Dodaj do ulubionych

The ordinary

07.07.17, 09:25
Wspominalyscie o tych kosmetykach w watku o oczyszczeniu olejami. Co zamowilyscie i jak sprawdzaja sie u was te kosmetyki? Ja od miesiaca testuje kilka produktow i czekam na uzupelnienie magazynu, zeby kupic kolejne.
Obserwuj wątek
    • sylwiastka Niacinamide 10% + Zinc 1% 07.07.17, 09:29
      Serum z witamina B3 i cynkiem. Naczytalam sie wiele pozytywnych opinii i sie w pelni z nimi zgadzam. Mam skore mieszana, ze sklonnoscia do drobnych wysypow oraz blokowania porow. Po miesiacu stosowania pory sa mniejsze, wypryskow prawie wcale i skora gladka. Stosuje na noc, bo to serum potrafi sie rolowac w polaczeniu z innymi produktami.
      • maggianna Re: Niacinamide 10% + Zinc 1% 06.08.17, 10:58
        Niestety to serum nie pasuje mojej skórze - po nałożeniu piecze i szczypie i skóra robi sie czerwona. W połączeniu z Wit C (wersja olejowa z Wit F) mnie uczuliło - najpierw szczypało potem zaczęło swędzieć tak intensywnie ze musiałam zmyć i przez kilka minut trzymałam twarz pod zimnym prysznicem zeby zeszło zaczerwienienie i przestało swędzieć.

Na szczęście obyło sie bez trwałych 'zniszczen' ale więcej próbować chyba nie będę.
        • izas55 Re: Niacinamide 10% + Zinc 1% 06.08.17, 12:41
          B3 nie powinno się używać z witaminą C. Piszą o tym z resztą na stronie przy opisie. Może to dlatego
          • maggianna Re: Niacinamide 10% + Zinc 1% 06.08.17, 13:55
            Faktycznie, sprawdzałam dodatkowe uwagi w opisie pod tabelka i kolejność nakładania ale interakcji nie sprawdziłam - mieli racje ;-)
            Jak na razie ze wszystkich produktów tylko B3 mnie podrażnia (bo 3 razy użyłam bez wit C), resztę produktów (w tym użyte samodzielnie to z wit C) moja skóra toleruje bez problemu.
        • izas55 Re: Niacinamide 10% + Zinc 1% 26.08.17, 20:20
          Też mnie piecze i szczypie. Może nie jakoś potwornie, przechodzi po kilku minutach, ale na pewno mocniej niż po wszystkich kwasach, łącznie z 10% mlekowym. Za to u mnie nic się nie roluje. Używam tylko na noc.
    • mniickhiateal Re: The ordinary 07.07.17, 09:32
      sylwiastka napisała:

> Wspominalyscie o tych kosmetykach w watku o oczyszczeniu olejami. Co zamowilysc
      > ie i jak sprawdzaja sie u was te kosmetyki? Ja od miesiaca testuje kilka produk
      > tow i czekam na uzupelnienie magazynu, zeby kupic kolejne.

Ja zamówiłam retinol i witaminę C. Na początku stosowałam codziennie, na przemian jedno z drugim, i zdecydowanie za bardzo mnie podrażniało (wypryski+atopowe placki, sama rozkosz). Za poradą kosmetyczki zmniejszyłam częstotliwość do wit C co drugi dzień, a retinol góra dwa razy w tygodniu, i teraz jest b. dobrze.
      • sylwiastka Re: The ordinary 07.07.17, 09:44
        Retinol 1% i witamine C 23% w zawiesinie? Czytalam, ze ta zawiasina lubi podrazaniac i dlatego jej nie kupilam. Chyba wole jednak tradycyjne serum z witamina C, nawet jesli jest mniej stabilna. A wiesz cos o tych pochodnych witaminy C z the ordinary? Retiolu na razie uzywam z Sesdermy 0.25%, wiec nastepne opakowanie kupie 0.5%. Nie bardzo chce sie luszczyc. Musze jeszcze zdecydowac sie na kwasy, czekam az uzupelnia glikolowy, jak nie to kupie mlekowy.
        • mniickhiateal Re: The ordinary 07.07.17, 09:54
          sylwiastka napisała:

> Retinol 1%
          2%

i witamine C 23% w zawiesinie? Czytalam, ze ta zawiasina lubi podraz
          > aniac i dlatego jej nie kupilam.
          Tak. Zaczerwienia mnie natychmiast mimo mieszania z dodatkowym serum hialuronowym, ale po nałożeniu na wierzch grubej warstwy Xemose rano jestem piękna i gładka. Natomiast warto wiedzieć, że brudzi pościel, mimo wchłaniania przed pójściem spać.

Chyba wole jednak tradycyjne serum z witamina
          > C, nawet jesli jest mniej stabilna. A wiesz cos o tych pochodnych witaminy C z
          > the ordinary?
          Nope

Retiolu na razie uzywam z Sesdermy 0.25%, wiec nastepne opakowani
          > e kupie 0.5%.
          Miałam, w sumie nic mi nie robił w żadną stronę, trochę podrażniał i wysuszał. Moja ze wszech miar genialna i wyedukowana kosmetyczka rzecze, że poważne podrażnienia to bardziej po retinolu, niż wit C.

Nie bardzo chce sie luszczyc. Musze jeszcze zdecydowac sie na kwa
          > sy, czekam az uzupelnia glikolowy, jak nie to kupie mlekowy.
          Ja lubię kwasy itp uderzeniowo w gabinecie, a w domu mam profesjonalną wersję kwasu migdałowego 40% Bandi. Taki miły peeling, nic nie podrażnia, nic nie łuszczy.
          • sylwiastka Re: The ordinary 07.07.17, 10:11
            W ofercie the ordinary nie ma retinolu 2%, jest retinol 1% lub advanced retinoid 2%, ktory jest pochodna retinoidow (Hydroxypinacolone Retinoate) zmiaszana z retinolem. Ten advanced retinoid 2% powinien bye mniej drazniacy, ale nie jego skutecznosc nie jest tak dokladnie przepadana jak czystego retinolu, nie mowiac o retinoic acid. Skoro jednak piszesz, ze nie drazni, to moze kupie. Sesderma jest dla mnie OK, nie chce miec masakry na twarzy.
            • mniickhiateal Re: The ordinary 07.07.17, 10:32
              sylwiastka napisała:

> W ofercie the ordinary nie ma retinolu 2%, jest retinol 1% lub advanced retinoi
              > d 2%, ktory jest pochodna retinoidow (Hydroxypinacolone Retinoate) zmiaszana z
              > retinolem.
              Zmusiłaś mnie do spaceru do łazienki, ten Advanced mam zaiste.

Ten advanced retinoid 2% powinien bye mniej drazniacy, ale nie jego
              > skutecznosc nie jest tak dokladnie przepadana jak czystego retinolu, nie mowiac
              > o retinoic acid. Skoro jednak piszesz, ze nie drazni, to moze kupie.
              Nie piszę, że nie drażni. Używany co drugi dzień drażnił jak cholera, używany 1-2 razy w tygodniu nie drażni jak na razie.
      • izas55 Re: The ordinary 07.07.17, 11:40
        23% witamina C to straszny zajzajer, a nakłada się jak papier ścierny ;-). Ale wybaczam, robi mi cudownie rozcieńczana jakimś żelem hialuronowym. Bardzo poprawił mi się stan naczynkowej cery. Bardzo cierpię, że niedostępna w tej chwili.
        • sylwiastka Re: The ordinary 07.07.17, 11:48
          Ona juz jest theordinary.com/product/rdn-vitamin-c-suspension-23pct-ha-spheres-2pct-30ml
          przynajmniej ja ja widze dostepna. Pod produktami niedostepnymi jest mozliwosc zapisania na liste i powiadomia gdy produkt wejdzie do sprzedarzy.
          Jaki mass sponsor na ta witamine C, jak ja rozcienczasz? Zastanawiam sie nad nia.
          • izas55 Re: The ordinary 07.07.17, 12:39
            Ja ją mieszam z żelem z Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence . I biorę tej witC bardzo mało i mieszam w zagłębieniu ręki aż nie będzie czuć nierozpuszczonego proszku. Tylko trzeba się rzeczywiście do niej przyzwyczaić, zaczynać co 2-3 dzień. Ja mam wrażliwą i naczynkową cerę i owszem po nałożeniu potrafiło mnie piec, ale to szybko mija.
            Ponieważ nie było jej przez dłuższy czas kupiłam sobie tą olejową w witaminie F i tak mi średnio odpowiada. Przy ostatnich zakupach kupiłam Magnesium Ascorbyl Phosphate 10%, ale używam od 3 dni więc nie bardzo mogę cokolwiek powiedzieć. Lekko piecze przez kilka sekund po nałożeniu i jest taka lekko tłustawa, ale ta "tłustość" znika po chwili. Przy następnych zakupach wrócę do 23%. W zapowiedziach pojawiła się też 30% w silikonie i taka w proszku. Będę testować dalej.
            • sylwiastka Re: The ordinary 24.11.17, 11:22
              Ta esencja ze sluzu slimaka jest cudowma, wielkie dzieki za namiar :)
        • sylwiastka Re: The ordinary 23.07.17, 23:39
          Chyba mam skórę nosorożca, ta witamina C 23% nie robi na mnie wrażania. Stosuje codziennie na dzień. Mieszam z serum buffet, ale też probowałam samą emulsję. Nic nie podrażnia. Czy działa to nie wiem, ma rozjaśniać, a ja jestem dość jasna teraz. W każdym razie będę używać dalej, skoro ją toleruję.
          • izas55 Re: The ordinary 25.07.17, 07:11
            Do mnie właśnie dotarło zamówienie, wrócę do 23% jak wykończę to co używam. Tonik trochę mnie szczypie, ale szybko to przechodzi. No i testuję inne marki od nich hylamide.com/product/core-high-efficiency-cleaner-120ml
            • maggianna Re: The ordinary 31.07.17, 12:19
              I jak ten zmywacz od Hylamide?

Masz jeszcze jakies produkty od nich? Bo zastanwiam sie nad tymi SubQ produktami (jak zuzyje to co mam z The Ordinary).
              • izas55 Re: The ordinary 31.07.17, 21:39
                Tak średnio, muszę przyznać. Dobrze zmywa makijaż ale nie chce się spłukiwać wodą za bardzo. Zdecydowanie wolę ten kokosklep.pl/sklep/heimish-all-clean-balm.html lub Clinique Take the Day off albo balsam rumiankowy z BodyShopu. Na pewno nie kupię ponownie.
                Poza tym właśnie oszalała mi skóra, nie wiem czy to nie przypadkiem od tego. Drugi podejrzany to 5% kwas alfa liponowy
    • sylwiastka Buffet 07.07.17, 09:38
      Serum z peptydami, store ma dzialac przeiwzmarszczokwo. Zaczynaja robic mi sie linie mimiczne, glownie w okolicy oczu, no i lwia zmarszczka sie powoli pokazuje. To serum jest dosc lepkie, ale fajnie. Nie wiem, czy nawadnia, chyba tylko troche. Ladnie napina skore i jest bardzo wydajne. Po skonczeniu opakowania zastanowie sie nad Hylamide SubQ, ze wzgledu na konsystencje i aplkacje.
      • izas55 Re: Buffet 07.07.17, 11:34
        Ja u siebie nie widzę absolutnie żadnych efektów. Zużyłam pracowicie jedno opakowanie i więcej raczej nie kupię.
      • maggianna “Buffet” + Copper Peptides 1% 31.10.18, 14:23
        Kupiłam ten Buffet z miedzią i na razie nie jestem zachwycona - piecze mnie po nim skóra i po 3 dniach używania wyszły mi na policzkach czerwone zaczerwienione plamy. Na razie odstawiłam, spróbuje używać co 2-3 dzień i zobaczę czy znowu mnie podrażni.
        • sylwiastka Re: “Buffet” + Copper Peptides 1% 31.10.18, 19:01
          Mnie za to bardzo służy, nic mnie nie piecze i skóra dobrze wygląda. Zastąpię nim zwykły buffet.
    • sylwiastka Argireline Solution 10% 07.07.17, 09:48
      To na zmarszczki mimiczne, ma rozluzniac miesnie. I ten produkt jest cudowny i dziala. Stosuje rano i wieczorem, wklepuje wokol oczu i na czole. Jest niesamowicie wydajny i szybko sie wchlania. Splyca linie mimiczne w widoczny sposob.
      • izas55 Re: Argireline Solution 10% 07.07.17, 11:36
        U mnie chyba wszystkie peptydowe sera nie bardzo działają. Podobnie do Buffet nie widzę u siebie żadnego efektu, może dlatego, że nie mam mimicznych zmarszczek. Zużyłam jedno opakowanie, więcej nie kupię
        • sylwiastka Re: Argireline Solution 10% 07.07.17, 11:43
          No to by wyjasnialo wiele, skoro nie masz zmarszczek mimicznych to co ma sie po tym produkcie poprawic :P Ja go stosuje punktowo i chyba rok mi zejdzie zuzycie. Masz cos bardziej trafionego?
          • mniickhiateal Re: Argireline Solution 10% 07.07.17, 11:53
            sylwiastka napisała:

> No to by wyjasnialo wiele, skoro nie masz zmarszczek mimicznych to co ma sie po
            > tym produkcie poprawic :P Ja go stosuje punktowo i chyba rok mi zejdzie zuzyci
            > e. Masz cos bardziej trafionego?

Zaczyna się na b, kończy się na x.
            • sylwiastka Re: Argireline Solution 10% 07.07.17, 12:38
              Ale to wlasnie na zmarszczki mimiczne :) Skoro Izas ich nie ma, to botox tez nie zadziala.
    • izas55 Retinol 1% 07.07.17, 12:47
      Używam od lutego. Przez ten czas zużyłam jedną tubkę (z przerwą na 2% advanced ale o tym niżej), jestem w trakcie drugiej.
      Łuszczę się jak wściekła, teraz już mniej, ale na początku po prostu zlazła mi skóra niemalże w jednym płacie z całej twarzy. Może to dlatego, że generalnie mam problemy z rogowaciejącym naskórkiem i retinol zadział u mnie bardzo spektakularnie.
      Widzę pierwsze efekty, jak na przykład dużo jędrniejsza skóra i spłycenie bruzd koło ust. Jak wspominałam mimo zaawansowanego wieku ;-) nie mam zmarszczek, więc w tym temacie się nie będę wypowiadać.
      Na samym początku miałam skórę jakby bardziej wrażliwą na dotyk, ale nie była zaczerwieniona czy jakoś specjalnie nadwrażliwa. Ten retinol właściwie mnie nie podrażnia. Ciekawe kiedy przestanę się łuszczyć.
      • mszn Re: Retinol 1% 28.11.17, 21:27
        Nastraszyłaś mnie tym długim łuszczeniem, ale na szczęście u mnie zupełnie inaczej to wygląda. Jestem po trzech aplikacjach (co 7-10 dni), łuszczyłam się okropnie po pierwszej, a potem spokój - skóra jest uwrażliwiona i podsuszona, ale nic nie widać.
    • izas55 Advanced Retinoid 2% 07.07.17, 12:49
      Mnie nie podrażnił ani się po nim nie łuszczyłam. Rozważałam zostanie przy nim, gdyby powrót do 1% retinolu spowodował u mnie jakieś gwałtowne reakcje.
      Dobrze jest chyba zacząć od niego w ramach przyzwyczajania skóry.
    • izas55 Lactic Acid 10% + HA 2% 07.07.17, 12:52
      W kombinacji z witaminą C i retinolem to było u mnie zdecydowanie za dużo. Nie widziałam niestety jego nawilżających właściwości ze względu na mocne podrażnienie. Odstawiłam po zużyciu około połowy opakowania
      • sylwiastka Re: Lactic Acid 10% + HA 2% 07.07.17, 14:00
        wiazialam, ze niektorzy polecaja uzywac go jako maseczki, ktora sie splukuje po 20 minutach, zamiast zostawiac na cala noc.
        • izas55 Re: Lactic Acid 10% + HA 2% 07.07.17, 14:59
          Ja teraz testuję od nich trochę nowych rzeczy, jak już będę wiedziała jak na wszystko reaguję to zrobię sobie miks tego kwasu mlekowego z salicylowym, lub spróbuję tego 5%. Choć to może być taka moja uroda, bo ostatnio i na tonik z kwasem mlekowym własnej produkcji też jakoś tak kiepsko reagowałam. Spróbuję tego toniku z kwasem glikolowym jak się w końcu pojawi z powrotem w sklepie. Jak mi nie podejdzie to zostanę przy kwasie salicylowym i azaleinowym.
          Jak miałabym sobie robić kwasy jako maseczkę to bym pewnie kupiła ten 30%, który od jakiegoś czasu jest w sklepie. Choć na razie jestem tak zachwycona stanem mojej skóry, że aż mi się nie chce eksperymentować z czymś dużo mocniejszym.
          • sylwiastka Re: Lactic Acid 10% + HA 2% 07.07.17, 15:41
            Tez czekam na ten tonik z kwasem glikolowym i przy okazji zamowie jeszcze kilka innych produktow (np krem nawilzajacy NMF, czy olej z owocu dzikiej rozy, moze ktorys filtr). Generalnie widze duzo zapowiedzi nowych produktow. No i wciaz nie wiem co z witamina C czy retinolem. Skora jest w zdecydowanie lepszej kondycji.
            • izas55 Re: Lactic Acid 10% + HA 2% 07.07.17, 15:51
              U mnie NMF leży zamknięte i czeka aż zużyję to co mam otwarte. Czekam na filtry i kolorówkę. Mam kilka olejów, które muszę zużyć, więc na razie nic nie kupię. Ale na Marula Oil to się tak od jakiegoś czasu nastawiam.
              Jeżeli mogę ci coś radzić to z witaminą C i retinolem zacznij łagodnie. To serum z 2% retinoidami pomoże ci się przyzwyczaić, a jak ci nic nie będzie to się przerzuć na ten 1% retinol. Ja przed tą 23% wit C przerobiłam dwa olejowe sera z witaminą C przez jakieś 2 miesiące (Mincer i Pharmaceris) i to mnie chyba trochę "zahartowało" i nie miałam jakichś sensacji. Generalnie obydwie formy wit C, które próbowałam z ordinary poza tą 23% są dużo łagodniejsze.
              • sylwiastka Re: Lactic Acid 10% + HA 2% 07.07.17, 16:07
                Dzieki. Jesli chodzi o witamine C to stosowalam serum z Sesdermy i bylko OK, a pozniej firmy AVA. To drugie powodowalo zaskorniki, jendak zadne nie podraznialo. Z retinolem to tylko Sesderma 0,25% z witamina C (Sesrema w Hiszpanni byla latwo dostepna) i tez nie mialam z nia przygod. Generalnie troche mialam obiekcje do uzywania duzych stezen retinolu w Barcelonie, tam ciagle swieci slonce. Filtrow uzywam, ale one nie maja 100% ochrony. Sprobuje te kosmetyki z the ordinary i dam znac.
            • izas55 Re: Lactic Acid 10% + HA 2% 07.07.17, 17:36
              tonik się właśnie pojawił na stronie. Chyba uzupełniają stany
              • sylwiastka Re: Lactic Acid 10% + HA 2% 07.07.17, 19:55
                Już po zakupach. Opiszę wrażenia po testowaniu.
    • izas55 Azelaic Acid Suspension 10% 07.07.17, 12:55
      Używam na noc razem z 1% retinolem. Jestem w trakcie pierwszego opakowania. Nic mnie nie podrażnia. Jakiegoś specjalnego rozjaśnienia nie widzę, ale zdecydowanie nie robią mi się na twarzy żadne "niespodzianki", nawet te hormonalne.
      • maggianna Re: Azelaic Acid Suspension 10% 31.07.17, 12:24
        Uzylam na razie 2 razy na noc (co drugi dzien) - po nalozozeniu delikatnie szczypie a rano skora byla lekko zaczerwieniona ale poza kolorem podraznienia nie ma. Zaczelam uzywac na przemian z Advance Retinoid 2%.
      • mszn Re: Azelaic Acid Suspension 10% 25.08.17, 17:38
        U mnie pełen zachwyt. Używam od pięciu tygodni, co trzecią noc mniej więcej. Od pierwszego użycia rano skóra wyglądała lepiej; w tym tygodniu miałam pięć dni przerwy przez wyjazd i już widzę różnicę, zdecydowanie ubyło mi tego światła w cerze. Podoba mi się też mocno silikonowa baza, która się wchłania do matu.
      • kasica_k Re: Azelaic Acid Suspension 10% 07.02.18, 22:48
        Czy to jest ten sam kwas co w Skinorenie? Skinoren mnie szczypie okrutnie.
        • izas55 Re: Azelaic Acid Suspension 10% 08.02.18, 06:17
          Tak, tylko skinoren ma 2x wyższe stężenie. Mnie skinoren też szczypie a ordinary nie
    • izas55 Alpha Lipoic Acid 5% 07.07.17, 12:58
      Świeży zakup. Użyłam tylko raz, dziś wieczorem będzie drugi. Czekam na efekty.
    • izas55 Salicylic Acid 2% Solution 07.07.17, 13:01
      Jak dla mnie mistrzostwo świata. Stosuję 1 kroplę na całą twarz, z naciskiem na nos i czoło. Po zużyciu 1 opakowania 15ml widzę bardzo wyraźne zmniejszenie wielkości porów i ilości zaskórników. Zero podrażnienia, wchłania się błyskawicznie. Kupiłam kolejne opakowania, żeby mi przypadkiem nie zabrakło.
      • sylwiastka Re: Salicylic Acid 2% Solution 24.11.17, 11:20
        Tak potwierdzam, jest super, Mi pomogl na prosaki na policzkach.
      • mszn Re: Salicylic Acid 2% Solution 28.11.17, 21:31
        Też jestem bardzo zadowolona. Pierwszy kosmetyk z BHA, po którym nie mam problemów. I jak zawsze miałam zaskórniki na żuchwie i skroni od podpierania się ręką, tak teraz jest całkiem gładko. I wydajny - wygląda na to, że 15ml będę zużywać ponad cztery miesiące.
    • izas55 100% Plant-Derived Squalane 07.07.17, 13:04
      Skwalan, jak skwalan. Używam do "dotłuszczania" wodnych roztworów lub mieszam z retinolem. Bardzo porządny podstawowy olejek. Ma bardzo rzadką konsystencję, mam takie wrażenie że wszystkie inne jakie miałam były nieco "gęstsze" i bardziej oleiste
    • izas55 Serum i Coverage Foundation 07.07.17, 13:12
      Niestety nie wstrzeliłam się z kolorami, dopiero teraz gdy jestem dość mocno jak na mnie opalona jako tako pasują.
      Za tą cenę to są bardzo dobre podkłady. Tylko nie są matowe jak twierdzi producent, ja się dość szybko świecę. żeby dobrze wyglądały potrzebuję dość dużo sypkiego pudru. Bardzo ładnie wyglądają na skórze. Tylko są BARDZO żółte, nawet te oznaczone P czyli pink i jak dla mnie to spora wada. Jak będą dostępne jaśniejsze kolory to sprawdzę czy też są takie żółte.

Kupiłam 2.1P i jest dość ciemny. Kupiłam też 3.0 z założenia do przyciemniania moich zbyt jasnych podkładów latem, niestety nadaje im mocno żółty ton.
      • maggianna Re: Serum i Coverage Foundation 28.07.17, 12:10
        Mam ten sam problem - tylko ze ja kupilam za jasne kolory ;-(
        Serum Foundation w odcieniu 1.1 N i Coverage Foundation 1.0 NS (ten drugi mial miec jakies srebrne drobinki ale tego nie widze).
        Odcienie ktore mam nie maja zółtych tonow, raczej sa w zimnym odcieniu ale bardzo jasne, prawie biale choc na skorze nie jest źle. Do tego dla mnie Serum jest za wodniste a Coverage za ciezkie wiec mieszam oba i wtedy jest calkiem niezle, gdyby jeszcze byly ton ciemniejsze...
        Jako ze uzywam zamiast kremu olejkow to podklady nie matowia wiec musze uzyc odrobiny sypkiego pudru do wykonczenia bo inaczej sie swiece.

Za ta cene produkt swietny, do tej pory uzywalam Teint Miracle Lancome a wszelkie proby z innych firm byly porazka. Jezeli uda mi sie dobrac kolor to nawet jestem gotowa na ostawienie mojego standardowego podkladu i przejscie na The Ordinary.
    • maggianna DECIEM filtry (NIOD) 28.07.17, 11:48
      Na stronie pojawily sie filtry ale na razie w najdrozszej marce firmy:
      niod.com/product/nid-survival-30-30ml
    • sylwiastka Rose hip oil 29.07.17, 22:02
      To mój drugi olejek do twarzy. Miałam kiedyś olejek z Dr. Hauschka ale się kompletnie nie sprawdził. Ten jest dużo fajniejszy, ładnie się wchłania uelastycznia i wygładza skórę. Pomimo, że używam dużo złuszczających kosmetyków, to nie mam bardzo mało suchych skórek (a mam do tego tendencje).
    • sylwiastka Glycolic Acid 7% Toning Solution 29.07.17, 22:21
      Mór pierwszy tonik z kwasami i jestem zadowolona. Nie szczypie (o ile skóra nie jest uszkodzona), ładnie pachnie i nie powoduje ściągnięcia. Rozjaśnił i wygładził skórę. Wolę go nakładać dłońmi niż wacikiem. Generalnie z mojej pielęgnacyjnej rewolucji jestem zadowolona. Dwuetapowe oczyszczanie, kwasy, i witamina B3 oraz oleje to nowości (witaminę C i retinol stosowałam wcześniej). Na pewno zmniejszyły i oczyściły się pory oraz wyblakły drobne przebarwienia. Skóra mniej się przetłuszcza oraz mniej przesusza. Jednak dwa problemy pozostały: pojedyncze wypryski oraz prosaki, czyli białe kuleczki. Poczekać jeszcze czy coś zmienić?
      • maggianna Re: Glycolic Acid 7% Toning Solution 31.07.17, 12:21
        U mnie najwiekszym problemem sa rozszerzone pory na twarzy i ciagle zapychajace sie pory na nosie - po jakiej kombinacji produktow zauwazylas poprawe?
        • sylwiastka Re: Glycolic Acid 7% Toning Solution 31.07.17, 14:55
          Oczyszczone pory mam chyba dzieki dwuetapowym oczyszczaniu: balsam olejowy z the body shop oraz zel z weglem sukin oraz gabka konjac oraz maski z glinkami co jakis czas. Po myciu pory sa czyste, moga zapychac je inne produkty (np filtry). Takiej sytuacji nie mialam wczesniej, nos byl permanentnie zapchany, nawet po umyciu twarzy.
          Jesli chodzi o wielkosc porow to niacinamide 10% + zinc1% dal najlepsze efekty. Reszta pielegnacji wplynela raczej na nawilzenie czy wygladzenie skory.
          • maggianna Re: Glycolic Acid 7% Toning Solution 31.07.17, 16:28
            Twarz myje rekawiczka Glov, poszukam plynow Sukin w sklepach - mam dodatkowo problem ze skora jest sucha wiec co dziala na nos szkodzi reszcie twarzy.

Niacinamide zamowilam, powinien dotrzec jutro (po przeczytaniu Twojej recenzji kupilam to i Buffet i Argireline :-)

A kupilas i uzywalas moze NMF?
            • sylwiastka Re: Glycolic Acid 7% Toning Solution 31.07.17, 16:38
              Ten Sukin to naturalne kosmetyki z Australii, ktore kupilam w TKmaxx. Jednak na pewno da sie je czyms zastapic, po prostu jakims delikatnym, moze innym zelem takim o niskim ph. Po oczyszczeniu nie czuje sciagniecia skory. Na sucha skore to moze olejki. Daj znac co myslisz o dwoch pozostalych serach, buffet jest nawilzajacy, wiec moze bedzie dobry dla suchej skory.
              NMF kupilam, ale jeszcze nie otworzylam, wykanczam stary krem nawilzajacy.
              • izas55 Re: Glycolic Acid 7% Toning Solution 31.07.17, 21:35
                Ja do drugiego mycia używam koreańskiego kokosklep.pl/sklep/zel-do-twarzy-cosrx-low-ph-good-morning-cleanser-150-ml.html
                Jest najłagodniejszy z tego co używałam do tej pory, nie ściąga i dobrze domywa olejowy zmywacz
        • izas55 Re: Glycolic Acid 7% Toning Solution 31.07.17, 21:33
          Na rozszerzone pory to tylko salicylowy. Glikolowy to kwas alfa hydroksylowy i rozpuszcza się w wodzie, a co za tym idzie nie wnika w pory. Salicylowy to beta hydroksykwas rozpuszczalny w tłuszczach. Stosowany systematycznie pomaga odtykać zatkane pory przez co wydają się mniejsze. Nie ma takiego środka, który by sprawił, że będą mniejsze. Mogą wyglądać na mniejsze.
          • maggianna Re: Glycolic Acid 7% Toning Solution 02.08.17, 21:39
            Salicylowy tez kupiłam, teraz musze jakoś zaplanować używanie tego wszystkiego zeby nie prezesadzic ;-)

U mnie różnica jest taka ze podkład i puder wchodzi mi w pory i mam kropki na twarzy, jak chodziłam na kwasy do dermatologa to po 2-3 zabiegach wyrównywało sie na tyle ze podkład nie wchodził.
    • maggianna Vitamin C Suspension 30% in Silicone 02.08.17, 21:18
      Pojawiła sie nowa wersja Wit C i sa juz dostępne filtry w NIOD.

A ja dzis odebrałam zamowienie :-(
    • izas55 Re: The ordinary 24.08.17, 05:52
      Pojawiły się nowości na stronie, nowe formy retinolu i nowe antyoksydanty
      • mszn Re: The ordinary 28.11.17, 21:25
        Zatłukę ich za ten retinol; dodali do wszystkich dokładnie ten składnik, po którym mnie wysypuje nawet przy jednym użyciu. Więc co z tego, że mi rewelacyjnie przypasował stary retinol 1%, skoro po tej jednej tubce znowu będzie trzeba kombinować i szukać (a Paula's Choice za retinol 1% krzyczy 60 euro, a nie siedem).
        • izas55 Re: The ordinary 29.11.17, 05:59
          Jeszcze nie próbowałam, bo mam jeszcze jedną tubkę. Ale generalnie płaczę na zapas, bo stary fenomenalnie mi podpasował. A próbowałaś zwykły czy ten Granactive?
          • mszn Re: The ordinary 29.11.17, 08:18
            Zwykły, ten co jeszcze nawet jest na stronie jako niedostępny. Nic to, znalazłam jakiś retinol 0.3% w serii trądzikowej Pharmaceris; zresztą ta tubka teraz spokojnie wystarczy mi na prawie rok, tak myślę.
    • sbarazzina Re: The ordinary 14.11.17, 14:18
      Przymierzam sie do pierwszego zamówienia (wreszcie!). Testowalyscie jakieś nowe produkty, jakies nowe przemyślenia?
      • mniickhiateal Re: The ordinary 18.11.17, 20:43
        sbarazzina napisała:

> Przymierzam sie do pierwszego zamówienia (wreszcie!). Testowalyscie jakieś nowe
        > produkty, jakies nowe przemyślenia?

Czekam właśnie na ten nowy retinol w skwalanie, ale jeszcze nie doszedł. Poza tym wypróbowałam olejek głogowy, i owszem pozornie miły jest, ale zmasakrował mi gębę (kontrintuicyjnie wysuszył i wypryszczył). Ale głupia jestem i sama sobie winna, wszak od lat wiem, że na gębę wolno mi kłaść tylko emulsje, jak kładę żele albo oleje, to jest groza.
      • sbarazzina Re: The ordinary 29.01.18, 09:45
        Wreszcie sie zebralam i zamowilam NMF+HA, Ascorbyl Glucoside Solution, Salicylic Acid 2%, Hyaluronic Acid 2% + B5.

Chcialam jeszcze ktorys z retinoli, ale na stronie pisza ze nie zalecaja w trakcie karmienia, wiec poczekam jeszcze te kilka miesiecy.
    • sylwiastka Czarny Piatek 24.11.17, 11:24
      DECIEM ma dobre promocje na kosmetyki roznych marek. Sprzedawane w mniejszych i wiekszych zestawach. The ordinary akurat nie wchodzi do promocji, jednakjest sporo z NIOD.
      • izas55 Re: Czarny Piatek 24.11.17, 13:03
        Mój portfel niestety już wie...
        • maggianna Re: Czarny Piatek 25.11.17, 21:41
          Moja karta kredytowa nadal jest w szoku ;) niestety właśnie doczytałam ze jezeli jeden z produktów a zamówienia ma opóźnioną dostawę to całość czeka wiec zamowienie przyjdzie dopiero w styczniu :(((
          • izas55 Re: Czarny Piatek 29.11.17, 06:00
            Moje też :-(
    • mniickhiateal Granactive Retinoid 5% in Squalane 31.12.17, 08:56
      Kupiłam, bo podchodzący mi uprzednio 2% w wodnej emulsji przestał być dostępny. Jestem szalenie zadowolona i będę używać na stałe. Jestem strasznym suchotnikiem, więc formuła skwalanu jest dla mnie znacznie przyjemniejsza, i retinolek nawet w tym stężeniu też mnie nie podrażnia.
    • kaga9 Re: The ordinary 24.01.18, 13:49
      Dobra. Ratunku.

Przeczytałam wszystkie Wasze uwagi. Porobiłam notatki. Otworzyłam ich stronę. Na boku zanotowałam śluz ślimaka COSRX. Ale ja, dziewczyny, po prostu nie ogarniam. Za mało tego badziewia (w sensie kosmetyków) stosuję i nie wiem, co i jak.

No to przypomnę: cerę mam tłustą, rozszerzone pory i zaskórniki, blizenki potrądzikowe też. Ta cera jednak reaguje uczuleniem na bardzo wiele produktów, ściąga się, szczypie i na nosie i brodzie miewam skórki, jak mi się zachce eksperymentować z czymś nowym. Dodatkowo widać już pierwsze zmarchy ("tłusta cera jest ok, długo nie będziesz miała zmarszczek", hhahaha) i mam wrażenie odwodnienia. A w ciągu tej zimy zaczęły mi się pojawiać wyraźne popękane naczynka (nos i broda).
      Tak piszę wszystko w hurcie, wiem, że od razu wszystkiemu nie pomogę, ale proszę Was bardzo o pomoc:) Od czego zacząć? W sumie najbardziej bym chciała zrobić porządek z tłustością i zaskórnikowatością, ale nie wiem, czy nawilżenie nie ważniejsze. Ja raczej jestem z tych ostrożnych, nie ryzykantek i wolałabym nie robić hurtowych zakupów;)
      Pomożecie? Plis.
      • sylwiastka Re: The ordinary 24.01.18, 17:17
        To moze najpierw wez sie za normalizacje skory, a pozniej za zmarszczi dokladajac skladnikow aktywnych.

Po piersze dokladnie oczyszczej twarz: olejkiem do demakijazu i ponies lagodnym zelem (ich nie ma w ofercie The Ordinary)
        Pozniej mozesz sporobowac:
        Toniku Glycolic Acid 7% Toning Solution
        Serum:Niacinamide 10% + Zinc 1% ( mnie nie podraznia, ale dziewczyny czuja pieczenie) oraz Salicylic Acid 2% Solution
        Krem to wlasnie NMF i filtr przeciwsloneczny. Olej na noc tez dobry (nie boj sie tlustosci) ten Rose Hip przeznaczony jest do cer problematycznych.
        Jako nawilzenie mozesz uzywac zeal ze sluzu slimaka albo serum Buffer (ma tez skladniki przeciwzmarszczkowe).

Jak sie uporasz z tlustoscia to jeszcze reninol i witamina c :)
        • kaga9 Re: The ordinary 25.01.18, 14:54
          Wieeeelkie dzięki!!!

Olejki do tej pory pomijałam ze wzgardą, bo po cóż mi olejek do tłustej cery, skoro mnie nawet byle mleczko do demakijażu zapycha. Ha! Idę szukać olejku zatem.
          A te wszystkie ściereczki do mycia się sprawdzają czy...?
          Czy ta lista, którą mi podałaś, jest zestawem bazowym? Oczywiście wiem, że być może coś tam mi odpadnie po drodze.
          Raz jeszcze thxxx:*
          • izas55 Re: The ordinary 25.01.18, 16:21
            Ja nie lubię ściereczek do mycia, choć mają swoich zwolenników. Ja nigdy nie mogę ich doprać a nie znoszę śladów po podkładzie na białych ściereczkach.
            Zamiast tego używam albo dużych płatków kosmetycznych dla niemowląt albo ściereczek z włókniny
            www.matopat24.pl/kompresy-z-wlokniny-matovlies-niejalowe-4w-40g-10-x-20cm-100-szt-,1103_581_1338,1581,1.html
            Takie jedno opakowanie kompresów starcza mi na 3 miesiące, małych wacików zwykle muszę zużyć po kilka sztuk na demakijaż. Zmywam się olejami, i poprawiam żelem do mycia albo mleczkiem, wycieram takim kompresem
            • sbarazzina Re: The ordinary 26.01.18, 17:18
              izas55 napisała:

> Takie jedno opakowanie kompresów starcza mi na 3 miesiące, małych wacików zwykl
              > e muszę zużyć po kilka sztuk na demakijaż. Zmywam się olejami, i poprawiam żele
              > m do mycia albo mleczkiem, wycieram takim kompresem

W sensie wycierasz twarz kompresem zamiast ręcznikiem? Bo oleje to chyba na mokro tak?

Btw od kiedy doradzilyacie mi oleje do mycia, mam demakijaż trzystopniowy 😁 Najpierw micele na oczy, później olej z maca na cala twarz i jeszcze zel na koniec. Bez miceli nie potrafie, bo jak zaczynam od oleju to robi mi sie zamglone olejowe spojrzenie i bardzo jest to nieprzyjemne.
              • izas55 Re: The ordinary 27.01.18, 10:44
                Ja moczę ten kompres i ścieram olej wilgotnym.
        • izas55 Re: The ordinary 25.01.18, 16:12
          W pełni popieram, tylko ja bym może dorzuciła jednak retinol na noc, tak raz w tygodniu na początek. Bo on jednak nieco wysusza skórę, normalizuje rogowacenie, sprawia, że komórki się szybciej złuszczają. W końcu retinoidy to leki na trądzik przede wszystkim.
          • kaga9 Re: The ordinary 26.01.18, 10:12
            Dzięki, Iza, za Twoje sugestie :-)

Czyli bez hurtowych zakupów się nie obejdzie...;-)
            • kaga9 Re: The ordinary 28.01.18, 00:27
              Melduję, że na razie rzucił mi się prosto w ramiona olejek do demakijażu Resibio, widziałam, że ma bdb recenzje. W dodatku spotkała mnie przyjemna niespodzianka, na półce cena 59.99, na paragonie 50.99. W Superpharmie, gdyby ktosia była interesante.
    • sylwiastka NMF 24.01.18, 16:19
      Nnie ma jeszcze watku o tym produkcie. To moj ukochany krem nawilzajacy! Ladnie wspolgra z podkladem mineralnym i dobrze sie wchlania. czekam z niecierliwoscia na wercje z filtrem UV.
      • kaga9 Re: NMF 24.01.18, 16:34
        Nie uczula?
        • sylwiastka Re: NMF 24.01.18, 17:10
          Mine nie. Tylko to jest tylko krem nawilzajacy, nie ma skladnikow aktywnych i jest bezzapachowy.
      • maggianna Re: NMF 24.01.18, 19:20
        Moj tez! Na początku nie byłam zachwycona bo przyzwyczajona jestem do kremów o innej konsystencji ale jak sie przyzwyczaiłam to uważam ze to najlepszy krem na dzien jaki miałam.
        Używam tylko na dzien (na noc olejki).
        • kasica_k Re: NMF 07.02.18, 19:06
          No, już mogę się dołączyć z moją opinią :-) Trochę mi przeszkadza, że jest taki "tępy" przy nakładaniu. I mam wrażenie, że moja skóra jest w stanie wchłonąć go każdą ilość. Poza tym - jak go nałożę dostatecznie dużo, to świetnie nawilża i zupełnie nie podrażnia. Normalnie byłam w szoku, że po nałożeniu nie czuję NIC (to się często nie zdarza).
          • maggianna Re: NMF 07.02.18, 21:09
            Przyzwyczaisz sie (i skóra tez) i potem bedzie Ci sie wydawalo ze inne kremy sa dziwne ;) po paru miesiącach wystarcza mi na cała twarz dużo mniej niz wcześniej.
    • zawsze_zielona Re: The ordinary 01.02.18, 10:47
      Pierwsze zamownienie z The oridinary w drodze. Juz nie moge sie doczekac:)
      • sbarazzina Re: The ordinary 01.02.18, 12:30
        Moje ma przyjsc dzisiaj. A co zamowilas?
        • zawsze_zielona Re: The ordinary 02.02.18, 11:53
          Buffet, Hyaluronic Acid, Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3%, Ascorbyl Glucoside Solution 12%, Serum Foundation (1.2 N)

Szykuje sie na retinol, ale karmie jeszcze i nie chce ryzykowac. Nie wiem, kiedy sie Signe odessie, nie zanosi sie na razie.

Reservatol + ferulic acid mialam od Paula's Choice z witamina C 15%, wiec stwierdzilam, ze warto sprobowac tutaj za mniej niz pol ceny Pauli.
          • sbarazzina Re: The ordinary 02.02.18, 13:26
            A ten Reservatol + ferulic acid jakie cuda czyni?
            U mnie podobnie z retinolem :)
            • zawsze_zielona Re: The ordinary 02.02.18, 14:51
              Ja mam to od Pauli:
              www.paulaschoice.co.uk/c15-booster-m7890.html?dwvar_m7890_size=fullsize&cgid=boosters-products#start=0&top=450.40000915527344
              I faktycznie wygladza i napina. U mnie nie sprawdza sie mieszanie tego cuda z kremem. Ale kosztuje sporo, wiec warto sprobowac tanszej opcji.
              • zawsze_zielona Re: The ordinary 09.02.18, 08:58
                Przyszlo wczoraj. Testowalam Buffet, milo napina skore. Moj chlop tez chce uzywac;)
                Serum foundation trafilam idealnie kolorem. Malo kryjacy, ale ja nie potrzebuje duzego krycia tylko wyrownania koloru i do tego jest idealny. Mialam podobny produkt od Pauli i sie walkowal. Ten jest super za polowe ceny:-)
    • kasica_k O matko! 05.02.18, 18:50
      Ja się w życiu w tym nie połapię ;-)

Kupiłam sobie 7 produktów, w tym retinol, wit. C i jakieś nawilżające stafy, a tu czytam o jakiejś masie rzeczy, co mi nawet nie przyszło do głowy, że ich mogłabym potrzebować. Od czego są te wszystkie kwasy? Czy jak wezmę i kwasy i retinol, to nie zejdzie mi skóra od tego?

Generalnie jestem stara i mam różowaty i słyszałam, że od retinolu i wit. C będę się starzała mniej i miała mniej różowatego. Czy generalnie dobrze słyszałam? :-)

O co chodzi ze ślimakiem i czy ślimaki od tego nie cierpią? To dla mnie ważna rzecz.

I jeszcze, czy gdzieś można znaleźć więcej przykładowych "regimens" i co z czym można/trzeba łączyć? Bo te na stronie The Ordinary są jakieś takie skąpe. Na razie połowa rzeczy mi leży, bo nie wiem, co z nimi robić. Retinol 2% Granactive mi nie robi żadnej krzywdy. Czy to znaczy, że nie działa? ;-)

Halp!
      • kasica_k Re: O matko! 05.02.18, 19:06
        A i czy tam gdzieś jest jakiś dobry filtr? Bo na razie nie używam żadnego (ale mało przebywam na świetle ;) )
      • sylwiastka Re: O matko! 05.02.18, 22:59
        Kasico, poczułam się jak za starych czasów na lobby, gdy nowe forumki nie ogarniały jeszcze nadmiaru stanikowych informacji ;) Nie wiem, które produkty kupiłaś, ale ten Retinol 2% Granactive jest dobry na początek (używam go i wcale nie chcę przestawiać się na nic agresywnego), a witamina C (która?), też nie powinna zaszkodzić. Na trądziku różowatym się nie znam, ale coś mi się obiło o uszy, że kwas azaleinowy może dobrze działać. W temacie kwasów, to one są do złuszczania enzymatycznego naskórka. Nic nie ścierają jak peelingi, tylko "rozpuszczają" martwe komórki naskórka. A cera bez grubej warstwy tych martwych komórek jest bardziej promienna. Ta warstwa martwych komórek jest potrzebna i chroni głębsze warstwy skóry przed czynnikami zewnętrznymi, ale powinna się cały czas odnawiać, a nie zalegać. Kwasy regulują ten proces.

Na pozyskiwaniu śluzu ze ślimaków się nie znam, ale jeśli wierzyć tej stronce to krzywda im się nie dzieje: theklog.co/beauty-products-with-snail-mucin/
        Jednak lepiej sprawdź to sama, może są jakieś organizacje, które się tym zajmują.

Podaj które masz produkty, to wymyślimy jak je łączyć.
        • kasica_k Re: O matko! 06.02.18, 13:43
          :-) Haha ja miałam to samo skojarzenie z nowymi forumkami :-) Na szczęście doświadczone forumki jak zawsze chętne do pomocy :-)

Nie no, tak ogólnie to wiem, do czego te kwasy, używałam latami kremów aptecznych z AHA i BHA, kremu z retinolem też - ale w końcu rzuciłam, bo podrażniały mi skórę, ciągle się łuszczyłam, a że łuszczę się od urodzenia, to raczej bym wolała z tym walczyć niż nasilać. Dzięki za ślimaki, muszę to przemyśleć, mam jednak problem z wykorzystaniem zwierząt w sytuacjach, gdy mogę się bez tego obejść. Zaraz napiszę co mam :-)
      • izas55 Re: O matko! 06.02.18, 05:22
        Powiedz dokładnie co kupiłaś. A generalnie to jedyna zasada jaką ja stosuję to nakładanie na twarz od wodnych roztworów po oleje. Z cała reszta w miarę dowolnie. Jedyne czego się nie powinno robić to nakładanie niacynamidu razem z witaminą C, bo wchodzi w reakcję. Ja też jednocześnie nie nakładam retinolu i wit. C.
        Na przykład na noc - niacynamid, potem retinol z jakimś żelem (ślimak lub żel arnikowy) na zmiane z kwasem liponowym co drugi dzień, a na to krem
        na dzień - kwas salicylowy, witamina C z reservatrolem w żelu jak wyżej, na koniec lekki krem/filtr, ostatnio na to wszystko Hydration Vaccine niod.com/product/hydration-vaccine-50ml?redir=1
        Pod oczy niod.com/product/fractionated-eye-contour-concentrate-15ml, niestety u mnie działa. Niestety ze względu na cenę. Choć kupiłam podczas Black Friday Sale, więc za mniej niż połowę ceny, jedna kropla wystarcza mi na obydwie powieki, druga pod oczy. Po ponad 2 tygodniach widzę wyraźną różnicę w napięciu skóry na powiekach, żaden krem nigdy mi nie dał takiego efektu. Mam jeszcze jedną buteleczkę, zakładając, że kropla ma 50-100ul, to 15ml starczy na co najmniej 150-300 użyć, czyli mam pewnie zapas na co najmniej rok. Jak skończę NIOD to mam jeszcze subq eyes z hylamide hylamide.com/product/subq-eyes-15ml
        • kasica_k Re: O matko! 06.02.18, 14:00
          To zacznę od tego, co mam.

- Granactive Retinoid 2% Emulsion
          - Matrixyl 10% + HA (kupiłam, bo nie było Buffetu, a chciałam coś na zmarchy)
          - Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%
          - Resveratrol 3% Acide Ferulique 3%
          - Natural Moisturizing Factors + HA
          - 100% Plant Derived Squalane
          - Hylauronic Acid 2% + B5

Z tego używam na razie Retinoidu na noc, Matrixylu na dzień, a na to kładę Natural Moisturizing Factors + HA jako krem nawilżający.

Brakuje mi więcej nawilżenia - tego NMF muszę nałożyć sporo, czasem kombinuję ze Skwalanem. Hylauronic Acid 2% + B5 raz spróbowałam już nie pamiętam z czym, strasznie się wałkował :-( Czy mogę kłaść dowolne kremy na te ichnie sera?

Chętnie bym użyła tego Resveratrolu i wit. C, ale nie wiem kiedy, bo rekomendują, żeby PM, a PM już używam retinolu. Mam wtłoczone skądś do głowy, że retinol musi mieć jakieś szalenie specjalne warunki, żeby działał, więc się bałam mieszać.

Brakuje mi też czegoś pod oczy i filtra. Na razie się nie obcinam i kładę pod oczy wszystko to, co na twarz, ale nie wiem, czy mi sie skóra pod oczami nie zbuntuje od tego.

No i czy jeśli ten Retinoid 2% nie robi mi krzywdy, to mogę, a może powinnam, próbować w następnej kolejności 5%? A może innych produktów z retinolem?

Co do kolejności nakładania - rozumiem, że wodne przed olejowymi, ale jeśli coś nazywa się Emulsion? :-)
          • sylwiastka Re: O matko! 06.02.18, 14:36
            Czesc z tych kosmetykow mozna mieszac, np NMF plus kople skwalan. Jesli chodzi o witamine c, to ta w zawiesinie jest dosc kontrowersyjna, mieszalabym ja zelem hialuronowym badz matrixylem, drobinki substancji czynnej latwiej sie rozpuszcza. Z rolowaniem to albo poczekaj na wchloniecie, uzywaj mniej lub moze mieszaj serum z kremem (zamiast nakladac jako osobna warstwe). Ja witamine c i przeciwutleniacze nakladam na dzien.
            Rozpiska 1:
            AM:VitC+Hyaluronic Acid, Matrixyl, NMF (z skwalanem jest tak lepiej)
            PM: Retinoid, Resveratol, NMF+skwalan
            Zacznij od jednego skladnika czynnego np vit C+HA, w razie braku podraznien wlacz Matrixyl. Podobnie wieczorem wlacz przeciwutleniacz gdy nie bedziesz reagowac negatywnie na retinoid.

Jesli chodzio retinoid 2%, to zobacz po zakonczeniu stosowania. Ta forma ma nie powodowac podraznien, ale nie oznacza to, ze nie dziala. Efekty stosowania retinolu (czy inych pochodnych) w przypadku zmarch widac po miesiacach stosowania.
            • kasica_k Re: O matko! 07.02.18, 19:00
              Dzięki za pomysły. Wczoraj zmieszałam wit. C + Ha z Resveratolem tak jak sami na stronie polecają i nieźle paliła mnie w skórę ta mieszanka :-( Spróbuję te rzeczy osobno, żeby sprawdzić, czy obie mnie tak podrażniają, czy tylko jedna, i która.
              • maggianna Re: O matko! 07.02.18, 21:06
                Mnie piekła na początku Wit C, teraz tylko lekko szczypie. Zacznij używać pojedynczo (zwłaszcza jezeli wcześniej nie używałaś Wit C) i kolejne produkty wprowadzaj po paru dniach.
                Wit C używałabym tak jak pisała Sylwiastka powyżej z żelem hialuronowym lub skalwanem.
            • kasica_k Re: O matko! 08.02.18, 21:04
              Zmieszałam Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% z Hylauronic Acid 2% + B5 i znowu się zwałkowało. Zmieszane. Chyba wywalę do śmieci tego Hylauronica :(
              • izas55 Re: O matko! 09.02.18, 04:51
                nie wywalaj, bierz mniej lub cię uwolnię od problemu
                • kasica_k Re: O matko! 14.02.18, 16:09
                  To chyba go oddam w twoje dobre ręce, bo wałkuje mi się nawet bez niczego. Może mam jakąs dziwną skórę? A moja witamina C zwałkowuje mi się z niego na potęgę, starczy potrzeć palcem i wszystko złazi. Nałożona na gołą niezagruntowaną skórę nie złazi, za to szczypie.
                  • izas55 Re: O matko! 14.02.18, 20:55
                    uwolnię cię od problemu
              • sbarazzina Re: O matko! 13.02.18, 10:53
                kasica_k napisała:

> Zmieszałam Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% z Hylauronic Acid 2% + B5 i
                > znowu się zwałkowało. Zmieszane. Chyba wywalę do śmieci tego Hylauronica :(
                >

Ja nakladam Hylauronic pod krem (i wtedy nic wiecej, czasem mieszam z vit C, ale mam chyba jakas inna formule.
            • 100krotna Re: O matko! 18.04.18, 22:55
              Ach, czyli AM i PM to znaczy przed i po południu? Bo po przeczytaniu postu Kasicy pomyślałam, że Post Mortem i w żaden inny sposób mi się skrót nie kojarzył.

PS. Czytam Was w tym wątku dla rozrywki, jako wyzwanie intelektualne. Przyznam, że stanikomaniactwo było mi łatwiej ogarnąć.
              • kaga9 Re: O matko! 19.04.18, 06:59
                :D :D :D

Post mortem to tylko ten stojaczek, wiesz. Krem nie da rady;)
        • maggianna Re: O matko! 06.02.18, 14:09
          Kasica, z kwasem salicylowym i kwasem liponowym na poczatek bym uwazala - salicylowy mnie podraznia i potem skora mi obłazi (teraz przy ogrzewaniu zimą gdy mam przesuszona skórę) i to uzywany samodzielnie bez zadnych innych produktow, liponowy polecaja uzywac co 3-5 dni i u mnie tez tak sie sprawdza, co drugi dzien dla mojej skory bylo za czesto.
          Zaczelabym od 1 produktu rano (np witaminy C) i 1 wieczorem (np retinolu) i potem po tygodniu zaczac dokladac kolejne produkty.

Izas musze Cie zmartwic - uzywam Subq Eyes z Hylamide (od prawie 2 miesiecy) i efektow zadnych nie widze, po miesiacu uzywania zaczelo mnie to serum szczypac i piec :-( duzo lepszy efekt mam od kofeiny z TO, skora jest jasniejsza, bardziej napieta i elastyczna. Subq eyes nie kupie ponownie (zreszta mam jeszcze 2 butelki z zakupow w czarnego piatku). Musze w takim razie otworzyc to serum z NIOD.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka