Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25

• kura17 84/109-110 16.06.08, 12:08
      wyliczylam sobie "poprawny" rozmiar bryt. 34(75)GG, POLSKI 75J-K
      czy dobrze?
      teraz nosze "co upoluje", 80-85, E-F, ale nie jest dobrze (obwod za duzy, miska
      za mala - ze wszystkich Waszych opisow na to wychodzi ;)

aha, biust mam, niestety, z tych oklaplych i wyciagnietych :( 3 ciaze, 2
      dzieci... i jedna piers zdecydowanie wieksza od drugiej (widac nawet przez ubranie)

wypatrzylam sobie PANACHE LINGERIE TANGO II, w rozmiarze 34GG. bylby dobry dla
      mnie? oczywiscie nie mozecie tego stwierdzic bez zmierzenia, ale co radzicie?
      sprobowac z tym stanikiem?

z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi!!! :)

ps. obiecuje, ze sie niedlugo przywitam oficjalnie, teraz jestem miedzy drzemnka
      i karmieniem i nie mam czasu, wybaczycie? :)
      ... a dobrego stanika juz bardzo chce...
      • bathilda Re: 84/110 - kura17 16.06.08, 21:19
        Witaj :) Wiele z nas ma małe dzieci więc w pełni Cię rozumiemy.

Czy to 84 to pod biustem mierzone tak ciasno że miarka piszczała i trzeszczała?
        Ile ma dziecko - dopiero zaczynasz tracić wagę czy już wróciłaś do figury sprzed
        ciąży? Jeśli miarka nie piszczała albo planujesz jeszcze ze 2-3 kilo zrzucić, to
        34GG powinno być ok - najwyżej kupisz sobie przedłużkę. Tango to ogólnie dość
        ciasny stanik. Jednak jeśli mierząc się pod trochę oszukiwałaś albo rodziłaś
        kilka tygodni temu to pewnie lepsze będzie 32HH (na pewno na początek z
        przedłużką). Ale to oczywiscie zawsze kwestia indywidualnego komfortu do czego
        potrzebne jest nabiustne zmierzenie :)
    • 1986rybka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 16.06.08, 12:16
      dziewczynki.. skorzystałam z kalkulatora i się załamałam ;)
      czyli jestem kolejną chyba osobą, która nosi zły rozmiar stanika..
      noszę od dawna 80C (po bokach wszystko ok, ale czasami biust mi się wylewa..)
      moje wymiary to 81/98 zapewne 80C nie jest jednak dla mnie.. :( z góry dzięki za
      pomoc :))
      • bathilda 81/98 - 1986rybka 16.06.08, 21:15
        A te 81 to mierzone tak ciasno, że miarka piszczała z wrażenia? Jeśli tak to
        spróbuj może 75E (brytyjskie). Jeśli miarka nie piszczała to lepiej 70FF
        (brytyjskie). I popatrz tutaj - dlatego warto mieć dobry stanik):

stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html
        • 1986rybka Re: 81/98 - 1986rybka 17.06.08, 22:07
          piszczała ;) spróbuję ten 75 E
          tylko kurcze wlazłam na sklep Milena, gdzie jest ten rozmiar i znalazłam piękny
          żółciutki stanik.. i sprawdzam u nich w tabeli jaki mam rozmiar.. i co? wyłazi
          80C... zwariować można :)
          czyli oni zaniżają numeracje? czy tak czy inaczej spróbować zamówić ten 75E? z
          góry dzięki za wszelkie wskazówki :))
          • bathilda Re: 81/98 - 1986rybka 18.06.08, 07:36
            MIlena to polska firma a ja Ci podałam rozmiarówkę brytyjską, firm takich jak
            Freya, Panache, Fantaisie i sporo innych. W polskich firmach powinnaś mieć 70H
            lub I bo one mają mniejsze miseczki i bardzo rozciągliwe obwody.

A w tabelki polskich producentów nie wierz absolutnie.
    • zuzia_8 83/101 - 102 16.06.08, 12:20
      dziewczyny, w wątku ratunkowym nikt się nie odezwał więc próbuję
      tutaj:

moje wymiary to 83/101-102
      mam: Freya Rio 70G (dobrana w Peachfield przez p. Marię)
      arabellę czarną 65H,
      masquerade Polka Plunge - 75G :)
      próbowałam Eleanor 65HH, ale obwód za śisły dla mnie i miska za duża.
      strój kąpielowy (peachfield, dobierany na miejscu) - VodkaTini
      Balcony 75G.

no i co teraz??
      zastanawiam się nad Pollyanną i Tango Pure. Tylko jaki rozmiar?
      polly 32GG? a tango 75F? eleanor 32 G?
      help bo zgłupiałam!!!
      • bathilda Re: 83/101 - 102 - zuzia_8 16.06.08, 21:13
        Tango Pure mam białe. Jest mega-ciasne i ma stosunkowo małą miskę. Przy 69/100
        jest mi ok. w 65H - obwód mile ciasny a miseczka w sam raz (większość 65H jest
        minimalnie za duża). Więc myślę że na pierwsze podejście może 75FF? Albo 75F.
        Dużo zależy od kompresowalności Twojego biustu. Ale ja mam Arabelkę 65G, więc
        chyba jednak Ty masz większy biust i raczej 75FF (biorąc poprawkę na małą miseczkę).

Poly mierzyłam białą 65H. Miałam wielkie luzy w miseczce i wrażenie bardzo
        luźnego obwodu. Teraz leci do mnie karmelowa 65GG, ale cały czas czekam Myślę że
        tutaj bierz obwód 70 a co do miseczki to chyba raczej G - jak dla mnie to te
        miseczki były spore.
      • monikamod1 Re: 83/101 - 102 11.07.08, 08:30
        Kochana, mam dokładnie takie same wymiary i gorącą prośbę. Zamierzam
        kupić strój Vodkatini Balkony - czy rozmiar, który masz jest ok.? Bo
        mi się wydaje, że powinien być 75F?
    • griet7 72/87 16.06.08, 16:11
      wymiary: jak w temacie
      mam: kilka 70-75 A-B - wszystkie jeżdżą mi po plecach jak chcą,
      miski są za małe (chyba, że obwód na tyle rozciągniety, że
      to "rekompensuje")
      pod wpływem Waszego forum od jakiegoś czasu noszę głównie taki,
      którego rozmiaru nie znam (sprana metka), ale oceniam na 70c, jest
      wprawdzie za luźny ale niezły w miskach (mam wrażenie, że od kiedy
      go noszę - mierzyłam się kilka razy - obwód spadł mi z 73-74, ale
      morze źle się mierzyłam)
      elektroniczny bra-fitter mówi: 30dd.
      dobrze to będzie?
      • agafka88 Re: 72/87 - griet 16.06.08, 16:34
        Ja bym na Twoim miejscu wzięła 30e, to 30DD będzie na styk i będziesz zaraz
        musiała kupować 30E jak się migracja zacznie.

Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobrystanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jakprawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej
        rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwcei ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lubmniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu
        warto zajrzeć do spisuproducentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika.
        • griet7 Re: 72/87 - griet 16.06.08, 18:14
          wielkie dzięki:)
    • zielony.bursztyn 87/115 16.06.08, 20:07
      Czytam Was już dobre pół roku, a że jestem taka Zosia-samosia to
      myślałam, że poradzę sobie sama, ale nie ma szans, potrzebuje rady
      eksperta.
      Jak trafiłam na LB to miałam wymiary 90/110 i nosiłam 85D lub 80E,
      jak udało mi się ten drugi gdzieś trafić, bo lekturze zakupiłam 2
      staniki 80F i 80G (nie bijcie, wiem, że za małe), oba firmy Alles,
      rozciągliwe niesamowicie, w tym czasie wymiary się zmieniły na
      87/115.
      Zamówiłam 3 staniki w brastop
      Panache Chantily 36G, obwód na mnie luźnawy, za duże miski - już go
      wystawiłam w wątku do sprzedaży
      Panche Amelia 36FF - spokojnie zapinam się na najwęższą haftkę -
      miska OK
      Panache Jasmin 36FF - tutaj też najwęższa haftka, miski odrobinę
      mniejsze niż w Amelii

Biorąc pod uwagę dalszą migrację, jeśli takowa nastąpi proszę o
      pomoc w ustaleniu właściwego rozmiaru.

Informacje dodatkowe:
      - biorąc pod uwagę mój obwód, nie należę do szczupłych osób, więc
      większość tego obwodu to tłuszczyk na plecach
      - biust bezdzieciowy tzw. podpachowy ;) , tuż po 30-tkowy, ale
      zmasakrowany ciągłymi wahaniami wagi
      • bathilda Re: 87/115 - zielony.bursztyn 16.06.08, 21:34
        36 to na nasze 80. Chyba jednak za dużo. Zresztą Twoje opisy to potwierdzają.
        Spróbuj 75(34)GG albo H (bo wynika że masz biust "kompresowalny" i choć
        tabelkowo wychodzi nawet HH to jednak Tobie pasują mniejsze miski). Oczywiście
        pod warunkiem że naprawdę porządnie wygarniasz wszystkie bułeczki spod pach.
        • clakier 91 - 120 16.06.08, 22:18
          po ciąży - właśnie przestałam karmić - po 8 miesiącach
          nadal mi dobrze w fantasie 36 JJ (przedciażowy - niestety nie znam modelu :( rozciagniety juz)
          w ciaży i karmiąc nosiłam melissy 80K i 80L
          hm.... marzą mi się fanstasie... ale mnie chwilowo nie stać :( - na wychowawczym siedzę i kredyt spłacam
          melisy finansowo do przezycia...
          jaki rozmiar kupować?
          • maith Re: 91 - 120 Clakier 17.06.08, 12:39
            Witaj!
            Nie przyjmuj odgórnie, że ceny brytyjczyków muszą być zawsze wyższe. Poszukaj
            okazji.
            Mamy tu specjalny wątek zbijający mit, że dobry stanik musi kosztować 200 zł.
            Poczytaj go:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80397922
            Hmm, jedna rzecz mi się nie zgadza. 36JJ Fantasie jest większe niż 80K czy nawet
            80L Melissy.
            W czasie karmienia nosiłaś mniejszy stanik niż teraz?
            Nie było Ci ciasno? A teraz miseczka nie jest za duża?
            I czy mogłabyś zmierzyć się w biuście w 4 opcjach:
            -w tym Fantasie
            -w Melissie 80L
            -bez stanika stojąc
            -na leżąco - bez stanika leżąc na miarce i łapiąc wynik z przodu

W biuście oczywiście mierzysz się luźno i normalnie, lekko oddychając (bez
            celowego wpychania w siebie czy wypychania z siebie powietrza).
            Bo POD biustem rozumiem, że zmierzyłaś się ściśle i bez powietrza?

W zależności od tego, co odpowiesz na te pytania wybór jest dość prosty. Z
            dostępnej rozmiarówki masz do wyboru 80L Melissy (o ile nie będzie za mały - to
            ich największy rozmiar pasujący Ci jeszcze w miarę obwodowo) albo 36JJ w
            BRYTYJCZYKACH, jeżeli w tym, co masz miseczki nie są za duże. Wtedy 36J. Jakby
            były za małe, to w grę wchodzi jeszcze 36K (np. w Panache)

To jasne, że Fantasie jest rozciągnięty, to często rozciągliwce i pewnie na taki
            trafiłaś. Rozciągliwców musisz unikać. Ale na szczęście zbieramy już powoli
            informacje na ten temat i masz gdzie poszukać ściśliwszych modeli zarówno z
            Fantasie, jak też z Freyi czy Panache.

Tylko przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
            -Spisu producentów
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955
            (właśnie tam w wątku Fantasie możesz poszukać, które jej modele są ściśliwsze, a
            potem upolować sobie na e-bayu np. ścisłe Fantasie 36JJ)

-Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281
            (tu też możesz odszukać informacje o modelach swojej ulubionej firmy,
            interesując się ściślejszymi modelami Fantasie)

-Wątku o dużo i małomiskowcach
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506
            • clakier Re: 91 - 120 Clakier 17.06.08, 15:04
              masz rację - fantasie jest wieksze i zdecydowanie mi w nim wygodniej
              w czasie karmienia biust mi lekko góra uciekał - co składałam na karb specyfiki "karminika" ale widze że chyba to jednak była kwestia wielkości...

pod biustem najsciślej jak się da - 88 (na bezdechu)
              w melisie w biuscie 120
              na leżąco bez stanika 118 - miękkie po karmieniu piersi uciekaja na boki
              fantasie akurat kurcze wierci sie w pralce :(

teraz tak - oba i fantasie i melisa są pozbawione drutów (fantasie był bez w momencie jak mi w rece trafił, a melissę pozbawiłam drutów w szpitalu w czasie nawału pokarmu)
              ale mam też z fiszbinami melisę
              i w niej po "zebraniu" i ułożeniu piersi wychodzi 118 cm obwodu

aaa i juz wiem co to za fantasie - bella full cup - o taka jak na tym zdjeciu tylko bez fiszbinów
              img106.imageshack.us/img106/8465/bellesj7.jpg
              i powiem szczerze - kocham ten biustonosz - ukłąda sie o niebo lepiej niż wszystkie melissy razem wzięte...
              i zamierzam polować gdzieś gdzie je taniej kupić można - tylko chciałabym wiedzieć jakiego dokładnie rozmiaru szukać

co do rozciagliwości fantasie - czy sprawę ewentualnie rozwiazałoby noszenie 34JJ?
              • clakier Re: 91 - 120 Clakier 17.06.08, 16:14
                zmierzyłam w fantasie (mokrym :) prosto z pralki) 120 równe
                • maith Re: 91 - 120 Clakier 17.06.08, 18:23
                  Hmm, dziwne, bo przy maksymalnie 120 cm wypadałoby Ci w Fantasie w najlepszym
                  razie ledwie 36HH. Ale skoro twierdzisz, że właśnie ten rozmiar (36JJ) jest
                  dobry, a to w Melisach było Ci ciasno, to w takim razie trzeba przyjąć, że masz
                  kawałek niedomierzony i liczyć wg tego 36JJ.

W tej sytuacji Melissa nie będzie Ci pasować, bo 80L jest za małe, a to i tak
                  obiektywnie najszerszy obwód jaki w ogóle warto brać przy 88 cm pod.

Tu oczywiście pojawia się problem. Ponieważ przy 88 cm na ścisk obiektywnie
                  powinnaś sporą część staników brać w brytyjskim 34L, a ten rozmiar jest niestety
                  na razie nieprodukowany. Zostaje zatem faktycznie 36JJ, ale wyłącznie w
                  ściśliwcach, albo 34K w dużomiskowcach, ale oczywiście też nierozciągliwych.

W tym celu skorzystaj z linków, które Ci podrzuciłam - do wątków, w których
                  należy staniki sprawdzać przed zakupem.

W 36JJ możesz upolować np. Fantasie Conspiracy - powinien ładnie trzymać obwód
                  na długo, w odróżnieniu od Fantasie Belle, które niestety się rozciąga.
                  Swoją drogą to rozciągnięte Belle podszyj sobie gumką wg zasad z robótek
                  ręcznych. Tu jest ten wątek:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76158462
                  Ostatnio najbardziej chwalona była technika doszywania naciągniętej gumki,
                  doczytasz się tam.

Generalnie warto, żebyś popolowała na 36JJ w ściśliwszych modelach na E-bayu,
                  czasem zdarzają się naprawdę spore okazje.

I kolejna kwestia - wyciągasz fiszbiny... to sugeruje, że staniki cały czas nie
                  trzymają Ci pionu, ew. że miseczki nadal są za małe. Za szerokie obwody wywołują
                  przechył, a to wbijanie się miseczek...
                  Jakbyś znalazła jakiś ściślejszy stanik z większymi miskami, żeby dało się go
                  wziąć w 34K... albo jakieś faktycznie ściśliwe 34JJ...
                  to wreszcie miałabyś stanik dobrany na tyle dobrze, że przestałabyś czuć fiszbiny...
                  Zainteresuj się może np. (na rozmiar 36JJ):
                  -Panache Eliza (nie jest aż tak przezroczysty, jak na zdjęciach robionych na
                  małych rozmiarach)
                  -Panache Daisie
                  -Fantasie Conspiracy

I w razie czego pamiętaj, że istnieje możliwość skonsultowania tego, jak
                  wyglądasz w konkretnym staniku w naszej zamkniętej galerii, gdzie doświadczone
                  forumki mogą Ci pomóc :)
                  • clakier Re: 91 - 120 Clakier 17.06.08, 21:04
                    dziękuję ci bardzo za dużo konkretnych porad - własnie postanowiłam zaryzykowac z mniejszym obwodem - wygrałam własnie aukcję z tą samą belle :) w rozmiarze 34 JJ - zobaczymy - moze faktycznie wciaż za szerokich obwodów się czepiałam..
                    • maith Re: 91 - 120 Clakier 18.06.08, 00:03
                      Ale wiesz, że 34JJ będzie miało o 2 rozmiary mniejszą miseczkę niż to 36JJ? Co
                      innego jakbyś upolowała 34K w jakimś dużomiskowcu, wtedy różnica nie
                      przekraczałaby Ci jednego rozmiaru. No cóż, najwyżej go odsprzedasz.
    • b_iuscik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 16.06.08, 23:01
      105/115, przeważnie nosze staniki 80E lub 90D jkaie powinnam nosić?
      czy usztywniane są lepsze?
    • nymphe-tamina 79/99 17.06.08, 12:24
      Witam
      Proszę o podpowiedzi:)
      Wymiary jak w temacie w elektronicznym bra-fitterze dały 70H (choć dziś już 70I)?))Ruszyłam więc do boju skonfrontować to w sklepach mierzyłam Gaia Severine (tiny.pl/k51t) i zdaje się, że 70H był ok. Ze względu na kolor (przy tej cenie nie do przyjęcia) poszukiwałam dalej. Ostatecznie zaopatrzyłam się w tenże biustonosz tańszy o 25pln, za to 75G (i też różowy;). Nosiłam go na środkową haftkę, teraz (po ok. 3 tyg.) już na pierwszą i mogę sporo go naciągnąć, ale i tak trzyma poziom. Najważniejsze dla mnie jest, że już mi nic ani góra ani dołem nie wypada, uff!! Jak tylko się dowiedziałam, że się da koniecznie chciałam mieć coś co pomieści mój biust:) Teraz chciałabym już rozważnie dobierać, więc proszę o porady.
      Później zauważyłam, że owe 75G daje efekt podobny "pomarańczy w szklance", tyle, że nic mi szczęśliwie nie bułkuje, po prostu na dole i z boku zostało trochę miejsca zostaje, ale to chyba kwestia za szerokich fiszbinów?
      Obecnie czekam na przesyłkę z brązową:)) Severine 70H i zapatruję się na coś takiego:tiny.pl/k51c też 70H. Czy podążam dobrą drogą;) ?
      Muszę także przyznać, że takie "polowanie" wciąga...
      • zappka i ja poprosze o pomoc... 17.06.08, 12:52
        Nosze rozmiar stanika 80D..najczesciej Gaia miekka albo z leciutko
        usztywniana na dole miseczka, gora koronkowa. Bywa jednak tak, ze
        bez kilkakrotnego wpychania biustu do miseczki...wyplywa gora:/
        Najwazniejsza jednak sparwa to zakup kostiumu bo wyjezdzamy na
        wczasy...pomozcie dobrac rozmiar..wg mmojego mierzenia pod biustem
        mam 85 a biust 103.
        • veev zappka 85/103 17.06.08, 14:15
          Jeśli 85 jest mierzone naprawdę ciasno, to celowałabym w 75F/FF (brytyjskie) lub
          75G/H polskie.

Kostiumy zwykle są bardziej rozciągliwe i nie mają regulacji w obwodzie, więc tu
          z obwodem trzeba trochę bardziej pokombinować, być może jakaś ściśliwa 80 też by
          pasowała... Zacznij od dobrania rozmiaru stanika, później szukaj stroju w
          zbliżonych okolicach rozmiarowych.

Pozdrawiam :)

v.
      • maith Re: 79/99 Nymphe-tamina 17.06.08, 18:56
        Idziesz w dobrym kierunku. To 70H w rozmiarówce kontynentalnej powinno być
        dobre. W rozmiarówce BRYTYJSKIEJ Twoje wymiary dają 70FF.

Ale po pierwsze - nie kupuj więcej staników, bo w ciągu miesiąca, dwóch rozmiar
        może Ci się zmienić i przyda Ci się, wtedy, nowy stanik.
        Po drugie - na dole nie może Ci zostawać miejsce, bo wtedy stanik ciągnie Ci
        biust do dołu. Powinnaś móc podciągnąć stanik na obwodzie tak, żeby fiszbiny
        dotykały piersi od dołu i do tego poziomu podciągnąć ramiączka.

I tu dochodzimy do prawidłowego mierzenia staników. Bo z całą pewnością, jak my
        wszystkie, nauczyłaś się sama siebie oszukiwać, że za mały stanik na za szerokim
        obwodzie jest dobry.
        Dlatego koniecznie od razu przeczytaj:
        -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637

-jak prawidłowo przymierzyć stanik?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847

Co do tej Gai, to kolor faktycznie nie zachwyca ;)
        Jak już Ci się wszystko poustawia jak trzeba i ustalisz właściwy rozmiar, to
        kupisz sobie coś naprawdę ślicznego z brytyjczyków. Tam masz do wyboru feerię
        barw :)

No i na koniec jeszcze jedna kwestia - wkrótce będziesz musiała się pewnie
        rozejrzeć za 65-tkami. A na razie i tak powinnaś unikać rozciągliwców.
        • nymphe-tamina Re: 79/99 Nymphe-tamina 17.06.08, 20:12
          Serdecznie dziękuję za rady:))
          Z tym oszukiwaniem siebie, to coś jest - jeśli już gdzieś znajdzie się
          "większomiseczkowce" (i to jeszcze o przyzwoitym wyglądzie), to tak bardzo by
          się chciało by jednak pasowały... I więcej uwagi przy mierzeniu nie zaszkodzi,
          po prostu zupełnie nie zauważyłam na początku tego wolnego miejsca, tak się
          cieszyłam, że wreszcie mieszczę się w miseczkę.
          Rzeczywiście, z nowymi zakupami zaczekam aż mi wszystko "się poukłada" jak należy;)
          Jeszcze raz dziękuję - naprawdę robicie tu wielkie rzeczy:D
    • adra_19 71-72/86 17.06.08, 13:42
      Chcę ostanikować młodszą siostrę, ale miseczkowo nie znam się na tym rejonie, więc nie wiem, czy lepsze byłoby na początek 65D, czy 65DD. Dziewczyna w wiek nastoletnim, ma raczej mięśnie, niż tkankę tłuszczową. Nie wiem, jaki rozmiar teraz nosi, to jakieś szmaty bez fiszbin. Dopatrzyłam się też niedużych buł podpachowych.
      • agafka88 Re: 71-72/86 17.06.08, 13:56
        Moim zdaniem 65D będzie na siostrę za małe - tym bardziej, że siostra ma buły podpachowe - trzeba dać szanse biustowi na migrację :) Dlatego też 65DD jest dobrym wyjściem na początek. Niech siostra dobrze wygarnia piersi spod pach. Strzeżcie się efektu "pomarańczy w szklance"
        balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/
        Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisu producentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika.
        • agafka88 Re: 71-72/86 - andra19 n/t 17.06.08, 13:56

• purplehaze Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 17.06.08, 14:49
      Witam serdecznie i przy okazji witam się, bo to mój pierwszy post
      (chociaż czytam Was już dobrą chwilę ;-).
      Wracając do meritum:
      89/112
      do tej pory nosiłam co popadło, głownie 85 C, zapinane tak mniej
      wiecej na wysokości karku (bo rozciągały się niemozliwie) i
      oczywiście z rezultatem w postaci co najmniej czterech buł.
      Prosze o pomoc w ustaleniu rozmiaru.

Pozdr,
      purplehaze

• maith Purplehaze 89/112 17.06.08, 19:38
        O, masz podobne wymiary do mnie :)
        Tylko wygodniejsze, bo z większym obwodem pod biustem. Ty wiesz, jakie śliczne
        staniki robią na Twoje wymiary? :)

Nie ma powodu się tak szarpać :) Zobacz jakie zmiany daje tylko zmiana rozmiaru :)
        Porównaj w tych notkach wygląd na zdjęciu z opisem "źle" z tym opisanym "dobrze"
        stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html
        stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html

TWÓJ OBWÓD
        85 to nadal za szeroki obwód.
        Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem.
        Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu.
        Bo staniki 85 mają często to 85 w stanie bez naciągu, naciągają się nawet do
        120, a pasują na ludzi z obwodem może 105.

I jeszcze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika...

Do tego 85C jest ledwie na 102 cm w biuście. To dlatego masz takie buły. Gdzieś
        Ci się próbuje upchnąć 10 cm biustu. Najwyższy czas z tym skończyć :)

TWOJ ROZMIAR

Jesteś na granicy paru rozmiarów, ale generalnie powinnaś koniecznie przymierzyć:
        -BRYTYJSKIE 36G (a na początek może nawet wystarczyłoby 36FF)
        -czyli kontynentalne okolice 80J, może 80H.

Ale jeżeli zainteresowałyby Cię rozciągliwce, to celuj w
        -BRYTYJSKIE 34H
        -czyli kontynent. okolice 75L

Zobacz, jakie cudeńka masz na brytyjskie 36G :)
        www.bravissimo.com/products/lingerie?back=36&cup=g
        • purplehaze Re: Purplehaze 89/112 17.06.08, 22:14
          Dziękuję serdecznie za pomoc.

No właśnie celowałam podobnie, kierując się kalkulatorem.
          Zamówiłyśmy z przyjaciółką na próbę i w ciemno staniki z brastopu -
          ja 36FF Panache Amelię (bo straaaasznie tania była - a ja musiałam
          zacząć od wersji ekonomicznej), przyszły dziś i powiem tak, na
          świeżo: jest dobra, obwód na ostatnią haftkę jest ciasny w sam raz,
          trwa niewzruszony pomimo zażartego testowania i poddawania próbom
          (tylko fiszbiny na mostku z lekka mnie zabijają :-), ale miski
          wydają mi się odrobinkę za duże (lekkie falowanie u góry). Zostawiam
          go na czas, jak mi trochę ciała pomigruje spod pachy w odpowiednie
          miejsce. Zwłaszcza że okazało się, że zamówiona prze przyjaciółkę
          Gabriela Fantasie 34FF, dla niej za duża w obwodzie, jest IDEALNA
          dla mnie (i ten obwód wydaje mi się jest nawet "znosniejszy" do
          oddychania jak na pierwszy raz, niż 36 w Amelii) - żadnych bułek,
          idealne "jabłuszka", tak z 7 cm wyżej niż normalnie i wreszcie jest
          talia!. Więc na początek będzie kuracja Gabrielą. Czy dobrze myślę?

Swoja drogą nie wierzyłam w te efekty, wydawało mi się, że w związku
          z dramatyczną kondycją mojego biustu nie mogę liczyć na tak
          diametralną zmianę, o jakich tu czytałam. A tymczasem jest więcej
          niż diametralna, jest NIEWIARYGODNA.

Jeszcze raz dzięki za pomoc i życzliwość. Będę się starać
          odwdzięczać i dzielić na FB doświadczeniami - których jak rozumiem
          mnogo przede mną :-)))).

Pozdrawiam,
          purplehaze
          • maith Re: Purplehaze 89/112 18.06.08, 00:14
            Właśnie dlatego musisz się orientować w rozciągliwcach-ściśliwcach :)
            A w przyszłości już we wszystkich powinnaś przejść na wersję 34.
            Ale co bardzo ważne - obawiam się, że jak my wszystkie, nauczyłaś się sama
            siebie oszukiwać, że za mały stanik jest dobry.

Dlatego koniecznie od razu przeczytaj:

-w jaki sposób najczęściej się oszukujemy?
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637

-jak prawidłowo przymierzyć stanik?

Potem załóż tę Gabrielę i ustal, czy na pewno nie jest na Ciebie za mała. Jeśli
            nie, to zostaw ją sobie na czas przejściowy. A jeśli jednak po uczciwym
            przymierzeniu okaże się na styk, albo za mała, to pozbądź się jej np. na naszej
            giełdzie, odzyskaj pieniądze i kup właściwy rozmiar. Ta Amelia 36FF raczej już
            nie będzie dobra. Obwód pod biustem w czasie migracji Ci zjedzie i już za jakiś
            miesiąc, dwa pewnie będziesz miała tam nie 89 cm, tylko np. 86, a wtedy obwody
            80 pozostaną Ci tylko w rzadko spotykanych prawdziwych ściśliwcach, a normalnie
            przejdziesz na 75. Oczywiście z przeliczoną miseczką.

I na koniec dodam, że mamy tu jeszcze opcję wysłania zdjęć w ocenianym staniku
            do naszej zamkniętej galerii, gdzie doświadczone forumki mogą je obejrzeć i już
            w otwartym wątku przedstawić Ci swoje rady :)
            • purplehaze Re: Purplehaze 89/112 18.06.08, 12:24
              Dzięki serdeczne za pomoc :-).
              Pomierzyłam uczciwie jeszcze raz i Gabriela jest OK, a jak wyrosnę,
              to celuję w 34G.
              Najwyżej Amelia skończy jako piżamka :-).

Pozdr,
              purplehaze
              • maith Re: Purplehaze 89/112 18.06.08, 13:17
                I to wygląda na najlepsze rozwiązanie :)
    • kc88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 17.06.08, 16:39
      Witam, proszę o pdanie mi rozmiaru proponowanego stanika w
      rozmiarówce polskiej, angielskiej i niemieckiej.
      Mam pod biustem 86,5 w biuscie bez stanika 107.
      Mój najlepszy stanik to 80EE z triumfa pomniejszjący biust, a
      ostatnio kupiony 80E tez z triumfa. Są to klasyczne staniki z
      drucikami i z grubszymi ramiączkami.
      Z góry dziekuje za informacje;)
      • agafka88 86,5/107 - kc88 17.06.08, 16:47
        Minimizerom mówimy stanowcze nie! :) Powiedz mi tylko, czy obwód 80 jest dla
        Ciebie wystarczająco ścisły, nie podjeżdża do góry, jest w linii prostej? Czy
        uważasz, że wolałabyś jednak trochę ciaśniejszy obwód?
        • kc88 Re: 86,5/107 - kc88 17.06.08, 16:57
          zapiety na najciaśniejszych zapiątkach jest ok, kupuje 80 pod
          biustem ze względu na większe miseczki
        • kc88 Re: 86,5/107 - kc88 17.06.08, 17:00
          acha te 80 z triumfa to nie podjeżdza mi do góry i nie obciskuje
          tłuszczyku wydaje mi sie że 75 tez by było dobre pod biustem
          • agafka88 Re: 86,5/107 - kc88 17.06.08, 17:14
            Na początek proponuję Ci stanik w brytyjskim rozmiarze 34G - odpowiada to polskiemu 75J.

Dzięki takiej zmianie osiągniesz prawdopodobnie efekt zbliżony do tego:
            stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html
            Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisu producentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika.

Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawać majątku na stanik

Pozdrawiam, Agafka :)
            • kc88 Re: 86,5/107 - kc88 17.06.08, 17:33
              dziekuje bardzo za pomoc chciała bym jakis sexi stanik-zawsze
              kupowałam tryiumfa bo z innych nie umiałam dostać takiego rozmiaru
              • agafka88 Re: 86,5/107 - kc88 17.06.08, 17:38
                zobacz jakie staniki podbiły serca biuściastych :) wszystkie z nich są przynajmniej do G
                stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html
                Chyba nie ma porównania z minimazerem? ;)
    • kc88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 17.06.08, 16:42
      Acha zaponmniałam dodać, że prawą pierś mam troszke większą od
      lewej, zauważyła to tylko krawcowa
    • malinaa7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 17.06.08, 17:02
      witam jestem nowa na forum i jak wiekszość forumowiczek mam problem ze swoim biustem bardzo się cieszę zę tu trafiłam może dowiem się czegos nowego moja wizyta tutaj jest przypadkowa o forum dowiedziałam się z artukułu który został umieszczony w czerwcowej OLIWII.
      moje wymiary to:
      pod biustem: 73 cm
      w biuście: można by powiedzieć 95 cm ale to zależy jak ciasno się mierze, nie wiem czy lepiej zaniżać czy podwyżać wymiar.

na dzień dziesiejszy mam tylko dwa biustonosze ponieważ zawsze zniechęcam się zakupami jak nie moge dobrać odpowiedniego rozmiaru. pierwszy stanik ma rozmiar 85C nie ma żadnych gąbek materaił jest cieniutki. drugi stanik to rozmiar 80D i ten ma już leciutki gąbkowy materiał. z tego co czytałam w oliwii wywnioskowałam że w moich stanikach mam źle dobrany obwód ponieważ zamiast go zaniżyć kupując stanik ja mam zawyżony i wtedy czuje sie za luźno w staniku i piersi są nie sforne skaczą itp. proszę o pomoc w ustaleniu odpowiedniego rozmiaru dla mnie i podanie rozmiarów brytyjskich jak i kontynentalnych(polskie niemieckie)będę bardzo wdzięczna pozdrawiam wszystkie biuściaste:D i z niecierpliwością czekam na odpowiedź.
      • agafka88 73/95 malinaa7 17.06.08, 17:09
        malinaa, w biuście mierzymy LUźNO. Zmierz się jeszcze raz w biuście, tylko luźno :)
        • malinaa7 Re: 73/95 malinaa7 17.06.08, 17:20
          73/95
          zmierzyłam się luźno:)
          • agafka88 Re: 73/95 malinaa7 17.06.08, 17:22
            Na początek polecam Ci stanik w brytyjskim rozmiarze 65G - polskim 65J.

Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobrystanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jakprawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej
            rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwcei ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lubmniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu
            warto zajrzeć do spisuproducentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika.

Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawaćmajątku na stanik

Witamy na forum :)
            • malinaa7 Re: 73/95 malinaa7 17.06.08, 17:31
              dziękuję za dobranie rozmiaru nie wiedziałam że są takie staniki chodzi mi o literki alfabetu dziękuje jeszcze raz i zabieram się za lekture
    • malina8777 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 17.06.08, 17:07
      Dziewczyny pomocy!mam juz dość stosa staników, który cięgle rośnie o
      nowy nabytek , który okazuje się "to nie ten".Przeczytałam artykuł o
      Was i jestem pod wrażeniem! Tego szukałam, zrozumienia dla osób z
      rozmiarem innym niż B/C choć jak zostałam kolejny raz uświadomiona
      przez Panią w sklepie "Powyżej C nie ma, no czasami D ale to już
      dziwaki...." Bez komentarza... A więc moje wymiary to 74/98 :)
      Pomożecie ?:)
      • agafka88 74/98 - malina8777, 17.06.08, 17:20
        czy tamtem nick malinaa7 to też Twój? :) ktory pomiar jest prawidłowy? :)

Na wymiary 74/98 polecam Ci stanik w brytyjskim rozmiarze 30GG - polskim 65K.

Zajrzyj do przewodnika po sklepach stacjonarnych i internetowych gdzie nikt się nie zdziwi, kiedy zapytasz o miseczki większe od D :)

Pozdrawiam :)
    • magnolia_83 Re: 107/128 ciocia magnolii_83 17.06.08, 17:10

staro napisała:

> A rozmiar, na jaki Ciocia powinna zapolować, to...
      >
      > Jeśli te 107 mierzone jest bardzo ściśle, to owszem, 95 może być.
      > Wtedy w poslkich stanikach powinna poszukać rozmiaru 95K...
      > Znaleźć taki stanik do karmienia jest niestety wręcz nierealne, więc
      > pozostają staniki brytyjskie.
      > Tu powinna przymierzyć rozmiary w okolicy 42GG.
      > Z tym, że wymiar w biuście u karmiących powinien być mierzony przed
      > karmieniem, kiedy piersi są najbardziej pełne. W innym wypadku
      > mógłby taki stanik mieć za małe miseczki.

Bardzo dziękuje w imieniu cioci za odpowiedz! :)
      Zapomniałam wpisać że ona urodziła 4 miesiące temu wiec już sie rozgląda za
      stanikiem nie dla karmiących a za takim już normalniejszym chyba..
      Ale w razie co odpowiedz w sprawie wymiarów dla niej zostaje taka sama?
    • egrunia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 17.06.08, 17:20
      Wita Was ofiara 75D Triumpha :)
      Pod biustem mam 76 a w biuscie 99,jaki powinnam nosić rozmiar???
      • agafka88 76/99 - ergunia 17.06.08, 17:31
        Diagnoza:
        Zbyt mała miseczka, zbyt szeroki obwód

Kuracja:
        Stanik w brytyjskim rozmiarze 32FF, polskim 70I.

Tylko nie szalej z zakupami, bo możliwe, że po migracji będziesz musiała przejść na 65tki. Chyba, że już teraz uznasz, że 70tki są zbyt luźne - wtedy celuj w brytyjskie 65GG :)

Pozdrawiam i witam w krainie idealnie dopasowanych staników :)
        • egrunia Re: 76/99 - ergunia 17.06.08, 18:48
          Dziekuję za szybką odpowiedź.Na razie mam w szafie mnóstwo różnych-
          kompletnie nie trafionych staników.Może na początek kupie jakąś
          ładną-wygodną Freye.
    • malina8777 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 17.06.08, 18:35
      74/98 Bardzo prosze o pomoc :( bo trace wiarę w to ,że kiedyś znajdę
      odpowiedni :(
      • agafka88 74/98 - malina8777 17.06.08, 18:51
        dostałaś już odp:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80652840&wv.x=2&a=81001270
    • katjoshka 80g 17.06.08, 20:59
      kupilam sobie stanik zgodnie z waszymi wytycznymi - ponosilam dwa
      tygodnie i prawie mi juz z niego piersi wypadaja - kurcze zalamka,
      co jest dziewczyny?
      • agafka88 Re: 80g - katjoshka 17.06.08, 21:12
        katjoshko, stanik na początku był dobry, a teraz zrobił się za mały?
        Pewnie nastąpiłą u Ciebie migracja - biust upchnięty pod pachy i na
        plecy zaczął wracać na swoje miejsce. Zmierz się jeszcze raz, podaj
        poprzednie wymiary i te dzisiejsze i postaramy się coś doradzić.

Zresztą w pierwszym poście tego wątku piszemy, żeby nie szaleć z
        zakupami stanikowymi, bo szybko się wyrasta z nowego rozmiaru
      • marti_1983 Re: 80g 17.06.08, 21:59
        Gratulacje :) Wyszedł Ci biust spod pach i innych miejsc :)
        Zmierz się jeszcze raz (pod biustem też, bo i tam się pewnie
        zmieniło) i ponownie wpisz się do wątku rozmiarowego.

• nicekitty23 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 17.06.08, 21:51
      Witam!
      Moje wymiary to: W biuscie 102, pod biustem 85
      Zazwyczaj nosze rozmiar 85E ale na plecach zawsze mi sie podosi i kiedy sie schylam niestety piersi wyskakuja :((Obwod stanika nie lezy jak powinien na zebrach tylko na piersiach i zdecydowanie nie czuje sie dobrze wszedzie cos nie pasuje i caly czas musze cos poprawiac:(((
      Prosze pomozcie!!!!!!!!!
      Prosilabym o rozmiar brytyjski poniewaz mieszkam w Anglii i bedzie mi latwiej z kupnem
      Z gory dziekuje
      Pozdrawiam
      nicekitty23
      • marti_1983 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 17.06.08, 22:24
        Witaj :) Masz wielkie szczęście, że możesz wpaść do sklepu i
        pomierzyć.
        co do staników.
        Przy 85 pod biustem najwięcej co możesz nosić to 80 (36) ale tylko z
        naprawdę ściśliwych staników. Z rozciągliwców może ci pasować 75
        (34) Tyle obwód.
        Teoretycznie powinny Ci pasować 36 dd (to są te brytyjskie miski)
        ale radziłabym dla porównania wziąć 36 e i wygarnąć wszystko spod
        pach i pewnie miska nie będzie za mała.
        Z 34 może być f lub ff
        O ile pod pachami masz trochę zabłąkanej piersi, to polecam trochę
        większą miskę (wypełni się z czasem tym co jest pod pachą)

Idź do sklepu i weź do przymierzalni 36 dd i 36 e i 34 f i 34 ff.
        Wybierz najlepszy.
        Pamiętaj, że między modelami są pewne niewielkie różnice i jak
        możesz tylko to sprawdzaj na sobie :)
      • kasica_k Re: 85/102 nicekitty23 17.06.08, 23:35
        Tabelkowo wychodzi, że powinnaś zacząć od 36DD albo 36E w brytyjskich markach,
        jeśli zmierzyłaś się pod biustem rzeczywiście ciasno. A jeśli zmierzyłaś się
        luzacko, to zrób to jeszcze raz i podaj wynik :)

To 85E jest jakiej marki? Obwód tego stanika jest na pewno za duży, ale jeśli
        miseczka to brytyjskie E i jest za mała, to znaczyłoby, że przy obwodzie 36
        powinnaś próbować większej miseczki niż E. Trzeba więcej danych :)
        • nicekitty23 Re: 85/102 nicekitty23 18.06.08, 01:06
          85E to Triumph a brytyjski rozmiar to 38DD, rozmiar pod biustem sie zgadza, mierzylam 2 razy ciasno:)Ostatnio kupilam stanik brytyjskiej marki La Senza rozmiar 38DD i okazalo sie ze calkiem nie pasuje, miseczki za duze, pod biustem tez troche za duzo i wogole nie da sie nosic:((musialam oddac.Wiec juz sama nie wiem co mam robic:((co bym nie kupila to cos jest nie tak:(
          • kasica_k Re: 85/102 nicekitty23 18.06.08, 13:18
            A miseczki tego Triumpha są za duże czy za małe? 38DD jest na pewno na Ciebie za
            duży w obwodzie, w miseczkach też powinien, co potwierdza przykład La Senzy,
            która ma brytyjską rozmiarówkę. 38DD jest na ponad 106 w biuście. Tylko ten
            Triumph się nie zgadza, bo miseczki masz w nim za małe, tak? Czy też za duże?

Tak czy owak, skoro już jesteś w UK, Triumpha możesz sobie z powodzeniem
            darować. Spróbuj coś brytyjskiego, na początek porównaj 36DD i 36E. O 38 z
            jakąkolwiek miską zapomnij, bo będzie za luźne w obwodzie. Niewykluczone, jak
            pisze marti, że w końcu wylądujesz z 34F albo 34FF :)
            • nicekitty23 Re: 85/102 nicekitty23 18.06.08, 14:20
              Na pierwszy rzut oka wygladaja na dobre, ale po chwili piersi wyplywaja a tam gdzie zaczynaja sie ramiaczka stanik odstaje, czyli moge wlozyc tam palec,wydaje mi sie, ze sa troche za male, bo tak jak napisalam wczesniej piersi wyplywaja i zazwyczaj zbieraja sie na srodku(pomiedzy piersiami i to mnie tak denerwuje, bo zawsze musze je wkladac z powrotem do miseczek a nie jest to przyjemne zwlaszcz gdy jestem poza domem:(().
              Nie wiem czy jasno sie wyrazilam, ale tylko w taki sposob moge to wszystko opisac:)))
              Sprobuje to 36DD i 36E i napisze co z tego wyniklo
              Pozdrawiam serdecznie:))
    • less-travelled 81/102 - less-travelled 17.06.08, 23:12

Witam serdecznie wszystkich, bo pisze pierwszy raz choć skrupulatnie
      przeczytałam juz wiele wątkow :-)
      Zaczynając od samego poczatku - przed natknięciem sie na to forum
      zwykle nosiłam triumphy 85C- 80E i oczywiście żaden z nich nie
      spełniał swojego zadania...
      Zmierzyłam sie wg wytycznych i wyszło mi, że obwód pod biustem mam
      81-82, a w biuscie 103-104. Wpisałam to w bra-fitter i wyszło mi
      34FF. Na fali entuzjazmu zamówiłam dwa staniki w tym rozmiarze:
      Gabrielle Fantasie Blossom i Panache Tango 2 Plunge Red. I tutaj
      niestety zaczynają się problemy...
      Gabrielle jest na mnie duzo za luzna w obwodzie, nawet na
      najscislejsze haftce, marszczy sie pod pachami i u gory miseczek
      (czy one są za duże?). Tango wydaje mi się być w miare dobre, choć
      także nieco luźne w obwodzie. A najdziwniejsze jest to, ze obwód w
      biuście zmierzony w Tango zrobił się mniejszy i wynosi teraz 102.
      Proszę pomóżcie mi ustalić rozmiar, bo nie mam pojęcia w jaki w tej
      sytuacji powinnam celować!

pozdr!
      mja

• kasica_k Re: 81/102 - less-travelled 18.06.08, 00:23
        A zmierzyłaś się pod biustem mega ciasno? I staniki kupiłaś nieużywane? Bo
        teoretycznie te 34-ki nie powinny aż tak powiewać Ci w obwodzie - mogą być
        przyluźnawe, jeśli jesteś ściśliwa, ale dużo za luźne raczej być nie powinny,
        zwłaszcza Tango. Fantasie owszem, mają tendencję do rozciągliwości. Jeśli masz
        wątpliwości, obfotografuj się i poślij zdjęcia do galerii (regulamin w jednym z
        przyszpilonych wątków).
        • less-travelled Re: 81/102 - less-travelled 19.06.08, 10:05
          Wielkie dzięki za pomoc!
          Pod biustem mierzylam sie ciasno, ale chyba faktycznie moj tluszczyk w obwodzie
          jest bardzo scisliwy ;-)
          Staniki są nowe z brastopu. Gabriela wyladowala u przyjaciolki, z ktora
          zamawialam (jej wymiary 89/112) i na nia jest OK... wiec chyba nic dziwnego, ze
          na mnie byla za luzna. Tango nosze od dwoch dni na srodkowej haftce i obwod
          trzyma sie podczas najgorszych prob, ktorym go poddaje, tylko fiszbiny troche
          gniota mnie po bokach i na dole. To zamawianie bez mierzenia, to chyba jednak
          straszliwie trudna sprawa :-(( obwody sie roznia, miski sie roznia, fiszbiny...
          Ale warto sie trudzic, bo efekty spektakularne - jak czytalam to nie wierzylam,
          a teraz jak patrze na siebie w tym tango, to mam zupelnie inna figure i garbic
          sie przestalam i talia sie zrobila :-) dzieki za to forum! z galerii tez na
          pewno skorzystam i te prawdziwe obwody stanikow, bede uzupelniac.
          A jak sadzisz jaki rozmiar Gabrieli powinnam zamawiac?
          pozdr.

• adrijah 78/93 18.06.08, 02:01
      wymiary koleżanki, którą zamierzam z Waszą pomocą uświadomić, że nosi źle dobrany biustonosz :) pomożecie?
    • adrijah 91/107 18.06.08, 02:03
      wymiary drugiej koleżanki, która dała dała się namówić na uświadamianie :)
    • helll-enka Re: 66-67/ 89-90 jaki stanik?? 18.06.08, 10:01
      cześć Dziewczyny, z nieba mi spadacie.
      Wymierzyłam się dokładnie, ze stanikiem i bez. Dotychczas nosiłam, o zgrozo, 80
      D!! Potem 75 D i chwilkę było lepiej, aż niedawno odkryłam dla siebie rozmiar 70
      E i wydawało mi się, że to stanik-cud..ale po chwili znów nie do końca. Bo buły
      się robią i trzeba ciągle poprawiać. Pewnie pod biustem będzie tak naprawdę z
      60, ale nie wiem co z miseczką..
      • songor Re: 66-67/ 89-90 helll-enka 18.06.08, 11:03
        Mysle ze mozesz sprobowac rozmiar brytyjski 28FF z przyszłościowym
        ukierunkowaniem na miseczke G. Miałam takie wymiary jak ty i nosiłam
        28FF a teraz mo migracji przeskoczyłam własnie na G (67/92 moje
        wymiary)
        Sprawdz także jak prawidłowo przymierzyć stanik
        A przed zamówieniem konkretnego modelu poczytaj:
        o producentach i konkretnych modelach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955
        które staniki to rozciągliwce i ściśliwce
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281
        które to dużo i małomiseczkowce
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506
        i koniecznie zobacz jakie staniki polecamy na początek
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941
    • agnieszka-maria1309 82/111 18.06.08, 12:02
      Dziewczyny czy dobrze dobrałam rozmiar?Jeśli moje wymiary to 82/111
      to powinnam nosić 75 H czy może jednak 75 HH?Czy celować w mniejsze
      obwody i większe miski?Mam Harmony 75 H ale nie jestem kompatybilna:)
      I zastanawiam się,czy Arabelka 75 HH nie będzie za duża...Wogóle to
      zgłupiałam już od tego wszystkiego :)
    • jaagna 79/92 - dla akomorowska19 18.06.08, 12:21
      akomorowska19 napisała:

> Cześc wszyskim,
      >
      > dzisiaj po raz pierwszy weszłam na Lobby_Biuściarskie [Lobby BiuściaSTYCH - moja poprawka] doznałam
      > szoku czytając o różnych rozmiarach biustonoszy.
      > Oczywiście od razu poleciałam i zmierzyłam swoje kształty
      > pod biustem 79, a obwód biustu 92. Bardzo proszę poradźcie mi jaki
      > biustonosz jest dla mnie najlepszy i gdzie w Warszawie można
      > pojechac do sklepu i bez problemu przymierzy. Bardzo się cieszę że
      > istniejecie i służycie radą
      • turzyca Re: 79/92 - dla akomorowska19 19.06.08, 00:34
        Zaczelabym od polskiego 70E i 70F i zobaczyla jak sie uklada. Ten rozmiar
        dostaniesz w kazdym dobrze zaopatrzonym sklepie. Jesli z czasem biust Ci urosnie
        trzeba bedzie siegnac po wieksza miseczke, jesli zmniejszy (a to prawdopodobne)
        to potrzebne beda staniki z mniejszym obwodem i odpowiednio dopasowana miseczka,
        polskie 65H.

W brytyjskich stanikach to 70DD i 70E, a 65F/FF.
    • b_iuscik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 18.06.08, 12:38
      od dłuższego czasu poszukuje odpowieniego stanka, po zmierzeniu
      wyszły mi wymiary 95-96/115, przeważnie kupuje 85DD lub 80 E ale nie
      zawsze sa dobrane, często piersi przy gwałtownych ruchach czy
      bieganiu wypadają mi z miseczki :/ jaki rozmiar powinnam nosić?
      • turzyca 95/115 b_iuscik POMOC 19.06.08, 13:48
        chyba sie Twoj post zaplatal bez odpowiedzi, a ja nie jestem w stanie dobrz
        ocenic, co by Ci bylo potrzebne. Ale mam nadzieje, ze zaraz ktos o podobnej
        sylwetce nadrobi przeoczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka