zarin 0125 - pytanie. 21.04.08, 20:35 Na zdjęciach sklepowych ten stanik wygląda, jakby główne szycie było ukośne. Tymczasem po obejrzeniu zdjęć w galerii można dojść do wniosku, że ta linia idzie prawie poziomo. Na staniku przedstawionym w galerii LMB z kolei znów widać ukośne cięcie. Wnioskuję więc, że im większy rozmiar, tym bardziej poziomo szyty stanik. Gdzie więc należy spodziewać się granicy? Dodam, że interesuje mnie, jak to będzie wyglądać w okolicach 65H. Swoją drogą - który jeszcze biustonosz Melissy jest szyty na zasadzie: szew ukośny plus zbędny kawałek materiału wyżej? Odpowiedz Link
kruszyzna Re: 0125 - pytanie. 22.04.08, 12:06 > Swoją drogą - który jeszcze biustonosz Melissy jest szyty na zasadzie: szew > ukośny plus zbędny kawałek materiału wyżej? Nie kumam, o co pytasz :) Ja powiem tak: zauważyłam, że w Melissie są dwa rodzaje szyć miseczek. Jedno jak w modelach 110, 102, 335, a drugie jak w modelach np. 117, 125,143, 246, 329. Ten pierwszy ma szew taki trochę po skosie i z boku miseczki coś w rodzaju wstawki. Taki jakby, hmm, rozjechany trójkąt wszyty. Ten drugi ma szew ukośny i z przodu miski pionowy szew, a trójkąta przy boku miski nie posiada. Mam biustonosze z obu typów i stwierdzam, że dla mojego biustu krój pierwszy jest do dupy. Spłaszcza biust od góry, to raz, a dwa, robi dwie rakiety. Drugi krój bardzo sobie chwalę, bo z mojego biustu robi dwie ładne kulki. Same cycki wydają się dodatkowo większe (jak kto lubi, ja lubię, jeśli większe :) ). O, teraz zauwazyłam, że jest jeszcze trzeci rodzaj szycia w modelu 134. Szew ukośny bez szwu pionowego z przodu, ale i bez trójkąta w tyle miseczki. Tego na sobie nie testowałam, ale sam stanik uważam za jeden z ładniejszych u Melissy. Odpowiedz Link
zarin Re: 0125 - pytanie. 22.04.08, 18:02 Bo chyba trochę źle sformułowałam pytanie :). W każdym razie dzięki za informacje. Odpowiedz Link
pyziulka Melissa 0125 - czy dobry jako pierwszy stanik?? 22.04.08, 10:26 Witam, poczytałam troszkę na temat tego staniczka w tym wątku i tak sie zastanawiam czy byłby on dobry jako pierwszy stanik? Ponieważ się odchudzam doradzono mi abym kupiła stanik o nieco mniejszym obwodzie i wżyła przedłużki na pewien czas. Jednak z tego co czytam to jest to "ściśliwiec" zastanawiam sie więc czy mniejszy obwód to dobry wybór. Moje wymiary to 87/116 i biorąc mniejszy obwód wg ich tabelki miałabym 75L a normalny obwód 80K. Który byłby lepszy?? Ah i jeszcze jedno pytanko estetyczne - czy czarny prezentuje sie równie ładnie jak biały?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
kruszyzna Re: Melissa 0125 - czy dobry jako pierwszy stanik 22.04.08, 12:09 > Ponieważ się odchudzam doradzono mi abym > kupiła stanik o nieco mniejszym obwodzie i wżyła przedłużki na pewien czas. > Jednak z tego co czytam to jest to "ściśliwiec" zastanawiam sie więc czy > mniejszy obwód to dobry wybór. Moje wymiary to 87/116 i biorąc mniejszy obwód w > g > ich tabelki miałabym 75L a normalny obwód 80K. Który byłby lepszy?? Jeśli się odchudzasz, to bierz 75, bo obwód pod biustem pewnie Ci spadnie. Bez odchudzania to ja bym brała 80K. > Ah i jeszcze jedno pytanko estetyczne - czy czarny prezentuje sie równie ładnie > jak biały?? Nie mam pojęcia :) Ale sam model ma takie cięcia, jak lubię, powinien więc fajnie formować biust. I jedna uwaga: czarny kolor jest w Melissie BARDZIEJ ściśliwy niż biały. Odpowiedz Link
pyziulka Re: Melissa 0125 - czy dobry jako pierwszy stanik 22.04.08, 15:54 Dziękuję bardzo, w takim razie wezmę biały 75L. Odpowiedz Link
kruszyzna Re: Melissa 0125 - czy dobry jako pierwszy stanik 23.04.08, 10:57 Tylko żeby potem nie było na mnie :) Stanik i tak trzeba sprawdzić nabiustnie. Chyba rzadko za pierwszym razem się udaje. Przypomnij Melissie, żeby Ci dołozyli przedłużkę. Dają gratis. Odpowiedz Link
anatema1 Re: MELISSA - 2 22.04.08, 17:15 witajcie Dziewczyny, potrzebuje porady. udalo mi sie nawrocic juz moja ciocie i postanowila zakupic swoj pierwszy dobry stanik w melissie. i w zwiazku z tym mam pytanie: w jaki powinna celowac rozmiar? ma 73/96. a co dla wymiarow 78/99? pytam, bo niestety widze, ze w bra-fitterze zniknelo okienko z pokazywaniem rozmiaru w melissie. szyja scisliwce czy rozciagliwce? Odpowiedz Link
kruszyzna Re: MELISSA - 2 30.04.08, 09:18 Wątek melissowy robi się powoli drugim wątkiem rozmiarowym. Ja powiem tak: na stronie Melissy jest tabelka rozmiarowa. Ja się do niej stosuję i okazuje się, że w moim przypadku to działa. Melissa ma duże michy (znacznie większe niż Comexim lub Alles - tutaj mam porównanie). Przykładowo: ja mam rozmiary 75/102-104. Z tabelki Melissowej wynika mi, że dla tej różnicy między tym, co POD, a tym, co W, powinnam brać miski G lub H. Uwaga: różnica jest mierzona dla RZECZYWISTEGO obwodu pod biustem, a nie obwodu stanika! Obwód zaniżam w dół i wzięłam 70. Pozostałam przy miskach G i H. I działa. Miska G dotyczy modelu 110K, który jest naprawdę wielkomichowy, miska H dotyczy modelu 329K, który jest "normalniemichowy" jak na Melissę oczywiście. Rozmiar 70H jest po karmieniu dla mnie za duży, ale tuż przed karmieniem - jak znalazł. Odpowiedz Link
kruszyzna Re: MELISSA - 2 30.04.08, 09:19 > szyja scisliwce czy rozciagliwce? Zapomnniałam: Melissa to ściśliwce. Odpowiedz Link
paulina_h81 Re: MELISSA - 2 26.04.08, 11:30 Rozpoczynam proces ostanikowywania mojej mamy. wymierzyla sie i jest 90/112 (bez stanika 109). z watku rozmiarowego wiem ze powinna miec 80K, polecily mi dla niej dziewczyny mellise. chcialabym sie dowiedziec, jak tutaj wypada rozmiarowka, bo chce mamie cos zamowic i tez nie chcialabym zeby sie zniechecila zaraz. dzieki Odpowiedz Link
paulina_h81 Re: MELISSA - 2 TAKIEGO MAILA DOSTALAM Z MELISSA 26.04.08, 18:25 CZY ONI MAJA RACJE? XXXXXXXX Dzień dobry Na podstawie podanych wymiarów proponujemy rozmiar 85G Pozdrawiamy Melissa dessous --- Odpowiedz Link
kruszyzna Moim zdaniem - tak. 30.04.08, 09:28 Po pierwsze: Melissa to ściśliwce. Jedne modele sa bardziej ściśliwe, inne mniej, ale w ogóle są ściśliwe. Na pierwszy raz rzeczywiście proponowałabym 85 a nie 80, zresztą zależy, jaki model się bierze i W JAKIM KOLORZE (beż jest najbardziej rozciągliwy, czarny najmniej). Co do michy. Już o tym pisałam, ale napiszę jeszcze raz. Na stronie Melissy jest tabelka z różnicą między tym, co POD biustem, a tym, co W biuście, i na tej podstawie dobrane są miseczki. W_moim_przypadku_ to działa. Mam wymiary 75/102-104 i pasują na mnie rozmiary 70G i 70H (w różnych modelach). Moja różnica między POD a W waha się między 27 a 29 cm. I dokładnie tak jest w tabelce Melissowej - dla tej różnicy proponują miskę G/H. Uwaga! Różnicę mierzę od RZECZYWISTEGO rozmiaru pod biustem, a nie OBWODU, który zamierzam wziąć. Gdybym mierzyła od obwodu, musiałabym wziąć miskę J lub K (32-34 cm różnicy) i jestem więcej niż na 1000% pewna, że bym w nich pływała. Bo i 70H po karmieniu robi się za duże (przed karmieniem jest OK). Proponuję zaufać Melissie. Oni mają naprawdę duże michy. Nie twierdzę, że się utrafi w rozmiar od razu, bo to naprawdę zależy też od modelu, ale od czegoś trzeba zacząć. Odpowiedz Link
ania.burzynska Re: Moim zdaniem - nie do kończa 30.04.08, 18:15 Zamówiłam w Melissie dwa biustonosze 65K 0143 i 0137. Wybrałam ten rozmiar ponieważ taki i wyszedł z kalkulatora a mam wymiary 71-100. Prawie cztery tygodnie mi je szyli i co się okazało. W karmelowym 137 koronka był nie za ładna i materiał kiepsko podtrzymywał biust i był mocno rozciągliwy wiec odesłałam. Natomiast 143 białe okazało sie dobre mocy materiał dobrze trzyma, ładna koronka i bardziej ściśliwy niż karmelowy. Rozmiar według tabelki Melissy powinnam mieć 65H a nie K bo mam 29 cm różnicy między obwodami. Więc ta tabelka nie każdemu sie sprawdza. To też zależy oczywiście od modelu. Odpowiedz Link
restless Re: Moim zdaniem - nie do kończa 30.04.08, 20:15 ja zawsze liczę różnicę obwód w biuście - obwód wybranego stanika(65 jak narazie,przymierzam się do 60)zamiast obwód rzeczywisty pod biustem ,jesli wychodzi mi rozm na granicy misek-biorę większą do tej pory 3-krotnie trafiłam myslę ze to zalezy : - od konststencji biustu-mam dośc zwarty,mniej podatny = większa miska - od modelu - narazie miałam czarne z koronką,moze np beżowe czy gładkie maja inne miski,podejrzewam ze glownie oto chodzi Odpowiedz Link
kruszyzna Częściowo odszczekuję :) 04.05.08, 10:46 > myslę ze to zalezy : > - od konststencji biustu-mam dośc zwarty,mniej podatny = większa miska > - od modelu - narazie miałam czarne z koronką,moze np beżowe czy gładkie maja i > nne miski,podejrzewam ze glownie oto chodzi Hmm, wychodzi na to, że i tak trzeba sprawdzić. Ja zmierzyłam się jeszcze raz i muszę odszczekać podane przeze mnie wymiary. Schudło mi się (karmię cały czas i dietę stosuję) i obecne wymiary wynoszą 74-73(baaaardzo ściśle to 73)/100. Spadek zatem znaczny. Staniki jednak te, które mam, czyli 329K i 110K to ściśliwce, zwłaszcza ten 110K, który w wersji białej jest węższy niż 329K w wersji czarnej. Ja jestem koścista, ocieplacz na żebra symboliczny i nie sądzę, żebym w tych modelach wlazła w 65-tki. 70-tki są bardzo ścisłe. I mam tak: 329K w rozmiarze 70H i 110K w rozmiarze 70G. 70H zrobił się za duży. Po karmieniu jest wyraźnie luźny (o miskę mi chodzi, bo obwód jest ścisły), przed karmieniem tylko ciut za duży. Różnica między obwodem _rzeczywistym_ u mnie a obwodem w biuście wynosi 26-27 cm. Gdybym brała pod uwagę obwód _stanika_, to byłoby 30 cm. Wg tabelki melissowej jestem w misce G lub - jeśli uwzględnić drugi pomiar - w misce H. Ale H jest na mnie jednak za duże. A było dobre, póki nie schudłam. Gdybym wtedy (75/102-104) kierowała się drugim sposobem mierzenia, musiałabym brać miskę J (32-34 cm różnicy), a w niej bym utonęła. Mam biust też zwarty, ale mimo wszystko 70J byłoby porażką. I rację masz, że dużo zalezy od modelu. No niestety, wypróbowałam różne modele Melissy i wychodzi mi, że co model, to inna wielkość miski. Ta sama literka w jednym modelu oznacza jedno, w innym co innego. I niestety trzeba wszystko na sobie sprawdzać. Wracając do postu wyjściowego: dziewczyna ma różnicę między POD biustem a W biuście 19 cm. I dla niej proponowano miskę K?? Nawet jeśli wziąć pod uwagę obwód proponowanego stanika (80K), to daje 29 cm różnicy. Moim zdaniem _melissowa_ miska K jest z pewnością na więcej. Podkreślam melissowa, bo Melissa jest wg mnie wielkomiseczkowcem. Mam 70F z Comeximu i to F w ogóle nie umywa się do F Melissowego. O niebo mniejsze. Odpowiedz Link
fioolkaa Re: Oferta modeli 28.04.08, 15:09 dlaczego melissa pozbyła się części asortymentu? Odpowiedz Link
restless Re: Oferta modeli 29.04.08, 12:38 najpewniej bedzie cos nowego,więc częśc wycofają taka mają politykę szkoda ze częśc paskuctw została a niektóre ciekawe zniknęły czekamy na dalszy rozwój sytuacji,mam słabość do melissy Odpowiedz Link
charissa jaki rozmiar? 29.04.08, 12:27 w BRI - 30H a w melissie przy wymiarach 73/100-102? I które mają wygodne fiszbiny, węższe niż Panache i ładnie zbierają podnoszą biust nie robiąc smutnych zwisów Odpowiedz Link
marzenovo Melissa0111 29.04.08, 22:58 Kupiłam w Melissie stanik 0111 zielono-biały (czy ktos go zna?) melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0111 Mam wymiary 78/95 i kupilam rozmiar 75E. To moj pierwszy stanik, ktory dopasowalam po przeczytaniu instrukcji "jak prawidlowo dobrac stanik". Wyglada na mnie dosc dobrze - o wiele lepiej niz poprzednie. Ale gniecie mnie fiszbin przylegajacy do mostka miedzy piersiami. Co jest nie tak? Odpowiedz Link
kruszyzna Re: Melissa0111 04.05.08, 10:52 > Wyglada na mnie dosc dobrze - o wiele lepiej niz poprzednie. > Ale gniecie mnie fiszbin przylegajacy do mostka miedzy piersiami. > Co jest nie tak? Niekoniecznie coś musi być nie tak. Może stanik musi się jeszcze ułożyć. Wygarniasz wszystko spod pach do misek? Jeśli tak, to może wziąć ściślejszy obwód i większa miskę? np 70f? Odpowiedz Link
marzenovo Re: Melissa0111 06.05.08, 19:37 Ciasniejszy obwod wolalabym nie, bo i tak mam czerwone paski na skorze po fiszbinach (w obwodzie wlasnie). Nie wiem, czy wszystko udaje mi sie zgarnac do miseczek, ale chyba nie, bo sa male waleczki pod pachami. Czy to kwestia kroju stanika? czy tez z czasem powinny one wejsc w stanik? Odpowiedz Link
monia_mac_only Dotarły do mnie 114 i 117-problem z rozmiarem 30.04.08, 19:15 Witam, w końcu są jednak w złym rozmiarze. Dla wymiarów 92/112 po rozmowie z Panem z Melissy zamówiłam 85 G. Obydwa są za luzne w biuście a w misce tonę po prostu. Chce wymienić 117 a 114 zwrócić. Na jaki rozmiar powinnam wymienić?? Sprawdziłam rozciągliwość 117 i spokojnie można wziąść 75 pod biustem (ubyło mi do 89cm) ale jaki rozmiar miseczki?? Proszę o podpowiedz. Odpowiedz Link
solidna karmnik 0117k 01.05.08, 00:13 w rozmiarze 70g dla moich wymiarow 74/95 byl zdecydowanie za maly w miskach i raczej celowalabym w mniejszy obwod, byc moze pasowaloby mi (jak doradzila kol w watku rozmiarowym) 65j, ale nie mialam ochoty wymienaic i dluuugggo czekac na nastepny, koszmarne zapiecia dla pocZatkujacej karmiacej, Odpowiedz Link
kruszyzna Re: karmnik 0117k 04.05.08, 10:50 > w rozmiarze 70g dla moich wymiarow 74/95 byl zdecydowanie za maly w miskach i r > aczej celowalabym w mniejszy obwod, byc moze pasowaloby mi (jak doradzila kol w > watku rozmiarowym) 65j, ale nie mialam ochoty wymienaic i dluuugggo czekac na > nastepny, I po raz kolejny potwierdza się to, co pisałam: co model, to rozmiar misek. Ja mam teraz (Boże, jak to się szybko zmienia) wymiary 74(73)/100 i 110K 70G jest na mnie dobry (a w biuście mam przecież o 5 cm więcej i to jest znaczna różnica jak na stanik). 70G z modelu 102K jest na mnie za małe. 70H z modelu 329K jest za mnie za duże. I bądź tu mądry i pisz wiersze... > koszmarne zapiecia dla pocZatkujacej karmiacej, Potwierdzam. Odpowiedz Link
anatema1 model 0335 - pierwsze wrażenia 07.05.08, 16:25 Dzisiaj przyszedł do mnie zamówiony stanik Melissy. i muszę powiedzieć... że jestem zachwycona! Przy wymiarach 78/99 zamówiłam rozmiar 70H modelu 0335 beżowy. Rozmiarowo okazał się idealny. Miska przepisowo wszystko obejmuje i wygarnia. Mam staniczek na sobie już od kilku godzin i muszę powiedzieć, że: - obwód jest przyjemnie ścisły, wydaje się ściśliwy, więc będzie długo służył - przy podskakiwaniu piersi ani drgną, więc będę go zakładać na jakiś sport - kolor beżowy jest idealny pod białą bluzkę, w ogóle go nie widać, a takie bluzeczki teraz muszę nosić, gdyż jestem w trakcie sesji maturalnej:) - jest baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo wygodny - fiszbiny przylegają do mostka (wiele z Was opisywało problem odstawania), lecz sie nie wbijają - jeśli chodzi o urodę stanika, to nie będę ukrywać, że jest on dość zabudowany. Jednak urzeka mnie ta słodka, drobna różyczka między miseczkami. Stanik jest po prostu klasyczny, prosty, ale myślę, że nie babciny. No i też bardzo porządnie wykonany, z dobrego materiału, który jest przyjemny dla ciała. Podsumowując, bardzo wygodny (jak dla mnie) stanik na codzień. No i cenowo świetny. Polecam! Odpowiedz Link
szprota model 0335 - czarny 26.05.08, 15:06 Rozciągliwość w normie, chociaż w przyszłości będę celować raczej w 60-tki. Miseczki wydają się dość duże, mam wrażenie, że jeszcze by się coś tam zmieściło, nieco odstają przy górnej krawędzi (przy rozmiarach 69/90 zamówiłam 65 G). Fiszbiny leżą na mostku i nieco się je czuje, ale to może być kwestia braku przyzwyczajenia. Staniczek bardzo klasyczny, gładki, mocno zabudowany, ładnie unosi i zbiera zwłaszcza miękki biust. Ogólnie: bez zachwytów jeśli chodzi o wygląd, nie jest to bynajmniej kusidełko wszechczasów ;) Ale podobnie jak Anatema jestem skłonna twierdzić, że wcale przyzwoity stanik do codziennego użytku. Dodam, że na zamówiony staniczek czekałam równiutko trzy tygodnie. Odpowiedz Link
hollyhock-0 Re: 0145 i 0125 a 0137 07.05.08, 23:20 Dzisiaj otrzymałam moje pierwsze dobrze dobrane biustonosze. Z kalkulatora i tabeli wynikało, że powinnam mieć Melissy 60D, zgodnie z poradą od pani z Melissy i tutejszą zamówiłam 60E. Oba biustonosze dobre, jednak 0125 musi pójść do wymiany - źle leży na mnie ten krój. 0145 jest za to bardzo dobrze dobrany. Zastanawiam się czy wymienić na 0137 - wpadł mi w oko ten model (ewentualnie 0117, ale wolałabym ten pierwszy), jak myślicie czy krój będzie pasował? A jak z rozmiarem? Muszę się chyba zapytać osób z Melissy, bo to nowy biustonosz. A może lepiej odesłać 0125, pozostać na razie tylko przy 0145 i czekać na migrację? Odpowiedz Link
hollyhock-0 Re: 0145 i 0125 a 0137 08.05.08, 12:04 Zapomniałam dodać - moje wymiary to 67/81 Odpowiedz Link
hollyhock-0 Re: 0145 i 0125 a 0137 03.06.08, 14:52 Co prawda brak odpowiedzi, ale opiszę swoje wrażenia po nabyciu, może komuś się przyda :) Model 0137 ma większe miseczki niż wspominane 0125 i 0145. Nie przeszkodziło mi to jednak, ponieważ nastąpiła lekka migracja biustu i w zasadzie pasuje idealnie. Obwód powiedziałabym, że rozciągliwy - kupując 60E i mając 67 pod biustem od razu zapięłam się na środkową haftkę. Jeżeli chodzi o komfort noszenia to zdecydowanie polecam. Biustonosz uszyty z siateczki, od środka jest miększy i milszy w dotyku niż 0145. Wygląd również bardzo mi się podoba pomimo, że nie lubię (dokładniej: nie lubiłam) beżowych biustonoszy - beżowa siateczka, a na tym białe kwiatki, wyglądające tak, jakby zostały wyhaftowane - sprawia to wszystko delikatne wrażenie i bardziej podoba mi się niż 0145 i 0125. Minusem są jak zawsze szerokie ramiączka, które z przodu są obszyte koronką, co daje ładny efekt, ale z tyłu są już typowymi Melissowymi ramiączkami. Odpowiedz Link
anatema1 pytanie o modele 0122 i 0136 - któraś używała? 10.05.08, 09:37 po kupieniu jednej melissy, z której jestem baaaardzo zadowolona, zastanawiam sie nad następna:) bardzo podobają mi się modele 0122 i 0136 (z nowości). i w związku z tym mam pare pytań do Was. po pierwsze, czy ktoś ma te modele? jeśli tak, to powiedzcie mi, czy ten 0122 jest bardzo zabudowany? ta bladoróżowa falbanka i rózowiutki haft bardzo mi się podoba. obawiam się tylko, że miski będą sięgać mi pod szyję...;) ten drugi z nowości to niby balkonetka, jak mówią w opisie, więc może aż tak zabudowany nie będzie... 2. moje wymiary to 78/99. poprzednio z Melissy zamówiłam 70H i jest w sam raz. jak może byc rozmiarowo w tym przypadku? 3. bardzo chciałabym, aby do tych staników zrobili mi odpinane ramiączka (oczywiście za dodatkową opłatą, jeśliby zażyczyli). wydaje mi się, że jest taka mozliwość, bo pisałyscie, że szyją na zamówienie. tylko rodzi się pytanie: wtedy będę pewnie już musiała wziąć ten stanik bez możliwości zwrotu, nie? oczywiście jeszcze do nich napiszę, ale pytam się najpierw Was, bo może któraś już miała podobne doświadczenia...:) z góry dzięki! Odpowiedz Link
doris.bytom Dotarły do mnie 0117 i 0146 - duża różnica rozm. 11.05.08, 12:33 W piątek dostałam długo oczekiwaną paczkę z dwoma stanikami Melissa. Obydwa w romiarze 70J. Model 0146 okazał się za duży w obwodzie pod biustem i o pół rozmiaru za duży w miseczce (ale podobno Melissy mają luz w dolnej części - taka jakby pusta przestrzeń). Ten model chyba zmienię na 65J (chociaż mocno zastanawiam się nad 60-tką). Natomiast model 0117 ma rozmiarówkę nie wiem skąd. Miseczki o 2-3 rozmiary większe, niż modelu 0146, pod biustem oczywiście też sporo więcej. Jakbym założyła brytyjski rozmiar J, czy wręcz K, a nie polski. Kombinuję zatem z 65G, ale sama nie wiem co z tego będzie. Zatem obydwa modele nie są zbyt ściśliwe, a rozmiar modelu 0117 ogólnie wychodzi dużo większy. Odpowiedz Link
kruszyzna to jest podstawowy problem Melissy :( 21.05.08, 09:33 Że każdy stanik trzeba sprawdzać nabiustnie :( Bo jak z jednego modelu pasuje na Ciebie 70J, to z drugiego może być zupełnie inaczej. Swoją drogą ciekawi mnie, skąd aż takie rozbieżności? Przecież mają jakieś miarki, wytyczne czy coś, no nie? Odpowiedz Link
pyziulka Dobór rozmiaru - pomocy!! 15.05.08, 11:50 Witam, właśnie dostałam swoją przesyłkę z Melissy i jestem załamana. Gdy zapisywałam się w wątku rozmiarowym miałam wymiary 87/116, jak dotarła przesyłka wymiary to 84/112 (odchudzam się i pewnie tu jest przyczyna). Do poprzednich wymiarów dopasowano mi tutaj 75L (węższy obwód aby był na dłużej przy odchudzaniu) jednak miseczki sa dużo za duże!!! Nawet nie o rozmiar ale chyba o 4!!! Przecież nawet na poprzednie wymiary byłby za duży!!! I co ja mam teraz zrobić?? Zamówić kolejny i próbować dobrać rozmiar?? Ale to potrwa wieki. Ta ich tabelka jest do niczego - teraz niby powinnam wziąć 75K ale już wiem że będzie za duża... Paranoja. Jestem zła, bo tylko wydałam kasę a nic z tego nie mam. To już zwężony stanik z triumpha 80E (po zwęrzeniu ma 70) leży duzo lepiej, choć miska trochę za mała... Mierzyłam się kilkakrotnie i wynik jest ten sam. Odpowiedz Link
kruszyzna Re: Dobór rozmiaru - pomocy!! 21.05.08, 09:43 Przy podawaniu rozmiarów w wątku rozmiarowym chyba warto zaznaczyć, że chce się kupić Melissę. Bo Melissa ma bardzo duże miski! Ja mam obecnie wymiary 74(73)/99(100) i z Melissy jest na mnie dobry (lub nawet ciut za duża) rozmiar 70G. A niby powinnam celować w J (100-70=30), prawda? Tylko, że w H się topię, co dopiero w J! > Ta ich > tabelka jest do niczego - teraz niby powinnam wziąć 75K ale już wiem że będzie > za duża... Paranoja. Bo oni tabelkę obliczają inaczej. Pod biustem podaje się OBWÓD RZECZYWISTY, a nie obwód stanika, który chce się kupić. I od obwodu w biuście odejmuje się właśnie ten obwód rzeczywisty. Wg. tego ja mam różnicę między W i POD (25)26 cm, a nie 30. Wg. ich tabelki jestem na przełomie rozmiarów F i G. I to się zgadza. Mam karmnik 110 70G, który ma wyjątkowo duże michy i jest ciut dużawy. Mam drugi karmnik 329, michy przeciętnie melissowe, w rozmiarze 70H i się w nim topię! Już zamówiłam 70G z tego modelu, a i tak będzie ciut dużawy. Naprawdę, na Melissę trzeba brać poprawkę, że to Melissa. Wg ich tabelki pasuje Ci miseczka H. Pewnie byłaby za mała. Spróbuj J. Odpowiedz Link
maladziefczynka Re: Dobór rozmiaru - pomocy!! 21.05.08, 13:34 Właśnie... Kupiłam model 0104 65G. Był na tyle maławy (ale chociaż dekolt miał w miarę, też nie rewelacja, ale wycięte w serek bluzki slicznie wygladaly, problem byl z lodeczkami), że sugerując się jego rozmiarem stwierdziłam, że następne trzeba zamawiać 65J. I teraz w modelu 0125 jest w miarę okay, ale 0135 mogę się utopić...Eh zamawiam 65H ale zastanawiałabym się nawet nad 65G. A może 60J? Odpowiedz Link
sylaf Do dekoltów? 22.05.08, 13:47 Które z obecnie dostępnych Melissek nadaja sie do dekoltow? Odpowiedz Link
maladziefczynka Re: MELISSA - 2 19.05.08, 20:53 Przyszły do mnie w końcu moje wyczekane staniki z Melissy. Niestety nie jest do końca to o co chodziło... Model 0125 czarny jest ciut za duży, ale oddawać go nie zamierzam - ostatnio mnie się pochorowało, co się objawiło schudnięciem, także w biuście, pojem to i wrócę do właściwych rozmiarów :) Z tym, że model 0125 jest zdecydowanie fullcupem. Natomiast model 0135 okazał się straszliwie za wielki! Hmm... 65G jest za małe, 65J trochę za duże, chyba muszę zamawiać z Melissy 65H. Chociaż z modelu 0135 zastanawiam się nad 65G jednak. Jestem pełna wątpliwości i proszę o poradę. Swoją drogą fajne uczucie, pierwszy raz w życiu miałam na cyckach za duży stanik :) Odpowiedz Link
restless Re: MELISSA - 2 19.05.08, 22:57 a jak wyglądają fiszbiny na mostku w tym modelu 0125 ? Bo ponoc są wąskie i nie rozpychają się na boki - są dobre dla dla biustów blisko siebie bo się nie odgniatają od środka Odpowiedz Link
maladziefczynka Re: MELISSA - 2 20.05.08, 21:36 To fakt, fiszbiny są bardzo blisko siebie, w najwyższym punkcie prawie się stykają, co mnie bardzo cieszy :) Jak wspomniałam - jedyne co mi się w 0125 nie podobuje, to to, że zakrywa mi całe cycki i o jakimkolwiek dekolcie mogę zapomnieć. Ale z drugiej strony - tak wspaniale trzymającego stanika jeszcze nie miałam. A, że lubię 4x4 to już mam idealny stanik do jazdy terenowej :) A powiedzcie mi dziewczyny, czy Melissa ma jakieś wycięte staniki typowo do dekoltów? Czy muszę poszukać jakiegoś kuszącego anglika? Odpowiedz Link
restless Re: MELISSA - 2 20.05.08, 23:00 dzięki za info,chyba zamówię ten 125 w przypływie gotówki co do dekoltów...tu chyba z melissy nic sie nie trafi,najbardziej wycięte melisski są wielkości średnio zakrywającego brytyjczyka,niby są jakies push-upy,balkonetki,ale nawet te są dość pancerne z tego co dziewczyny piszą Odpowiedz Link
ottiss rozmiar Mellisy-zglupialam 25.05.08, 14:51 mowiac prosto z mostu: ja juz zglupialam.jako w sumie niedawno uswiadomiona zamierzalam sobie kupic odpowiedni biustonosz w Mellisie,ale po waszych wypowiedziach co do ich rozmiarowki zupelnie nie wiem co i jak. wedlug watku rozmiarowego przy moich wymiarach 86/104 powinnam celowac w kontynentalnej rozmiarowce w 75h, jednak kilka z was pisalo o kupowaniu zgodnie z mellisowa tabelka-i bylyscie zadowolone. wedl ich tabelki wychodzi mi jednak miseczka D!! i juz zglupialam co do rozmiaru,przeciez miedzy H a D jest "dosc zasadnicza roznica" :) HELP Odpowiedz Link
ziutka23 Re: rozmiar Mellisy-zglupialam 25.05.08, 17:15 opierając się na tabelce Melissy, musisz brać pod uwagę różnicę między obwodem stanika, który masz zamiar kupić a obwodem w biuście. Rozumiem, że celujesz w obwód 75? Jeśli tak, to róznica wynosi 29cm, co daje miskę G bądź H wg Melissy. Nie licz więc zatem 104-86cm, lecz 104-75!!! Ja przy wymiarach 71/90 wzięłam 65F i jest bardzo OK. pozdr Odpowiedz Link
ottiss Re: rozmiar Mellisy-zglupialam 25.05.08, 17:19 Dzieki Ziutka,mam chyba mozg juz przeladowany,ze nie wpadlam na to :) Odpowiedz Link
kruszyzna Re: rozmiar Mellisy-zglupialam 27.05.08, 08:49 > opierając się na tabelce Melissy, musisz brać pod uwagę różnicę > między obwodem stanika, który masz zamiar kupić a obwodem w biuście. No widzisz, a u mnie to działa zupełnie odwrotnie. Jeśli wezmę pod uwagę obwód stanika, utopię się w misce. Muszę brać realny obwód pod biustem i to jego używać do ustalenia wielkości miseczki. Jeślibym wzięła obwód stanika, to wychodzi mi 70J. A ja w 70H pływam. Wszystko sprowadza się do tego, że trzeba stanik w danym rozmiarze sprawdzać na sobie i nie ma żelaznego przepisu na powodzenie :) Odpowiedz Link
marti_1983 Re: MELISSA - 0132 i 0142 26.05.08, 16:27 Poprzednio - 75 K (niby dobry, ale take miski za małe i troszkę za duży pod biustem) no i uszyli mi 70 M (i nie powiedzieli że uszują full cupy, ale to zrobili ) Więc mam dwa stanki silnie zabudowane - następnym razem powiem, że wolałabym jednak coś mniej zabudowanego jak już szyją na zmówienie. Same staniki megawygodne :) Od razu się zapinam i miska całkiem dobra nie mam mawet minimalnego luzu. Czerwony haft - żywy kolor, ładny. Pod spodem czarna koronka. Mega wygodny Ten w kolorach jesiennych - zabawny, brązowy z rudym i różem. Czarujący dobór kolorów. Wygodny. Wyszłam z rozmiarówki- z polskich firm tylko melissa. Odpowiedz Link
zblazowana 0119 i 0117 26.05.08, 20:29 przyszła dziś długo oczekiwana paczka z melissy. ucieszyłam się jak cholera, że zdążyli, mimo opóźnień na dzień matki, bo chciałam ją w ramach prezentu ostanikować ładnie i prawidłowo. wnioski mam dołujące - brzydkie toto strasznie, jakieś takie tandetne w dotyku, zabudowane po szyję i sprawia, że obie piersi mam jakoś nienaturalnie przepchnięte na środek klatki piersiowej. takie jakby totalne przeciwieństwo wypychania pod pachy :) no okropnie to wygląda. obwód niby dobry (70 przy 78/95), ale ani miska e ani f nie wygląda ani trochę normalnie. mama za to prezentuje wszystkie wady melissy o jakich tu czytałam - brzydkie, rozpycha piersi na boki, fiszbiny nie zbliżają się nawet w szeroko pojęte okolice mostka, mimo, że obwód ciasny jak cholera. patrzymy teraz z rozczarowaniem na te 5 biustonoszy, z których żaden nie pasuje (trzy rozmiary dla mamy i dwa dla mnie :> do przymierzania żeby zaoszczędzić czas) i zastanawiamy się czy jest sens żeby mama zostawiła sobie jeden najmniej niekompatybilny "na przeczekanie" zanim nie nabędziemy czegoś w peachfield. hm, przynajmniej jak sobie pomacała moją freyę i te paskudki to już skumała dlaczego jedno kosztuje 70 a drugie 170 i przestała się krzywić, że to moje fanaberie. wszystko ma jakieś zalety, nie? Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste Re: 0119 i 0117 26.05.08, 20:44 zblazowana napisała: > hm, przynajmniej jak sobie pomacała moją freyę i te paskudki to już skumała dla > czego jedno kosztuje 70 a drugie 170 i przestała się krzywić, że to moje fanabe > rie. wszystko ma jakieś zalety, nie? No, nie do końca się zgadzam, bo niektóre staniki Melissy kosztują prawie stówę, a kurs funta jest niski:) Z drugiej strony jednak trochę mnie bawią zachwyty nad super-hiper Freyą czy Panache - to bielizna z dolnych półek, jakośc taka jak wszędzie, a wykończenie niekiedy pozostawia wiele do życzenia. Odpowiedz Link
zblazowana Re: 0119 i 0117 26.05.08, 21:34 kociatko_biusciaste napisała: > Z drugiej strony jednak trochę mnie bawią zachwyty nad super-hiper Freyą czy > Panache - to bielizna z dolnych półek, jakośc taka jak wszędzie, a wykończenie > niekiedy pozostawia wiele do życzenia ale ja nie mówię, że to bielizna z górnych półek :) ani nie śmiałabym się zachwycać całą marką posiadając jeden nędzny stanik frei i jedno marne masquerade :> pomijając już stronę estetyczną melissy (przeraziła mnie, fakt, ale odrzuciła mnie również arabella black więc może mam jakis spaczony gust alboco). w zasadzie o tych górnych czy dolnych półkach nie mam pojęcia, a zakupów w funtach póki co nie robiłam, więc mam porównanie cenowe tylko z polskich sklepów, ale upieram się, po zbadaniu organoleptycznym kilku modeli, że jakość materiałów jest nieporównywalna - freya w tej konkurencji zjada melissę na śniadanie. i jakoś nie wyobrażam sobie zapłacić za melissę stówy, szczególnie po dzisiejszych oględzinach przesyłki :> Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste Re: 0119 i 0117 26.05.08, 21:46 Ja tez sobie nie wyobrażam zapłacić za Melissę stówy, ale w tej ich nowej (juz starej) kolekcji są takie ceny. Melissa ma rzeczywiście dość konserwatywne wzornictwo, ale z drugiej strony przynajmniej doszywają w tych modelach kokardki etc, a są Freye, w których miseczki są przyszyte do ramiączek... i nic. Chamski szew. W dodatku te ramiącha szerokości szelek... Jeżeli chodzi o skład materiałów to we wszystkich biustonoszach, które mam, jest zbliżony. Nie, żeby sie rozpływała nad Melissą (absolutnie), ja tylko zawsze lubię pokazać drugi punkt widzenia, niekoniecznie mój;) Odpowiedz Link
zblazowana Re: 0119 i 0117 26.05.08, 21:58 rozumiem, że chcesz mi obrzydzić freyę i panache aby niemal kompletnie pozbawić mnie możliwości zakupów w polsce i zmusić do zakupowej emigracji na wyspy :D co do rozpływania nad melissą, to ja przyjmuję do wiadomości, że komuś się dziko podoba ich wzornictwo, ale przekabacić się na tę stronę mocy nie dam :) noł łej :) Odpowiedz Link
sineira Re: MELISSA - 2 26.05.08, 21:13 Mam 0246, 0254 i jeszcze jeden, którego nie mogę zidentyfikować. Rozmiar 75 E. O dziwo, wbrew opinii, że rozmiarówka Melissy jest "inna", są dobre. Obwód jest dość ciasny, noszę na ostatnią haftkę. Jestem bardzo zadowolona, piersi mają ładny kształt, biustonosze są trwałe i nie szkodzi im brutalne traktowanie (pranie w pralce). Duża zaleta to dość szerokie fiszbiny, nie wpijają się w piersi. Odpowiedz Link
kruszyzna Re: MELISSA - 2 27.05.08, 08:54 > Mam 0246, 0254 i jeszcze jeden, którego nie mogę zidentyfikować. Model 246 to niestety już historia. Wycofali z oferty (z tego, co widzę)... Po sieci się roznosi mój jęk zawodu. To był najlepiej kształtujący piersi stanik, jaki miałam. Odpowiedz Link
dziudziulek Re: 118 beż i 329 czarny (karmniki) 11.06.08, 13:38 Odnośnie rozmiarówki: Zdałam się na ekspertów z melissy i przy wymiarach 77/106-108 zamówiłam 70K. 36-37cm różnicy. Gdybym zamówiła literkę H; 30-31cm mogłabym do misek włożyć ewentualnie pięści. Piszę o rozmiarze bo wiem, że wielu dziewczynom pasują melissowe staniki bez uwzględniania obwodu stanika, jedynie rzeczywista różnica między biustem a obwodem. Nie wiem od czego to zależy, u mnie zadziałała ta druga opcja. Rozmiar pasuje, na szczęście nie muszę wymieniać. Odnośnie staników: obwody ciasne, beżowy chyba odrobinę ciaśniejszy. Czarny 329 minimalnie większe miseczki. Może to złudzenie; mają trochę inne szycie. Szelki wiadomo jakie, ale wygodne. Zapięcie karmnikowe rozwaliło mnie :)). Przed zakupem sporo czytałam, jednak nie spodziewałam się TAKIEGO CZEGOŚ. Chyba jestem "zboczona" bo bardzo mi się podobają, są takie plecakowe. Z pewnością nie każda będzie zachwycona, bardzo różnią się od zapięć, które wszywane są do karmników. Kolejna sprawa fiszbiny; przylegają, ale ... coś chyba jest z nimi nie tak. Nie chodzi mi o wygodę (bo są wygodne, nie czuję ich, w staniku jestem od 4 godzin), ale o kształt. Na dole miski zostaje nadmiar zmarszczonego materiału, podciągnięcie stanika do góry nic nie daje. Mniejsza miska nie wchodzi w rachubę. Myślę, że gdyby fiszbiny na samym dole były bardziej płaskie, a nie zaokrąglone nie byloby tego materiału. Jest to niewątpliwie wada, ale mi nie przeszkadza. Nie wpływa na wygodę, ani na kształt piersi. A te są uniesione, zaokrąglone. Beżowy 118 mniej zbiera do środka. Dla mnie podstawową wadą obydwu biustonoszy (zakładam, ze inne modele też tak mają) są cholerne plastikowe kółka łączące z tyłu obwód z ramiączkami. Jeszcze się nie zdarzyło by jakiś stanik mnie nie uwierał w miejscu gdzie plastik dotyka skóry. Ale może to cecha osobnicza. Odpowiedz Link
maladziefczynka Re: 118 beż i 329 czarny (karmniki) 11.06.08, 16:10 Ja też u siebie zauważyłam te marszczące się u dołu miseczki. I pojawia mi się to w obu posiadanych modelach. W 0104 w rozmiarze 65G najpierw myślałam, że troche za duże miseczki kupiłam i dlatego tak się marszczy, później stanik zaczął nieco bułkować, więc uznałam, że to od tego, że przymaławy jest. Ale 65J w modelu 0125 także marszy się u dołu, więc uznałam, że taka to uroda moich piersi. Teraz widzę jednak, że to może uroda Melissy. Ponadto w 65J zauważyłam, że dół miseczki jest idealny na moje piersi, natomiast góra leciutko odstaje, no chyba, że się prostuje niczym szeregowy przez generałem. Z niecierpliwością czekam na model 0135 w rozmiarze 60H. Ot taki mały eksperymencik w celu uzyskania Melissowego stanika z pożadanym głebokim dekoltem Odpowiedz Link
dziudziulek Re: 118 beż i 329 czarny (karmniki) 11.06.08, 18:31 inny model może całkiem inaczej leżeć. Swoją drogą 3 różne wielkości miseczek, a piersi wciąż te same :)); melissa mogłaby być precyzyjniesza. A co do marszczenia i fiszbin; po 8 godz. noszenia zaczęły boleć mnie żebra. Fiszbiny to jednak kiepski pomysł gdy nosi się dziecko na rękach. Mam nadzieję, że się przyzwyczaję bo stanik jest OK. Noszę 118. 329 do wymiany; krzywo uszyta jedna miseczka, przyszczypali materiał i zrobiła się zakładka. Odpowiedz Link
ewik-mysza Melissa 0142 - 70N - do sprzedania, na giełdzie 13.06.08, 13:21 może jakaś miłośniczka melissy sie znajdzie.. zrobili i mi jest wieeelki w miseczkach :/ Odpowiedz Link
magda.filipowska 0335 - jaki rozmiar na 124/98 15.06.08, 14:28 Jak w tytule - jaki rozmiar wziąść na moje 124/98? Dodam, że dobrze mi np. w angielskim 38, ba, nawet 36 (ale to rozciagliwiec). Z miską gorzej, bo nie trafiłam na idealną jeszcze. Co byście poleciły? Odpowiedz Link
jalaka prosba o pomoc w doborze rozmiaru 16.06.08, 12:02 witajcie nie pomoge polapac sie w rozmiarowce mellisy stad moja prosba o pomoc moje rozmiary to 81/97 szukam czegos co ladnie zbiera dziekuje bardzo Odpowiedz Link
maladziefczynka 0135 16.06.08, 12:21 No i przyszło moje 0135 w końcu w pasującym rozmiarze. Wzięłam 60H, chociaż nie pogardziłabym pewnie i 60J (ale 65J przyszło takie, że bałam się trochę ;p) Jestem zachwycona, w końcu mam stanik we właściwym rozmiarze nadający się do naprawdę wyciętych dekoltów. Kolory bardzo ładne, ciepłe. A ponieważ w obwód 60 zapinam się już bez trudności, więc od tej pory będę celować w 60, tyle, że raczej J... Odpowiedz Link
dziudziulek Re: 0135 16.06.08, 16:21 a co z marszeniem na dole? też się marszczy jak w tamtych modelach? Pytam bo u mnie piersi migrowały, podciągnęłam szelki i 118 zrobił się za maly. I pustego miejsca na dole nie ma. Na szczęście rozmyśliłam się i nie odesłałam 329, miał większe miski, przyszczypany materiał sama poprawię. Odpowiedz Link
maladziefczynka Re: 0135 25.06.08, 11:53 Marszczy się jak zawsze. Podejrzewam, że może wynika to z faktu, że ma obwisły biust. Na szczęście dobre staniki + krem sprawiają, że ten stan rzeczy powoli się zmienia :) Odpowiedz Link
kallistieris Re: 0135 26.06.08, 01:25 dziś do mnie przeszla melissa 0135 wlaśnie. i też mam problem z marszczeniem. mianowicie marszczy sę na górze, przy przejściu w ramiączko a na dole jest na granicy bułkowania. ale stank ładny (choć bez szaleństw) i najwygodniejszy z dotychczasowych (to w sumie trzeci w 'egzotycznym' rozmiarze - początkująca jestem) przy wymiarach 73/94 wzięłam 65G. obwód idealny, ale zupełnie nie wiem co z tą miską. może to miejsce na bułki podpachowe? Odpowiedz Link
kallistieris Re: 0135 04.07.08, 11:52 ok, po 2 tygodniach miseczki całkiem się wypełniły i jest cudnie. wręcz zaczyna lekko bułkować. po schudnięciu do 70/93 zapinam się na najciaśniejsza haftke. Odpowiedz Link
dziudziulek choroba jasna, zlikwidowali część modeli 19.06.08, 15:35 uuuuuuu, podpasował mi model 329. I chciałam najnowsze modele z szyciem 329. I co? Ni ma!!! A stanik jest naprawdę super wygodny. A ja miałam wizję, że jak skończę karmić to się obkupię tym modelem na zapas. Odpowiedz Link
kaana1 Re: choroba jasna, zlikwidowali część modeli 19.06.08, 16:14 W Melissie są dość elastyczni. Zadzwoń do nich lub wyślij maila może specjalnie dla Ciebie uszyją ten stanik. Odpowiedz Link
dziudziulek Re: choroba jasna, zlikwidowali część modeli 19.06.08, 16:30 Rozmawiałam z panem przez telefon, powiedział, że jak kończy się im partia danego materiału to przestają szyć. Odpowiedz Link
kruszyzna Jak to ni ma, jak to ni ma???? 20.06.08, 17:24 > uuuuuuu, podpasował mi model 329. I chciałam najnowsze modele z > szyciem 329. I co? Ni ma!!! Co takiego? O w mordę jeża! To co ja teraz im będę zlecać do przerobienia na karmnik? Widać załapałam się na ostatki 329. Kurka wodna, 246 usunęli, 329 usunęli. Dobrze, że dzięki tym modelom wiem, w jaki krój miski celować. No ale niech oni nie usuwają tego, co dobre... Odpowiedz Link
pieczyste 0028 19.06.08, 20:09 Pewnie żadna z Was go nie ma, to ta nowa kolekcja. Zastanawiam sie nad nim, oczywiście nie wiem jaki rozmiar. Czy staniki melissy to raczej ściśliwce czy rozciągliwce?? Bo nie wiem jaki obwód brać:( Odpowiedz Link
dziudziulek Re: 0028 19.06.08, 22:59 ja mam 77 pod i noszę 70. Model, który wybrałaś ma koronkę na środku u dołu więc trzyma mocno. Nie rozciąga się tak jak te bez. Mam porównanie. Kupiłam dwa karmniki. Jeden z koronką, drugi bez. Ten z koronką ani drgnie. Ten drugi po dwóch godzinach przepięłam na drugą haftkę, a po trzech dniach (niestety) jestem w stanie włożyć pod zapięcie dłoń prostopadle. Odpowiedz Link
ziutka23 Re: 0028 20.06.08, 10:41 Mam model 0231, już wycofany, kupiony w rozm. 65F (w dniu zakupu 72/90). Początkowo ściśliwy, ale nie nadmiernie. Po 3 tyg intensywnego użytkowania przepięłam się na drugą haftkę, możliwe że to zasługa lecącego w dół obwodu- teraz 69cm. Przy kolejnych zakupach będę chyba celować w 60-tki. Pozdr., Monika Odpowiedz Link
ziutka23 Re: 0028 20.06.08, 10:44 Może dodam, że upatrzona przez Ciebie 0028 jest wzorowana - takie mam wrażenie - na mojej 0231, różni je kolorystyka. Moja jest czarna z mieniącą się na zielono koronką. Fiszbiny i krój misek identyczne. Jeśli to ma być ułatwienie, to proszę:) Odpowiedz Link
pieczyste Re: 0028 20.06.08, 16:52 Dzięki wielkie;) Przy moim 68/69 pod chyba jednak postawię na 60, jesli w ogóle zdecyduje się na ten stanik:P Odpowiedz Link
driadea Re: 0028 20.06.08, 17:56 pieczyste napisała: > Dzięki wielkie;) Przy moim 68/69 pod chyba jednak postawię na 60, jesli w ogóle > zdecyduje się na ten stanik:P Będzie za luźne - ja mam 68 pod i ichniejsze 55 (na zamówienie) jest na mnie za luźne. Tzn. jest dobre przez godzinę-dwie, a potem... A od początku zapinam się na najciaśniejszą haftkę, nadmienię! 60-tki są za luźne już na starcie, też zapinane, rzecz jasna, najciaśniej. Niestety... Odpowiedz Link
restless Re: 0028 20.06.08, 18:16 to bardzo zalezy jakie 68/69 i jaki model,ja mam 69 cm mierzone maxymalnie ściśliwie i nosilam 65-tki melissy zapięte na ostatnią haftkę(nie chcicialo mi się odsyłać),podejrzewam ze 60-tki byłyby idealne ale były to modele z koronką,a te są bardzo ścisłe www.theanimalrescuesite.com/clickToGive/home.faces?siteId=3 Odpowiedz Link
kruszyzna Ściśliwce i megaściśliwce koronkowe 20.06.08, 17:29 > Czy staniki melissy to raczej ściśliwce czy > rozciągliwce?? Bo nie wiem jaki obwód brać:( Staniki Melissy to ściśliwce, a te, które mają w obwód wszytą koronkę (przy miseczce) to superściśliwce. Co to oznacza? Ja z moim 73 pod biustem mam z Melissy 70-tki, które są ciaaasne. Z niektórych modeli mogłabym brać 65-tki, jakby się uprzeć. Natomiast te z wszytą koronką mniej niż 70 w obwodzie mieć nie mogą, bo się nie zapnę. Tak sobie ostatnio policzyłam i wyszło mi, że mam lub miałam dziewięć staników Melissy. Nie licząc tych, które przyszły i natychmiast odesłałam. Stanik średnio 80 zł... Drogo mnie ta ciąża wyszła :) Odpowiedz Link
dziudziulek kruszyzna Ty żeś spec melissowy więc pytam 20.06.08, 19:28 246 (nie miałam okazji poznać), 329 jestem super hiper zadowolona. Kroje identyczne? Jak wybiorę inny model o tym samym kroju to będzie leżał tak jak 329? Ramiączka mocno na zewnątrz, buły podpachowe świetnie zebrane, fiszbiny nie wbijają się w żebra itd... ? Czy mają odchylenia tak jak w rozmiarówce? Pociesz mnie. Bo naprawdę krój rewelacyjny. A myślę, że jeszcze nawet półmetka w karmieniu nie osiągnęłam Odpowiedz Link
kruszyzna Z tym specem to mnie nie obrażaj :)) 27.06.08, 07:43 Gdzie mi do speca! > 246 (nie miałam okazji poznać), 329 jestem super hiper zadowolona. > Kroje identyczne? Moim zdaniem bardzo podobne. Różnica polegała tylko na tym, że 246 miał koronkę w górnej części miseczki. Koronka sprawiała, że miski się ciut inaczej układały i piersi wyglądały jeszcze lepiej niż w 329. Może dlatego, że koronkę ciut inaczej przyszywało się do ramiączek. Odnoszę też wrażenie, że 246 był mniej zabudowany pod pachami, ale to może być mylące, bo oba 329, które mam (70H i 70G), są na mnie za duże. > Jak wybiorę inny model o tym samym kroju to będzie > leżał tak jak 329? Tej gwarancji dać Ci nie mogę i ja sama tego nie wiem. Taki sam krój w 246 i 329, a jednak stanik leży ciut inaczej. > Ramiączka mocno na zewnątrz, buły podpachowe > świetnie zebrane, fiszbiny nie wbijają się w żebra itd... ? Ramiączka na zewnątrz, buł brak, z fiszbinami to u mnie różnie. Moje się trochę wpijają, ale to może być wynik za szerokiego obwodu (powinnam przerzucić się na 65-tki). > Czy mają odchylenia tak jak w rozmiarówce? Odchylenia miskowo-rozmiarowe? Trudno powiedzieć. Mam/miałam 3 staniki Melissy w rozmiarze 70G, modele 102, 110 i 329. Różnica między 102 i 110 była niesamowita. Oba mają ten sam krój (różny od 329). 329 jest chyba po środku. 70G jest mniejsze niż 110 i większe niż 102. No, ale mówię, krój zupełnie inny, więc i inaczej się układa, co może sprawiać inne wrażenie rozmiarowe. Wydaje mi się, że Melissa szyje staniki na bieżąco. Nie robią tak, że produkują ileś tam 70G i czekają, aż im zejdzie. Dlatego zdarza się - jak myślę - że czyjeś 70G z tego modelu może różnić się od 70G innej osoby. Weźmy model 110. Mam 70G karmnik - topię się (to znaczy nie topiłam się od początku, ale po ciąży obwód W zdjechał mi ze 104 cm na 96 w porze karmienia, a 94 cm po karmieniu). Mam z tego samego modelu rozmiar 70F, zwykły stanik i... jest za mały. Albo im się to G wyjątkowo duże uszyło, albo coś z tym F jest nie tak. Ale w ogóle to muszę jeszcze raz go zmierzyć (to 70F). Bo może już jest dobre :) > Pociesz mnie. Bo naprawdę > krój rewelacyjny. [głask, głask, głask] > A myślę, że jeszcze nawet półmetka w karmieniu nie > osiągnęłam Ja karmię 3,5 miesiąca. Nie wiem, ile jeszcze pokarmię, bo do roboty iść mus, a wtedy laktację pewnie niestety szlag trafi. Odpowiedz Link
dziudziulek Re: Z tym specem to mnie nie obrażaj :)) 27.06.08, 08:28 dzięki za wyczerpujące odp. :)) Laktacją się nie przejmuj. Nim wrócisz do pracy wprowadź pierwsze stałe posiłki, zastąpisz jedno/dwa karmienia piersią papką warzywną, kaszką itp. a laktacja dostosuje się do potrzeb dziecka. Przed wyjściem do pracy nakarmisz, po powrocie z pracy nakarmisz i zostaje jeszcze reszta doby na cyca na żądanie. No chyba, że nie masz sztywnych godzin pracy... Wyście na to też jest w postaci laktatora. A wracając do melissy; myślę, że właśnie wyrastam z drugiego ich stanika. A dopiero 16 dni minęło odkąd odebrałam przesyłkę!!!! I raczej nie zdecyduję się więcej na ich karmniki. Czekam na tango II, freyę margo i curvy kate emily. Mam nadzieję, że któryś będzie lepiej leżał niż melissa i przerobię na karmnik. Melissa zbyt ryzykowna jest rozmiarowo i za długo się czeka. Zdecydowanie za długo Odpowiedz Link