Dodaj do ulubionych

Pierwszy dobry stanik!:)

• 23myszki Re: Pierwszy dobry stanik!:) 21.02.09, 09:20
      Kupiłam (pierwszy stanik) pollyanne 65 F. Obwód jest ok, miseczki też dobrze
      dobrane. Wizualnie. Niestety fiszbiny wpijają mi się w mostek i trochę w zebra,
      bardziej na środku. Czy to znaczy ze powinnam próbować z Panache?
    • i-w-ona Re: Pierwszy dobry stanik!:) 24.02.09, 17:12
      Mam prośbę: czy ktoś mógłby pomóc mi w doborze pierwszego odpowiedniego modelu biustonosza? Do tej pory nosiłam 70E, co nie było trafne. Powinnam mniej więcej 65G lub 65H, moje wymiary 72/95. Nie stać mnie na drogi stanik, na droższy niż za 100 zł sobie pozwolić nie mogę. trudno mi też wyobrazić sobie noszenie wysoko zabudowanego, miękkiego biustonosza, podobają mi się bardziej odkrywające, usztywniane. Mam dopiero 17 lat, ale mój biust nie jest zbyt jędrny, mam spore wałeczki podpachowe. Co w tej sytuacji byłoby dla mnie odpowiednie? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
      • nowokaina123 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 24.02.09, 18:19
        65H to chyba bedzie za duzy
        mam podobne wymiary i noszę 65FF (zmierzam ku G)
        sprobuj Ruby Pink - w dopasowanej mozna teraz kupic Bridgette za 82
        zl
        albo cos z Curvy Kate
        powodzenia :)
        • i-w-ona Re: Pierwszy dobry stanik!:) 24.02.09, 20:41
          Racja, źle przepisałam, polecono mi 65FF lub 65G, ewentualnie w Melissie 65H. Tylko chyba różnica jest taka, że część mojego biustu "wyemigrowała" poza piersi i musi mieć miejsce w miseczce, żeby tam wrócić, stąd większy rozmiar.

Ładna ta Bridgette, ale właśnie miękka i prześwitująca, a jakoś trudno mi się przekonać do nieusztywnianych biustonoszy, po prostu boję się, że będą mi prześwitywać i sterczeć sutki, a dla mnie stanik, w którym tak jest, momentalnie odpada. Czy rzeczywiście na początek miękkie biustonosze są lepsze?
          • beniutka_bo Re: Pierwszy dobry stanik!:) 24.02.09, 23:10
            Sutki są i to nie jest nic dziwnego. Prócz Ruby Pink w dopasowanej jest też
            Comexim np. Sophia (podobno podwójne miseczki) Ja mam z tej firmy Daisy i sobie
            chwalę. Też nosiłam "pancerniaczki" ale się z nich wyleczyłam:-) No,z wyjątkiem
            zbliżającego się lata,poluję na jakis t-shirt bra,ale jak na razie funt mnie
            dobija...
            Co do miękkich staników-słyszałam,że na początek są lepsze,bo łatwiej wyłapać
            wszystko,co jest nie tak.
            Powodzenia
    • alexandra.87 Freya Matilda 24.02.09, 17:39
      Moim Pierwszym dobrym stanikiem była Matilda. Kupiłam ją jak zobaczyłam na stanikomani "biust na żywo". Wymierzyłam się, spojrzałam w tabelkę i bardzo szybko z Intimo zamówiłam Matildę :) Jak na początek uważam ją za bardzo wygodną, tak jak bym jej wogóle nie miała na sobie :) No i zmiana z 85D na 75G zauważalna :)
    • antusiowa_mama a karmiąca od czego ma zacząć? 26.02.09, 14:44
      czytam i czytam a i tak mętlik mam w głowie. Póki co jestem na etapie ustalania
      rozmiaru ale jak już ustalę... :P
    • ederlezi1981 Freya Lucille grape 27.02.09, 13:59
      tak sobie przeglądałam ten wątek, pewnie nawet już gdzies się wypowiadałam. Przypomniałam sobie moje wszystkie mniej lub bardziej udane inwestycje stanikowe- z tych bardziej arabelka ok, rio dla mnie też (ale wierzę, że te żelastwa mogą się wbijać) i zaczęłąm się zastanawiać, który z moich stanikówjest absolutnie najwygodniejszy.
      Plunge z definicji odpadają, rio ma szeroki mostek, kalyani jest ok, arabelka luźnawa, tigerlily fajne, ale sie rozciąga jednak...w sumie żadnych konkretnych watów nie mam tylko do Frei Lucille grape. Estetycznie taka sobie, jest, bo jest, ze wszystkimi frejowymi wadami. Ja nosze 30gg i mi sie podoba, ale oladałam w galerii i wieksze miski juz mniej ładnie na biuście wyglądają.
    • nocarka Re: Pierwszy dobry stanik!:) 04.03.09, 16:16
      Najpierw kupiłam Inferno. Faktycznie, absolutnie nie na poczatek, bo każda
      osoba, która dopiero "poznaje swój biust na nowo" zrazi się do tego.

Pierwszy właściwy miałam Capri Masquerade. Był odrobinę niedopasowany, choć
      odczuwałam już wyraźną różnicę w noszeniu.

Jako drugi kupiłam Aragona niebieskiego i to jest to! Jeśli ktoś chce kupić dwa,
      plunge i balkonetkę, to jako balkonetkę polecałabym właśnie to.

Do tej pory najlepszy plunge jaki mierzyłam to kokietka i ją również polecam.
      • gemini50 Re: Samanta Alba 10.03.09, 13:13
        Jestem tu dopiero od kilku dni, ale już zdążyłam kupić sobie jeden
        staniczek zgodny z sugestiami. I był to strzał w 10! Polecam więc.
        Miękki, śliczny, zapomniałam że mam go na sobie:)
    • legnargit Antoinette, Polly, Rio 18.03.09, 00:07
      To, co sama mam i wiem, że można polegać:
      Pollyanna - mój pierwszy. Osobiście na początek polecam czarną i białą. Karmel
      jest rozciagliwcem jak dla mnie. Trzyma rozmiary tabelkowe.
      Rio - odrobine dużomiseczkowe, ale nawet przy odrobinę za dużej misce trzyma,
      zbiera... no generalnie cudo!
      Antoinette - moje ostatnie odkrycie. I trochę żałuję, że nie był to moj pierwszy
      stanik, bo... zakochałam się. Myślałam, że będzie zwykła, a w realu jest
      fantastyczna i ma genialny, delikatny, niewidoczny na fotkach urok.

Odradzić mogę Margo. Jakoś zupełnie dziwnie wypada - za duze miski i ciągnący
      się obwód.
      A Harmony - sama mam dwie sztuki, poluje na kolejne, ale niestety z
      doświadczenia wiem, ze nie na każdej piersi leży ładnie...
    • akj77 Freya Antoinette, ewentualnie CK Emily 19.03.09, 01:25
      Mam Freyę Antoinette i myślę, że to może być całkiem dobry wybór na pierwszy
      stanik w odpowiednim rozmiarze - mimo zabudowania i szerokich ramiączek. A może
      właśnie dlatego - szerokie ramiączka przy ciężkim biuście są po prostu wygodne,
      a zabudowanie pomaga modelować biust. Nie jest to mój pierwszy stanik w
      ustalonym (chyba) moim właściwym rozmiarze, ale najwygodniejszy i robi najlepszy
      kształt biustu.
      Dwa pozostałe to modele Curvy Kate: Portia i Emily. Portia ma znaną wadę -
      wstążeczkę utrudniającą dobór odpowiedniej miseczki. Emily jest bardziej
      "standardowa" w kształcie i na pierwszy stanik mogłaby być. Oba CK mają taką
      wadę, że drapią. Zaletą są za to wzory, cena i rozmiarówka.
    • igna-sia Pollyanna FREYA 24.03.09, 21:15
      Od ponad 2 tygodni mam czarną pollyannę 30H. To mój pierwszy stanik
      w dobrym rozmiarze i jestem nim zachwycona :) Moje piersi mają w nim
      genialny kształt, a są nieco zmaltretowane przez dziecko. Na
      początku uwierał w kilku miejscach, ale po tygodniu stał się bardzo
      wygodny. Dla mnie na początek rewelacja!
    • majo.lika Polyanna :) Antoinette :) 08.04.09, 21:40
      Moim zdaniem te staniki są najlepsze na początek.
      Dlaczego?
      1. Są wąskofiszbinowe, a uważam, że niewielu kobietom piersi rosną na plecach :)
      2. Są miękkie, dość wysokie pod pachą, więc dobrze nadają się do migracji
      3. Są przy tym ładne i wygodne
      4. Antoinette daje się upolować w niezłych cenach, np.na brastopie.

Oba testowane na własnym biuście, co prawda nie jako pierwsze modele, ale polecam!!
    • i-w-ona Re: Który lepszy? - proszę o pomoc! 09.04.09, 23:03
      Dla siebie zamówiłam już biustonosz na początek i czekam na przesyłkę. W międzyczasie i mama postanowiła się ostanikować. Wyszło jej brytyjskie 80G, oczywiście to może nie być jeszcze idealny rozmiar (a wręcz nie będzie na pewno po latach uciskania piersi w rozmiary typu 85C), niemniej postanowiłam spróbować na allegro i znalazłam 2 niezłe (na moje niewprawne oko) modele:
      allegro.pl/item603325895_nowy_biustonosz_panache_tropical_80g_36g.html
      allegro.pl/item605764532_80g_m_s_truly_you_80g.html
      Mam spory dylemat, bo nie mam pojęcia który będzie lepszy na początek. Dodam, że wymiary mamy to: 90/112. Biust od wielu lat maltretowany był złymi biustonoszami, więc sporo nie jest na swoim miejscu, czyli przydałoby się coś dobrze zbierającego, jak sądzę. Który więc powinnam zamówić?
      • 2-ta Re: Który lepszy? - proszę o pomoc! 12.04.09, 17:48
        Radziłabym, aby Mama jednak spróbowała przymierzyć coś na początek w sklepie
        stacjonarnym. Bardzo trudno zorientować się po latach maltretowania biustu, w
        jakim staniku Mama poczuje się dobrze i który będzie dobrze zbierał biust. To są
        dość duże koszty na początek przy konieczności częstej zmiany rozmiaru wobec
        postępującej migracji.
        Z mojego (jeszcze niewielkiego, ale zawsze;)) doświadczenia, oraz doświadczenia
        nawróconych koleżanek i rodziny wynika, że na początek sprawdzają się modele
        RIO, Polyanna f-my Freya, oraz Portia, Emily f-my Curve Katie, z Panache nie mam
        doświadczeń, bo my wszystkie rodzinnie jesteśmy "wąskofiszbinowcami freyowymi".
        Nie polecam M&S -> to płaskie rozciągliwce.
        Ja radziłabym na sam początek RIO- stanik może nie najpiękniejszy, ale niezwykle
        skuteczny i nieugięty strażnik rozciapcianego wcześniej biustu ;). Jeśli czarny
        to o 1 nr mniejszą miseczkę niż wynika z pomiarów, albowiem jest wybitnie
        "wielkomiseczkowcem", biały i czerwony=scarlet oraz fuksja lepiej trzymają rozmiar.
        Pozdrawiam, życzę powodzenia na nowej drodze i zwerbowania następnych lobbystek
        2-ta
      • grenlandia33 Re: Który lepszy? - proszę o pomoc! 13.04.09, 16:42
        Z moich doswiadczen z ostatnikowania Mamy i Tesciowej:

-na poczatek bez mierzenia sie nie obejdzie, taki biust po
        przejsciach czasem nijak nie chce trzymac sie tabelki. U mojej mamy
        miska musi byc mniejsza niz wynika z tabelki bo w niby dobrym
        rozmiarze gora miski jest pusta i sie marszczy a u Tesciowej
        zupelnie na odwrot -wieksza bo inaczej bulkuje.

-Mama na poczatek zaprzyjaznila sie z Pollyanna karmelkowa Freyi i
        seledynowa Siena Panache, Tesciowa z Tango plunge Panache (obie
        odrzucily zwykle Tango bo im "odcinalo" ramiona pod pachami)

zycze powodzenia :)

Ps. nie moglam sie wczoraj napatrzec na swoja rodzicielke kurcze
        zupelnie inna kobieta, od ostanikowania Jej minal prawie rok,
        zrobila sie koneserka stanikow (a przedtem tylko bialy i bez i
        oczywiscie jakis rozmiar typu 85C -obecnie 75FF :))
        • i-w-ona Re: Który lepszy? - proszę o pomoc! 13.04.09, 17:00
          Wiem, że przydałoby się mierzyć, ale mieszkamy w niedużym mieście, nie ma u nas
          dobrego sklepu z bielizną i nie ma szans na znalezienie odpowiedniego rozmiaru,
          a już tym bardziej na profesjonalną poradę brafitterki , więc skazane jesteśmy
          na internet :(
          • 2-ta Re: Który lepszy? - proszę o pomoc! 13.04.09, 18:12
            i-w-ona napisała:

> Wiem, że przydałoby się mierzyć, ale mieszkamy w niedużym mieście, nie ma u nas
            > dobrego sklepu z bielizną i nie ma szans na znalezienie odpowiedniego rozmiaru,
            > a już tym bardziej na profesjonalną poradę brafitterki , więc skazane jesteśmy
            > na internet :(

Rozumiem. Jednak i w dużym mieście jest niełatwo, ponieważ i tam zdarza się, że
            panie sklepowe na literki powyżej D dostają szczękościsku ;)i wybór żaden.
            Internet wcale nie jest taki zły, tyle, że może kosztować nieco zachodu
            zamawianie i odsyłanie staniczków, jeśli w rozmiar i fason nie trafisz. Trudno,
            coś za coś.
            Na początek polecam Mamie, jak już pisałam: RIO ( o 1 oczko mniejszą miseczkę
            niż należna)i Polyannę Frey'i. Dorzucę jeszcze staniczki firmy Curvy Katie,
            które podtrzymują i zbierają podobnie, jak "frejki", np Portia. Mają może nie
            tak wytworny dizajn, jak
            frejki, panaszki, fantasie i inn, ale za to przystępniejsze ceny ( nie to, żebym
            miała w tym interes ;) , ale chcąc pomóc informuję, że Portię kupiłam w sklepie
            internetowym schedar.pl za 72 zł + koszty przesyłki kilka dni temu)
            Twoja Mama ma aktualnie rozmiar 36(80)G
            Powodzenia :)
            2-ta
            • i-w-ona Re: Który lepszy? - proszę o pomoc! 13.04.09, 18:41
              Oczywiście, ale np. w Krakowie jest Intimo i w większości dużych miast takie
              perełki, u mnie nic. Do tego mama jest niereformowalna trochę, bo wg niej
              biustonosz nie jest ważny, w końcu i tak przykrywamy go bluzką, więc powyżej 50
              zł to zapłaci za niego tylko w drodze wyjątku np. gdy jest konieczny pod nową
              sukienkę na ważną okazję. A na co dzień najchętniej nosiłaby luźne,
              bezfiszbinowe mięczaki pozwalające biustowi żyć własnym życiem :( Do tego
              najlepiej nie za ładne, bo po co chować coś ładnego pod bluzką? Już lepiej takie
              cacko trzymać w szafie.

Eh, przepraszam za zejście z tematu. Freya to dobry pomysł, bo my z mamą chyba
              obie jesteśmy wąskofiszbinowcami. Tylko muszę poszukać na Allegro czegoś
              niedrogiego, albo coś lepszego sprawić mamie na urodziny ;]
              • 2-ta Re: Który lepszy? - proszę o pomoc! 13.04.09, 20:35
                Szukałam dla siebie i cór, to i znalazłam dla twojej Mamy.

Nowy RIO 80G ( miseczka może mieć luzy na migrację)to chyba byłby dobry wybór:

www.allegro.pl/item607493408_freya_rio_80g_nowy_bialy.html
                Freya Greta:

www.allegro.pl/item608126032_freya_greta_80g_piekna_80ff_80ff.html
                Dalej poradzisz sobie, a Mamę molestuj ;)
                Kiedyś podziękuje ci za upór, tak jak mnie dziękują moje córy i koleżanki.
                2-ta
                • i-w-ona Re: Który lepszy? - proszę o pomoc! 14.04.09, 13:55
                  A może po prostu pogadam z tatą, jego może być łatwiej przekonać ;) W każdym razie na Rio mam 5 dni, więc się postaram. A czym różni się w noszeniu Greta? Gorzej zbiera, słabiej trzyma? Bo wizualnie ładniejsza...
                • i-w-ona Re: Który lepszy? - proszę o pomoc! 18.04.09, 19:28
                  Przekonałam :) Ale na wszelki wypadek zmierzyłam mamę jeszcze raz i okazało się,
                  że poprzednio nieostatecznie pozbyła się powietrza z płuc. Teraz wyszło 85/112
                  (rzeczywiście na wydechu i bardzo ściśle) i nie wiem czy mam kupować Rio 80G czy
                  może lepiej Emily Curvy Cate 75H?
    • maagdaa_1 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 18.04.09, 09:58
      Hej
      Jestem na tym forum po raz pierwszy i ogromnie się cieszę że was znalazłam :)
      nie wiem jeszcze ja się tutaj poruszać ale w wolnej chwili zapoznam się z tym :))
      Bardzo proszę doświadczone forumowiczki o dobranie mi odpowiedniego
      biustonosza.jest to moim marzeniem od dawna.
      Moje wymiary to 85 cm pod biustem i 108 cm w biuście bez stanika.Biust mam
      raczej miękki i leżący :(
      Jestem z Lublina i nie wiem gdzie u nas są sklepy z takimi super stanikami jak
      tu piszecie więc pewnie pozstanie mi kupić na allegro lub w jakimś sklepie
      internetowym.Proszę o poradę.

Z góry dziękuje :)
      • grenlandia33 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 18.04.09, 10:05
        Witaj :) mam nadzieje ze szybko poczujesz sie tu jak u siebie.
        N apoczatek przejrzyj regulamin forum -bedzie Ci latwiej sie po nim
        poruszac.
        Drugi obowiazkowy krok to wizyta w rozmiarowym aktualny link

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=93787309
        Jak juz ustalisz rozmiar to przejrzyj liste sklepow stacjonarnych -z
        biusciastej mapy swiata pamietam, ze cos jest w Lublinie z
        mozliwoscia doboru stanika.

Powodzenia :)
        • limonka_01 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 18.04.09, 14:12
          Napisz do Wariamiktoria, która przygotowuje spotkania w lubelskim Babim Lecie
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=92911290&wv.x=2&a=92911290
    • agmani wbrew ogolnym zaleceniom - Arabelka 18.04.09, 14:08
      dokonalam pewnie karkolomnego dla poczatkujacej przeliczenia (ale w sumie
      logiczne to i proste), bo rozciagliwiec i wielkomiseczkowiec - i ciagle jestem
      nia zachwycona. Jedyny stanik z pierwszej paczki, ktory zostawilam i chyba
      aktualnie ulubiony. Co ciekawe, staniki bardzo typowe, musialam odeslac ;).
    • skrzydlasta Re: Pierwszy dobry stanik!:) 03.05.09, 21:25
      Po pierwsze ostrzegam - jestem początkująca!
      Muszę się przyznać, że właśnie dostałam swój pierwszy stanik o poprawnie dobranym rozmiarze i jest genialnie! Jest to Arabella Oyster, a wybrałam go ponieważ:
      - na wstępie bałam się, że zaniżając obwód nie będę mogła oddychać (mając 70 pod biustem nosiłam obwody 75, bo w 70 nie mogłam znaleźć odpowiedniej miseczki - w "normalnych" sklepach, a tu przeskoczyłam do 30 czyli 65 - o 10 cm mniej w obwodzie co wydawało mi się ogroooomną różnicą) i asekurancko wybrałam stanik określany mianem rozciągliwca (nie mogłam sobie wyobrazić, że kupię coś ślicznego i zepsuję efekt wtryniając jakąś przedłużkę...);
      - choć na ogół nie lubię różu to coś mnie naszło tej wiosny i nie żałuję!
      - założyłam, że mogę pominąć etap korygowania (bo na plecach i pod pachami czuję tylko skórę i żebra, a biust mam na swoim miejscu nawet bez stanika) i nie chciałam kupować stanika, do którego będę się bała założyć dekolt, bo coś (górny fragment miseczki) wylezie, więc przeleży większość czasu w szafie - kupiłam coś co pozwala mi na dekolt, a zatem noszę cały czas.
      Podsumowując - przeszłam do nowego rozmiaru bez szoku, mogę oddychać (a nawet wyobrazić sobie coś ciaśniejszego), a wrażenia estetyczne (krój, kolor, przejrzystość!!!) zwalają z nóg co czyni chodzenie w nowym staniku czystą przyjemnością.
      Ale jak zaznaczyłam jestem tylko początkującą...
      • madziarka80 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 10.05.09, 10:13
        Po kilku tygodniach przemysleń:) i cztania forum:) wczoraj w końcu zakupilam swój pierwszy dobry stanik 80GG (36GG): Panache superbra Lilly.
        www.allegro.pl/item613504402_nowosc_panache_lilly_white_aqua_rozm_34gg_75gg.html
        Jestem tak zadowlona, ze chodzilam w nim juz do wieczora choc nie moge sie jeszcze przyzwyczaic do tak wąskiego obwodu:) Pierwszy raz piersi i mi wypadały jak sie nachyliłam!! Hura!!!:) Szok po prostu:) wszytsko super lezy:) Nie wiem jeszcze co to znaczy, ze potem piersi moga mi migrować:( (gdzies to na formum przeczytalam), ale moze jeszcze doczytam:). Sukces tych zakupów zawdzieczam równiez cudownej pani ekspediantce, ktora mnie porzadnie obmierzyła i od razu trafila z rozmiarem:):):) Na pewno jeszcze nie raz zawitam do tego sklepu:) Piersi leża fantastycznie:):) pozdrawiam wszystekie szczesliwie ostanikowane!
    • kacpercio1 Comexim Julia jako pierwszy stanik? 08.05.09, 22:15
      Witam serdecznie Dopiero zaczęłam podróż za odpowiednim stanikiem
      (dzięki Wam:) Wymiary 68cm/89cm. Mierzyłam Comexim Julia biała 65g i
      f któryś z nich powienien być ok, zastanawiam się co do miseczki.F
      jest na styk, g lekko minimalnie się marszczy u góry.
      I tak się zastanawaim czy mógłby być jako pierwszy? czy byłyście
      zadowolone? u mnie w mieście Kielce jest strasznie mały wybór.. i
      nie mam jak przymierzyć fantasie , frey i innych.
      Bardzo proszęo odpowiedź.
      • eponak Re: Comexim Julia jako pierwszy stanik? 09.05.09, 04:45
        Rany :) To nie my mamy być zadowolone, ale Ty! Jeśli 65F jest na styk to śmiało
        bierz na pierwszy raz 65G :) W pierwszym staniku możesz mieć luz na ewentualną
        migrację (podciągłaś ramiączka do mierzenia?). Na pierwszy raz wcale a wcale nie
        musisz mieć stanika poleconego na początek. Jeśli dobrze się czuje w Comeximie,
        to śmiało, bierz go. Myślę, że możecie się polubić ;)
        • kacpercio1 Re: Comexim Julia jako pierwszy stanik? 09.05.09, 07:29
          Bardzo dziękuję za podpowiedź co do rozmiaru ;) oraz staniczka
          pozdrawiam;)
    • irenka65f Re: Pierwszy dobry stanik!:) 17.05.09, 22:19
      Czytam to forum od niedawna. Wyliczyłam sobie rozmiar stanika i próbowałam kupić
      przez internet - porażka. Może źle wybierałam modele, w każdym razie odsyłałam.
      Wybrała się do sklepu stacjonarnego i udało się! Kupiłam Gretę Freyi. Z grubsza
      dobrze, chociaż dziwnym mi się wydało, że jednak biust w dotychczas noszonym 70D
      wyglądał lepiej niż w tym (niby lepiej dobranym) 65F.
      Oczywiście drobne niedogodności (drapiące ramiączka, wpijające się fiszbiny)
      uznałam, za przejściowe.
      Po kilku dniach udało mi się znów być w sklepie stacjonarnym (wrocławska Milla -
      celowo i z czystym sumieniem go tu reklamuję, choć nic z tego nie mam) i tu
      niespodzianka. Pani dobiera mi Polyannę 65FF i dopasowuje Gretę, którą już
      noszę. Okazało się, że zostawiłam za długie ramiączka i w ogóle nosiłam go za nisko.
      Dlaczego to piszę?
      Po własnych doświadczeniach bardzo namawiam początkujące stanikomaniaczki do
      skorzystania z profesjonalnego doradztwa. To nic, że w sklepie stacjonarnym
      trochę przepłacimy. Próbując kupić taniej (i wygodniej bo mieszkam w małym
      mieście i do Wrocławia mam 60 km) wydałam bez sensu pieniądze na przesyłki.
      Ale, żeby nie było tak fajnie podzielę się drobnymi problemami. W obu stanikach
      fiszbiny wbijają mi się w mostek (podkładam waciki), ramiączka mają jakby trochę
      za bardzo na zewnątrz i tam mnie drapią. Polyanna mniej bo w ogóle jest miększa.
      No i to zabudowanie. Topy bez rękawów wylądowały na dnie szafy (a lato tuż tuż!)
      bo staniki wyłażą spod pachy. Może macie jakiś pomysł co z tym zrobić? A może
      poradźcie jaki mniej zabudowany stanik mogę sobie kupić na specjalne okazje do
      takich topów właśnie. Nie musi on tak dobrze zbierać, żeby tylko nie zepsuł tego
      co naprawią tamte, jak założę go czasem.
    • oskaaa Re: Pierwszy dobry stanik!:) 17.05.09, 23:36
      Witam serdecznie, śledzę od dawna forum. Ostatnio natchneło mnie aby sprawić
      sobie dobry stanik. Kupilam biustonosz firmy elixir , czarny koronkowy cudo (nie
      wiem jaki model nie pisze nigdzie :-/) Przy moich wymiarach 80/97 70G lezy jak
      ulał.

Kupilam także Freyę Madison, wszystko niby odbrze ale mam dużą asymetrię i
      większa piers troszeczkę bułkuje i tak jakby piersi mi się rozjezdzaja na boki.

Kupilam także Panache Superbra Samba jednak 70G za małe, fiszbiny jakby na
      plecach, jednak chyba jestem wąskofiszbinowcem ze tak powiem :)

Chcialabym się skusić na Freye Rio, polyannę lub oyster. Powiedzcie mi w jaki
      rozmiar celować ? Obwód 70 jest dla mnei jak najbardziej ok, powiększyć miskę i
      zmniejszyc obwód ? np 65GG ?65H? Wydaje mi się ze w takim się nie dopnę.
      ZWiększyc miskę bez zwiększania obwodu ?

pozdrawiam
      • kasica_k Re: Pierwszy dobry stanik!:) 18.05.09, 02:28
        Po pierwsze miej na uwadze, że Twój rozmiar w Elixirach nie musi odpowiadać
        Twojemu rozmiarowi w Panache czy innych markach brytyjskich. W Elixirze miseczki
        idą: D-DD-E-F-G, a w brytyjskich po F jest jeszcze FF, a G to kolejny rozmiar.
        Panują też opinie, że G Elixirowe jest mniejsze od brytyjskiego, a staniki (w
        tym także miseczki) rozciągliwe, co może nieco fałszować obraz. Ale nie miałam
        żadnego Elixira, więc nie jestem tak dokładnie zorientowana.

W jakim rozmiarze masz tę Madison? Co do Rio - jest znany z ponadstandardowo
        dużych miseczek, więc - przy tym samym obwodzie - radzę wziąć miseczkę oczko
        niższą niż w innych stanikach. Nie zmniejszaj obwodu do 65 (po co?), jeśli masz
        80 pod biustem i 70 jest na Ciebie dobry. Zaniżenie aż o 15cm to trochę przydużo
        wg mnie.
        • oskaaa Re: Pierwszy dobry stanik!:) 18.05.09, 10:33
          Madison mam w rozmiarze 70G i tak ajk piosałam przy dużej asymetrii troszke
          bulkuje na lewej piersi, ale prawa w misce prawie pływa. Chcialabym wiedzieć czy
          powiekszyć miskę do GG czy odrazu do H ? i czy ze zmiana miski nei zmniejsza sie
          obwodu ...

• podwarszawianka Re: Pierwszy dobry stanik!:) 18.05.09, 10:44
      Fantasie Sophie 32FF - wymiary 84/104
      teraz chyba czas ruszyć w kierunku G :)
    • mala-beti Pomóżcie bo oszaleje! CK czy Arabelle? 18.05.09, 11:52
      Błagam niech mi ktoś doświadczony doradzi!
      Chcę albo curvy kate emily lub portia, lub fray arabelle oyster.
      Mam 67,5cm / 89/90cm. Doradzono mi na forum że mój rozmiar to 28ff.
      Jak będzie w przypadku tych staniczków?
      Bo nie mam możliwości ich przymierzyc
      Który lepszy dla lekko obwisłego biustu?
      błagam o odpowiedź.
      • mala-beti A może 28G ? 20.05.09, 14:22
        A może 28g będzie lepsze? jak myślicie?
      • luliluli Re: Pomóżcie bo oszaleje! CK czy Arabelle? 20.05.09, 14:32
        nie chcę Cię ganiać po wątkach jak stara urzędniczka petenta po urzędzie, więc
        sama przekopiowałam Twój post do wątku ratunkowego na Lobby Małobiuściastych;)
        Tam powinnaś szybciej i pewniej dostać odpowiedź:)
        życzę powodzenia!
        jest tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=94786443&wv.x=2&a=95559332
    • monjan Panache Verona 30FF 20.05.09, 14:33
      własnie zakupilam
      śliczny jest
      troche mnie gniecie fiszbina,ale do wytrzymania
      mam jeszcze troche luzu w falbankach na migrację, licze na to:)
    • an.t Panache soria 70ff- Pierwszy dobry stanik!:) 29.05.09, 11:01
      To był mój pierwszy "dobry stanik".
      Wcześniej nigdy nie kupowałam biustonoszy specjalistycznych firm, miałam
      kompleks małych piersi i szerokich pleców, a nosiłam... 80b/c, gubiąc 3/4 biustu
      po bokach i z przodu..

super fajne panie z dopasowanej.pl do których umówiłam się na konsultacje
      pomogły mi dobrać dobry rozmiar

- po pierwsze, ściślejszy obwód - mam pod biustem 78/79 i nagle okazało się że
      r.32 - (czyli 70) po wygarnięciu bułek spod pachy pasuje idealnie (co zgadza się
      z nowo poznaną zasadą: od obwodu odjąć 5 cm i zaokrąglić w dół)

- miseczka "ff" była dla mnie sporym zaskoczeniem (stanik wyglądał jak namiot na
      pierwszy rzut oka:) a według pomiarów "internetowych wychodziło mi "e") ale jak
      zaznaczyła Pani normalnie w Masquerade wychodzi "F" (mam Panache Masquerade
      Nemezis magenta 32F i jest ok), tylko w tym modelu musi być większa.

(mam w biuście 92 i zawsze byłam przekonana że przy moich szerokich plecach
      jestem płaska. dobrze dobrany biustonosz czyni cuda:))

w modelu Soria większa niż zwykle miseczka dała mi kilka rzeczy:

- fiszbiny szeroko rozstawione, na mostku przylegają idealnie - pierwsze kilka
      dni były przyciasne, ale biustonosz rozciąga się do 20% teraz jest super - a pod
      pachą sięgają do połowy idealnie zbierając efekt moich wieloletnich zaniedbań...

-miseczka dość zabudowana(akurat przy mojej budowie i rozmiarze, przy węższych
      plecach-większym biuście wygląda to na pewno inaczej)zbierająca super z boku,
      sięga prawie pod pachę. przy takiej budowie jak moja ten model nie nadaje się do
      dużych dekoltów:))

Model Soria jest bardzo ładny, kremowo-beżowo-błękitny, drobne hafty i subtelne
      zdobienia. Super materiał,miły w noszeniu, wygodny i solidny.Ramiączka szersze,
      ok1.2 cm, ale nie tak szerokie by przywodzić na mysl korekcyjne namioty z bazaru;))

• wishiwereflat Re: Pierwszy dobry stanik - pomóżcie zdesperowanej 11.06.09, 15:07
      Witam serdecznie,
      Przejrzałam cały wątek, ale od nadmiaru czuję się teraz jeszcze bardziej zdezorientowana. Przejrzałam tez ofertę sklepów internetowych i jakoś nie powala wyborem, ale: w moim tabelkowym rozmiarze 30E(72-73/88-89), z nieusztywnianych staników znalazłam Panache Tango Two Tone Superbra, i Sasha Superbra (jest śliczna)i Harry Cleo (również bardzo ładna). Zastanawiam się tez nad Mileną Silvestrine (65F). Czy któryś z nich będzie dobry na początek? Dodam, że mam biust dosyć jędrny i optycznie (jeżeli nie w liczbach bezwzględnych) dosyć duży, ale zależy mi na dobrym podtrzymaniu i ładnym kształcie biustu (jak chyba każdemu:). Rozstaw fiszbin w najlepszym z moich dotychczasowych staników to niecałe 16cm, ale nie wiem czy to jakkolwiek miarodajne, ale tyle się nasłuchałam o legendarnej szerokofiszbinowości Panache, że boję się, czy będzie na mnie pasować. Czy ktoś mógłby mi poradzić, będę naprawdę bardzo wdzięczna... Wiem, że wszystko najlepiej sprawdzić nabiustnie, ale nie zawsze są takie możliwości, każdy z tych staników kosztuje ok 150zł, więc chciałabym wiedzieć w co zainwestować. Dziękuję bardzo za pomoc!
    • mentha Re: Pierwszy dobry stanik!:) 09.07.09, 09:09
      Siedzę sobie właśnie odziana w mój pierwszy dobry (mam nadzieję, ale
      o tym za chwilę) stanik - nieśmiertelne Rio :) Jest mi super
      wygodnie i pod tym względem jestem zachwycona. Nic nie ciśnie, nie
      trze, nie uwiera, podoba mi się kształt piersi.

Jedyne chyba zastrzeżenie to stopień zabudowania... Niestety, przy
      Rio liczba moich letniech bluzek nadających się do założenia
      dramatycznie się skurczyła. Mam nadzieję, że po przyzwyczajeniu się
      do noszenia odpowiednio dobranego stanika będę mogła ubrać się w coś
      bardziej wyciętego (choć przy miseczce GG może to nie być takie
      proste) - ale tymczasem lato się skończy...
      Swoją drogą nie jestem pewna, czy nie mam zbyt dużych, mimo
      wszystko, misek. Niestety poniewczasie doczytałam o
      wielkomiseczkowości Rio. Kupowałam w sklepie stacjonarnym i poszłam
      za radą sprzedawczyni, która przy moim 70/96 zaproponowała mi 30GG.
      Z drugiej strony miseczki pewnie się jeszcze wypełnią - jeśli dobrze
      zrozumiałam to co do tej pory wyczytałam o migracji :)

Podsumowując, jest mi w Rio fantastycznie wygodnie i cieszę się, że
      jestem na dobrej drodze w kierunku odkrycia prawdziwego "ja" moich
      piersi :)
    • leszczynka2 Jak sie ma Feliny rozmiarów do innych producentów 10.07.09, 19:45
      Czytam forum ,ogladam staniki i mam coraz wiekszy metlik w głowie.
      Znawczynie przy moich rozmiarach 80/112 zaproponowały mierzenie od
      75H i tak tez zrobiłam.Mierzyłam Feline 80505 i 80510 i to chyba
      dobry stanik dla mnie.Przynajmnie podczas mierzenia było
      ok .Niestety w moim mieście z tego typu staników tylko maja Feline i
      triumpha a takim rozmiarze jeden model .Felina jak na razie ma dla
      mnie zaporową cenę 260 zł i chciałam kupic tańszy stanik przez was
      polecany Pollyanne lub Arabelkę .
      Teraz pytanie jak się ma rozmiar Feliny do innych staników ,czy ktoś
      ma porównanie ,czy mam zamawiac taki rozmiar czy inny?
      Dziekuję
    • salma75 Panache Tango Plunge?? Helpunku! 29.07.09, 19:59
      www.allegro.pl/item695612214_panache_tango_70e_plunge_kobieco_i_seksownie_70e.html
      Na pierwszy stanik, może być?
      Od kilki dni czytam, szukam, "fakam i fukam" jak śpiewa M. Peszek :/.

76/94cm czyli rozmiar chyba ok wybrałam?
      A model?

Błagam o pomoc, bo sobie coś zrobię :/.
      • roszczypalka Elomi na początek - dobry wybór? 03.08.09, 20:39
        Całkiem niedawno trafiłam na to forum. Z miejsca zaczęłam dokładniej przyglądać
        się noszonym dotychczas stanikom. Zajrzałam do polecanego na forum sklepu. Pani
        ekspedientka dokładnie zmierzyła obwód biustu i pod. Bra-fitting mam za sobą.
        Rozmiar rzeczywisty 95D, rozmiar biustonosza 85FF (po konsultacji z
        ekspedientką). Z polecanych w sklepie biustonoszy wybrałam Elomi Caitlyn.
        Przyznaję, jestem w lekkim szoku, bo mój biust wreszcie wygląda normalnie i jest
        już na swoim miejscu. Obawiam się, że wybór modelu trafiony nie był. Stanik
        należy do tych ciasnych, jest mało rozciągliwy, uwierają fiszbiny - zwłaszcza w
        dole wpijają się w żebra. Z ciasnawym stanikiem do czasu rozciągnięcia i/lub
        schudnięcia mogę powalczyć przedłużką. Ale co z fiszbinami? Coś nie tak z
        rozmiarem czy z modelem? Jaki biustonosz jest najlepszy na początek "przygody" z
        dobrze dobranymi biustonoszami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka