze sobą stykały 7. przy skróconych jednocześnie ramiączkach. Czy możesz potwierdzić, że ten stanik, który kupowałaś koleżance, był na Ciebie za ciasny pod biustem, kiedy miseczki skierowałaś w stronę brzucha? Bez nakładania ich na swój biust? Jeśli nie - przejdź się do dowolnego sklepu, weź do przymierzalni dowolny stanik z obwodem pod biustem 95 i 90, skieruj miseczki w stronę brzucha i zapnij sam obwód. Pamiętam, był okres, kiedy nosiłam 95 i 90... no, 85. Jak mi tutaj na Lobby dziewczyny powiedziały, że 75tka będzie na mnie dobra, a może i niektóre 70tki, to się popukałam ze swojej strony w czoło. Ale potem poszłam do samoobsługowego, wzięłam z wieszaka dwie czy trzy 75tki, zuchwale ze dwie 70tki i polazłam do przymierzalni. I CO SIĘ OKAZAŁO? We WSZYSTKICH się zapięłam. Nawet w tych 70tkach. Oczywiście - przy miseczkach skierowanych w dół. Odpowiedz Link
turzyca Re: 105/135 - lunei31 29.01.08, 23:49 Maheda madrze pisze i warto skorzystac z Jej rad. :) A ja dodam jeszcze, ze bardzo czesto za male miski powoduja, ze obwod wydaje nam sie za ciasny. Ciagna caly stanik do przodu, a odczuwamy to wlasnie "z drugiego konca" czyli na plecach. Trick z probowaniem obwodow z miskami na plecach/brzuchu daje mozliwosc sprawdzenia ciasnosci samego obwodu, bez falszowania odczuc zle dobrana miska. Odpowiedz Link
lunei31 Re: 105/135 - lunei31 30.01.08, 11:40 Mnie nie przeraża literka oznaczająca miseczkę, tylko to że mam tak mały wybór,a właściwie w moim wypadku prawie wcale. To 95 pod biustem które przymierzałam było prawdopodobnie tak naprawdę 90, gdybym się uparła to może udałoby się zapiać, ale w żaden sposób nie szło, a ze nie był mój to wolałam nie ryzykować, upartym naciąganiem, bo już słychać było trzaski:)Ale i nawet gdybym zapieła to chodzić w tym nie dałoby się, bo zwyczajnie za ciasne,wżynałoby się w ciało. Maheda, oczywiście obejrzałam te staniczki z tej strony tylko, że dla mnie to jest problem ponieważ nie znam angielskiego i nie potrafię zamówić nic od nich, dlatego rzuciłam się głównie na allegro, a tam największa miseczka (według polskich rozmiarów) to G stanik, który mam akurat na sobie to kupiony na allegro 100 E, UK 44E EVANS , to według metki.( inne którym mam ze 100 E troszeczkę za duża.... jest gładki, bez fiszbin, niby wszystko jest ok, według tego co wyczytałam na forum, po sprawdzeniu jak powinien leżeć ale mój biust w nim wcale nie wypina się do przodu. Może zwyczajnie w każdym tak będzie wyglądał bo ma za sobą różne przejścia siła gratwiacji bardzo mocno ciągnie go w kierunku ziemi:) a ja łudzę się, ze stanikiem coś zmienię. jestem dziś trochę zniechęcona chyba. Acha i odchudzam sie, jestem na diecie , martwi mnie to co sie stanie z moimi piersiami. Ale nie mogę tyle dalej ważyć....boję się ,ze potem będzie tylko gorzej. na razie wobec tego będę szukała według polskich rozmiarów 90 NN lub 90HH (40HH) Odpowiedz Link
maheda Re: 105/135 - lunei31 30.01.08, 11:59 Nie przejmuj się brakiem znajomości angielskiego. Po pierwsze - do kliknięcia w wybrany rozmiar nie jest Ci ona potrzebna, a po drugie - w razie ewentualnej korespondencji ze sklepem możesz przecież poprosić tutaj o pomoc. spróbuj jednak ten stanik, na który namiar Ci podałam. Odpowiedz Link
lunei31 Re: 105/135 - lunei31 31.01.08, 07:43 Maheda, bardzo serdecznie dziękuję za pomoc. Wczoraj byłam w sklepie dla puszystych w większym mieście niż moje:) i nie miałam już czasu na przymierzanie ale pani w sklepie pokazała mi 90 F i 90 G ,chodzi mi o samo przymierzanie czegoś co powoli zbliży mnie do właściego rozmiaru. Gdy znowu wybiorę się na zakupy, wybiorę sie do tego sklepu na przymierzanie. Spróbuję też z tej strony, którą mi podalaś, tylko mam jedno pytanie, jak płacić w tych zagranicznych sklepach, na jakich zasadach to się odbywa, przelewem jak na allegro? bo to nie jest w złotówkach, nigdy nie kupowałam w takim sklepie. Odpowiedz Link
maheda Re: 105/135 - lunei31 31.01.08, 09:42 Popatrz tutaj: stanikowe-sklepy.blogspot.com/2007/09/bravissimo.html stanikowe-sklepy.blogspot.com/ Poza tym, pamiętaj, że jak już będziesz mierzyć, to na początek sprawdzaj sam obwód, bez nakładania miseczek na biust. Miseczki w stronę brzucha albo na plecach. :) Inaczej stwierdzisz, że obwód na bank za ciasny, bo piersi będą częściowo Ci wchodzić pod obwód. Odpowiedz Link
keisinom Re: Pod biustem 105, w biuście 135 30.01.08, 22:12 Mam podobny problem. Też 105 pod biustem (na baaardzo ciasno), a w biuście 135, w porywach do 138. Od kilku lat przeważnie kupuję staniki 90D. W tej chwili noszę 95D, który oczywiście mierzyłam przed kupnem, ale jak się okazało- nieudolnie. Jest zdecydowanie za szeroki, a miseczka ciut za mała. Wystarczy, że się ruszę i mam biust pod stanikiem. Inna sprawa jest taka, że nie wyobrażam sobie zmieścić się w 85 i mniejszy, bo jednak cała jestem dość pokaźnych rozmiarów. Nie bardzo wiem, co mam zrobić. Szczególnie, że na większość staników, o których tu piszecie zwyczajnie mnie nie stać... Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link
maheda Re: 105/135 - keisinom 30.01.08, 23:56 Hmmmm... tak się zastanawiam, co by Ci powiedzieć... Nie ma się co sugerować rozmiarami tabelowymi, bo im wyżej w górę tabeli, tym większe rozbieżności choćby w rozmiarach miseczek, które pasują na nas. Sama to świetnie znam, nosząc miseczkę o 3 numery mniejszą, niż ustawa przewiduje ;) Popatrz - ten stanik (naprawdę 85tka może być na Ciebie OK, na mnie luźnawy z tej firmy przy obwodzie 82 jest stanik w rozmiarze 70...): www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/kalyani/balconette-bras/ka61-details.aspx?colour=Orange+Stripe Jest w wyprzedaży, kosztuje 17,5 funta. Plus przesyłka, 5,5 funta, razem 23 funty, razy 5 daje około 115 zł. To mniej, niż Triumph. Spróbowałabyś rozmiaru 40J (90J) (jeśli się upierasz przy 90tkach), albo 38JJ (85JJ) (jeśli się nie upierasz)... Odpowiedz Link
keisinom Re: 105/135 - keisinom 31.01.08, 17:24 Obejrzałam, może się skuszę, choć jakoś sobie nie wyobrażam bez mierzenia kupować ;) Jakoś tak mnie dzisiaj wzięło i z zupełnej głupoty i przypadku, będąc na mieście, weszłam do sklepu z bielizną. Zmierzyłam... i kupiłam. Jeszcze nie idealny, ale już znacznie bliżej mu do ideału niż do mojego ostatniego zakupu :) 80G, naszej polskiej Dalii. Nie znam się na firmach, nie wiem czy jest dobra, czy nie, okaże się w praniu ;) Chyba mnie natchnęłyście ;) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
the_mariska Re: 105/135 - keisinom 31.01.08, 20:20 Ojoooj, coś tu jest chyba nie tak, bo polskie 80G z tabelek wypada na ok 105 centymetrów, ale W BIUŚCIE, więc nie wyobrażam sobie jak mogłabyś się w coś takiego zmieścić... Może spróbuj zmierzyć się porządnie jeszcze raz, bo coś mi tu nie gra ;) A obwód w biuście 135 kwalifikuje się na brytyjskie 42(95) HH z możliwością rozwoju do 40(90) JJ/K. W polskiej rozmiarówce niestety wypada z tabelki... Odpowiedz Link
keisinom Re: 105/135 - keisinom 02.02.08, 17:04 Mam właśnie ten nowy stanik na sobie i zmierzyłam się, jak radziłaś, porządnie. W biuście mam 135cm. Nie wiem, jak w niego weszłam, ale takie fakty. Może tabelki czasem można by spalić, jak niegdyś (sic!)staniki...? ;) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
maheda Re: 105/135 - keisinom 02.02.08, 17:21 A teraz kilka pytań: 1. czy fiszbiny z tyłu celują w środki pach? 2. czy fiszbiny z przodu opierają się na mostku, a poza tym dołem opierają się na żebrach, okalając pierś? 3. czy wszystko bardzo porządnie wygarnęłaś spod pach do miseczek i nic nie wyłazi górą? 4. czy skróciłaś ramiączka? 5. czy możesz gwałtownie podskakiwać, robić pajacyka, robić gwałtowne skłony i gwałtowne wymachy rąk w górę - i nic Ci się przy tym nie przesuwa ani nie wylewa, a potem stanika nie musisz poprawiać? 6. Czy piersi stykają Ci się ze sobą nad stanikiem? :) Czekam na odpowiedzi. Odpowiedz Link
keisinom Re: 105/135 - keisinom 03.02.08, 17:56 No więc tak: 1. Gdyby nie celowały- nie kupiłabym go. 2. Opierają się i okalają ;) 3. Bardzo porządnie wygarnęłam- robię to od momentu zakupu pierwszego stanika, więc mam wprawę; nic nie wyłazi górą. 4. Skróciłam, bo taką miałam potrzebę. 5. Włożyłam go rano, nosiłam cały dzień, podczas którego m.in.: biegłam do autobusu, sprzątałam mieszkanie i wieszałam firany i poprawiłam się raz (już w czasie mierzenia trochę poskakałam i pomachałam, i było ok- dlatego go kupiłam). 6. Stykają się. Pewnie temu, że fiszbiny leżą dobrze. Po kilku dniach użytkowania stwierdzam, że mógłby być ciut wygodniejszy (czyt. z delikatniejszego materiału), ale nie mówiłam przecież, że jest idealny, tylko bliższy ideałowi ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
turzyca Re: Pod biustem 66 w biuscie 85/87. 29.01.08, 20:42 Katowicach? Przegapilam nowa mekke stanikowa, czy udalo Ci sie mahedo rabnac i masz na mysli Poznan? Odpowiedz Link
maheda Re: Pod biustem 66 w biuscie 85/87. 29.01.08, 20:56 W pasażu hotelu Monopol jest sklep, w którym sprzedają Freyę. Odpowiedz Link
malagracja Re: Pod biustem 66 w biuscie 85/87. 30.01.08, 13:00 Bardzo dziekuje. Rozejrze sie w tym sklepie. Niestety mieszkam w Bialymstoku a tu nic nie ma :( i pewnie dlugo nie bedzie :( Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc. Odpowiedz Link
ry-bka 70/89 29.01.08, 14:06 Noszę 75B, ale nie jest dobrze. Teraz dodatkowo biore hormony i biust wylewa się ze stanika :( Odpowiedz Link
zielone.pojecie 72/92 jaki to rozmiar? 29.01.08, 14:16 ja mam 72 pod biustem i 92 w biuscie. Prosze o porade jaki to rozmiar? Odpowiedz Link
maheda Re: 72/92 - zielone.pojecie 29.01.08, 14:53 Najpewniej brytyjskie 65F (30F), albo 65FF (30FF). Ponieważ jesteś na granicy rozmiarów, z różnych fasonów staników mogą na Ciebie pasować raz staniczki w rozmiarze jednym, a raz - drugim. Odpowiedz Link
maheda Re: 70/89 - ry-bka 29.01.08, 14:52 Oj, w żadnym 75 nie będzie dobrze... Powinnaś nosić albo 65tki, albo 60tki. W 65tkach - zapewne 65E (30E), a w 60tkach - okolice 60FF (28FF). Żeby wiedzieć na pewno - to musisz sama przymierzyć. Rozmiar rozmiarem, ale są jeszcze różne kroje staniczków, o różnych szerokościach fiszbinów - to wszystko może sprawić, że rozmiar będzie OK, ale staniczek będzie na Tobie źle leżał. Odpowiedz Link
ry-bka Re: 70/89 - ry-bka 29.01.08, 15:12 Dzięki wielkie za podpowiedź! Wiem przynajmniej w jakim kierunku szukać :) Odpowiedz Link
pijanydebil Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA - 12 29.01.08, 18:51 ja mam pod biustem 81 cm a w biuscie 109 cm :P jaki stanik powinnam nosci ? dziekuje z gory za odpowiedz :P Odpowiedz Link
maheda Re: 81/109 - pijanydebil 29.01.08, 19:02 :) Gratuluję pomysłu na nick ;) Proponuję na początek brytyjski rozmiar 75GG (34GG), ew. z Melissy i Avocado 75J. Odpowiedz Link
pijanydebil Re: 81/109 - pijanydebil 29.01.08, 19:36 heheh dzieki. staralam sie wymyslic jak najglupszy :P kurcze aktualnie nosze D i troche mnie przeraza perspektywa litery g czy J :P ale dzieki :D Odpowiedz Link
maheda Re: 81/109 - pijanydebil 29.01.08, 19:38 Mnie też przerażała, ale teraz jestem zachwycona :-) Odpowiedz Link
jaagna 81-82/95-97 - usaja 29.01.08, 19:19 usaja napisała: > Witam gdzieś zniknąl poprzedni wątek tak więc piszę jeszcze raz. > A więc szukam dobrego rozmiaru na wymiary: > pod biustem 81/82 > w biuście 97 bez stanika i 95 w staniku > Obecnie noszony jest rozmiar 80D Odpowiedz Link
maheda Re: 81-82/95-97 - usaja 29.01.08, 19:53 Niewątpliwie pod biustem 75 (sama noszę 75tki przy obecnym 82 pod biustem), a co do miseczki - moze nawet w sklepie będą, bo wychodzi w okolicach 75E-75F w polskich rozmiarach. Odpowiedz Link
maheda Re: 68/78 - fioolkaa, koleżanka 29.01.08, 19:54 No to pewnie 60tki... 60D, ewentualnie 65B, ale w to raczej nie wierzę. Odpowiedz Link
fioolkaa Re: 68/78 - fioolkaa, koleżanka 29.01.08, 20:07 65 raczej nie? bo ona się upiera :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 68/78 - fioolkaa, koleżanka 29.01.08, 20:40 Jak mierzyla sie z mroczkami przed oczami od scisniecia, jest koscista i bedzie celowac w scisliwce, to moze i tak. Ale jak ktorekolwiek nie, to niech sie oduprze. ;] Odpowiedz Link
avenesativa 73/88-89 30.01.08, 00:17 Przeczytałam większość porad szukając osoby o podobnym rozmiarze i Waszych porad dla niej. Niestety ciągle nie mogę trafić i już mi wstyd ciągle odsyłać towar do sklepów internetowych i nie chcę tracić na przesyłki zwrotne. Pod zmierzyłam się ciasno i mniej niż 73 nie może być. Jestem bardzo drobna i szczupła. Kiedyś nosiłam 34C (75C) oczywiście było za luźno pod biustem, na plecach się podnosiło, zawsze zapinane na ostatnią haftkę, czasem zwężane. Potem zaczęłam się edukować, czytać o sławnej pani Hani i przeszłam na 32D (70D) wydawało się dobrze, ale teraz po przeczytaniu tutaj wielu porad i bloga, dzięki któremu odkryłam to forum 'Stanikomania' widzę, że jednak nie było. Pod biustem mogło by być ciaśniej. Kupiłam Freya 30E (65E) niestety miseczki nie miały się całkiem czym wypełnić, a wyciągałam wszystko z każdej strony wg zaleceń, czułam sie też strasznie opięta, fiszbiny wciskały się w ciało, zostawiały czerwone ślady, ciężko się oddychało. W jednej z tabel,która określa rozmiary dla różnych firm przeczytałam, że jak ktoś z Freya chce E to powinien wybrać DD. Wymieniłam na 30DD, ale tragedia, miseczki całkowicie za małe i znowu muszę oddać. Panache 30F było jakby za małe w miseczkach, ale znowu Freya 30E za duże. Wiem, wiem, że wszystko zależy od modelu, wybrałam modele bez żadnych gąbek i wypełniaczy tak jak jest radzone. Bardzo proszę o pomoc i jakieś wskazówki! Odpowiedz Link
cynamonek77 82/120 30.01.08, 00:30 Jaki powinnam nosić rozmiar w/g polskiej i angielskiej rozmiarówki??? Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 82/120 - cynamonek77 30.01.08, 00:52 Masz moje wymiary. Polską rozmiarówkę sobie daruj, z brytyjskiej strzelaj w 75HH-75J (34HH - 34J). Przetestowane na mnie ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 73/88-89 - avenesativa 30.01.08, 01:07 Może zamiast tego wszystkiego dobrze by było, gdybyś kupiła bilet i przejechała się do Warszawy/Katowic/Krakowa w którąś sobotę? Owszem, wydatek przejazdu tam i z powrotem, ale za to miałabyś możliwość przymierzenia jakichś staników w Twoim rozmiarze mniej więcej (tylko musiałabyś się wcześniej z danym sklepem umówić). Odpowiedz Link
avenesativa Re: 73/88-89 - avenesativa 31.01.08, 00:40 Rozumiem, w takim razie proszę mi tylko powiedzieć, czy w dobrym kierunku celuję, z racji ułomności fizycznych takie podróże nie są dla mnie łatwe, a zostają mi tylko pociągi i autobusy. Dziękuje. Odpowiedz Link
josaris Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA - 12 30.01.08, 13:12 Dziewczyny, pomóżcie! Pod biustem 91, w biuście 113. W staniku (angielski 90C) 110, ale po opisie stwierdzam, że miseczka za mała. Dodam, że w ciąży jestem, ale piersi raczej nie rosną :). Odpowiedz Link
maheda Re: 91/113 - josaris 30.01.08, 13:55 O obwód za duży. Powinnaś nosić 85tki albo 80tki. Niechby 85tki - z nich 85FF (38FF). A z 80tek 80GG (36GG). Wg brytyjskiej numeracji oczywiście. Wg polskich triumphów i innych - TAKICH staników się nie szyje. Wg Melissy i Avocado - polskich firm - pewnie dobre byłyby 85G i 80J. Odpowiedz Link
arkarusia 106/86 30.01.08, 14:45 ???? aktualnie kupuję 80d ale mam wrażenie że wyglądam jakbym miała 60 lat (mam30 ;-) ) Odpowiedz Link
maheda Re: 86/106 - arkarusia 30.01.08, 15:11 80tki może, na początek, ale na pewno nie 80D ;) 80D jest na 99 cm w biuście, a Ty masz 106. Może spróbuj przymierzyć w dowolnym sklepie jakiś stanikw rozmiarze 80F, albo i 80G, jeśli się trafi, popodciągaj ramiączka, wygarnij wszystko spod pach do miseczek - i powiedz, jak się w nich czujesz? Felina ma miseczki do H, i co prawda bardzo drogie staniki, ale nie musisz niczego kupować - po prostu dobrze by było, gdybyś wiedziała, z jakiej firmy jaki rozmiar na Ciebie pasuje. Bo jak dobierzesz już miseczkę, to będziesz wiedziała, czy przypadkiem obwód nie jest luźnawy i nie powinnaś celować w 75tki :) Odpowiednich staników na 75 pod biustem w Polsce raczej nie kupisz (jest raptem kilka takich sklepów na razie), ale przez internet już owszem. No - chyba, że masz akurat do któregoś z tych sklepów blisko. Odpowiedz Link
ankh_morkpork Re: 106/86 30.01.08, 15:22 Mam pod biustem obwód 84 - 85 cm i noszę staniki o obwodzie 75. Na którą haftkę zapinasz swoje 80-tki? Czy w czasie normalnego użytkowania nie stały się dla Ciebie za luźne? Spróbuj przymierzyć stanik o obwodzie 75 (miseczki choćby na plecach), zwłaszcza jeżeli nie jesteś typem "skóra i kości" (ja nie jestem :D) Noszę bieliznę w rozmiarówce brytyjskiej, wiec w polskiej nie jestem otrzaskana, ale dla obwodu 80 wypadałaby Ci polska miseczka dla 26 cm (H?) a nie D - jak się w to D mieściłaś??? Jeśli chodzi o rozmiarówkę brytyjską to przymierzałabym na Twoim miejscu 75(34)G :-) Jezeli obwód 80, no to 80(36)F. Miłego testowania nabiustego... Odpowiedz Link
cynamonek77 82/120 30.01.08, 16:24 Maheda mieszkam niedaleko Katowic, jakieś 20 pare km, tylko że jak na razie nie udało mi się znaleźć sklepu w Katowicach w którym bez problemu kupiłabym coś na siebie, albo miala możliwość przymierzenia kilku "okazów":)) Ostatnio się wkurzyłam strasznie bo w silesii jest sklep firmowy anity i jak poprosiłam o 85g, to na mnie popatrzyli jak na idiotkę:((( Wiem, że za duże pod biustem, ale zanim tu trafiłam nie wiedziałam że mogę kupić większe miseczki. Ostatnio zamówiłam w melisie 85k i miseczki pasują dobrze, ale oczywiście obwód trochę za duży, teraz idą do mnie 75l, mam nadzieję że będą dobre. Odpowiedz Link
charm Re: 82/120 30.01.08, 16:47 W katowicach jest sklep z Freyą, centrum Katowic - pasaż hotelu monopol - sklep opisany w stanikowych sklepach ;-) Odpowiedz Link
cynamonek77 Re: 82/120 30.01.08, 16:56 o to fajnie z chęcią się tam wybiorę. Przeglądałam wątek o sklepach ale jakoś chyba źle szukałam:))) Odpowiedz Link
oliner pytanko 01.02.08, 22:06 Hej, dziekuje bardzo bahedzie za odp., a jagnie za przeklejenie posta we wlasciwe miejsce :). Mam jeszcze pytanie - czy moze ktoras z Was mierzyla zarowno arabelke 28DD i 28 E? Ja mierzylam tylko pierwsza (wiekszej nie bylo). Czy roznica jest znaczna? Z gory dzieki za odp Odpowiedz Link
gryczana 76/111 30.01.08, 18:49 Poprawiony wynik, na wydechu jest 76 zamiast 78, ale swoją drogą jak mierzycie takie duże piersi? Na stojąco wisi mi toto na brzuchu, mogę sobie co najwyżej talię z biustem zmierzyć, na leżąco wpada pod pachy... Odpowiedz Link
maheda Re: 76/111 - gryczana 30.01.08, 18:56 Takie duże piersi mierzymy w miękkim staniku, który możliwie najmniej rozsmarowuje nam biust po klacie. Niewątpliwie powinnaś nosić 70tki, i to bezwzględnie! Ale co do rozmiaru miseczki - to już musisz sama ocenić. Mi z moim obwodem 120 w biuście wypada rozmiar 75JJ, a nawet 75K, natomiast noszę 75HH, bo taki rozmiar leży na mnie najlepiej, ze względu na to, że biust miałam zniszczony i miękki, a więc łatwo kompresowalny, a po drugie - część obwodu to jest tłuszczyk na plecach, niestety :/ Jeśli jest, jak mówisz, czyli biust masz miękki - łatwo się będzie kompresował. Więc też radziłabym Ci strzelać w rozmiar miseczki o dwa mniejszy, niż wynikałoby to z tabeli - a potem się będziesz zastanawiała, co z tym fantem dalej zrobić. Czyli nie 70J, jak by wynikało z tabeli, ale 70H (32H). Od tego zacznij, a potem - po wygarnięciu wszystkiego, skróceniu ramiączek i tak dalej - zastanów się, co dalej. Tutaj masz staniki w Bravissimo, w rozmiarze 32H: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=30&cup=h&numitems=20&sort=price_asc Jak Ci się podobają? :-) Odpowiedz Link
gryczana Re: 76/111 - gryczana 30.01.08, 19:07 Maheda, ja na te staniki patrzę już tydzień i nie mogę się zdecydować, bo większość mi się podoba :) A jeden na prezent urodzinowy mam obiecany, tylko muszę wybrać. I na kalyani natural charm już się prawie zdecydowałam, ale jak poczytałam o rozciągliwych obwodach i małych miseczkach, to zgłupiałam i zupełnie nie wiem, jaki rozmiar wziąć. Biust mam paskudny, bo rozciągnięty (długo trwało zanim mnie ktoś oświecił, że mając 12 lat trzeba nosić stanik jak się ma biust od ósmego roku życia), a potem jeszcze gwałtownie urósł, a z rozmiarami na początku lat 90. było jak było, więc miałam za duże obwody. Oprócz tego parę razy mocno przytyłam, schudłam, zaszłam w ciążę... I efekty są. Luźny jest, więc powinien się dobrze ściskać, ale szeroko rozstawiony i rozchodzi się na boki. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/111 - gryczana 30.01.08, 19:13 Szeroko rozstawiony i się rozchodzi, bo masakrowany latami w miseczkach ze staników przeznaczonych na szersze klaty, nie przejmuj się. W Peachfield (Warszawa) jest kilka staników w rozmiarze 70H i ze dwa w 70HH - myślę, że najlepiej by dla Ciebie było mailowo umówić się z właścicielką sklepu na przymierzanie. To jest bardzo fachowa Pani. peachfield.pl/szukaj.html Odpowiedz Link
rodzicpati 84/104 30.01.08, 23:14 Obwód 75 jest ok - więcej w 80 nie dam się zawinąć :) Ale co z miseczką? Po przeliczeniach z Melissa wzięłam H i to był wielki błąd - słowo "wielki" to dobre określenie :) Dodam, że jestem przyszłą matką i to nie są moje normalne wymiary, jednak na 75B wicej się nie zgodzę :) Odpowiedz Link
maheda Re: 84/104 - rodzicpati 30.01.08, 23:44 A powiedz mi - próbowałaś wszystko wygarniać spod pach i skracałaś ramiączka? W sumie może lepszym dla Ciebie rozmiarem Melissowym powinno być chyba 75G, co tu dużo mówić... :) Bardzo dobrze jednakowoż, że się nie zgodzisz na 75B :-) Odpowiedz Link
avenesativa avenesativa-proszę zerknąc 31.01.08, 00:43 Rozumiem, w takim razie proszę mi tylko powiedzieć, czy w dobrym kierunku celuję, z racji ułomności fizycznych takie podróże nie są dla mnie łatwe, a zostają mi tylko pociągi i autobusy. Dziękuje. 73/88-89 - cel szukania 30E Odpowiedz Link
maheda Re: avenesativa-proszę zerknąc 31.01.08, 01:46 Cel jest generalnie słuszny :) Ale niestety, w zależności od modelu stanika - jak już miałaś niestety okazję się przekonać - niektóre będą Ci w tym rozmiarze pasować rozmiarowo, inne nie... W jednych fiszbiny będą za wąskie, w innych za szerokie. Po jakimś czasie niewątpliwie dojdziesz do tego, w co masz celować - mi to zajęło ponad pół roku zamawiania, przymierzania i odsyłania. Odpowiedz Link
rodzicpati Re: 84/104 - rodzicpati 31.01.08, 09:14 Wyzbierałam wszystko, ramiączka skróciłam do max, ale: miski są dużo za luźne (naprawdę dużo) i sięgają aż po szyję, zapięcie miseczek miałam na szczycie ramion (wyżej obojczków!) - generalnie PORAŻKA ;( Nie wiem, może spróbować E albo F, a może jeszcze zrezygnować i poszukać coś w Intimo4You, tym bardziej, że sklep stacjonarny mam pod noskiem :) Proszę o radę, bo jestem w desperacji, a do rozwiązania tuż tuż... Odpowiedz Link
maheda Re: 84/104 - rodzicpati 31.01.08, 09:34 Intimo pod nosem, a Ty zamawiasz z Melissy ;-) Na to bym nie wpadła :P Przejdź się, panie na pewno coś doradzą. A Ty już będziesz miała pojęcie o tym, w jaki rozmiar celować :-) Odpowiedz Link
rodzicpati Re: 84/104 - rodzicpati 31.01.08, 09:42 Dowiedziałam się wczoraj :) Czyli Melissę póki co radzisz zwrócić, czy poszukać rozmiaru w Intimo i próbować wymieniać? Już się sama skołowałam i jestem jak dziecko na skrzyżowaniu... Odpowiedz Link
maheda Re: 84/104 - rodzicpati 31.01.08, 09:43 Jak już będziesz znała swój brytyjski rozmiar, to przyjdź tutaj i powiedz, co było na Ciebie dobre - a my wtedy spróbujemy ocenić, który rozmiar Melissy powinien być na Ciebie dobry. Odpowiedz Link
rodzicpati Re: 84/104 - rodzicpati 31.01.08, 19:57 Hurrra!!! Pierwszy DOBRY stanik w moich łapkach! Wielgachne podziękowania :D Zaczęłam od Gaia Severine w rozmiarze 70(!)G - trochę ciasny, ale wiem - się rozciągnie. Inne mierzone w rozmiarach: - Panache Chantilly: 70FF (ma zanizone miski) - Freya Antoinette 70F - Freya Rio 70E (z wyjątkowo dużymi miseczkami) Freya były takie na już/teraz/może za tydzień za małe, Panache idealny. Mam jednak nadzieję, że to co mi się rozsmarowało pod pachy wróci na swoje miejsce. Dlatego zdecydowałam się na nie-karmnikową Gaia, żeby nie było, że do końca się morduję z - uwaga - 75C(!). No więc co mam zrobić z Melissą, bo o to w moim wątku chodziło :) Odpowiedz Link
the_mariska Re: 84/104 - rodzicpati 31.01.08, 20:28 O mój Boże! Jakim cudem udało ci się zmieścić taki biust w 75C? :) Poczekałabym na razie z dalszymi zakupami do czasu aż ci wszystko wróci na swoje miejsce, ale obawiam się że wtedy potrzebna Ci będzie dużo większa miseczka. Z tabelek wychodzi ci Melissa 70K, ale zakładając że sporo obwodu stanowią jednak plecy (bo jeżeli Gaia 70G, szyta na 95cm w biuście jest na Ciebie dobra, to bardzo możliwe że tak jest), to celowałabym w H/J. I pamiętaj o masowaniu zabłąkanych kawałków piersi, co by wróciły na swoje miejsce. Ale ja jestem jeszcze młoda, głupia i się nie znam, więc poczekaj na fachową wypowiedź Mahedy.. ;) Odpowiedz Link
rodzicpati Re: 84/104 - rodzicpati 31.01.08, 20:48 Proszę się nie śmiać z 75C, bo to profesjonalnie dobrany rozmiar stanika Leyaby przez Panią w ekskluzywnym sklepie bieliźniarkim! Byłam wówczas z tych "nieuświadomionych"... Odpowiedz Link
rodzicpati Re: 84/104 - rodzicpati 31.01.08, 20:58 Lejaby - oczywiście. No i przypominam, że trochę się powiększyłam "w" ze wzgledu na ciążę :) Odpowiedz Link
maheda Re: 84/104 - rodzicpati 01.02.08, 02:27 the_mariska napisała: > możliwe że tak jest), to celowałabym w H/J. Ja w 70G-H, więc krakowskim targiem może to 70H? :-) > I pamiętaj o masowaniu zabłąkanych > kawałków piersi, co by wróciły na swoje miejsce. Podpisuję się pod tym obiema ręcami :) > Ale ja jestem jeszcze młoda, głupia i się nie znam Jak widać - nieprawda :P Odpowiedz Link
rodzicpati Re: 84/104 - rodzicpati 01.02.08, 12:11 Ale jest mały problem... W Melissowe 70 chyba się nie zmieszczę, bo ledwo wchodzę w 75. Poruszyłam też problem na "Wątku ratunkowym" z tyt. Melissa 235 i tam ganbaja radzi: "Mam wymiary 82/105-108 Nosze Melissę 75G. Czyli wg tabelki Melissowej 108 minus 80 daje mi różnicę 28cm a to daje pi razy drzwi rozmiar miseczki G. Do tego lekko zaniżam obwód [Melissa jest bardzo ściśliwa] i mam rozmiar 75G i tak kupuję i jest dobrze. W Twoim przypadku mniej więcej powinno być tak: 104 minus 80 daje 24 cm różnicy co wskazuje na miseczkę F. Zatem powinnać celować w F. Zamówiłabym obwód 75 i 80 bo naprawdę z Melisami ciężko trafić, niektóre jej modele są okropnie ścisłe, np. 131. Spróbuj 80F i G" Już sama nie wiem, bu! Odpowiedz Link
la.lupa 80(81)/100(101) 31.01.08, 09:28 Witam serdecznie, po raz pierwszy wypowiadam sie tutaj ale chyba nie po raz ostatni ;) ...od 2dni trawie informacje zawarte na tej stronie i bardzo sie ciesze ze tu trafilam-jednak dopasowanie numerka/literki wlasciwych do moich wymiarow jest dla mnie ciagle jasne:( wczesniej nosilam 80D wg.tabeli samanty mam 80E -a co wynika z waszych doswiadczen drogie forumki?:) pozdrawiam_l.l Odpowiedz Link
maheda Re: 80(81)/100(101) - la.lupa 31.01.08, 09:39 Z naszych doświadczeń wynika, że nie powinnaś celować wcale w 80tki, tylko w 75tki i 70tki. Z odpowiednio przeliczonymi miseczkami. Z polskich staników (typu Samantha, Corin, Kris Line, Triumph, Felina) powinnaś celować w staniki o rozmiarze albo 75F-75G, albo 70... eeeee, takich miseczek, to żadna z tych firm nie produkuje, 70H albo 70I. Ze staników w rozmiarówce brytyjskiej (M&S, Freya, Panache, Fantasie, itp.) okolice albo 75E/75F (34E/34F), albo 70FF (32FF). W Melissie i Avocado coś w okolicach 75E-F, ew. 70G-H. Wszystko zależy od tego, jak mocno się ścisnęłaś. Odpowiedz Link
la.lupa Re: 80(81)/100(101) - la.lupa 31.01.08, 09:57 Dziękuje bardzo za szybką odpowiedz i ruszam na miasto przymierzac samanty,coriny,triumph'y i co mi tam pod biust wpadnie w odpowiednim rozmiarze...jak wróce to mam nadzieje ze bede mogla sie pochwalic łupem;) ps:zmierzyłam sie jeszcze raz i 80/101 ze 100%pewnoscią. Odpowiedz Link
maheda Re: 80(81)/100(101) - la.lupa 31.01.08, 10:00 Mieszkasz w Warszawie, Poznaniu, Krakowie albo Katowicach? Jeśli tak, to z całą pewnością coś dla siebie znajdziesz. Sprawdź wątek o sklepach tradycyjnych :) Odpowiedz Link
la.lupa Re: 80(81)/100(101) - la.lupa 31.01.08, 10:08 Katowice ps:w pierwszej kolejnosci zwiedzę Samante w ktorej tak profesjonalnie wbito mnie w 80D po 10minutowym mierzeniu i przekonywaniu ze akurat ta sztuka bielizny jest jak na miare szyta;) Odpowiedz Link
maheda Re: 80(81)/100(101) - la.lupa 31.01.08, 10:34 Przede wszystkim, to się przejdź do pasażu hotelu Monopol, w którym mają Freyę, czyli brytyjczyki :) Odpowiedz Link
la.lupa Re: 80(81)/100(101) - la.lupa 02.02.08, 13:34 Mam w planach wybrac sie tam dzisiaj:) mimo wszystko udalo mi sie w ciagu ostatnich 2dni przymierzyc spora ilosc 75F (a nawet jedno G) jednak z niepokojem stwierdzam ze moj biust w wiekszosci(gaia,corin,triumph) "zezuje"na boki :/ albo stawia mnie w jednym rzedzie z Lara C. pierwszej czesci Tomb Raidera (stozki)...juz prawie zdecydowalam sie na zakupy on-line ale,..jaki model zdyscyplinuje moj biust na tyle zebym nie musiala go nosic pod pachami?;) Odpowiedz Link
margol9 70/81 31.01.08, 10:22 witam serdecznie!całkiem przypadkiem trafiłam na forum i bardzo się cieszę,może w końcu przestanę nosić 70B i dobiorę sobie odpowiedni stanik,oj ciekawe...po ciąży biust mam niewielki i raczej wiotki,zmierzyłam się pod stanikiem,w obwodzie ciasno wychodzi 70,a w biuście 80-81,pomożecie? Odpowiedz Link
maheda Re: 70/81 - margol9 31.01.08, 10:39 Albo 65C (30C), albo 60DD (28DD). Dalsze informacje dostępne są co prawda u nas na forum, ale podlinkowane są na siostrzanym forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 :-) na które serdecznie Cię zapraszam. Odpowiedz Link
anulciak85 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA - 12 31.01.08, 11:29 Witam pod biustem 93 a biust bez stanika 125!Do tej pory kupowalam 85DD lub E ale to chyba nie byl dobry stanik!Prosze o pomoc Odpowiedz Link
oshinka5 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA - 12 31.01.08, 14:39 Ha! To ja mam podobnie, tylko w biuście jeszcze dwa centymetry więcej. I, powiem Ci, schody straszne. Do tej pory jeszcze nie trafiłam stanika, który by mi w stu procentach odpowiadał rozmiarowo, a wybór w polskich sklepach wysyłkowych jest żałośnie mały. Przetestowałam na razie Panache Fiesta - rozmiar 85J (38J brytyjskie), ten jest stosunkowo najlepszy, chociaż zabudowany i nie nadaje się pod większy dekolt. Obwód raczej nierozciągliwy, ale miseczki wydają mi się nieznacznie przyduże. Nieznacznie. Freya Arabella - rozmiar 80J - obwód zdecydowanie luźny, może nawet za luźny, bo ja lubię ścisło, miseczki za małe odrobinę, na razie nie jest zbyt wygodny, ale dekolt może być :) Właśnie dostałam nowy - Panache Eliza 85J - obwód bardzo ścisły, miseczki chyba lekko przyduże, zastanowię się, czy nie wymienić. Wygląda zupełnie inaczej, niż na zdjęciu, ale o tym może napiszę w wątku producenta. I generalnie nie ma więcej opcji za bardzo, próbowałam jeszcze Panache Harmony, ale ten ma luźny obwód, 85J był za duży, a 80HH miał za małe miseczki (zdecydowanie za małe). Podobno ma się pojawić 80J w kolorze niebieskim. Zastanowię się nad nim. W Bellissimie pani radzi mi jednak uderzyć od razu w 80K. Generalnie co model, to rozmiar, ale powinnaś oscylować między 80- 85, miseczka HH-J, tak mi się wydaje. Życzę szczęścia. Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste migracja piersi;) 31.01.08, 14:13 Po jakim czasie (od założenia pierwszego dobrze dobranego stanika) może nastąpić migracja? O ile rozmiarów może zwiększyć się biust? Wiem, że to pewnie jest indywidualne, ale tak orientacyjnie chciałabym wiedzieć. Odpowiedz Link
panistrusia Re: migracja piersi;) 31.01.08, 16:14 szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=migracja Odpowiedz Link
greta-garbooo 71 - 81/82 31.01.08, 15:42 71 pod biustem 81/82 w biuscie bez stanika w staniku nie wiem bo praktycznie nie nosze ;) dziekuje za pomoc i pozdrawiam Odpowiedz Link
bathilda Re: 71 - 81/82 31.01.08, 16:20 65C albo 60DD, zależy czy (a) stanik rozciągliwy, (b) Ty ściśliwa. Ja mam pod biustem 71 i wolę 65-ki, ale wiele dziewczyn w takim rozmiarze woli 60-tki. Odpowiedz Link
the_mariska 82/92 - agata-gata 31.01.08, 15:59 Podobno tyle kobiet nie zna swojego rozmiaru, wstyd się przyznać..ja też mam z tym problem. Mierzę każdy stanik, mam je w różnych rozmiarach... Jaki wlasciwie powinnam nosić? Zmierzylam się przed chwilą, - pod biustem mam 82-83 cm - w biuście 92 cm I jaki to rozmiar? Dziękuję z góry za wskazówki .. Odpowiedz Link
maheda Re: 82/92 - agata-gata 31.01.08, 16:09 Spróbuj przymierzyć 75C -75D albo 70E -70F. Pamiętaj o wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek i o skróceniu ramiączek! :) Odpowiedz Link
agata-gata Re: 82/92 - agata-gata 31.01.08, 16:20 aha, dotychczas nosilam 75C, ale ostatnio zauwazylam ze chyba miseczka za duza...jak sie nachylam, to widac piersi ... Odpowiedz Link
the_mariska Re: 82/92 - agata-gata 31.01.08, 16:51 W jakim sensie widać piersi? Że miseczka odstaje od piersi, czy że się wylewają? Bo jeżeli to drugie to znaczy że miseczka jest za mała;) Pamiętaj jeszcze, że pod biustem mierzymy się bardzo ciasno i na wydechu. Jeżeli to 82 to jest właśnie taki ciasny obwód pod biustem, to powinnaś mierzyć obwody 75 (i jak Maheda napisała do tego miseczki C lub D, w zależności od tego która lepiej ci pasuje). A jeżeli nie, to proponuję zmierzyć się jeszcze raz ;) Odpowiedz Link
panistrusia Re: 82/92 - agata-gata 31.01.08, 17:10 To, że jak się nachylisz, odchyla się miseczka jest normalne. Zwłaszcza jeśli masz na sobie usztywniony stanik. Bardzo możliwe, że masz źle założony stanik(instrukcje, jak zakładać stanik są w opisie Lobby). Być może jesteś 'zaprogramowana' widokiem pseudoseksownych buł i podświadomie dążysz do takiego efektu. A jak Tobie pasuje obwód 75? Może jesteś ściśliwy typem(więcej tłuszczu niż kości i mięśni) i bardziej komfortowe byłoby 70? Wtedy też miseczka tej samej wielkości, jaką masz teraz (czyli 70D zamiast 75C) inaczej by się układała? Wiesz, masz to szczęście, że bez problemu potencjalnie dobre na Ciebie rozmiary znajdziesz w sklepach - pozostaje tylko sprawdzać, mierzyć, znaleźć najlepszy dla swojego kształtu biustu fason...i cieszyć się, że możesz kupić stanik w cenie jaką np. ja muszę płacić za samą przesyłkę;) Odpowiedz Link
a1ma 80/98 31.01.08, 20:25 Zmierzone jak w przepisie ;) 80 pod biustem ciasno, 98 w biuście. Aktualnie noszę 75F, dobrze czy źle? Odpowiedz Link
ma.ya 79/108 31.01.08, 21:17 Pytałam juz kiedys o poradę, ale w ciąży biust mie rośnie niemal z tygodnia na tydzień. Zamówiłam Melissę 75J i miski ma nieco maławe. Chciałabym odważyc się na brytyjczyki, z tabeli wyczytałam 32HH lub 34GG. Ale zastanawiam się czy nie większy (wiem, że to też zależy od konkretnego modelu.) Poradźćie, proszę. Odpowiedz Link
black_magic_women Re: 77/92 31.01.08, 21:58 nosze 75d,od kilku lat strama sie "wygarniac"z pod pachy;) Odpowiedz Link
maheda Re: 77/92 - black_magic_women 01.02.08, 02:31 Rozmiar wcale nie drastycznie niedobrany :D 75D jest pewnie za luźne pod biustem - od tego zacznijmy. Chyba, że kupujesz jakieś koszmarne ściśliwce - wtedy prosimy o podzielenie się wiedzą o takowych, część z nas pewnie się wstrzeli w rozmiarówkę :-) Spróbuj gdzieś znaleźć stacjonarne polskie 70E albo 70F - zobacz, jak się w tym będziesz czuła, oczywiście z wygarnianiem i skróceniem ramiączek. :) Odpowiedz Link
black_magic_women Re: 77/92 - black_magic_women 01.02.08, 16:07 maheda napisała: > Rozmiar wcale nie drastycznie niedobrany :D > 75D jest pewnie za luźne pod biustem - od tego zacznijmy. Aaaa super:) Chyba, że kupujesz > jakieś koszmarne ściśliwce - wtedy prosimy o podzielenie się wiedzą o takowych, > część z nas pewnie się wstrzeli w rozmiarówkę :-) Nie sa jakos bardzo ciasne,ale zawsze obawialam sie scisniecia plecow;) To teraz przyznam sie do grzechow:(Zdarza mi sie nosic c...wiem,wiem,ale jak jest sliczne i troche wieksze... > > Spróbuj gdzieś znaleźć stacjonarne polskie 70E albo 70F - zobacz, jak się w tym > będziesz czuła, oczywiście z wygarnianiem i skróceniem ramiączek. :) > Odpowiedz Link
martvica Re: 77/92 - black_magic_women 02.02.08, 11:37 Popieram Mahedę, 70E/F będzie OK :) Odpowiedz Link
maheda Re: 79/108 - ma.ya 01.02.08, 02:29 Jeśli 75J ma na Ciebie za małe miseczki, to możliwe, że powinnaś celować jednak w miseczki 32J i 34H - ale to z określonych typów staników, na pewno nie z dużomiseczkowców. Niestety - wszystko do sprawdzenia nabiustnie :( Odpowiedz Link
ma.ya Re: 79/108 - ma.ya 01.02.08, 10:38 Dzięki, tak własnie myslę, że zamówię (po wnikliwej lekturze Waszych komentarzy o miseczkach i ścisliwości) i taki mniejszy i taki większy. W końcu jakiś musi przecież pasować. Odpowiedz Link
maheda Re: 80/98 - a1ma 01.02.08, 02:33 :) A jakie 75F - polskie, czy brytyjskie? Z jakiej firmy? Tak czy owak - całkiem nieźle! :D Wg tabelek powinnaś strzelać w 75F albo 75G (granica rozmiaru) istotnie - polskie, albo też 34E (75E) brytyjskie. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/86 - mindsailor 01.02.08, 08:38 A próbowałaś mierzyć kiedykolwiek 70C? 70D może mieć za małe miseczki. Ale 70C? Tylko dokładnie trzeba wygarnąć wszystko spod pach miseczek - trzeba o tym pamiętać. Odpowiedz Link
mindsailor Re: 76/86 - mindsailor 01.02.08, 08:42 nie próbowałam. zawsze wydawało mi sie, że 70 jest za ciasny, że nie będę mogła oddychac. ale spróbuje. dziekuję za szybka odpowiedź. jak przymierzę 70C dam znac, jak lezy. Odpowiedz Link
mindsailor jeszcze mam pytanie 01.02.08, 08:53 nosze push-upy. czy mam mierzyc 70c push up, czy zwykły, miękki? Odpowiedz Link
maheda Re: jeszcze mam pytanie - mindsailor 01.02.08, 10:21 Najlepiej mięciutki, ale na fiszbinie. W takim staniku najlepiej widać, czy wszystko jest w porządku, czy fiszbin prawidłowo się układa, pod pachą "na gnacie", celując w środek pachy, a z przodu powinien sie opierać na mostku. Pierś trzeba porządnie wygarnąć - no, ale mówisz, że to robisz :) - i nie powinna wtedy bułkować górą miseczki, kiedy się wyprostujesz. Spróbuj z ciekawości też 70D - kupić, nie kupić, poprzymierzać warto - zwłaszcza, że rozmiary są koszmarnie różne... Odpowiedz Link
arnika15 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA - 12 01.02.08, 09:49 Wreszcie i ja bardzo proszę o pomoc. Po ciąży i karmieniu przez 10 miesięcy (i jeszcxze karmię) piersi niestety straciły na jędrności (pewie w dużej mierze przez beznadziejne staniki). Teraz i przez ciążą nosiłam mityczne 75B. Poczytałam trochę i coś mi się zdaje, że może będę musiała zamienić na 70 C. Pod biustem na wydechu: 75 cm Obwób biustu: 86 cm. Jak myślicie, jaki rozmiar będzie dobry? Dodam, że teraz sama widzę, że stanik 75 jest nie dla mnie, zdecydowanie za luźny i nie spełnia swojej roli. Z miseczki B piersi czasami "wylewają się" górą. Z góry wielkie dzięki za pomoc! Odpowiedz Link
maheda Re: 75/86 - arnika15 01.02.08, 10:26 Bezwzględnie powinnaś spróbować 70tek, a kto wie, czy nie 65tek, skoro 75 Ci jeździ po plecach, jak chce. Najprawdopodobniej będzie to istotnie 70C, ale skoro w 75B robią Ci się czasem buły, to może spróbuj też przymierzyć 70D? Co prawda z tabelek nie wynika... ale tabelki sobie, a nasze biusty sobie. I sprawdzaj ten rozmiar na stanikach miękkich, usztywnianych wyłącznie fiszbinami. Na nich najprościej jest ocenić, po wygarnięciu wszystkiego do miseczek, czy wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link
kajajak 82/107 01.02.08, 11:10 Jestem tu po raz pierwszy. Przejrzałam troszkę forum no i chyba ja też noszę nieodpowiedni biustonosz 75E, proszę napiszcie jaki powinnam nosić? Odpowiedz Link
maheda Re: 82/107 - kajajak 01.02.08, 11:37 Droga Palindromko :) 75E jest przewidziane wg polskich tabel rozmiarów na osobę, która w biuście ma 96 cm, natomiast wg brytyjskich - na osobę o obwodzie 99 cm. Niezależnie od tego, której firmy stanik nosisz - jest on najprawdopodobniej jednak źle dobrany, chyba, że masz wyjątkowo szerokie plecy. Lepiej (przynajmniej teoretycznie) powinny na Tobie leżeć staniki w hipotetycznym polskim rozmiarze 75K, lub w brytyjskim - już wcale nie hipotetycznym 75G (34G). Z rozciągliwców podbiustnych nawet 70H (32H) w rozmiarówce brytyjskiej. Jeśli masz natomiast bułki pod pachami czy na plecach - na początku możliwe, że wystarczy Ci stanik w hipotetycznej polskiej rozmiarówce 75J lub rzeczywistej brytyjskiej 75FF (34FF), lub nawet 75F (34F). Z rozciągliwców odpowiednio 70GG (32GG) lub nawet 70G (32G). Jeśli mieszkasz w Krakowie, Katowicach, Poznaniu lub Warszawie - lub blisko tych miast - sprawę masz bardzo ułatwioną, bo możesz zwyczajnie przejść się do sklepu (wątek o sklepach stacjonarnych!) i poprzymierzać. Odpowiedz Link
kajajak Re: 82/107 - kajajak 14.02.08, 09:49 Byłam w Chatte w Promenadzie, kupiłam 80FF i muszę przyznać, że o wiele lepiej wyglądam niż w moim starym 75E, ale patrząc na dziewczyny w "stanikomanii" to mój biust jeszcze nie wygląda tak dobrze jak u nich. I chyba wiem dlaczego, 80FF to jeszcze nie mój rozmiar, ale w tym sklepie był największy, podobno mają mieć nową dostawę to napewno tam zajrzę i będę dalej przymierzać. Odpowiedz Link
marushka 80/98 01.02.08, 13:18 Tylko, że... moje piersi mają kształt stożków ( co oznacza że podstawa jest duża, a potem coraz mniejsze ) i boje sie ze nie "wypełnie" miseczki którą powinnam nosic wg tabeli. Szęsciem jest że nie mam problemów z jędrnością biustu - znaczy,że nie obwisa on jakoś smutno, tylko spogląda ku górze ;) ale raczej z kształtem( chciałabym żeby były okrąglejsze) Nie wiem czy dobrze tłumacze, ale piersi tylko pozornie - z centymetra wychodzą jako spore. Mieszkam w Warszawie i chętnie posłucham Waszych podpowiedzi :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 80/98 - marushka 01.02.08, 14:53 Zobaczysz nabiustnie, sprobowac nie zaszkodzi. Moze okazac sie, ze dla Ciebie lepsza sa Panache niz Freye, ale to nie przesadzone. Avocado na Brackiej, Buduar w Zlotych tarasach, Chatte w Promenadzie i nasza forumka marysia103 wlascicielka peachfielda. :) Powodzenia! Odpowiedz Link
marushka Re: 80/98 - marushka 01.02.08, 17:52 Dziękuje za namiary - jutro wielkie zakupy !!! Cały czas mam przerażenie w oczach bo to bedzie "mój pierwszy raz" w poszukiwaniu dibrego biustonosza!! Dziękuje za szybką odpowiedz Odpowiedz Link
turzyca Re: 80/98 - marushka 02.02.08, 02:12 ojej! przegapilam ze Ty w ogole nie masz rozmiaru podanego! Mam nadzieje, ze przeczytasz zanim zaczniesz zakupy.... albo przynajmniej trafisz na pania Anie w avocado... Wyprobuj na poczatek 70FF, porzadnie wygarniajac piersi spod pach i ukladajac je w miseczkach. Jesli beda luzy to zmniejsz miseczke, jesli beda bulki, to siegnij po wieksza. Jesli nie bedziesz sie mogla zapiac w samym obwodzie (sprawdzaj to z miseczkami na brzuchu/plecach) to wtedy siegnij po 75E (obydwa rozmiary brytyjskie). Ale nie wczesniej! Odpowiedz Link
ilianna 79/96 - ilianna 02.02.08, 02:38 Pod: 79-80 W: 96 A jaki rozmiar noszę to juz nawet nie pamiętam :/. Ostatni raz stanik kupowałam dawno temu i w sumie dobrze mi się je wszystkie nosiło, ale chyba najwyższa pora sprawić sobie nowe. Odpowiedz Link
teahousemoon 68/93 - chyba się zachlastam! 01.02.08, 15:24 Zakładam kolejny wątek, gdyż tamten już przeszedł do archiwum i nie mogę nic dopisać. Może po kolei, sprawa wygląda następująco: Zamawiam z Melissy 3 modele melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0126 melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0329 melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0104 Początkowo, kierując się tabelką, zamawiam 65F. Przychodzą. 126 - obwód trochę luźny, ale czuję, że ściska; bułki nad miseczkami 329 - obwód całkiem całkiem, ale buły nad 104 - przyjemnie ściskał; buły A więc, nie zastanawiając się dłużej (i nie wiedząc o istnieniu 60), wymieniam na 65G. Dziś doszły i się załamałam. 126 - zapinam na najciaśniejszą haftkę, a obwód podjeżdża mi na kark :/// ogromne buły pachowe; zastosowałam w akcie desperacji porządne wygarnięcie piersi do miseczki (chyba dopiero teraz zrozumiałam, na czym to poleca), co w efekcie spowodowało, że buły pachowe się zmniejszyły, za to piersi mogłyby równie dobrze być bez miseczek, bo wylazły na zewnątrz całkowicie 329 - obwód taki jak poprzednio, czyli ni to ciasny ni to luźny, za to buły pachowe, a przy skakaniu piersi wszędzie, tylko nie w miseczce; poza tym to nie jest chyba dla mnie zbyt dobry model, mimo że w sztywnej miseczce 104 piersi wyglądają ładnie, to w tym modelu mała jędrność biustu sprawia, że piersi wyglądają okropnie i w ogóle nie są kompatybilne z moim biustem 104 - kompletny szok, nie mogłam się dopiąć :/ w końcu się udało, co zaowocowało bułami wszędzie - pod pachami i nad miseczkami Niech ktoś mi to wyjaśni, bo jestem załamana... Ale nie mam zamiaru się poddawać i będę wymieniać do skutku, aż wreszcie poczuję się dobrze, choć w jednym z nich. Mam dość noszenia dwóch Meliss na zmianę, które mi się nie dość że znudziły, to i rozciągnęły. Odpowiedz Link
teahousemoon Re: 68/93 - chyba się zachlastam! 01.02.08, 15:27 errata ;) wątek = post poleca = polega w tym modelu mała jędrność biustu sprawia, że piersi wyglądają okropnie i w ogóle nie są kompatybilne z moim biustem (w ogóle bez sensu ;P) = ten model jeszcze bardziej zaznacza małą jędrność mojego biustu i nie jest on z nim w ogóle kompatybilny :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 68/93 - chyba się zachlastam! 03.02.08, 00:11 zajrzyj moze do watku ratunkowego? Tam sa wieksze szanse na ekspertke od melis. :) Odpowiedz Link
teahousemoon Re: 68/93 - chyba się zachlastam! 03.02.08, 21:01 Niestety, napisałam wczoraj i jeszcze nie dostałam odpowiedzi :( Odpowiedz Link
maheda Re: 68/93 - chyba się zachlastam! 03.02.08, 22:46 To próbuj dalej... 65H i 65J. Musisz próbować do skutku. Jeśli obwód za luźny, to zmniejsz obwód i przelicz miseczki - czyli zamiast 65H, weź 60K. Odpowiedz Link
teahousemoon Re: 68/93 - chyba się zachlastam! 03.02.08, 23:23 Głupio mi, znowu wymiana. Ale chyba przestanę się krępować i faktycznie: do skutku. I chyba przestanę szaleć i zwrócę te 3 modele, wymienię na jeden, jakiś tani i prosty i na nim będę badać ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 68/93 - chyba się zachlastam! 03.02.08, 23:24 Wymień na jeden model, za to w trzech różnych rozmiarach :-) Odpowiedz Link
teahousemoon Re: 68/93 - chyba się zachlastam! 03.02.08, 23:47 Przerażą się, że z 65F nagle mi się przywidziało 65H,J i 60K :) I jeszcze uparcie twierdziłam, że G to za duże. Odpowiedz Link
ilianna 79/96 - 70G??? 04.02.08, 01:38 Ja jeszcze raz się wpiszę, bo mój post gdzieś przepadł. Poczytałam sobie forum i wyszło mi, po skomplikowanych obliczeniach, że powinnam nosić 70G... Dobrze mi wyszło? ;/ Odpowiedz Link
maheda Re: 79/96 - ilianna 04.02.08, 01:42 Zależy, wg jakiej rozmiarówki liczyć :) Jeśli wg polskiej standardowej - to 70G/70H. Jeśli wg polskiej niestandardowej (Melissa/Avocado) - to 70F/70G. Jeśli wg brytyjskiej - to 70F (32F). Odpowiedz Link
luna.l 74/85 luna.l 01.02.08, 15:57 Witam :)mam wymiary jak w temacie. Zawsze kierowałam się zasadą,którą wciskały mi panie w sklepach,że obwód pod biustem to w przybliżeniu "pierwsza część rozmiaru",ale teraz widzę,że to bzdura. Czy dobrze rozumiem,że powinnam celować w rozmiar 70? A co z miseczką? Trudno powiedzieć,jaki jest rozmiar stanika,który teraz noszę-to chińskie cudo,kupiłam go na stoisku na bazarze(z czego dumna nie jestem),i choć pasuje,to wolałabym teraz kupić porządny biustonosz.Rozmiar podany na nim to jakaś bzdura(tak mi się wydaję,jeśli się mylę i to możliwe to powiedzcie ;)) - 36/80C,więc to pewnie nic nie pomoże.Ostatnio schudłam i niestety większość biustonoszy nadaje się do kosza. Zawsze było mi trudno dobrać stanik,czułam się jakbym była totalnie niewymiarowa,mam nadzieję,że teraz będzie łatwiej. Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam :) luna.l Odpowiedz Link
turzyca Re: 74/85 luna.l 02.02.08, 02:01 Po pierwsze mozesz sobie przyznac nagrode za napisanie wzorcowego posta. :) Jasno, przejrzyscie, klarownie. Nawet tytul zmienilas prawidlowo. :) I moge Cie od razu uspokoic - nie jestes niewymiarowa. :) To producenci sa leniwi i szyja 12 podstawowych rozmiarow. A kobiecych sylwetek jest przeciez duzo wiecej. Co do stanikow - siegnelabym po 65(30)DD. Pierwsza cyfra to obwod w centymetrach, druga to rozmiar brytyjski. Problem z Toba taki, ze wpadasz pomiedzy dwa rozmiary i DD moze byc za duze, a D za male. Poczytaj nasz watek o duzo- i malomiseczkowcach i albo celuj w DD ze stanikow znanych z mniejszych niz normalne miseczek albo w D z tych o wiekszych niz normalne miseczkach. I oczywiscie pamietaj zeby dokladnie wszystko wygarnac spod pach! PS moze okazac sie, ze w niektorych bardzo scisliwych modelach 65 bedzie za waskie i lepsza okaze sie 70. Ale zajrzyj do linkowanej na gorze "rzeczywistej tabeli obwodow pod biustem" i zobaczysz jak potwornie rozciaga sie przecietny stanik. PS2 Mamy siostrzane forum zajmujace sie nieco mniejszymi biustami - dziewczyny sa tam lepiej obeznane z modelami, ktore lepiej leza na drobniejszych biustach. Ich wiedza moze Ci sie przydac. Ale oczywiscie Cie nie wyganiam i mam nadzieje, ze do nas tez bedziesz zagladac. Odpowiedz Link
luna.l Re: 74/85 luna.l 02.02.08, 17:16 Ale mi się miło zrobiło,dzięki :) Starałam się :P Dziś na chwilę byłam w galerii i weszłam do intimissimi.Dobrze,że przeczytałam wczoraj wątek o tekstach ekspedientek,więc wiedziałam czego się spodziewać.Na moje pytanie o rozmiary,który zasugerowałaś Pani tylko uśmiechnęła się pod nosem i powiedziała,że "takich rozmiarów to oni nie mają",za to ma 75C(yyy?).Powiedziałam,że w takim razie dziękuję i zmierzałam do wyjścia na co usłyszałam,że "u nich wraz z obwodem rośnie miseczka"wypowiedziane z taką nutką hmm...dumy?;) Nie miałam specjalnie czasu na zakupy,dlatego jeszcze w innym sklepie tak na szybko przymierzałam biustonosz Samanty,i leżał całkiem fajnie :),ale to jeszcze nie to. Bardzo Ci dziękuję turzyco za odpowiedź,fajnie w końcu wiedzieć czego mniej więcej szukać :) Będę próbować dalej,dziś to tylko była taka mała przymiarka,przy okazji.Poprzeglądam wątki o sklepach stacjonarnych i ruszę na poszukiwania :) A co do PS2 -nie uwierzysz,ale po wysłaniu wczoraj tego posta popatrzyłam na menu po prawej i aż mi się głupio zrobiło,bo dopiero wtedy zobaczyłam link do LM ;)(a ja tutaj do LB uderzam ;)).Oczywiście będę zaglądać tu i tu,bo znam kilka biuściastych,którym też by się na pewno lepiej dobrany rozmiar przydał i muszę je uświadomić :P Super,że jest Lobby :] Odpowiedz Link
maheda Re: 74/85 luna.l 02.02.08, 17:25 luna.l napisała: > Dziś na chwilę byłam w galerii i weszłam do intimissimi.Dobrze,że przeczytałam > wczoraj wątek o tekstach ekspedientek,więc wiedziałam czego się spodziewać.Na > moje pytanie o rozmiary,który zasugerowałaś Pani tylko uśmiechnęła się pod nose > m > i powiedziała,że "takich rozmiarów to oni nie mają",za to ma > 75C(yyy?). Skłamała, albo sama nie wie, co mają. Intimissimi ma staniki bez oznaczeń miseczek, co w standardach włoskich oznacza... :-) Jak myślicie? :-) Co może oznaczać podanie samego obwodu, bez podania miseczki?! :-)))) A jakże - DOMYŚLNĄ miseczkę B! :D Popatrz: pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz#Rozmiary Ichnia (i nie tylko ichnia, bo to dotyczy wszystkich staników produkowanych we Włoszech, dla których nie podaje się oznaczenia miseczki) "1" to stanik 70B. "2" to 75B, "3" to 80B, "4" to 85B, "5" to 90B. :) Koniec oferty Intimissimi. Więc niech kobieta nie opowiada bajek o 75C ;) Odpowiedz Link