charm 0104 08.03.08, 13:55 Miał ktoś? Bo na zdjęciu wygląda bardzo ładne ;P Bo jest szansa, że to byłby jedyny mój pushup, i chętnie bym spróbowała (oczywiście o ile uszyja mi w moim rozmiarze ;P) Odpowiedz Link
kaana1 Re: 0104 16.03.08, 19:47 Noszę się z zamiarem kupienia stanika Melissa (102 lub 335). Moje wymiary 82-83 pod i 101-102 w biuście. W Melissie obliczyli mi, że do stanika 75cm pod biustem dobra byłaby miseczka G, w co trudno mi uwierzyć. Triumpha noszę 80E lub ewent. 75F. Czy któraś z Was ma może podobne wymiary? Jaką miseczkę poradziłybyście w moim przypadku? Odpowiedz Link
slim.fast Modele 143, 246, 335 na rozmiar 70L 10.03.08, 15:42 No cóż... Nie będzie nowością, jeśli napiszę, że w każdym modelu faktycznie występują "braki" w dolnych częściach misek, a ramiączka są dość szerokie i pierwsze co zrobiły po ubraniu staników - zrolowały się do mojego "ramiączkowego dołka". Najdelikatniejszy, najlepiej zbierający biust do przodu i dla mnie osobiście najbardziej przyjazny jest model 335 - te odcinane boczki działają cuda, jeśli chodzi o układanie się piersi melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0335K Pozostałe - bez rewelacji. Na moje 73 cm pod biustem rozmiar (przy pierwszym mierzeniu) 70 wydaje się być dobry, prócz beżowego 143 - ten od razu wydał mi się rozciągliwy. Aha, model 246 ma drapiącą koronkę i trochę przy zapięciu też drapie. No a tak oprócz tego - wszystkie na te moje 110 w biuście są za małe ;-((( Wypadłam z rozmiarówki Melissy ;-( Znów nie mam ani jednego stanika. ;-((( Odpowiedz Link
kaana1 Pytanie o rozmiar. 16.03.08, 19:56 Noszę się z zamiarem kupienia stanika Melissa (102 lub 335). Moje wymiary 82-83 pod i 101-102 w biuście. W Melissie obliczyli mi, że do stanika 75cm pod biustem dobra byłaby miseczka G, w co trudno mi uwierzyć. Triumpha noszę 80E lub ewent. 75F. Czy któraś z Was ma może podobne wymiary? Jaką miseczkę poradziłybyście w moim przypadku? Odpowiedz Link
jaagna Re: Pytanie o rozmiar. 16.03.08, 20:56 Mam podobne wymiary (81/105) i z Melissy noszę 75H. Chyba więc dobrze ci poradzili... :-) Melissa ma swoją własną rozmiarówkę i nie należy sugerować się rozmiarami staniczków innych firm (brytyjczyki noszę w rozmiarze 70GG czyli w oznaczeniu brytyjskim 32GG) - w każdej firmie trzeba znaleźć swój własny rozmiar. Jeśli chodzi o Triumpha to zrezygnuj z 80, bo są za szerokie i twój biust nie ma w tych biustonsozach podtrzymania! Wejdź może na wątek rozmiarowy (jest przyszpilony u góry strony) i tam wpisz swoje wymiary, to dziewczyny pomogą ci określic rozmiar, mn.in w Triumphie. Odpowiedz Link
bluebebe Re: Pytanie o rozmiar. 16.03.08, 21:43 nie bój się rozmiarówki Melissy:) Na mnie dobra jest np. Freya Rio 70E i Melissa model02 w rozm. 70G. Odpowiedz Link
driadea Re: Pytanie o rozmiar. 16.03.08, 22:08 Nie bój się, nie bój, ja noszę brytyjczyki na 28HH (choć właśnie przeskakuję na 26J, jeśli coś takiego w ogóle znajdę - za miesiąc wylatuję na Wyspy),a Melissę 55N :) Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste Driadea - uszyli Ci? 02.04.08, 10:36 Melissa uszyła Ci 55N? Zdaje sie, że wypadam z ich rozmiarówki i chciałabym, żeby uszyli mi jakieś 60L-M. Powiedz mi, jak to zrobiłaś, tzn. chodzi mi o kwestie organizacyjne i przymiarki. Podałaś im swoje wymiary, wysłałaś inny stanik, żeby porównali wielkośc, czy napisałaś, żeby wg ich tabelki machnęli Ci 55N?;) Od razu był dobry czy odsyłałaś do poprawienia? Odpowiedz Link
wielebnna obwód karmników 20.03.08, 15:21 jeśli w 37 tygodniu zapinam się swobodnie i mogę oddychać to znaczy, że obwód jest za duży? 93/117 a zamówiłam 80K Odpowiedz Link
kruszyzna Re: obwód karmników 25.03.08, 13:05 To zależy, na którą haftkę się zapinasz. No i w jakim kolorze masz stanik - tak, tak, bo w Melissie najmniej rozciągliwe są czarne, potem białe, a najbardziej rozciągliwe beżowe. Zależy też, ile Ci spadnie po porodzie. U mnie to jest mniej więcej 3 cm. Obwodowo pasują mi karmniki dobierane w ciąży, ale w miskach są niestety maławe :( Odpowiedz Link
semele2 Melissa 0231 22.03.08, 23:31 Zamówiłam 75J, co przy wymiarach 78/110 było głupim pomysłem. Teraz czekam na przesłanie 70L i liczę, że stanie się cud i w to wejdę. Nawet jeśli tak, to przed następnymi zakupami w Melissie porządnie się zastanowię. Coś nam dzisiaj pralka stukała, więc mama poszła sprawdzić, co się dzieje. Przyszła do mnie z moim hołubionym 0231 w jednej ręce, z fiszbiną od niego w drugiej. Drugie pranie. Ciekawe, czy moje zaszywanie coś da... Odpowiedz Link
zuzalinda28 Re: Melissa 0231 23.03.08, 14:24 semele2 napisała: > 105 to Twój wymiar pod biustem czy obwód biustonosza? Bo liczy się, odejmując > obwód w biuście od obwodu stanika. > Trudno mi powiedzieć, czy brać większą, czy mniejszą, bo cały czas czekam na > przesyłkę, ale z tego, co słyszałam, raczej większą. Mam nadzieję, że to tylko > plotka, bo w przeciwnym razie wypadnę poza ich rozmiarówkę :(. > > Swoją drogą - co się stało z tamtymi wątkami? Tak sobie chciałam ponarzekać na > fiszbinę, która już po dwóch praniach zrobiła się bardzo ciekawa świata... semele2 105 to wymiar pod biustem. Czyli by wychodziło F ale może lepiej wziąć G? To daj znać jak już będziesz miała biustonosze. A jaki masz wymiar i jaką miseczkę zamówiłaś? Odpowiedz Link
semele2 Re: Melissa 0231 23.03.08, 17:29 Zamówiłam teraz model 0125 w rozmiarze 70L. Mam wymiary 78/110, czyli obwód powinien być 70 (75 w modelu 231 jest za szeroka, więc mam nadzieję, że 125 jest z podobnego rodzaju materiału), 110-70=40, więc teoretycznie z tabelki wychodzi 70L. Ale jeśli mnie pamięć nie myli, to slim.fast przy podobnych wymiarach zamówiła melissowe 70L i było za małe. Stąd mój wniosek, że rozmiarówka może być zaniżona. Myślę, że najlepiej poradzą Ci w wątku rozmiarowym, ja dopiero stawiam pierwsze kroki i jeszcze nawet samej siebie porządnie nie ostanikowałam. Dam znać, jak dostanę paczkę. Nie mogę się doczekać. Odpowiedz Link
restless problem z dobraniem rozmiaru 24.03.08, 15:06 ostatnio miałam 65G,ale jest za luźne i za małe o ok 1 miskę z wyliczeń wychodzi mi 60K,ale z obliczeń kalkulatora 60L przy wpisywaniu 69/95 czy jest on wiarygodny jesli chodzi o melissę,bo co do wyliczonych brytyjzcyków nie mam zastrzeżen (28GG) ze śledzenia wątków dot staników melissy wychodzi mi także ze 60L brały osoby o rozmiar większe ode mnie wziąć 60K czy L ? Nie chcialabym zamawiac dwóch i odsylac,chyba ze nie trafię z rozmiarem,trochę szkoda mi poprostu zamrozić funduszy na 2 staniki mam jeszcze pytanie o modele myslałam o tym: melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/modelp.php?menu=Melissa0143.JPG tylko ze nie ma zdjecia modelu czarno-złotego,wiecie moze jak wygląda? Nie chciałabym zamawiac calkiem w ciemno,chociaz krój by mi odpowiadał podoba mi sie jeszcze ten: melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0132 z jakiego materialu jest,czy takiej typowej melissowskiej dzianiny,czy to cos sztywniejszego i grubszego? z góry dzięki za pomoc Odpowiedz Link
bambinia Bardzo proszę o pomoc w wyborze :) 24.03.08, 15:16 Witam :) moje wymiary to 73/90 nie wiem czy powinnam zakupić 65E czy może 65F :/ Czy 65F będzie dużo większy? Chciałabym złożyć zamówienie w Melissie i nie wiem czym się sugerować. Wybrałam kilka modeli, jeżeli macie jakieś doświadczenia to bardzo proszę o rady. A może jakieś Wasze propozycje :) oto moje typy: melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0238 melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0125 melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0131 melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0110 melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0132 Będę bardzo wdzięczna za rady podpowiedzi. Odpowiedz Link
slim.fast Re: Melissa 0231 24.03.08, 16:06 semele2 napisała: > Zamówiłam teraz model 0125 w rozmiarze 70L. Mam wymiary 78/110, czyli obwód > powinien być 70 (75 w modelu 231 jest za szeroka, więc mam nadzieję, że 125 jes > t > z podobnego rodzaju materiału), 110-70=40, więc teoretycznie z tabelki wychodzi > 70L. Ale jeśli mnie pamięć nie myli, to slim.fast przy podobnych wymiarach > zamówiła melissowe 70L i było za małe. Stąd mój wniosek, że rozmiarówka może by > ć > zaniżona. Myślę, że najlepiej poradzą Ci w wątku rozmiarowym, ja dopiero stawia > m > pierwsze kroki i jeszcze nawet samej siebie porządnie nie ostanikowałam. > > Dam znać, jak dostanę paczkę. Nie mogę się doczekać. Przy różnicy 110-73 = 37 cm - rozmiar L (70J) był na mnie dużo, dużo za mały, no ale ja mam taki biust, który po zebraniu w jedno miejsce okazał się być jednak rozmiarem w centymetrach 113, czyli 40 cm różnicy jak złoto. Nie zmienia to jednak faktu, że L był co najmniej o 3-4 miski za mały! No ale ja odejmowałam realne rozmiary - czyli moje wymierzone 110/73. Odpowiedz Link
ziutka23 Re: Melissa 0231 10.05.08, 10:29 przy wymiarach 72/90 zamówiłam rozmiar 65F i dziś dotarł. Fiszbiny raczej wąskie niż szerokie, powiedzmy średnie. Obwód małościśliwy chyba. Bałam się, że przy zejściu z 75 na 65 będę miała spory dyskonfort, więc zamówiłam przeddłużkę. Zapiełam się na najluźniejszą haftkę i w sumie jest ok. Co do misek, miałam nadzieję, że będą większe. Na większą pierś są na styk. Zastanawiam się nad wymianą na G, co wydaje się być nonsensem patrząc na tabelę. Samo F jest na 91,5 cm, a ja mam mniej!!! Fiszbiny dotykają mostka. Noszę dopieo 15 min i nic więcej powiedzieć póki co nie mogę. Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link
ona_007 329 i 119 24.03.08, 15:18 329 - 90G dla mamy (100/126) a 119 80G dla mnie (92/109) takie zamówiłyśmy przed świętami . Czekam z niecierpliwością na to co zobaczymy po dostawie... Bałam sie trochę kupować dla siebie H wiec zaczęłyśmy od G- najwyżej będziemy odsyłać . W końcu na czymś sie trzeba nauczyć zamawiania dobrych rozmiarów:) I mam prośbę piszcie proszę jakie sa Wasze rzeczywiste wymiary - bardzo to ułatwia dobieranie staników "nowym" forumkom ( np mnie :) ) Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link
zuzalinda28 do Marty 24.03.08, 22:06 Marto czyli twoja mama ma zbliżony wymiar jak mój (105/130) Daj znać czy model G dla mamy pasuje czy jednak lepiej wziąć większy. Odpowiedz Link
ona_007 Re: do Marty 25.03.08, 11:16 Jak tylko przyjdą i przymierzymy to dam znac. Tylko wiesz - to będzie zupełnie orientacyjne dla Ciebie bo podejrzewam że mama ( lat prawie 60 ) ma inny kształt biusu niż Ty ( bo 28 w nicku to chyba Twój wiek co? ) Ale opiszę jak najdoładniej będę umiała żeby przysłużyć sie potomności :) Odpowiedz Link
hollyhock-0 0125 (biały) i 0145 (czarny) 28.03.08, 20:44 Witam. Wysłałam maila do Melissy by się upewnić, że mam z tych modeli zakupić 60D - tak wyszło mi z kalkulatora (wymiary 67/81). W odpowiedzi napisano mi, że powinnam 60E. Jak to jest z Melissą? Nie ma własnej rozmiarówki? Zna ktoś może te modele? I czy ładnie zbierają biust do środka - mam szeroko rozstawiony (a raczej sobie szeroko rozstawiłam przez to, co kiedyś używałam...:/ )? Odpowiedz Link
kruszyzna Rozmiarówka płynna :) 29.03.08, 11:02 > Witam. Wysłałam maila do Melissy by się upewnić, że mam z tych modeli zakupić > 60D - tak wyszło mi z kalkulatora (wymiary 67/81). W odpowiedzi napisano mi, że > powinnam 60E. Jak to jest z Melissą? Nie ma własnej rozmiarówki? Po sobie stwierdziłam, że Melissa ma modele mało- i dużomiskowe i z tym jest różnie. Modeli, które wymieniasz, nie miałam, ale jeśli radzą Ci wziąć 60E, to ich posłuchaj. Mniejsze prawdopodobieństwo, że jednak trzeba będzie wymienić. Odpowiedz Link
california_rose Re: MELISSA - 2 29.03.08, 17:38 dzis przyszła przesyłka z melissa.. 0335. to moj pierwszy niby dobry stanik. KOSZMAR - okropny brzydal..jak dla babci, nigdy w zyciu nie pokaze sie z nim przed moim TŻ. :( a miski zabudowane jak jakis pancernik..naprwde tak ma byc? z wyliczen i waszych rad wtyszedl mi rozmiar 60H ale jak załozyłam to u gory miski puste :( wiekszosc piersi pod pacha nadal:( fiszbiny koncza sie nie na srodku pachy tylko jakby PRAWIE na koncu. Jak jestem maksymalnie wyprostowana to niby sie nie marszczy ale moja natura garbiaca sie sprawia ze wszystko kiepsko wyglada. Jak zaloze bluzke to piersi lepiej wygladaja niz w starym staniku (70D)ale teraz to juz w ogole czuje sie jak jakis plaskacz i powinnam pisac na forum malobisciastych. Pomozcie mi co zrobic,oddac? zostawic? tak ma byc? nie wiem jak powinny wygldac piersi "mojego pokroju" w dobrym staniku ;/ czytalam , ogladalam na tutaj rozpowszechnionym blogu i widze roznice ale prawda jest taka ze jak zdejme bluzke to plakac sie chce. Zaczne nosic tylko golfy o zgrozo:( pomożcie... Odpowiedz Link
abate California, nie załamuj się! 02.04.08, 01:06 Początki bywają trudne. Właśnie przeczytałam twój rozpaczliwy opis i jest mi tym bardziej przykro, że ja ci doradzałam. Ten model ma rzeczywiście miski obejmujące całe piersi i nosiłam go do bluzek raczej bez dekoltów. W końcu była zima :) Niemniej powtórzę, że spośród meliss jest on najwygodniejszy i najbardziej zbierający. Dokonałam analizy porównawczej i pomierzyłam odległość między wierzchołkami piersi w kilku modelach. No i w 0335 ta odległość jest najmniejsza i piersi nie wychodzą poza obrys klatki. Do pokazywania zakładam czarno-miedziany, ale i on ma swoje mankamenty. Jest z kolei zabudowany mocno z boków i po kilku godzinach noszenia nieprzyjemnie wcina się w pacho-ramiona (od przodu). Myślę, że może rzeczywiście wyślij zdjęcia do galerii - zostaniesz przynajmniej profesjonalnie zdiagnozowana :) Trochę się boję radzić, ale mnie po kilku dniach miski się wypełniły, żeby nie powiedzieć przepełniły :) Jednak jak bardzo źle się czujesz to może wymień na mniejszy albo na inny model. Pierwsza wymiana w Melissie jest za darmo, strata jaką ponosisz to koszt odsyłki do nich (ok. 5 zł). Moje wrażenia estetyczne nie były aż tak straszne, ale to chyba zależy do czego się porównuje. Ja wcześniej nosiłam staniki z bazaru za 15 zł. i to co teraz mam odbieram jako luksus :))) Poza tym jednocześnie z tym beżowym kupiłam czarno-miedziany i biało-srebrny (jego już nie ma) i może wrażenia mi się rozłożyły :) Odpowiedz Link
kruszyzna kilka pomysłów 02.04.08, 09:38 Hmm, mam nadzieję, że pomogę :) 1) model 335 jest być może wielkomiseczkowcem takim jak 110. Ja mam 110 i stanik 70F jest dokładnie takiej samej wielkości jak 70G w modelu 102. Czyli to bardzo istotna różnica. Stąd może wynikać Twoje zaskoczenie rozmiarem 60H. Można spróbować odesłać ten model i wziąć ten sam rozmiar z innego. Jakiego? Hmm, zależy, jaki masz kształt biustu. Ja jestem bardzo zadowolona z modelu 246, który z mojego biustu robi dwa zgrabne jabłuszka, ale nie każdemu on pasuje. Pozostaje próbować. 2) Jeśli chodzi o fiszbiny kończące się niemal na plecach, to ja w modelu 110 miałam dokładnie to samo. Miałam, póki... nie zmniejszył mi się obwód POD biustem. Mój stanik (70F) kupiłam w momencie, kiedy miałam pod biustem 78 cm. Niby dobrze, prawda? Okazało się jednak, że ten model to wyjątkowy ściśliwiec. Bez przedłużki nie dało się go nosić, a fiszbiny właśnie kończyły się na plecach. Miski w dole pozostawały niewypełnione, górą było OK. Sytuacja zmieniła się po ciązy, kiedy obwód pod biustem spadł mi do 75 cm. Teraz fiszbiny pięknie celują w środek pachy, dół michy jest wypełniony. I jest to nie tylko kwestia tego, że stanik zrobil się za mały, ale też tego, że inaczej się na biuście układa. Tu zatem moje pytanie: czy obwód 60 jest OK u Ciebie? Wygodny i obywasz się bez przedłużki? Jeśli jest ciasno, to spróbuj z tego modelu wziąć 65 i odpowiednio mniejszą miskę. 3) Ten model, 335, może być dość nieszczęśliwy w kształtowaniu niektórych piersi. Podobny do niego 110 robi z biustu rakiety. Jeśli chodzi o kształt, najpiękniej nie jest. Inne modele radzą sobie lepiej. 4) Czy zostawić? Hmm, masz dwa wyjścia: a) zostawić i traktować jako stanik do zadań specjalnych. Wymasowujesz wszystko spod pach, wmasowujesz do mich i biust Ci migruje. Te staniki bardzo dobrze trzymają biust, to jest ich ogromna zaleta i są bardzo pomocne w poprawianiu kondycji piersi. Piękny to on faktycznie nie jest, model 110 też nie jest z tych, które można pokazać mężczyźnie :) Konkretnie oba są brzydkie jak noc :) Na pocieszenie Ci powiem, że są staniki Melissy, które są o wiele ładniejsze niż na zdjęciach w sieci :) b) odesłać i wymienić albo na inny model, albo na inny rozmiar (65G?). Twoje samopoczucie jest tutaj ważne i jeśli czujesz się w tym staniku jak leciwa przekupa z targu, to nie ma co się katować. Melissa ma naprawdę ładne staniki. Może model 134 lub 135? Mogą być bardzo ładne. Ja polecam 246 - już niemal lobbuję na jego rzecz :) Dla mnie genialny i o niebo ładniejszy niż na zdjęciach. Zwłaszcza wersja beżowa :) Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste Re: kilka pomysłów 02.04.08, 10:46 Ja chyba tez zaczne lobbować na rzecz modelu 246. Naprawde fantastycznie unosi i kształtuje biust (dwie zgrabne kule:)) i jest bardzo ładny mimo swojego zabudowania. Ja wiem, że to kwestia gustu, ale mnie sie o wiele bardziej podobają niektóre Melissy niż np. Freya Rio, a Iona czy Myrtle - w życiu bym takich nie założyła, dla mnie to wieś;) Chociaz faktycznie, niektóre modele Melissy to typowe antygwałty, ale to widać już na zdjęciach, że są brzydkie, więc po co je kupować? Właśnie zajrzałam na stronę Melissy i 246 chyba sie skończył. 250 kształtuje podobnie i w realu jest o wiele ładniejszy niz na zdjęciu. Odpowiedz Link
kruszyzna Re: kilka pomysłów 03.04.08, 11:22 > Właśnie zajrzałam na stronę Melissy i 246 chyba sie skończył. 250 kształtuje > podobnie i w realu jest o wiele ładniejszy niz na zdjęciu. No właśnie! A ja myślałam, że z moją przeglądarką jest coś nei tak! Zamówiłam 329. Brzydszy niz 246 (choć wzięłam wersję czarną, pewnie będzie ładniejsza niż beżowa :) ), ale na oko krój miseczek (cięcia) ma taki sam. Powinien kształtować podobnie. Zobaczymy, jak się sprawdzi. Z pokorą sięgnęłam po 70H. Jakby mi ktoś wcześniej powiedział, że po ciązy przeskoczę z 70C na 70H, to spytałabym się, czy czegoś nie wypił :) Odpowiedz Link
yasmeen problemy ze sklepem internetowym 30.03.08, 13:02 Czy Wam tez nie wyswietla sie kolekcja? Ja iwdze tylko modele dostepne pod linkami "biustonosze" i "dla karmiacych". Niestety mam wrazenie, iz nie jest to pelna oferta Melissy - nie ma tam wielu modeli opisywanych przez Was w watkach, czasem udaje mi sie "oszukac" sklep wpisujac bezposrednio numer modelu w pasek wyszuKiwarki. Ponadto czasem z boku w "Polecamy" pojawiaja sie modele, ktorych nie widze ani w kategorii "biustonosze' ani "dla karmiacych". Czy to tylko moj problem? :( Odpowiedz Link
slim.fast Re: problemy ze sklepem internetowym 30.03.08, 13:17 Jeszcze w dziale "Nowości" i "Wyprzedaż" są staniki, dość sporo nawet i inne niż w dziale "Biustonosze". No beznadziejnie to wszystko jest poupychane i podzielone, że nie można w jednym miejscu obejrzeć wszystkiego, ale spróbuj wpisać w ichnią wyszukiwarkę swój rozmiar, powinno ci wyskoczyć wszystko, jak leci :-) Odpowiedz Link
kruszyzna Re: problemy ze sklepem internetowym 02.04.08, 09:41 Strona jest tak napisana. Ja mam Linuksa i pod Operą nie da się w ogóle tego oglądać. Pod Firefoksem jest o niebo lepiej. Strona jest najpewniej pisana tak, żeby wyglądała najlepiej pod najpopularniejsza przeglądarką, czyli pod IE dla Windowsa :) Da się napisać stronę tak, żeby dobrze wyglądała pod każdą przeglądarką w różnych systemach operacyjnych, ale raz, że trzeba o tym wiedzieć, a dwa, że trzeba się postarać, bo jest trochę dłubania :) Odpowiedz Link
ona_007 119 dla 85/109. I pytanie w treści ... 02.04.08, 11:22 Przyszedł dzisiaj - juz mierzony. Niestety porażka . Rozmiar 80G . Miseczka od góry odstaje - rozmiar za duża. Wygarniałam ile mogłam ale dalej za duża. Obwód luźny- zapięte na ostatnie haftki a czuję że jeszcze jest luz. Muszę wymienić na inny. Na pewno w obwodzie musi być 75 żeby trzymało. Nie jestem tylko pewna czy przy zmniejszeniu obwodu zmniejszać też rozmiar miseczki z G na F? Wg tabel melissowych 80G było dla różnicy biustowej 109-80 =29 cm a przy wymianie na 75 w obowdzie miseczka powinna mieć rozmiar 109-75= 34 cm czyli J. Ale czuję ze ten J to będzie dużo za duży ( mam na plecach trochę tłuszczu bo przecież nie tylko piersi wchodzą w obwód... ) Teoretycznie jakby wymieniać na 75 to też G ... Jak to jest z rozmiarami miski przy innych obwodach bo chyba G przy 80 nie ma takiego samego G jak przy 75 ? Kurczę no nie wiem jak to napisać żeby było zrozumiałe... Mama swój 329 w rozmiarze 90G będzie mierzyć jak wróci do domu więc na razie nie opisuję . Odpowiedz Link
ona_007 up up up. i dodatek na temat 329 w 90G 03.04.08, 10:10 90G model 329 w obwodzie dobry natomiast miska za duża. Dodam że wymiary modela 100/126. Potwierdza się fakt że my pleczaste :) jesteśmy. Chociaż chyba powinnam zobić tak :( Fason mamie też sie nie podoba więc będzie zamieniać na 90F w innym modelu ( jeszcze nie wiemy jakim ) Ja skłaniam się ku wymianie na 75F (z 80G) w modelu 119 (85/109) ... Odpowiedz Link
kruszyzna Re: 119 dla 85/109. I pytanie w treści ... 03.04.08, 11:29 > Jak to jest z rozmiarami miski przy innych obwodach bo chyba G przy 80 nie ma t > akiego samego G jak przy 75 ? No jasne, że nie. Tak samo 65G to nie to samo co 80G. Tamto G jest mniejsze niż to G. Literka nie oznacza objętości miski, tylko różnice między obwodem w biuście i pod biustem. Czy zmniejszać miskę przy przejściu na 75? Jeśli przy 80G miska jest _naprawdę_ za duża i po wygarnięciu spod pach nadal masz luzy w misce, to ja bym nie zmieniała i wzięła 75G, bo będzie ono mniejsze niż 80G. Ale może być też i tak, że się okaże, że to 75G jest jednak za małe i trzeba Ci 75H. Opisywanego przez Ciebie modelu nie miałam, nie wypowiem się :) Odpowiedz Link
ciastkowpuszce no i moje meliski dzosiaj przyjechały-104 i 335 03.04.08, 18:57 trwało to i trwało bo zasypałyśmy melisse zamówienami, ale wreszcie są. Wnioski- po latach wciskania sie w 75 D przy rozmiarach 75/94 pancerny 335 w rozmiarze 70 F, który sobie zapodałam to objawienie. Brakuje mi nico w górze miski, ale z tego co czytam to sie powinno zmienić. Natomiast puszap 104, który w pomrocznosci jasnej zamówiłam mniejszy (70 E) to kompletna poracha. Górą wyłazi mi w nim 1/3 biustu. Na co zamieniać? Czytam, że z puszapami nie łatwo. Czy 65 G nie bedzie za małe w misce>? Może lepiej wziąc 65 H? Poradźcie dobre kobity Odpowiedz Link
kruszyzna Re: no i moje meliski dzosiaj przyjechały-104 i 3 04.04.08, 09:03 Dobra kobito ;) a upierasz Ty się przy tym push-upie? Bo skoro to pierwsze staniki po wciskaniu się w 75D, to lepiej wybrać miękkie, póki biust migruje. Poza tym push-upy melissowe nie mają najlepszych recenzji. Z 70F możesz sobie w Melissie wybrać każdy stanik :) Może któryś z nowości? Niektóre - na zdjęciach - są jakby typu plunge i prezentują się ślicznie. Jeśli już push-up, to co najmniej 70F, a najlepiej 70G, bo, jeśli dobrze zrozumiałam, miski mniejsze nieco niż przy stanikach miękkich. Lub 65H, faktycznie. Odpowiedz Link
restless Re: no i moje meliski dzosiaj przyjechały-104 i 3 04.04.08, 11:51 jesli 65 przy obwodzie 75 cm to z tych jednokolorowych,są luźniejsze modele z koronką (i ponoć push-upy) są dosć ścisłe - ja jak miałam 70 cm to zapinałałam się w na najluźniejsza haftkę,przy 75 cm będą za ciasne Odpowiedz Link
ciastkowpuszce Re: no i moje meliski dzosiaj przyjechały-104 i 3 04.04.08, 12:10 siedze własnie w robocie w moim nowym 335 rozmiar 70 F i ciśnie okropnie pod biustem, jak narazie. Ale jakby mniej niz wczoraj po pierwszym założeniu. Dam mu jeszcze szanse. Jego głowna wada to spora ilośc materiału pod biustem- robi mi sie taki mały gorsecik, fiszbiny tez jakies takie długachne. Ale sie może nie znam- to moje pierwsze próby z prawidłowymi rozmiarami. No i michy mam jednak wypełnione- wczoraj jakies mylne miałam wrażenie. Natomiast jesli chodzi o tego nieezczesnego 104 to wybiłam sobie z głowy obwód 65. Powinnam sie jednak skupic dalej na siedemdziesiatkach, bo 65 bedzie za ciasne, juz to wiem- ledwo dycham w tej siedemdziesiatce na razie.. I teraz czy wziąc 70 F czy 70 G? No i pytanie najwazniejsze- czy to co ja widze na stronach melisy to jest wszystko co oni teraz mają? Jesli tak to brak 104 niestety Odpowiedz Link
ciastkowpuszce Re: no i moje meliski dzosiaj przyjechały-104 i 3 04.04.08, 12:14 wogóle nic tam nie ma. Polecanego tu modelu przez bodajże kociątko biusciate nr dwiescie coś tam tez nie widze. Czy to co ja widze jest prawdą???? Wykupiłysmy meliskę? Odpowiedz Link
ciastkowpuszce Re: no i moje meliski dzosiaj przyjechały-104 i 3 04.04.08, 13:28 ciscie to 335 jednak przeokropnie. Przestanie kiedyś? Kiedy? ała Odpowiedz Link
lilijcia Re: no i moje meliski dzosiaj przyjechały-104 i 3 04.04.08, 14:07 Może kup sobie przedłużkę póki sie nie przyzwyczaisz? :) Odpowiedz Link
kruszyzna Re: no i moje meliski dzosiaj przyjechały-104 i 3 05.04.08, 10:59 > ciscie to 335 jednak przeokropnie. Przestanie kiedyś? Kiedy? ała No coż, jeśli 335 to inna wersja modelu 110, to obawiam się, że cisnąc nie przestanie. Model 110 ma jakieś specjalne wzmocnienia (jak mi powiedziała pani z melissy) w obwodzie, przez co jest mniej rozciągliwy niż inne modele. Przy moich ciążowych wymiarach (79cm pod biustem) 70F mogłam nosić tylko z przedlużką, bo nie szło wytrzymać. Teraz mam pod biustem 75cm i obwód zrobił się bardzo wygodny i przyjemnie ścisły. Co z tego, skoro micha za mała... Odpowiedz Link
kruszyzna Re: no i moje meliski dzosiaj przyjechały-104 i 3 05.04.08, 10:55 > modele z koronką (i ponoć push-upy) są dosć ścisłe - ja jak miałam 70 cm to zap > inałałam się w na najluźniejsza haftkę,przy 75 cm będą za ciasne Dwa egzemplarze modelu z koronką mam (koronka wszyta w obwód) i rzeczywiście. Przy wymiarze 79cm pod biustem zamówiłam 75 i było akurat. 70-tki bym nie zapięła. Teraz obwód spadł mi do 75 cm i jednak te 75tki są za luźne. To znaczy jedna, w którą się wciskam, bo nic innego nie pasuje. Drugiej nawet nie próbuję nakładać - miska za mała o co najmniej dwie literki :) Wniosek dla mnie jest taki: jeśli się ma 75cm i mniej, można sięgać po 70-tki z koronką. Jeśli więcej, lepiej brać 75-tki. Odpowiedz Link
kaana1 125 czy 235 -który w naturze ładniejszy? 03.04.08, 19:53 Ma któraś z was oba? Który z nich jest ładniejszy i wygodniejszy? Noszę się z zamiarem kupienia m.in. któregoś z nich. Odpowiedz Link
monia_mac_only Jaki rozmiar karminika 92/111? 06.04.08, 19:32 Proszę o pomoc w wyborze rozmiaru karmnika z Melissy. Do końca ciąży zostało mi 2 tygdonie i chciałam zamówić sobie karminik z Melissy. W tej chwili moje wymiary to 92/111. Wg brafittera wychodzi mi że powinnam wziąść rozmiar 80K. Jak sądzicie czy będzie dobry: głownie chodzi mi o to czy brać większą miskę licząc na to że po porodzie biust skoczy i czy obwód nie będzie odpowiedni? Na okres ciąży kupiłam sobie z Anity model 5466 75F no i zapinam się teraz na ostatnią haftkę. Pierś mi się cała mieści więc wydaje się rozmiarowo ok. Przed ciążą (ale to były czasy gdy nie zaczytywałam się w lobby) nosiłam 75D z Samanty więc teraz to w ogole bym się tym nie sugerowała. Miałabym prośbę do znawczyń Melissy o poradę który model można przerobić na karmnik ale taki który pozwala na założenie bluzki z większym dekoltem, głębiej wyciętej. Pozdrawiam i czekam na opinie Odpowiedz Link
doris.bytom 0117, 0119, 0102, 0125 06.04.08, 22:01 Cześć, 78/77 cm pod biustem (mierzone bez biustonosza, ściśle, na wydechu - tak jak jedno z przykazań mówi) a w biuście 103-104 cm (mierzone bez biustonosza, plecy wyprostowane), natomiast w biustonoszu (miękkim, ale przymałym) 100-101 cm. W Naturanie mierzyłam 75G i był "na styk" w miseczkach (prawie za mały), za to za duży pod biustem. W Melisie celować w 70J, czy H a może jeszcze inaczej? Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady i sugestie. Odpowiedz Link
kruszyzna 0102 07.04.08, 17:08 Wypowiem się co do modelu 102, który mam. Wymiary obecne 102-104/75 i 70G z tego modelu jest dramatycznie za małe (zwłaszcza gdy przed karmieniem obwód wzrasta do 104 cm). Celować do najmniej w 70H, choć nie zdziw się, jeśli zechcesz wymienić na 70J :) Odpowiedz Link
doris.bytom Re: 0102 07.04.08, 17:15 Bardzo dziękuję za poradę i konkretny opis. Chyba zaryzykuję najpierw z 70J, bo dzisiaj w sklepie stacjonarnym przymierzyłam stosik staników 70G i 70H i wszystkie za małe. Dobre okazało się właśnie 70J. Najwyżej wymienię na mniejszy. I życzę szybkiego dobrania właściwego rozmiaru :) Odpowiedz Link
ona_007 119, 146 i 130 07.04.08, 11:37 wszyscy olwają moje pytania i rozterki ale ja sie nie dam i choćby dla siebie uwiecznię zmagania z rozmiarem... 119 dla mnie ( 85/109) zamieniam z 80G na 75F. Zobaczymy jak będzie. 329 mamy (98/126) rozmiar 90G na model 146 w rozmiarze 90E ( uparła sie ze F będzie za duże :/ ) . Dokupuję koszulkę 130 bo mi sie podoba :) Odpowiedz Link
kruszyzna A czytasz dokładnie? :) 07.04.08, 17:14 Jeśli piszesz "wszyscy", to chyba niedokładnie czytasz, bo akurat ja Ci odpowiedziałam w tym wątku. Modelu 119 nie miałam, więc nic Ci o nim nie powiem. Wypowiedziałam się natomiast - o ile sobie przypominam - co do wymiany z 80G na 75F i odradziłam to. Przy Twoich wymiarach to poroniony pomysł. Ja mam wymiary 75/102-104 i model 246 w rozmiarze 75F jest na mnie za mały. Ty masz w biuście 109. Jeśli zmniejszasz obwód, zwiększ miskę. Jeśli miska G w 80 była za duża, spróbuj 75G, ale, na Boga, nie F! Model 329 idzie do mnie świeżo zamówiony, będę mogła coś więcej napisać. Nie rozumiem natomiast wymiany 90G na 90E przy różnicy prawie 30 cm między tym, co pod biustem, a tym co w biuście. Będzie za mały na bank. Odpowiedz Link
ona_007 Re: A czytasz dokładnie? :) 07.04.08, 18:40 Czytam czytam. raczej miała na myśli wątek rozmiarowy gdzie pytanie wpadło jak w kosmos - tyle tylko że powinnam próbować. Jakoś tak jest że te modele co wybieram są pewnie z jakichś starszych kolekcji i pewnie mało kto je ma . Owszem mam w biuście 109 tylko że na te biust składa się sporo tłuszczu plecowego . Jakbym umiała odliczyć cm z pleców to pewnie w biuście wyszło by z 6 cm mniej. Jak nie więcej. Miseczka G była na mnie dużo za duża :/ Co do mamy to też wiem że prawdopodobnie miska będzie za mała ale jakoś nie mm siły jej przekonać - ma 60 lat więc czasem jest ciężo coś przetłumaczyć. Niestety musi sie przekonać sama . I dzieki jeszcze raz za czujność :) Paczka jeszcze nie odesłana więc zastanowię sie ponownie :) pozdrawiam Marta Odpowiedz Link
kruszyzna Re: A czytasz dokładnie? :) 08.04.08, 10:02 > Owszem mam w biuście 109 tylko że na te biust składa się sporo tłuszczu plecowe > go . Jakbym umiała odliczyć cm z pleców to pewnie w biuście wyszło by z 6 cm mn > iej. Jak nie więcej. Miseczka G była na mnie dużo za duża :/ Ale weź pod uwagę to, że kiedy będziesz zakładać stanik, to powinnaś wygarniać wszystko, co się da, spod pach. Między innymi częściowo własnie ten tłuszczyk plecowy ;) Biust będzie Ci powoli migrował do przodu. Jeśli nie chcesz brać miski G, Twoja decyzja, ale nie zdziw się potem, że po dwóch tygodniach stanik będzie za mały :) Można oczywiście nie wygarniać spod pach, ale wtedy kupowanie dobrze dobranego stanika nie ma sensu. Bo przecież po to dobieramy prawidłowo staniki, żeby wszystko, co rozsmarowane po ciele, znalazło się ponownie tam, gdzie powinno być, czyli w miseczkach stanikowych ;) Odpowiedz Link
sylaf Wąsko czy szerokofiszbinowce? 07.04.08, 13:27 Czy Melissa to wąsko czy szerokofiszbinowce. Zastanawiam się czy jest bardziej podobna do Freyi czy Panache? Odpowiedz Link
ganbaja Re: Wąsko czy szerokofiszbinowce? 07.04.08, 13:32 Różnie, ale wg mnie bliżej Freyi niż Panache. Odpowiedz Link
jaagna Re: Wąsko czy szerokofiszbinowce? 07.04.08, 13:58 Przy moim rozmiarze melissowym 75H i w przyapdku modelu 145 fiszbiny są typowo panachowe: niesamowicie szerokie... Odpowiedz Link
bambinia Re: Wąsko czy szerokofiszbinowce? 08.04.08, 12:50 ja mam miseczkę F dwa różne modele i w/g mnie fiszbiny bardziej zbliżone do Freyi. Bardzo ładnie kształtują piersi.Zanim zamówiłam to zadzwoniłam do Melissy z pytaniem jakie maja fiszbiny i uzyskałam odpowiedź że raczej wąskie. Odpowiedz Link
panistrusia Melissa 0250, 65H - opinia by kociatko_biusciaste 07.04.08, 23:11 Melissa 0250, 65H - opinia kociatko_biusciaste 27.01.08, 12:48 Odpowiedz Stanik jest piękny, o wiele ładniejszy, niż na zdjęciu, zwłaszcza te mieniące się, złoto-miedziane hafty. Zapięcie dwuhaftkowe, trójrzędowe, ramiączka za grube, jak dla mnie, mało wycięta miska kolo pach, może obcierać. Rozmiar oczywiście nie zgadza sie z tabelką Melissy, wychodzi mi różnica między biustem a podbiuściem 31 cm, powinno być dobre 65H, a jest za małe, i to sporo. Obwód ma 60 cm, rozciąga się do 75 (na maksa, tak, że fiszbiny sie rozszerzają; do momentu rozszerzenia sie fiszbin obwód ma ok. 70 cm). Rozdziela piersi i ma dość wysoko fiszbiny z przodu (i ja mam problem, bo mam piersi blisko siebie), ale mimo to tworzy niewielki dekolt. Stanik bardzo dobrze uszyty, nic się nie marszczy, piersi wypełniają całe miski (nie ma wolnego miejsca na dole), fiszbiny prawie dotykają mostka (prawie, bo miski za małe). Biustonosz jest bardzo ładny, unosi biust i zaokrągla go. Czekam na inny rozmiar:) Odpowiedz Link
panistrusia Melissa 0246 - opinia by kociatko_biusciaste 07.04.08, 23:12 Melissa 0246 - opinia kociatko_biusciaste 27.01.08, 12:41 Odpowiedz Bardzo ładny stanik. Koronka jest ciemnoczerwona z fioletowawą, ogóle ciemna - taka, jak na zdjęciu stanika, a nie jak na zdjęciu majtek. Miseczki okazały sie trochę za małe, choć chyba powinny być dobre. Obwód przy 65H ma od 60 do 78 cm (rozciągnięty na maksa, tak, że fiszbiny się rozszerzyły; do momentu rozszerzenia sie fiszbin obwód ma ok. 70-72cm). Zapięcie dwuhaftkowe, trójstopniowe, ramiączka z grubej gumki, mało wycięty przy pachach. Rozdziela piersi i ma dość wysoko fiszbiny z przodu (i ja mam problem, bo mam piersi blisko siebie), ale mimo to tworzy niewielki dekolt. Stanik bardzo dobrze uszyty, nic się nie marszczy, piersi wypełniają całe miski (nie ma wolnego miejsca na dole), fiszbiny prawie dotykają mostka (prawie, bo miski za małe). Biustonosz jest bardzo ładny, unosi biust i zaokrągla go. Czekam na inny rozmiar:) Odpowiedz Link
panistrusia Melissa 0129 - opinia by aadrianka 07.04.08, 23:29 0129 aadrianka 22.11.07, 08:38 Odpowiedz Dostałam wczoraj ten model, rozmiar 65H. Wnioski: docelowo na pewno wezmę większą miseczkę, ale ta chwilowo jest dobra. Chwilowo, bo biust nadal w trakcie reemigracji. Obwód cudowny, to moja pierwsza 65. Ścisły, ale wygodny. Fiszbiny nie przylegają do mostka, ale są do niego dość zbliżone, więc się nie czepiam. Pod biustem jakby ciut za dużo materiału - pierś przylega do fiszbiny, ale materiał lekko się marszczy. Piersi ładnie zaokrąglone, trochę za mało uniesione i zebrane do środka,jak na mój gust, ale mają przyjemny kształt. Niezbyt podoba mi się łączenie materiału, z którego uszyty jest stanik, z tą czerwoną koronką - taki dość toporny gruby szew. Koronka ładna, chociaż na samych brzegach irytująco się zagina do góry. Ogólna estetyka tak na 4. Może z czasem odważą się wypuścić coś zwiewniejszego, nie takie pancerniki. Reasumując: stanik na okres przejściowy i tak zamierzam go traktować. Odpowiedz Link
panistrusia Melissa 0106, 0110 - opinia by kruszyna 07.04.08, 23:31 Karrrrrramba!!! - 0106 70E, 0110 70F kruszyzna 22.11.07, 09:54 Odpowiedz Cholera jasna, klęłam cały wieczór. Jak oni szyją te staniki?! 0106 - przy wymiarach 77/97 oddałam 70D, bo wyraźnie za mały w miskach. W obwodzie idealny i bez najmniejszych zarzutów. Zamówiłam 70E. Na wielkość pasuje OK, przy czym ostrzegam: 70E Melissy z tego modelu jest WIĘKSZE niż Comeximu 70F w modelu Julia! Nieznacznie, ale większe. Na miły Bóg, ja rozumiem indywidualne preferencje producenckie, ale trzymajmy się z grubsza jakichś wytycznych krawieckich. To, w moim pojęciu, niedopuszczalne, żeby miska E dla danego rozmiaru była większa niż miska F innego producenta. Nie wspominam już o Alles Michelle U, które też mam w rozmiarze 70F. To Allesowe F to chyba C w Melissie! Do tego stanik jest źle uszyty. Dlaczego tak myślę? Bo obwód nie trzyma równomiernie. To znaczy dolna haftka trzyma ściślej niż górna. Coś im się źle wykroiło. Do tego obwód jest pomarszczony między miskami z przodu oraz tuż przy zewnętrznych brzegach fiszbin. Fiszbiny nie dotykają mostka (ani w 70E ani w 70D), ale to dlatego, że miski mają taki fason. Choćby się stanęło na rzęsach, to w tym modelu nie dotkną. Piersi zebrane są do środka, choć w moim odczuciu za bardzo. Robi się rowek, ale ja takich rowków nie lubię. Co do trzymania - moim zdaniem Comexim trzyma lepiej, ma mniej elastyczne ramiączka (po jakiego grzyba te w Melissie tak się rozciągają? To nie gumka od majtek!). Obwód - w dalszym ciągu OK, choć mogę się zapiąć na drugą haftkę. 0110 - Poddaję się. Na pierwszą haftkę zapinam się z największym trudem!! Rany julek, toż to również 70! Czy nie można się jakoś trzymać wytycznych?? Materiał, z którego uszyto oba modele, na pierwszy rzut oka taki sam, ale przy rozłożeniu staników widać na oko, że ten 0110 jest trochę krótszy! No porażka totalna. Ja rozumiem, że materiał w różnych 70-tkach może być różnie rozciągliwy, ale dlaczego jedne 70 robimy krótsze a inne dłuższe??? To jak ja, do licha, mam wybrać karmnik? Nie będę miała czasu na odsyłanie. Specjalnie sięgnęłam po ten model, bo przerabiają go karmnikowo. Myślałam, że 70 będzie pasować, a tu d... blada, trzeba będzie brać 75. Tylko wtedy jaka miska? Z tymi miskami u nich nigdy nic nie wiadomo. No właśnie, miski. W modelu 0106 różnica między D i E jest powiedzmy spora, ale do przyjęcia. Natomiast przy 0106 70E i 0110 70F różnica jest KOLOSALNA!!! To nie jest stanik numer większy tylko co najmniej o dwa! Myślałam, że z Melissy koniec końców będę brać karmnik z miską G (tak na początek, jak cycki bardzo mleczne), ale gdzie tam. Pewnie to F wystarczy, a przy rozmiarze 75 pewnie D. Kto im to szyje? Pijana krawcowa? Dobrze, że zainwestowałam w przedłużkę, będę miała z czym nosić ten stanik, jeśli do niego w ogóle dorosnę. Poza tym jest brzydki. Jest obrzydliwie babciowy i wygląda jak kupiony na ruskim bazarze. Ożywiliby tę ascezę jakąś kokardką albo co. Zalety obu modeli? 0106 jest bardzo wygodny. W ogóle się nie czuje, że się go ma na sobie. Oba modele nie są tak wysoko zabudowane pod pachami jak Comexim i Alles - dla mnie to lepiej. Model 0106 jest naprawdę ładny. Mogę się tylko przyczepić do badziewiasto wykończonego złączenia górnej części miseczek i ramiączek (kokardka, please!). Jakoś dotrwam do końca ciąży, ale potem już wiem, że nigdy więcej nie sięgnę po Melissę. Jest po prostu nieobliczalna. Wybaczcie wzburzenie, ale właśnie do mnie dotarło, że wystaranie się o dwa (DWA!) pasujące na mnie staniki zajęło mi czas od połowy września do teraz. Załamałam się... Krusz. Odpowiedz Link
panistrusia Melissa 0102, 0335, 0270 - opinia by mika_p 07.04.08, 23:36 Re: wnioski z Melissy mika_p 07.01.08, 23:53 Odpowiedz Dla wymiarów 77/101 zamówiłam 3 staniki: czarny: www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0102.php biały: www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0335.php i biało-oliwkowo-złoty push-up: www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0270.php Wszystkei w rozmiarze 75F. Czarny i biały (czarny w sumie oparty na kroju białego) okazały się za duże: obwód zapięty od razu na najciaśniejszą haftkę, już po chwili czuć było, że można by zapiąć ciaśniej. Miseczki mogłyby być ciut-ciut mniejsze. To co dziewczyny pisały o fiszbinach - cóż, jak dla mnie środek był niezwykle wysoko i gniótł mnie w mostek, ale po dwóch dniach przywykładm. Po dwóch dniach, bo czarny zdecydowałam się zostawić. Lepszy był o niebo od mojej starej szmaty w rozmiarze 80D, a na gotowkę na nową bieliznę czekałam od października, nawet wrzesnia, więc naprawdę byłam wyposzczona bieliźniarsko. Push-up to całkowita pomyłka. Wielgachny. Zmieściłoby się w nim jeszcze pół mojego biustu i wyglądał na zabudowany prawie pod brodę. Zwróciłam. Biały 335 wymieniłam na wyprzedażowy z gipiurą, w rozmiarze 70G: www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0105.php Przyszedł dzisiaj. Jak przystąpiłam do przymierzania, to najpierw popadłam w rozpacz - nie mogłam się dopiąc. Ale się udało. Jest ciasny. Albo schudnę, albo przywyknę, albo się rozciągnie. Mam nadzieję, ze to drugie, w koncu do fiszbin w czarnym przywykłam, wiec mam nadzieję, ze do obwodu w tym również. Śliczny jest. Wydawał mi się bardziej wycięty niż 102, ale guzik prawda, założyłam 102 na 105 i wycięcie na górze mają w identycznym miejscu. I faktycznie 70G ma ciut mniejsze miseczki niż 75F (przynajmniej moje egzemplarze). Jak sie maksymalnie wyprostuję i ściągnę łopatki w 70G, to pojawia się symboliczna bułka - ale w normalnej pozycji jej nie ma. Odpowiedz Link
panistrusia Melissa 254 - opinia by ganbaja 07.04.08, 23:37 Model 254 ganbaja 10.01.08, 11:37 Odpowiedz Właśnie listonosz dostarczył mi paczuszkę z Melissą model 254. Rozmiar 75G przy moich wymiarach 82/108 Stanik jak zwykle, prezentuje się lepiej niż na stronie sklepu. Obwód bardzo miło ciasny, nie rozciąga się jakoś dramatycznie, w stanie spoczynku ma 69 cm a po rozciągnięciu 87. Fiszbiny niemal leżą na mostku, to wielki plus, ale się przepychają ze sob co mnie trochę denerwuje. Poza tym ma koszmarnie szerokie ramiączka, zwijają się na ramionach. Ramiączka tez są za długie musiałam je maksymalnie skrócić. Zdjęcia przesłałam Kasicy, wkrótce powinny pojawić się w galerii. Ogólnie w 5 stopniowej skali dałabym mu mocną 4. :-) Odpowiedz Link
doris.bytom Gaia a Melissa? Jak to jest z rozmiarówką? 08.04.08, 16:24 Dziewczyny, czy któraś z Was ma porównanie pomiędzy rozmiarówką Gai (mam model Selena 70J ale panie w sklepie twierdziły, że oni to mają zawyżoną rozmiarówkę; z kalkulatora też wychodzi 70J, więc nie wiem na ile wierzyć paniom) a Melissy? Zbliżone? Jeśli to nie ten wątek co trzeba, to przepraszam. Odpowiedz Link
panistrusia Re: Gaia a Melissa? Jak to jest z rozmiarówką? 08.04.08, 18:41 Ale jakiej firmy stanik chcesz kupić? Jakie masz wymiary? W kalkulatorze jest osobne okienko na rozmiar Melissowy. Wyszedł Ci taki sam jak kontynentalny? Widziałaś tabelkę na stronie Melissy? Odpowiedz Link
doris.bytom Re: Gaia a Melissa? Jak to jest z rozmiarówką? 08.04.08, 19:03 Zainteresowały mnie z Melissy modele: 0117, 0119, 0125, 0145. Z kalkulatora mam 70J (zarówno w polskiej rozmiarówce, jak i tej z Melissy). A jako, że jedynym stanikiem, na który trafiłam w moim "nowym" rozmiarze (i kupiłam) jest 70J model Selena firmy Gaia, to chciałabym wiedzieć na ile mogę zaufać tej rozmiarówce i czy brać w tym samym rozmiarze coś z Melissy (bo jak już pisałam panie w sklepie twierdziły, że ten rozmiar w Gai jest jak mniejszy rozmiar innej firmy). Bo może ktoś napisze: "e tam, 70J Gai to jak 70G Melissy" lub odwrotnie "akurat ta Gaia wychodzi mała, bierz z Melissy od razu 70K" albo coś w tym guście. A może napisze "rozmiarówki zbliżone". Mam nadzieję, że ktoś ma porównanie. Odpowiedz Link
kruszyzna Gai nie znam, ale... 09.04.08, 09:34 > Bo może ktoś napisze: "e tam, 70J Gai to jak 70G Melissy" lub odwrotnie "akurat > ta Gaia wychodzi mała, bierz z Melissy od razu 70K" albo coś w tym guście. A > może napisze "rozmiarówki zbliżone". Mam nadzieję, że ktoś ma porównanie. Niestety nie znam Gai, ale skoro babki mówią, że ma zawyżoną rozmiarówkę, to coś w tym jest. Ja mam porównanie do Alles i do Comeximu i stwierdzam, że Melissa ma większe miski o tych samych literkach niż te firmy. Nieco większe niz Comexim i dużo większe niż Alles. Może to nie jest kwestia małości misek tych producentów, raczej "dużości" misek Melissy. Ogólnie opisywana jest jako wielkomiseczkowiec. W tym przypadku 70J Gai może odpowiadać 70G Melissy, ale to zalezy od modelu. Nie mam żadnego ze staników, które Cię zainteresowały, trudno mi tu oceniać. Powiem jednak, że w tych modelach, które posiadam, różnica między miskami potrafi być znacząca (np. 70G 0102 jest takie samo jak 70F 0110). W każdym razie ja bym założyła, że miski z Melissy będą większe. Nie stwierdzisz jednak tego z całą pewnością inaczej jak nabiustnie :) Odpowiedz Link
jaagna Re: Gaia a Melissa? Jak to jest z rozmiarówką? 09.04.08, 09:43 Porownania z Gaią nie mam, ale gdy sama nie byłam pewna rozmiaru z Melissy, to zwyczajnie wysłałam do nich maila ze swoimi wymiarami oraz rozmiarem dobrze dobranego staniczka (brytyjskiego, bo innych nie mam). Pani bardzo szybko mi odpowiedziała - i co najlepsze: trafiła z rozmiarem. Dla porównania: noszę brytyjczyki 70GG (lub 75FF ściśliwce) i mam Melissę 0145 - 75H. Odpowiedz Link
doris.bytom Re: Gaia a Melissa? Jak to jest z rozmiarówką? 09.04.08, 13:11 Dobra rada. Właśnie tak zrobię - wyślę im e-mail z pytaniem. Mam zresztą co im napisać jako porównanie, bo dzisiaj mierzyłam kilka modeli Freya i okazuje się, że najlepsze są dla mnie 65G. Dziękuję Wam dziewczyny za rady. Ogólnie ta Gaia to bardziej przypomina 65 niż 70 - straszny ściśliwiec w porównaniu z Freyą. Odpowiedz Link
dbj4 a propos rozmiarówki...:) 10.04.08, 21:35 Przymierzam się do ich rozmiarówki i tak...z brytyjczyków dobre są na mnie miseczki JJ (79 pod biustem), po obliczeniu różnicy między obwodem w biuście a pod wyszła mi miseczka L w melissie, czy ktoś o takich samych wymiarach może mnie utwierdzić lub odwieść od tego? Odpowiedz Link
driadea Re: a propos rozmiarówki...:) 10.04.08, 22:09 E, nie... Ja w brytyjczykach mam 28HH (choć powinnam 26J, no ale nie ma takich) w Melisskę 55N Odpowiedz Link
meta_morfoza melisska 0142 ??? 13.04.08, 13:09 Witam! czy któraś z Was ma, mierzyła i wie coś na temat tego staniczka? Planuje jego zakup, jako pierwszego "nawróconego" stanika (po tych strasznych 80 i 75D), i po pierwsze, nie wiem, w jaki rozmiar celować? Mam 76/7 pod i 96-7 w. Jak mierzyłam Freyę, wyszło akurat 65FF; ale z tego co czytałam, wychodzi, że melissa zbyt rozciągliwa nie jest, wiec chyba lepiej byłoby kupić 70tkę (wtedy G)? Jeżeli któraś z Was ma doświadczenia z tym modelem, to bardzo proszę o jakieś info co do jego wyglądu na żywo i rzeczywistej rozmiarówki:) dzięki wielkie z góry! Odpowiedz Link
ederlezi1981 0142 (ten jesienny ;-) - jaki rozmiar? 22.10.08, 15:17 mam to samo- marzy mi się 0142, bo się zakochałam w modelu. Niewazne, że zabudowany. Widziałam na żywo w Krakowie 70N i mi się podoba piekielnie. I nie wiem... Niby mam, w zależności od pomiarów, jakieś 74-78 pod biustem (Freya 75, Panache 65 i 70) i ok. 98 "w"- wg kalkulatora mariski wychodzi mi tam 65K polskie, ale np. ściśliwe 70FF brytyjskie- w życiu przy tym obwodzie w nie nie wejdę, G (panache) lub nawet GG (freya tigerlily) jest dobre. Stąd nie wiem, czy nie powinnam prosić o uszycie 65L, czy zakładać, że wejdę w 65K. Z drugiej strony, mogłabym kupić 70-tkę- pytanie, jaką? Jedyny stanik polskiego rozmiaru, jaki mam, to Gaia Selena 70J- ta, która straszy w galerii złą przeróbką. Więc tak naprawdę nie wiem już nic: 65 K? 65L? 70J? 70K? w łeb se strzelić? Odpowiedz Link
ziutka23 0231 15.04.08, 13:55 Kochane, powiedzcie coś o tym modelu! Jak zbiera piersi? Jakie ma fiszbiny? Zamierzam go kupić jako swój pierwszy właściwie dobrany, stąd tyle wątpliwości. Czy 65F dla wymiarów 72/90 będzie odpowiednie. bardzo proszę o pomoc Monika Odpowiedz Link
ziutka23 Re: 0231 16.04.08, 19:07 ponawiam prośbę... + pytanie dotyczące kolorystyki, czy tylko czarno- zielona? Odpowiedz Link
restless Re: 0231 21.04.08, 20:46 miałam tą czarno-zieloną,to był mój pierwszy dobrze dobrany stanik jest znacznie ładniejszy niz na zdjęciu,haft ma 2 odcienie zieleni,lekko połyskuje raczej nie zbiera do środka,ale tez nie rozstawia na boki,robi ładne jabłka poprostu :) dość wysoko zabudowany,ale nie tak bardzo jak inne melissy pod pachami,przez to nie obciera jest baaardzo wygodny i miękki,czarny dół jest z takiej oddychającej dzianiny fiszbiny średnie,węzsze niz u staników Panache krój lekko ukośny co do rozmiaru,jesli to pierwszy stanik to weź większy,proponowałabym zaryzywkowac z 65G 65F powinno być Ci idealne na rozmiar i błyskawicznie z niego wyrośniesz, Odpowiedz Link
ziutka23 Re: 0231 22.04.08, 08:28 bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! Już zamówiłam, w zeszłym tyg, 65F. Więc chyba nie mam wyjścia, co najwyżej "wyrosnę", choć akurat mam wątpliwości, bo mój biust jest mało jędrny, raczej wiszący, nie spodziewam sie sporej migracji. Dziękuję jeszcze raz! Monika Odpowiedz Link
doris.bytom Re: MELISSA - 2 16.04.08, 20:27 Zaryzykowałam i zamówiłam dwa staniczki: 0117 i 0146. Mam nadzieję, że w miarę szybko się uda im zrealizować zamówienie, bo na razie chodzę w jednym prawidłowym staniku i w jednym starym sportowym. Odpowiedz Link
maladziefczynka 0125, 0135 21.04.08, 19:41 Witam! Byłam już wątku rozmiarowym, gdzie poradzono mi abym się udała do Melissowych specjalistek :) Swoją przygodę z lobby i właściwie dobranymi biustonoszami zaczęłam niedawno od 65g. Nabyłam w tym rozmiarze Melissę 0104. Stanik okazał się idealny, przez pierwsze dni latałam jakby mnie kto upił jakimś eliksirem szczęścia :D Niestety (w sumie to na szczęście, "niestety" tylko dlatego, że czas zmienić tą piękność na coś nowego) minęły dwa tygodnie i biust mi migrował. I tutaj mam problem: wpisałam swoje wymiary do kalkulatora (72/96) i wyszło mi, że powinnam w Melissie nosić 65J. Zastanawiam się jednak cały czas czy to jednak nie jest zbyt duża miseczka dla mnie? Może jednak powinnam nosić miseczkę H? Dodam, że w obecnej miseczce G, fiszbiny są ułożone prawidłowo, ważna jest dla mnie przede wszystkim głębokość miseczki. Chciałabym kupić modele 0125 i 0135 jednak wciąż się waham którą miseczkę wybrać i bardzo Was proszę dziewczyny o radę. Odpowiedz Link
restless Re: 0125, 0135 21.04.08, 20:37 weź J,ja mam podobny obwód w biuście,tylko mniej pod (ok 69cm) i mam 65J które jest na styk,na większej piersi lekko nawet bułkuje Tobie 65 J będzie minimalnie za duze,ale jesli to początki przygody z dobrymi stanikami to szybko przemigrujesz i H po krótkim czasie będzie Ci za małe Odpowiedz Link
maladziefczynka Re: 0125, 0135 21.04.08, 23:38 Dzięki, Tak się właśnie skłaniałam ku J, ale potrzebowałam poparcia bardziej doświadczonej osoby :) O efektach dam znać jak tylko się obkupię (co może nastąpić nie najszybciej, straż miejska postanowiła mi dziś zabrać równowartość mniej więcej 3 melissowych staników :( ) Pozdrawiam Odpowiedz Link