eternalvoyageur Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 23.06.08, 17:52 Czesc ! Napisala do mnie kobieta z dosc specyficznym biustem, jakos nie moze sobie dobrac pasujacego stylu. Moze jej doradzicie ? Wiec ma ok 50 lat, czesto nabierala i tracila wage, karmila piersia 5 dzieci, wiec mowi ze "juz nie wie gdzie jej biust powinien byc" i dlatego nie moze znalesc odpowiedniego modelu. A wiec, tlumacze: "Pod biustem: 79cm, w biuscie 104 nago, 103 w biustonoszu. Czyli jestem 70 GG czyli 32GG. Kupilam Freya Arabella - plunge 32GG z Freyi, oraz tez Athena T shirt bra 75FF z Lepel by sprawdzic roznice (bo kilka dni miezylam sie i wyszedl mi inny wynik, ale to chyba dlatego ze bylo przed okresem, wyszlo mi 82 pod biustem oraz 103 w biuscie bez stanika i 101 w staniku ! wiec to rozmiar 75FF) Wiec w staniczku Athena 75FF obwod byl za waski, miseczki byly za duze u gory ale za waskie u dolu. Wiec ubralam Arabelle 32GG, obwod jest dosc scisliwy, mam zapiete na srodkowych haczykach. Wydaje mi sie ze miseczka jest odpowiedniej szrokosci, ale u gory jest pusto i wydaje mi sie ze nie wypelniam calkiem miseczki. Oczywiscie, moj tluszcz pewnie wszedzie wyemigrowal. Wiec co mam sprobowac ? mniejszy obwod ? mniejsza miseczke ?" Drogi mail: "Zamowilam z figleaves 2 staniki, oba 32GG. Jeden to Anna Fantasie Balcony, ktory mnie zaskoczyl tym ze nie pasuje: jedna miseczka odstaje i fiszbin nie lezy gladko z przodu miedzy piersiami. drogi to Fantasie Speciality Bra (full cup) ktory pasuje, tylko ze wyglada dosc nudno i nie daje ladnego zaokraglonego ksztaltu, ale go zartrzymam po pasuje: fiszbiny ladnie siedza z przodu miedzy piersiami, i siegaja gleboko pod pachy gdzie mam tluszczyk (pewnie wemigrowal z biustu). Tak czy inaczej, pewnie sprobuje Panache Tango." Wiec dziewczyny, prosze poradzcie jej cos ! Przetlumacze Wasze odpowiedzi i jej wysle. Odpowiedz Link
staro Re: 79/104 dla znajomej eternalvoyageur 24.06.08, 10:51 Tango na pewno będzie dobrym rozwiązaniem - to stanik, który trzyma się na ogół rozmiarówki. Może niech spróbuje 32G, biust po tylu tyciach, chudnięciach i karmieniach ma prawo być ciut "zmaltretowany życiem". Tango należy raczej do ściśliwców. Co do innych staników: Athena może nie być "kompatybilna" z jej biustem. Arabella zapinana na środkowy haczyk na pewno nie jest ściśliwa. Poza tym miewa dość duże miseczki. U tego modelu bym przymierzyła na jej miejscu 30GG. Fantasie Anna - jeśli wygarnia wszystko do miseczek, nie ma asymetrii piersi a stanik nadal tak dziwnie robi, to bym go odesłała (o ile jest jeszcze taka możliwość). Fantasie Speciality - full cupy paradoksalnie wyglądają lepiej na mniejszych biustach, dla większych bywa lepszym rozwiązaniem krój balconette. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
joasienka85 90/110 23.06.08, 18:47 witam, jestem tu pierwszy raz i chciałabym wiedzieć jaki rozmiar powinnam nosić, obecnie noszę rozmiar 85D ale widzę że nie jest on zbyt dobry bo czasami piersi mi troszkę wypływają:D i mam nadzieję, że znajdę tu odpowiedni strój kąpielowy:) Odpowiedz Link
butters77 Re: 90/110 - joasienka85 24.06.08, 21:00 Witaj, nic dziwnego, że "piersi Ci trochę wypływają":), bo miseczka, którą nosisz jest stanowczo za mała. Obwód jest prawie OK, bo moim zdaniem 80-tka powinna leżeć na Tobie lepiej. Jeśli chodzi o miseczkę: z biustonoszy brytyjskich radziłabym Ci przymierzyć 80FF lub 80G, z polskich możesz przetestować 80J. Ponieważ jednak mam wymiary z innej części tabeli niż Twoje, wolałabym, aby moją wypowiedź potwierdziła forumka o wymiarach zbliżonych do Twoich :) Na zakończenie dodam jeszcze link do wątku o strojachkąpielowych :) Polecam lekturę! Odpowiedz Link
pannna.migotka 74/92 23.06.08, 21:34 Witam, to ja, od dawna podczytująca, z zamiarem nawrócenia. Poczyniłam już nawet pierwsze kroki w tym kierunku nabywając kilka nowych staników w nowo odkrytym rozmiarze. I tu już bez Waszej pomocy będę dalej błądzić po omacku. Jak podałam w tytule- pod biustem 74 (na wydechu), w porywach 72, w biuście 92. Firma Lupoline w swojej miarce proponuje mi 75C, co wyśmiałam po cichu. Korzystając z innych miarek upatrzyłam sobie bowiem angielskie 32DD i w kilka takowych zaopatrzyłam się na Allegro, coby na początek nie wydawać wielkich pieniędzy (którymi wszakże nie dysponuję) ryzykując chybiony strzał. Swój biust określam jako średniej wielkości i w sumie zastanawiałam się, czy pisać tu, czy na zaprzyjaźnionym forum.;) Biust podzieciowy (1 dziecko paręnaście lat temu) ale jak sądzę w niezłej formie, choć jędrności nigdy za wiele.:) Lubię staniki usztywniane, o czym przekonałam się zakładając całkiem miękki.:) Wolę takie, które raczej przybliżają piersi do siebie niż rozpychają je na boki. Lewa pierś jest nieco większa od prawej i tu właśnie problem- kilka z zamówionych 32DD na tę mniejszą pasuje idealnie, na większej stanik się lekko wrzyna tworząc bułkę. Push-up firmy Bhs ledwo mi sutki zakrywa i piersi lekko wypływają, ale zabudowany M&S (to ten miękki właśnie i jedynie w nim mam wrażenie, że w miseczkach zmieściłoby się jeszcze conieco) bez bluzki wygląda super, ale już w ubraniu mi się nie podoba, lubię jak mój biust wygląda na większy, no i mam słabość do dużych dekoltów. :) Do tej pory zaopatrywałam się w bazarową chińszczyznę i jeszcze całkiem niedawno zdawało mi się, że lepiej niż w "rzadko osiągalnym" 70C mój biust wyglądać już nie może. Rozpisałam się chyba, przepraszam. Poradźcie coś, proszę. Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 74/92 pannna.migotka [do weryfikacji] 23.06.08, 22:22 [jeszcze się uczę, więc poczekaj proszę na weryfikację rozmiaru przez którąś z doświadczonych forumek] Witaj pannno.migotko, masz bardzo podobne wymiary do mnie (ja mam ok. 73/91-94 w zależności od dnia cyklu), więc tym chętniej Ci napiszę parę słów. Przy obwodzie pod biustem 74 z tendencją malejącą stanik z obwodem 70 (32) traktowałabym wyłącznie jako stan przejściowy. Wypierzesz go kilka razy i już Ci będzie zapięcie podjeżdżać do karku. Ja miałam dokładnie tak samo - mój pierwszy "prawidłowy", a raczej zbliżony do prawidłowego stanik to był 70E (przy czym raczej brytyjskie niż europejskie E, ale nie jestem tego pewna), w tej chwili mogłabym się już nim owijać. Obwód rozciąga się o 20-30 cm i jest o wiele za luźny i nie trzyma biustu, lecz zgniata go od dołu. Obawiam się również, że miseczka w staniku 32DD może być na Ciebie za mała - jeśli nie od razu to po kilku tygodniach noszenia. Zresztą sama piszesz, że w większej piersi bułkuje. Zasada jest taka, że zawsze dobiera się stanik na tą większą pierś (tzn. że zawsze musisz mierzyć, czy się ta większa dobrze układa). Poza tym jeśli z tabelki wychodzi Ci rozmiar pomiędzy, to lepiej wziąć ten większy niż mniejszy - szczególnie jeśli biust jest "przedmigracyjny" - wtedy będzie jeszcze miał miejsca trochę, jak się zacznie migracja i wypchnięte przez za małe miseczki i/lub za duży obwód piersi zaczną wracać "do domu". Piszesz, że lubisz staniki usztywniane - jednak na początek, dopóki nie ustalisz swojego rozmiaru, dobrze by było, żebyś ponosiła miękki staniki. Tylko w takich można zobaczyć, czy pierś na pewno dobrze się układa. O push-upach też możesz znaleźć informacje na forum - niestety nie mają one dobrego wpływu na piersi (mówi ta, która od lat męczyła swoje piersi wyłącznie push-upami, bo miała kompleks małego biustu!) - rozpłaszczają je raczej zamiast zbierać do środka. Przekonałam się na własnej skórze, że w dobrze dobranym miękkim staniku mój biust wygląda na większy [sic!] niż a push-upie, poza tym ma bardziej naturalny kształt. Wracając do Twojego rozmiaru: radziłabym Ci wypróbować statnik z obwodem 65, możesz na poczatek zacząć od bardziej rozciągliwych staników, żeby się przyzwyczaić. Pasująca miseczka dla Ciebie to by była 65FF, szczególnie jeśli piszesz, że ci w 32DD stanik bułkuje na większej piersi. Widzisz, ja też się rozpisałam, ale co zrobić jak to taki ciekawy temat :-) Widzę, że z Allegro i przez to też z zakupami przez Internet jesteś już oswojona, więc nie powinnaś mieć problemu ze znalezieniem dla siebie odpowiedniego biustonosza. 65FF w sklepach stacjonarnych nie pojawia się za często, ale kupowanie tego rozmiaru np. w Bravissimo to czysta przyjemność. Aha, jak lubisz duże dekolty to zwróć szczególną uwagę na staniki typu plunge, które są przeznaczone właśnie do głęboko wyciętych bluzek (nie mają fiszbin wysoko na mostku tylko łączą je pod biustem). Pozdrowienia i powodzenia, Joanna Odpowiedz Link
pannna.migotka Re: 74/92 pannna.migotka [do weryfikacji] 23.06.08, 22:55 >Wypierzesz go > kilka razy i już Ci będzie zapięcie podjeżdżać do karku. To mnie pocieszyłaś- wiem już, co zrobić z tymi dwoma "delikwentami" które mimo,że 70, cisną tak, że oddychać nie mogę, więc zaległy w szufladzie... >szczególnie jeśli biust jest "przedmigracyjny" - wtedy > będzie jeszcze miał miejsca trochę, jak się zacznie migracja Może głupio to zabrzmi, ale kiedy patrzę na swój biust, to nie wiem, co tam mogłoby mi "zmigrować" i nie dowierzam, że i w moim przypadku może mi cosik urosnąć. Generalnie z kształtu jestem zadowolona, aczkolwiek jeśli można coś poprawić, to bardzo chętnie uczynię wszystko, co będzie trzeba. :) > Piszesz, że lubisz staniki usztywniane - jednak na początek, dopóki > nie ustalisz swojego rozmiaru, dobrze by było, żebyś ponosiła miękki > staniki. Toteż usiłuję się do nich przekonać nosząc wspomniany już miękki M&S po domu, lubię go bo ma piękny kolor, fiszbiny leżą idealnie (no, odrobinkę cisną na mostku, ale może to kwestia przyzwyczajenia?) Faktycznie, wygody mu odmówić nie można. Nic mi nie wylatuje, kiedy się schylam, a to już duży plus w porównaniu z tym, co nosiłam (i przyznaję, że jeszcze czasami noszę, ale to tylko do momentu znalezienia ideału!:)). > Wracając do Twojego rozmiaru: radziłabym Ci wypróbować statnik z > obwodem 65, możesz na poczatek zacząć od bardziej rozciągliwych > staników, żeby się przyzwyczaić. Możesz podać, jakie firmy "specjalizują się" w takich rozciągliwych stanikach? >Pasująca miseczka dla Ciebie to by > była 65FF, szczególnie jeśli piszesz, że ci w 32DD stanik bułkuje na > większej piersi. O matko, tak od razu wskoczyć w FF?? Nie za daleko? A co z E, F? Niedawno w Triumfie mierzyłam 70E (największy, jaki mieli z 70-tek, hihi!) i miseczki pasowały super, ale całokształt był jakiś taki nie bardzo. A drugą miseczkę musiałabym wtedy uzupełniać wkładką, tak? :/ To może kupić dwa staniki: mniejszy i większy, rozciąć na mostku, zszyć i mieć dwie pasujące idealnie miseczki? :)) > Widzę, że z Allegro i przez to też z zakupami przez Internet jesteś > już oswojona, więc nie powinnaś mieć problemu ze znalezieniem dla > siebie odpowiedniego biustonosza. 65FF w sklepach stacjonarnych nie > pojawia się za często, ale kupowanie tego rozmiaru np. w Bravissimo > to czysta przyjemność. Póki co, mogę robić zakupy tylko w Polsce, ale właśnie zmieniam bank (mój jak się okazało jest w tym względzie słaby) aby móc kupować na ebay i w sklepach zagranicznych. > > Aha, jak lubisz duże dekolty to zwróć szczególną uwagę na staniki > typu plunge O, to,to...:) I szczerze przyznaję się do kompleksu pt. Nie-Jest-Mały-Ale-Mógłby-Być-Większy. Dziękuję, Joanno. :* Odpowiedz Link
pannna.migotka Re: 74/92 pannna.migotka [do weryfikacji] 23.06.08, 23:15 > >Pasująca miseczka dla Ciebie to by > > była 65FF, szczególnie jeśli piszesz, że ci w 32DD stanik bułkuje na > > większej piersi. > > O matko, tak od razu wskoczyć w FF?? Nie za daleko? A co z E, F? Tu odpowiadam sobie sama: od razu po wysłaniu posta puknęłam się w główkę- wszak jedno oczko różnicy w obwodzie to ze dwie literki rozmiaru miseczek... przepraszam, nie było pytania. Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 74/92 pannna.migotka [do weryfikacji] 23.06.08, 23:26 Jak pięknie mi odpowiedziałaś. > >Wypierzesz go > > kilka razy i już Ci będzie zapięcie podjeżdżać do karku. > > To mnie pocieszyłaś- wiem już, co zrobić z tymi dwoma "delikwentami" które mimo > ,że 70, cisną tak, że oddychać nie mogę, więc zaległy w szufladzie... Z tymi dwoma delikwentami też coś możesz zrobić: kupić przedłużkę, przypiąć i zobaczyć, czy się trochę rozciągną. > >szczególnie jeśli biust jest "przedmigracyjny" - wtedy > > będzie jeszcze miał miejsca trochę, jak się zacznie migracja > > Może głupio to zabrzmi, ale kiedy patrzę na swój biust, to nie wiem, co tam mo > głoby mi "zmigrować" i nie dowierzam, że i w moim przypadku może mi cosik urosn > ąć. Generalnie z kształtu jestem zadowolona, aczkolwiek jeśli można coś poprawi > ć, to bardzo chętnie uczynię wszystko, co będzie trzeba. :) Trudno wirtualnie ocenić, jaką masz figurę, ale z reguły to tak jest, że choćby 1-2cm w biuście przybywa. Ja też myślałam, że mi się nie przesunie, a się przesunęło. > > Wracając do Twojego rozmiaru: radziłabym Ci wypróbować statnik z > > obwodem 65, możesz na poczatek zacząć od bardziej rozciągliwych > > staników, żeby się przyzwyczaić. > > Możesz podać, jakie firmy "specjalizują się" w takich rozciągliwych stanikach? Najlepiej poczytaj sobie wątek o rozciągliwcach i ściśliwcach. > >Pasująca miseczka dla Ciebie to by > > była 65FF, szczególnie jeśli piszesz, że ci w 32DD stanik bułkuje na > > większej piersi. > > O matko, tak od razu wskoczyć w FF?? Nie za daleko? A co z E, F? DD to było w staniku z obwodem 32. Zajrzyj sobie może do pięknego artykułu Stanikowy Matrix to zrozumiesz, że przy rozmiarze pod biustem 65 miseczka E byłaby dla Ciebie za mała. Nie ma czegoś takiego jak miseczka DD, E, F czy FF. Wielkość (czy objętość :) miseczki zawsze zależy od obwodu stanika. Więc jak nosisz 32DD to gdybyś się przerzuciła na 30 to miseczka nie może być 30DD, tylko odpowiednio przeliczona. Przeliczając "matematycznie" to 32DD na nowy obwód, powinnaś nosić 30F, ale jeśli 32DD Ci na jednej piersi bułkuje to prawdopodobnie przydałby się rozmiar większy, a więc ostateczny werdykt: 30FF. Zresztą, możesz zajrzeć do tabeli brytyjskich rozmiarów, tam najlepiej widać, jak to wygląda z przeliczaniem miseczek na mniejszy obwód. Oczywiście tabelki tabelkami, a ciało ciałem - żadna tabelka nie zastąpi przymierzania stanika. Szczególnie, że się modele różnią między sobą. Więc nawet, jeśli z wyliczeń wychodzi 65FF, to może się zdarzyć że w danym modelu jednak lepiej Ci będzie pasował 65F - nic nie zastąpi przymierzania, to już musisz sprawdzić sama. (gdybyś jednak się nie wcisnęła w 65FF, w co wątpię, to koniecznie wypróbuj brytyjskie 70E czyli 32E) Niedawno w Tri > umfie mierzyłam 70E (największy, jaki mieli z 70-tek, hihi!) i miseczki pasował > y super, ale całokształt był jakiś taki nie bardzo. A drugą miseczkę musiałabym > wtedy uzupełniać wkładką, tak? :/ To może kupić dwa staniki: mniejszy i większ > y, rozciąć na mostku, zszyć i mieć dwie pasujące idealnie miseczki? :)) Hihi, może to by było dobre rozwiązanie :-) Może by się znalazła w dodatku jakaś forumka z tym samym rozmiarem, ale odwrotnie wielkościowo piersiami i byście uszyły dwa dobre staniki ;-) (a tak przy okazji to o robótkach ręcznych też tu rozmawiamy) > > Widzę, że z Allegro i przez to też z zakupami przez Internet jesteś > > już oswojona, więc nie powinnaś mieć problemu ze znalezieniem dla > > siebie odpowiedniego biustonosza. 65FF w sklepach stacjonarnych nie > > pojawia się za często, ale kupowanie tego rozmiaru np. w Bravissimo > > to czysta przyjemność. > > Póki co, mogę robić zakupy tylko w Polsce, ale właśnie zmieniam bank (mój jak s > ię okazało jest w tym względzie słaby) aby móc kupować na ebay i w sklepach zag > ranicznych. I słusznie :-) bo warto. A w Polsce też mamy sklepy internetowe, np. Peachfield. > > Aha, jak lubisz duże dekolty to zwróć szczególną uwagę na staniki > > typu plunge > > O, to,to...:) I szczerze przyznaję się do kompleksu pt. Nie-Jest- Mały-Ale-Mógłb > y-Być-Większy. To tak jak ja. Też uwielbiam wycięte dekolty i też mam ten kompleks :-) > Dziękuję, Joanno. :* Cała przyjemność po mojej stronie, mam nadzieję, że Ci dobry rozmiar dobrałam, ale maith albo inna forumka to jeszcze zweryfikuje, więc zaczekaj proszę na jej wiadomość. Pozdrowienia! Odpowiedz Link
pannna.migotka Re: 74/92 pannna.migotka [do weryfikacji] 23.06.08, 23:41 > Z tymi dwoma delikwentami też coś możesz zrobić: kupić przedłużkę, > przypiąć i zobaczyć, czy się trochę rozciągną. Kurczę, nie wpadłam na to...:) > Cała przyjemność po mojej stronie, mam nadzieję, że Ci dobry rozmiar > dobrałam, ale maith albo inna forumka to jeszcze zweryfikuje, więc > zaczekaj proszę na jej wiadomość. Czekam na wiadomość od każdej forumki, która czuje, że ma coś do powiedzenia w mojej sprawie...:) Jeszcze raz dziękuję Ci, Joanno za życzliwe przyjęcie i cierpliwe tłumaczenie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
maith Re: 74/92 pannna.migotka 24.06.08, 04:32 Bardzo dobrze, potwierdzam :) Dodam tylko (Panno Migotko), że jeśli z wymiarów wychodzi Ci 74, a może nawet 72 pod biustem, to nie ma za bardzo szans, żeby Cię 70-tka cisnęła obwodem. Ale jeśli masz przymałe miseczki (a masz, skoro piszesz, że Ci stanik trochę bułkuje) to to świetnie naśladuje za mały obwód, kiedy w praktyce to miseczka jest za mała. Mnóstwo kobiet się już na tym przejechało, a potem ze zdziwieniem konstatowały, że faktycznie, z większą miską nie ciśnie. Przymierz to 70DD z miskami na plecach. Wtedy ocenisz sam obwód, powinien być ok. Z Twojego opisu wynika, że masz podobne potrzeby, co dziewczyny z naszego siostrzanego LMB. A skoro tak, to na pewno tam w praktyce dowiesz się więcej o tym, jak dziewczynom biusty migrowały :) A na razie warto żebyś przeczytała tam super wątek o błędach w mierzeniu i kupowaniu :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=79886017&a=79886017 Odpowiedz Link
nathd Re: 76/99 23.06.08, 21:46 Witam! Mierzyłam się i wyszło mi, że mam wymiary 76 cm pod biustem i 99cm w biuście. Mierzyłam już jakąś Samathe 70G i była nieco za mała w misce a i za lużna. Mierzyłam też Freya Arabelle 30GG i znów za lużno pod biustem i miska mogłaby być ciut większa, mierzyłam też Felinę Counturelle 70G i w sumie miska była ok. Z tabelki mi wyniki, że powinnam być 65GG (wszystkie 70=tki są na mnie sporo za luźne...), czy to dobry rozmiar? Czy może lepiej celować w 65H? Poradźcie:) Odpowiedz Link
butters77 76/99 nathd 23.06.08, 22:14 Witaj, jeśli chodzi o obwód - masz rację, 65-tka powinna być OK, a w przypadku rozciągliwych modeli - nawet 60-tka. Przykład: Arabella, która - jak sama mówisz - w rozmiarze 65GG jest za luźna pod biustem. Przy okazji podlinkuję wątek o rozciągliwcach i ściśliwcach:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 Myślę, że w większości brytyjskich modeli powinno Ci pasować 65GG (mam wymiary zbliżone do Twoich i w tym rozmiarze czuję się najlepiej:), ALE bacznie obserwuj miseczkę! Jeśli zauważysz jakiekolwiek fałdki pod pachami, "bułeczki" nad linią miski itp. - nie wahaj się i sięgnij po 65H. Zwracaj też uwagę na opinie o danym modelu - często zdarza się, że jeden stanik ma większe miseczki niż inny model danego producenta (np. Rio wypada większe niż większość modeli Freya). Komentarze innych forumek naprawdę pomagają w zakupach - sama przed każdym zakupem przetrząsam wątki producenckie w poszukiwaniu opinii o wybranym modelu:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
nariel8 76/96 23.06.08, 22:08 Witam wszystkich, Mam wymiary jak w temacie 76cm pod i 96cm w biuście. Obliczając sobie sama według zasad tu znalezionych wyszło mi, że powinnam nosić 70G. Chciałam potwierdzić moje umiejętności zastosowania nowo zdobytej wiedzy. Nie będę pisać jak leżą na mnie obecne staniki bo nosze firmy, która ma swoją indywidualną rozmiarówkę. Odpowiedz Link
butters77 nariel8 76/96 23.06.08, 22:21 Witaj, nariel8, mniej więcej trafiłaś z rozmiarem:) Tzn. myślę, że obwód 70 może być dobry na początek, ale po kilku miesiącach okaże się za luźny - zwłaszcza, jeśli dotąd nosiłaś biustonosze w nieodpowiednim rozmiarze. Słowem - myślę, że szybko będziesz musiała sięgnąć po 65, dlatego nie szalej na razie z zakupami 70-tek;) Jeżeli chodzi o miseczkę - przymierzyłabym zarówno 70G, jak i 70FF z rozmiarów brytyjskich; ewentualnie 70H w rozmiarówce polskiej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
aadrianka Re: 76/96 23.06.08, 22:24 Mam prawie identyczne wymiary:) Rzeczywiście, 70 na początek to dobry pomysł. Przy czym w brytyjskiej rozmiarówce sugerowałabym 32F, a w polskiej sięgnąć warto też po 70H. Szybko okazać się może, że 70tki bywają za szerokie - wtedy warto sięgnąć po ciaśniejszy obwód. Brytyjskie 30G - tu jeszcze spory wybór kusidełek, polskie 65J - ale tym ostatnim się nie przejmuj, na razie to rozmiar raczej wirtualny, na wybór staników w tym rozmiarze trzeba jeszcze poczekać. Odpowiedz Link
nariel8 Dziekuję za tak szybkie odpowiedzi jeszcze jedno 23.06.08, 22:55 Czy może mi ktoś wytłumaczyć, bo nie jestem jak na razie tego w stanie pojąć jak to jest z tym podwójnymi miseczkami jak DD, FF? Dlaczego stosuje się podwójność danej litery zamiast po prostu jechać normalnie dalej literkami z alfabetu? Odpowiedz Link
ja_joanna Re: Dziekuję za tak szybkie odpowiedzi jeszcze je 23.06.08, 23:06 To trzeba zapytać brytyjczyków ;-) tak przy okazji to na szczęście nie są podwójne miseczki tylko podwójne literki. Ale one nie mają żadnego specjalnego znaczenia, pewnie tylko jakieś historyczne. W każdym razie trzeba zawsze uważać, czy się kupuje stanik brytyjski czy kontynentalny i wtedy odpowiednio przeliczać: DD=E, E=F, F=G, FF=H, H=I i tak dalej Odpowiedz Link
maith To tylko reakcja na fobię literkową ;) 24.06.08, 12:44 Pewnie dlatego, że kobiety boją się dalszych literek alfabetu. Więc Brytyjczycy następny rozmiar po D nazwali DD, po F wprowadzili FF, po G wprowadzili GG. Ponieważ to oni pierwsi zaczęli robić staniki uwzględniające konieczność brania ścisłego obwodu pod biustem (60-70 tki), to kobietom noszącym do tej pory np. "duże B" czy "małe D", zaczęły wychodzić takie miseczki jak H, J, K. Sama widzisz, że w polskiej rozmiarówce masz dalszą literkę niż w brytyjskiej. W brytyjskiej masz ledwie 70FF albo 70G, a w polskiej 70H, a może nawet 70J. Podwójne literki to po prostu reakcja na kobiecą literkofobię :) Żeby kobiety nie uciekały z krzykiem na próbę przymierzenia stanika na identyczny wymiar w biuście, tylko z mniejszym obwodem, nie rozumiejąc, że zmiana miseczki nie znacza, że dziewczynie urósł biust :) Odpowiedz Link
martulunia Re: MARTULUNIA 100/117 23.06.08, 23:18 Moje wymiary : 100 cm pod biustem ,117 cm w obwodzie - jaki rozmiar > powinnam kupować ? > Obecnie kupiłam polski biustonosz 85 c w formie bardotki, pod biustem jest dobry ale mam wrażenie że mój biust się dusi... Odpowiedz Link
ja_joanna Re: MARTULUNIA 100/117 [do weryfikacji] 24.06.08, 01:05 [jeszcze się uczę, więc proszę zaczekaj na ostateczną weryfikację rozmiaru przez którąś z doświadczonych forumek] Witaj Martuluniu, przy obwodzie pod biustem 100 cm powinnaś teoretycznie celować w 90 (brytyjskie 40), ale jeśli byłaś w stanie się zapiąć w 85 (aczkolwiek nie podałaś jaka to firma, więc też nie można określić, na ile ten rozmiar był zgodny ze standardową rozmiarówką), to tym lepiej - możesz próbować też 85 (brytyjskie 38). Podam Ci rozmiary do obu obwodów. Przy obwodzie 90 (40) powinny pasować staniki 40F. Przy 85 (38) możesz spróbować 38G (nic dziwnego, że miałaś wrażenie, że Twój biust się dusi!). Pamiętaj, że są to rozmiary brytyjskie - bardzo polecamy kupowanie staników przez Internet, bo jest duży wybór naprawdę pięknych staników. Gdybyś potrzebowała też polskie rozmiary to daj znać. Z polskich firm możesz np. wypróbować Melissę. Pozdrowienia, Joanna Odpowiedz Link
staro Re: MARTULUNIA 100/117 [do weryfikacji] 24.06.08, 11:02 Dodam tylko, że z Melissy przymierzyłabym rozmiar 85J. Odpowiedz Link
gluck11 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 23.06.08, 23:31 Witam proszę o pomoc w doborze prawidłowego rozmiaru stanika wymiary: obwód pod biustem: 72 cm obwód biustu: 92 cm obecnie noszę rozmiar 75C i jestem niezbyt zadowolona z kupowanych staników - zależy od firmy - proszę o poradę odnośnie girmy również z góry dziękuję Gosia Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 72/92 gluck11 [do weryfikacji] 24.06.08, 02:02 [jeszcze się uczę, więc zaczekaj na ostateczną weryfikację rozmiaru przez którąś z doświadczonych forumek] Witaj Gosiu, nic dziwnego, że byłaś niezadowolona z kupowanych staników, gdyż biustonosz z obwodem 75 nie będzie dość ciasny, żeby podtrzymać Twój biust (warto pamiętać o tym, że każdy stanik jest zrobiony z rozciągliwego materiału, dlatego zawsze odejmujemy 5 cm i zaokrąglamy w dół - przy prostym zaokrąglaniu w góre obwód nie spełni swojego zadania). Przy obwodzie 72cm na pewno możesz nosić staniki 65, a być może nawet bardziej rozciągliwe 60 (to musisz sprawdzić sama - przymierzając) - trochę zależy od budowy ciała. Jeśli jesteś bardzo szczupła to możliwe, że 60tki będą Ci się już boleśnie wbijać w żebra - wtedy zostań przy 65. Myślę, że dobrym rozmiarem dla Ciebie byłby 65FF (30FF), a gdyby był za duży to 65F (30F). Powiem Ci, że ja mam 73/93 i 65F jest na mnie za mały, ale wszystko zależy od indywidualnej budowy ciała i kształtu biustu. Gdybyś się zmieściła w 60 to wypróbuj 60G lub 60GG (28G lub 28GG). Co do firmy - trudno Ci cokolwiek doradzić, bo możliwości jest mnóstwo, a nie wiem, jakie są Twoje oczekiwania. Wybór firmy częściowo uzależniony jest też od tego, czy masz raczej szeroki, czy wąski biust u podstawy. Najlepiej będzie jak rozejrzysz się po kilku ciekawych wątkach na forum. W ten sposób na pewno znadziesz coś dla siebie: - Spis producentów (a z niego możesz się dostać do wątków dotyczących określonych firm) - Wąsko- i szerokofiszbinowce - Rozciągliwce i ściśliwce Zwróć jeszcze uwagę na to, że staniki z obwodami poniżej 70 dość trudno jest kupić w polskich sklepach (stacjonarnych). Za to piękne modele można bardzo wygodnie kupić w sklepach brytyjskich przez Internet, co bardzo Ci polecam. Możesz też zajrzeć do polskiego sklepu wysyłkowego Peachfield. - O kupowaniu przez Internet - Lista sklepów internetowych Powodzenia w zakupach! Odpowiedz Link
maith Re: 72/92 gluck11 24.06.08, 04:22 Bardzo dobrze. Chociaż ja bym u Ciebie raczej zaczęła od 65F i dopiero jakbyś uznała, że jest Ci ciasno, to wzięła większą miseczkę. Co do firm, to w pierwszej kolejności warto przymierzyć coś z Panache i coś z Freyi, wtedy zwykle orientujesz się, czy potrzebujesz wąskich czy szerokich fiszbin. Jeśli natomiast bardzo by Ci się spodobał jakiś rozciągliwy model, to wtedy już celuj w 60-tki (60G albo 60GG). Na razie większość modeli ma szansę spokojnie pasować w 65-tce (F albo ew. FF). Natomiast jeśli zmienisz rozmiar np. na 65F, a po miesiącu uznasz, że przydałby się mniejszy obwód, to zainteresuj się też obwodem w biuście, bo po zmianie potrafi urosnąć (migracja) i wtedy trzeba od nowa przeliczyć miseczkę :) I koniecznie przeczytaj wątek o prawidłowym mierzeniu i kupowaniu z naszego siostrzanego Lobby Małobiuściastych. Znajdziesz tam naprawdę sporo przydatnych uwag :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=79886017&a=79886017 Odpowiedz Link
sharivari niby tylko 77/98-100 24.06.08, 00:47 hej tak jak widać na górze, bardzo ciasno mierzone 77 pod i teraz, po północy 98 cm, kilka godzin wczesniej 100 cm w biuście. dość szeroko rozstawione piersi, stanowczo do zbierania do środka.. zawsze nosiłam snoopy'ego z H&M, który w ładnie je zbierał, ale za to robił bułki, i właśnie takich poszukuję, które pozwolą mi czasem pokazać trochę cleavage :), ale bez bułek i za dużych obwodów. poza tym, mój biust nie wygląda na duży, np. w bluzce - jest jeszcze dość jędrny, i nie opada (na razie ;p) dziś w warszawskim avocado został mi dopasowany 65F - miękki creole, i wydaje się idealnie dopasowany do większej piersi - nie robią się zmarszczki na tkaninie, a mniejsza pierś ma tylko nieznaczne luzy. ponieważ dalej mam zamiar robić zakupy przez internet, bardzo prosilabym o pomoc... w ten sposób jeszcze staników nie kupowałam :) pozdrowienia, aga Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 77/98-100 sharivari [do weryfikacji] 24.06.08, 01:47 [jeszcze się uczę, więc zaczekaj na weryfikację którejś z bardziej doświadczonych forumek] Hej sharivari, super, że znalazłaś od razu dobry rozmiar w Avocado. I też niesamowite, że pasuje Ci od razu 65 i nie jest za ciasny. Ja myślę, że dobrze by było, żebyś sobie pochodziła w nim kilka dni i zobaczyła, jak czujesz się z tym rozmiarem. Czy nic Cię nie uwiera po całym dniu chodzenia, nie obciera, nie przesuwa się. Tylko w ten sposób możesz sprawdzić, czy stanik naprawdę dobrze leży. I na Twoim miejscu zaczekałabym z zamawianiem przez Internet przynajmniej kilka dni, bo sprawdzenie zachowania tego nowego stanika jest kluczowe dla następnych zamówień. Ale zastanawia mnie jedna rzecz. Piszesz, że masz wymiary 77/98-100, a to by oznaczało, że w zasadzie powinnaś celować w 65GG albo nawet 65H. Nie napisałaś, w jakiej rozmiarówce to 65F, ale wychodzę z założenia, że brytyjskiej, a jeśli tak, no to robi to różnicę 7,5 do 10 cm, jesteś pewna, że ten stanik nie jest za mały? (to może się okazać też na dniach - u mnie tak było - myślałam, że stanik ma dobry rozmiar, a nawet jest za duży, ale okazało się, że jest wręcz przeciwnie - łatwo można pomylić objawy jednego i drugiego, bo i tu i tu miseczka się marszczy) Co do pomocy w dziedzinie zakupów przez Internet: poczytaj sobie wątek na ten temat, a gdybyś miała jakiekolwiek wątpliwości, zawsze możesz się tam wpisać. Poza tym mamy wątek o sklepach internetowych i świetny blog Limonki z opisami tych sklepów. Pozdrowienia, Joanna Odpowiedz Link
sharivari Re: 77/98-100 sharivari [do weryfikacji] 24.06.08, 11:53 hej owszem, ta 65 jest ciasna bardzo, ale do wytrzymania - szczególnie, ze przez większość czasu nosiłam za duże obwody. fakt faktem, proponowane empreinte były 70D, ten kupiony na metce ma tylko avocado i 65F -nie wiem jaka to rozmiarówka. miseczki za małe raczej nie są - z góry nie spłaszczają za bardzo, tylko lekko opinają (na większej piersi, mniejsza jest luźna), są raczej ładnie objęte przez materiał niż ściśnięte. ekspedientki w avocado twierdziły, że większe rozmiary odpadają, ze względu na asymetrię (nie jest taka znów duża). dzięki i pozdrawiam. Aga Odpowiedz Link
maith Re: 77/98-100 sharivari 24.06.08, 12:29 Stwierdziły, że większe rozmiary odpadają ze względu na asymetrię? Dziwne. Jeśli asymetria nie jest duża, to tym bardziej wzięcie stanika na większą pierś nie stanowi problemu, bo mała nie powiewa wtedy jakoś znacząco... Odpowiedz Link
maith Re: 77/98-100 sharivari 24.06.08, 11:57 Avocado jest firmą polską i ma w zasadzie swoją własną rozmiarówkę. Cnoć faktycznie dziwne, że wystarczyło Ci tylko 65F... 65 pasowało w drodze wyjątku, ponieważ Creole to kolosalny rozciągliwiec. Nie zdziwiłabym się, jeśli niedługo uznałabyś, że jest za luźny, ale do tej pory i tak przejdziesz pewnie migrację :) Odpowiedz Link
sharivari Re: 77/98-100 sharivari 24.06.08, 12:26 Czyli co? Raczej 70F i wyżej? Mam na oku jeszcze dwa inne avocadki, (trzeba w końcu odbudować bieliźnianą garderobę od zera), i kilka z peachfield (superbra chyba i panache), natomiast nie chciałabym zamówić sobie 70E (wedle sugestii pań z Avocado) i wymieniać 3 razy ;p. Chociaż, rzeczywiście poczekam, zgodnie z radami, żeby zobaczyć jak to coś się nosi :) dzięki, Aga Odpowiedz Link
maith Re: 77/98-100 sharivari 24.06.08, 12:35 Stop. Na razie przerwij zakupy do czasu aż nie zobaczysz efektów migracji :) Avocado ma raczej rozciągliwce, dlatego ich stanik pasuje na Ciebie w 65-tce. Normalnie na początek brałabyś raczej 70-tkę, potem i tak pewnie w końcu miałabyś większość 65-tek. Na razie proponuję, żebyś wysłała zdjęcia w tym staniku do naszej zamkniętej galerii, żeby zweryfikować jego rozmiar. I poczytaj sobie o prawidłowym mierzeniu staników. Tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 i tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=79886017&a=79886017 Odpowiedz Link
sharivari Re: 77/98-100 sharivari 24.06.08, 15:16 Maith, bardzo dziękuję :) oba wąti czytałam już jakieś 2 tygodnie temu, odkrywając że mam trochę większy rozmiar niż C. teraz przeczytam jeszcze raz. ale, szukam i szukam, gdzie jest owa zamknięta galeria? a poza tym, zdjęcia w bluzce, topie, w samym staniku? Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 77/98-100 sharivari 25.06.08, 00:28 W tym wątku znajdziesz potrzebne informacje. Odpowiedz Link
truscaveczka 86/110 24.06.08, 08:38 To się robi meczące ;) Dopiero co miałam 92 pod biustem a teraz nie wiem, przesiadać się już na węższe obwody (de facto zwężać istniejące staniki, chudnięcie w toku) czy nie? ;) Na razie chodzę w 80F ale cię przydużawy robi :/ Odpowiedz Link
staro Re: 86/110 truscaveczka 24.06.08, 10:59 Truscavko, zależy chyba w jakim tempie chudniesz no i czy przy okazji chudniesz też w biuście? Ale myślę, że Cię te 75tki nie ominą ;) Bo jak rozumiem 80F to brytyjczyk a robi się przyduży pod biustem? Na dzień dzisiejszy wychodzi Ci jak nic 75GG, jeśli chudniesz też w biuście to może z czasem wystarczyć Ci 75G... Może jednak zainwestuj w staniki, najwyżej je trochę ponosisz i odsprzedasz jako używane... Bo wiesz, jak to jest ze zwężaniem - zawsze to ma wpływ trochę na kształt miseczki... Odpowiedz Link
truscaveczka Re: 86/110 truscaveczka 24.06.08, 12:09 Przedtem było 92/112. Tzn przed odchudzaniem. A teraz odchudzanie zwolniło - w Allesie Michelle Big K jest ok (80f), natomiast w Gai Sophie mam tego no melona w wiaderku <myśli> jak to było, głowe w sedesie, nie nooo... Odpowiedz Link
gaga197611 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 24.06.08, 09:05 Poproszę o rozmiary europejskie i angielskie. Po biustem 72, w biuście 102. W tej chwili najlepszy biustonosz jaki kiedykolwiek miałam to 75 H firmy Anita dla matek karmiących (jestem w trakcie karmienia malucha). Jednakże i ten nie jest idealny gdyż mam spora dysproporcję miedzy piersiami i lewa pierś mi wychodzi. Odpowiedz Link
staro Re: 72/102 gaga197611 24.06.08, 10:17 Niestety, sama widzisz, że ta Anita nie spełnia poprawnie swojej roli. Przy dysproporcji trzeba jednak dobierać rozmiar do tej większej piersi, mniejszą ewentualnie kompensując wyjmowaną/przyszywaną wkładką, np. taką jak do push-upów. Co do samego rozmiaru - jesteś szczuplutka pod biustem i nie powinnaś nosić rozmiaru 75! A że wśród rozmiarów europejskich wykraczasz poza rozmiarówkę, polecam Twej uwadze wyłącznie staniki brytyjskie. Tu przymierz rozmiar 30H lub 30HH, myślę nawet, że te większe miseczki powinny na Twoją większą pierś pasować idealnie. Zaraszam też do wątku o stanikach do karmienia: tnij.org/karmniki Znajdziesz tu dużo interesujących informacji. Z własnego doświadczenia dodam jeszcze, że sama po roku karmienia wyrzuciłam tak samo przymałą Anitę i choć nadal karmię, to zaczęłam nosić wyłącznie dobrze dopasowane zwykłe staniki (oczywiście na fiszbinach) i do karmienia je po prostu zdejmuję. No ale w pierwszych miesiącach może to być uciążliwe... Powodzenia w stanikowych łowach i zapraszam do lektury całego forum ;) Odpowiedz Link
ottiss 93/114 -mama ottiss 24.06.08, 11:35 mam zamiar ostanikowac dobrze moja mame ,wrzucilam jej wymiary(mierzyla sie sama) do bra-fittera mariski i wyszlo 38ff.. ale jakos trudno mi w to uwierzyc(ze az 38 i tylko ff),wiec prosze zweryfikujcie wynik :) Odpowiedz Link
staro Re: 93/114 -mama ottiss 24.06.08, 11:54 otiss - zweryfikujemy, ale powiedz proszę jakiej jest Mama postury? Przy kości? Puszysta? Ma dużo tłuszczyku, np. na plecach, czy raczej jest szerokoplecowa bez tłuszczyku? I w jakiej kondycji jest Jej biust? Jędrny, zwisający, ściśliwy, opadający, miękki...? Odpowiedz Link
ottiss Re: 93/114 -mama ottiss 24.06.08, 12:00 staro napisała: > otiss - zweryfikujemy, ale powiedz proszę jakiej jest Mama postury? > Przy kości? Puszysta? Ma dużo tłuszczyku, np. na plecach, czy raczej > jest szerokoplecowa bez tłuszczyku? I w jakiej kondycji jest Jej > biust? Jędrny, zwisający, ściśliwy, opadający, miękki...? mama ma troszke bulek na plecach i pod pachami.w ciagu ost roku duzo schudla i jej biust jest troche obwisly (oczywiscie ja i siostra tez sie przyczynilysmy do tego,bo mama karmila piersia). Wydaje mi sie ,ze biust z rodzaju "miekki",ale glowy nie dam sobie uciac .Co do tej puszystosci to po zastanowieniu ..stwierdzam ,ze "juz nie"-bardziej pasuje: "przy kosci".dziekuje za wszelkie rady :) Odpowiedz Link
ottiss Re: 93/114 -mama ottiss[do weryfikacji] 25.06.08, 13:36 ottiss napisała: mam zamiar ostanikowac dobrze moja mame ,wrzucilam jej wymiary(mierzyla sie sama) do bra-fittera mariski i wyszlo 38ff.. ale jakos trudno mi w to uwierzyc(ze az 38 i tylko ff),wiec prosze zweryfikujcie wynik :) > staro napisała: > > > otiss - zweryfikujemy, ale powiedz proszę jakiej jest Mama postury? > > Przy kości? Puszysta? Ma dużo tłuszczyku, np. na plecach, czy raczej > > jest szerokoplecowa bez tłuszczyku? I w jakiej kondycji jest Jej > > biust? Jędrny, zwisający, ściśliwy, opadający, miękki...? > > mama ma troszke bulek na plecach i pod pachami.w ciagu ost roku duzo schudla i > jej biust jest troche obwisly (oczywiscie ja i siostra tez sie przyczynilysmy d > o tego,bo mama karmila piersia). > Wydaje mi sie ,ze biust z rodzaju "miekki",ale glowy nie dam sobie uciac .Co do > tej puszystosci to po zastanowieniu ..stwierdzam ,ze "juz nie"-bardziej pasuje > : "przy kosci".dziekuje za wszelkie rady :) > Odpowiedz Link
staro Re: 93/114 -mama ottiss 25.06.08, 14:05 Bułki na plecach powinien pomóc wyeliminować odpowiednio ścisły obwód, luźny jeżdżąc po plecach ściąga skórę i tworzy właśnie te buły. Jeśli Mama jest, jak piszesz, "przy kości", to obwód 85 powinien wystarczyć. Może będą z czasem potrzebne 80tki, ale myślę, że nie na dzień dzisiejszy. Co do konkretnego rozmiaru: niech Mama przymierzy z kontynentalnej rozmiarówki 85H, z brytyjskiej 38F. Według tego, co piszesz, to powinny jej wystarczyć takie właśnie miseczki. Jednak pamiętajcie, że każdy biust jest inny, konkretny rozmiar trzeba dopiero zweryfikować na konkretnym biuście. Pomóż może Mamie z wyborem pierwszego stanika, polecając np. któryś z tych: tnij.org/pierwszylepszy. No i pamiętaj też o tym, że niektóre staniki mają mniej lub bardziej rozciągliwy obwód: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=32203&w=64219281&a=64219281 oraz że niektóre mają większe lub mniejsze miseczki niż wskazują tabelki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506&a=73825506 Pozdrawiam i życzę Mamie wiele satysfakcji z nowych staników ;) Odpowiedz Link
doro2007 85/104 24.06.08, 11:47 Dzień dobry. Przeczytałam o Was artykuł w Olivii i to było to, czego od dawna szukałam. W żadnym sklepie w którym kupowałam do tej pory bieliznę, nikt nie umiał mi doradzić czego efektem było częste, ukradkowe upychanie wypadających piersi w biustonoszu. To był koszmar i niestety trwa nadal. Mój obecny biustonosz(80 D) jest chyba za szeroki pod biustem, a miseczki też nie najlepiej leżą. Lubię nosić duże dekolty, uważam że to jest sexy, ale jak to robić gdy przy mocniejszych ruchach mogą ukazać się poza biustonoszem moje piersi? Proszę pomóżcie mi. Odpowiedz Link
the_mariska Re: 85/104 - doro2007 24.06.08, 17:06 Jeżeli masz wrażenie, że obwód 80 jest dla ciebie zbyt szeroki, zacznij od brytyjskiego rozmiaru 75FF, lub polskiego 75H. Pamiętaj, że ciała różnych kobiet znacznie się różnią i dopiero podczas mierzenia można ustalić, jaki rozmiar faktycznie będzie dla ciebie najlepszy. Na początek zacznij koniecznie od stanika miękkiego na fiszbinach, tylko w takim można ocenić, czy rozmiar jest dobrze dopasowany (przejrzyj listę staników polecanychna początek). Polecam też bloga Stanikowe Sklepy, kopalnię informacji o sklepach sprzedających brytyjskie staniki i zakupach w internecie. W dobrze dobranym biustonoszu piersi na pewno nie uciekną przy mocniejszych ruchach, więc nie masz powodu do obaw ;) Pamiętaj jeszcze, ze po jakimś czasie noszenia dobrego stanika biust wracając na swoje miejsce może zmieniać swoje wymiary i kształt, więc nie szalej z zakupami i za jakiś czas zweryfikuj swój rozmiar. Odpowiedz Link
gosiaczarna13 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 24.06.08, 12:00 Proszę mi pomóc określić jaki mam kupić rozmiar biustonosza. Pod biustem mam 77 cm, natomiast w biuście 97 cm. Teraz noszę biustonosz w rozmarze 80 D ale przyznam że ciężko jest mi kupić taki żeby był fajnie dopasowany. Proszę również o rozmiary europejskie. Poza tym cały czas mam wrażenie że biust mi opada i podciągma ramiączka. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link
the_mariska Re: 77/97 - gosiaczarna13 24.06.08, 17:14 Trudno, żeby stanik w obwodzie 80 był dla ciebie dobrze dopasowany - taki obwód jest po prostu za luźny na twoje 77 centymetrów pod biustem. Dlatego też biust, zamiast się trzymać na obwodzie zwisa na ramiączkach. Jeżeli kupisz stanik odpowiednio ścisły, obwód przejmie większość ciężaru piersi i nie będziesz musiała skracać ramiączek tak mocno. Dlatego spróbuj zacząć od brytyjskiego rozmiaru 70F, ewentualnie polskiego 70G lub 70H. Pamiętaj, żeby na początku kupić stanik miękki na fiszbinach, tylko w takim można ocenić czy rozmiar jest prawidłowo dopasowany. Zajrzyj do wątku o tym, jakie staniki polecamyna początek, przejrzyj też poradnik jakdobierać stanik, również w wersji obrazkowej. Pamiętaj też, że biust po jakimś czasie zmienia swój kształt i wymiary, dlatego nie szalej z zakupami ;) Odpowiedz Link
butters77 Re: 77/97 - gosiaczarna13 24.06.08, 20:05 Zgadza się - przy Twoich wymiarach powinnaś koniecznie wypróbować obwód 70, a z czasem pewnie przeskoczysz na 65:) Jeśli chodzi o wielkość miseczki, to oprócz brytyjskiego 70F warto przymierzyć również 70FF. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
katarzyna_eu za mamę 24.06.08, 12:24 moja mama taka nieinternetowa więc sama się nie zapyta :) a pora już najwyższa zrobić u niej z biustem porządek zatem wymiary mojej mamy to 102/124 (w miękkim staniku) Co radzicie? Odpowiedz Link
butters77 Mama katarzyny_eu - 102/124 24.06.08, 21:12 Witaj, rozmiary mamy wprawdzie nie z mojej części tabeli, więc wolałabym, żeby wypowiedziała się również inna forumka, ale napiszę choć w przybliżeniu. Z pewnością Twoja mama powinna zmierzyć biustonosz o obwodzie 95 pod biustem. Być może z czasem będzie wolała sięgnąć po jeszcze węższy, ale warto zacząć od tego. A'propos - napisz proszę kilka słów o tym, jaki rozmiar biustonosza Twoja mama nosiła do tej pory. Jeśli chodzi o miseczkę, myślę, że warto by przymierzyć 95GG z modeli brytyjskich lub 95L z rozmiarów polskich. To ostatnie będzie trudne do zdobycia, więc myślę, że nie obejdzie się bez zakupu brytyjskich staników (a tych najwięcej w sieci). Póki co jednak, jeżeli mama "nieinternetowa", przede wszystkim pokaż jej Piersiówkę i wyjaśnij, jak NIE powinien leżeć biustonosz. Być może to zmotywuje ją do dalszych poszukiwań:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
katarzyna_eu Re: Mama katarzyny_eu - 102/124 25.06.08, 08:42 dzięki za odpowiedź. Do tej pory mama nosiła, zresztą nadal nosi :/ staniki w rozmiarze 95C bodajże. Ale te 95 to z takich materiałów,że dawno już jest mega rozciągnięte. Miski koszmarnie za małe. Jestem na etapie uświadamiania jej, małymi kroczkami może coś zdziałam Odpowiedz Link
kingachmielewska Re: 78/106 24.06.08, 18:04 witajcie dziś po raz pierwszy odnalazłam to forum. Tak się przytrafiło że w ub. sobotę byłam w pewnym sklepie u (nielubianej przez Was) Rudej i z moich miseczek D zrobiły się G. Pani dobrała mi stanik w rozmiarze 75G, noszę go od wczoraj - na razie jest ok, biust wygląda w nim ładnie, nic mnie nie ciśnie itp. Jednak chciałabym dowiedzieć się czy Wy również drogie forumowiczki potwierdzacie przy wym. 78 po biustem i 106 w biuście że najlepszy dla mnie byłby rozmiar zaproponowany przez w/w panią. Obecnie chcę kupić stanik na swój ślub bez ramiączek - polecano mi tu staniki ale niestety są one chyba w brytyjskiej rozmiarówce. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link
butters77 Re: 78/106 kingachmielewska 24.06.08, 20:18 Witaj, co do "Rudej" - to nie tak, że jej nie lubimy, bo wiemy, że pomogła wielu babkom sięgnąć po rozmiar zbliżony do właściwego. Tyle tylko, że pani Hania zamiast sprowadzać biustonosze w niedużych obwodch (np. 60, 65), proponuje zwężenie ich na maszynie - co defasonuje biustonosz. A po co dorabiać jakieś szwy na ślicznej tkaninie, skoro można od razu kupić biustonosz we właściwym rozmiarze?:) Do tego - znacznie ładniejszy, w większym wyborze odcieni i często tańszy niż w sklepie pani Hani. Jeśli zaś chodzi o Twoje rozmiary - obwód 75 to jednak dla Ciebie sporo za dużo. Pamiętaj, że tkanina biustonosza się rozciąga, więc powinno się sięgać po obwód o kilka-kilkanaście (tak, tak! - materiały bywają bardzo elastyczne) centymetrów mniejszy niż obwód klatki piersiowej. Ja mając pod biustem 77, noszę 65-tki i czuję się w nich świetnie:) Radziłabym Ci jednak zacząć od 70-tek - i uważnie obserwować, czy z czasem nie zrobią się za luźne (czyli np. czy zapięcie nie będzie się przesuwało w górę pleców) - wtedy trzeba będzie przeskoczyć na 65. W kwestii miseczki - warto przymierzyć brytyjskie 70H. Niestety, polski odpowiednik będzie Ci niezwykle trudno zdobyć w naszych sklepach, bo musiałoby to być mniej więcej 70M:) Nie martw się jednak, bo wśród modeli brytyjskich znajdziesz w tym rozmiarze sporo śliczności:) Przy okazji - jakiej firmy jest biustonosz polecony Ci przez panią Hanię?? Wracając na zakończenie jeszcze do "brytyjczyków" - nie zniechęcaj się do nich, zwłaszcza jeśli szukasz bielizny na ślub, bo w ofercie wyspiarskiej znajdziesz znacznie więcej modeli "na specjalne okazje" niż w polskiej:) Odpowiedz Link
kasica_k Re: 78/106 kingachmielewska 24.06.08, 23:23 Co do staników bez ramiączek - ponieważ są one, jak na razie, szyte do miseczki G, proponowałabym jednak kupić 34G brytyjskie - np. Panache Porcelain Strapless. Ma on dość ciasny obwód - najwyżej zapniesz się na którąś z ciaśniejszych haftek, a biust się zmieści. Ponieważ nie będziesz go nosiła na co dzień, nie rozciągnie się tak szybko, jak inne staniki - w przypadku codziennych modeli radziłabym jednak spróbować 70-tek (32) z odpowiednio większą miseczką (H). Odpowiedz Link
kingachmielewska Re: 78/106 kasica_k 25.06.08, 14:59 ok dziękuję a możesz mi jeszcze podpowiedzieć jak z takiej brytyjskiej strony zamawiać - płaci się w usd/ pln ? i jeszcze dla pewności jeśli mam teraz dobrany z Feliny 75G to mam zamówić tego Panache Porcelain Strapless 34G tak ? Odpowiedz Link
kingachmielewska Re: ZAMÓWIŁAM !!! 07.07.08, 09:02 34G brytyjskie - np. Panache Porcelain Strapless i chciałam tylko powiedzieć że ten stanik to sobie teraz na głowę mogę założyć ! miseczki są chyba ze 2 razy większe od moich :-/ Odpowiedz Link
kingachmielewska Re: 78/106 do Butters77 25.06.08, 14:54 dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Właśnie nie wiedziałam za bardzo o co chodzi ze wspomnianą panią - wiele osób się tu niezbyt przychylnie o niej wypowiadało. A moim zdaniem (co prawda doświadczenia nie mam) była ona ok. Odnośnie mojego stanika to mam 75 G (z Feliny - Conturelle)- obecnie ledwo mogę zapiąć się na najluźniejsze haftki - więc w 70 nie zmieściłabym się na pewno. Dlatego ten 75 jest chyba ok - jak się rozciągnie to będę się zapinać na środkowe haftki i tyle :) 70M ??? o matko cóż to za rozmiar ??? czyli nie rozumiem już ten mój (znaczy się miseczka) ma nie być G tylko M ? Odpowiedz Link
aadrianka Re: 78/106 do Butters77 26.06.08, 06:59 Obawiam się, że musisz zapomnieć o Felinie - przynajmniej, póki Felina nie przypomni sobie o Twoim istnieniu:) 75M jak "matko co to za rozmiar" jest rozmiarem niestety wirtualnym. Polscy i niemieccy producenci póki co nie zauważyli, że istnieją kobiety, które takiego rozmiaru potrzebują. Na szczęście pozostają Ci ładniejsze, tańsze brytyjskie staniki. I pamiętaj, nie myl rozmiarówek. 34G brytyjskie to _nie_jest_ 75G Feliny, która ma rozmiarówkę kontynentalną. A obwód w 75G Feliny ledwie zapinasz, bo miseczki są na Ciebie dramatycznie za małe - stąd wrażenie ciasności obwodu. Ponadto, Kasica i Butters są mistrzyniami (jak na razie dla mnie niedościgłymi), jeśli o wiedzę stanikową chodzi, więc spokojnie możesz wypróbować ich rady Odpowiedz Link
kingachmielewska Re: 78/106 do aadrianka 26.06.08, 10:32 hej nie chcę się sprzeczać ponieważ dopiero zaczynam ale chciałam spytać czemu uważasz że G jest dla mnie za małe ? Jak wpisuję obwód pod biustem 77 i wpisuję obwód w biuście 106 to nawet na stronie Feliny wyskakuje rozmiar 75G ? Na innych stronach również. A możesz mi powiedzieć jaki mam zamówić rozmiar z tych staników Bolero - Avocado Allure 7130 - Fantasie Porcelain Strapless - 3370 przy moich wymiarach ??? Ja nie kwestionuję waszej wiedzy po prostu się pytam bo się nie znam. :-D Odpowiedz Link
aadrianka Re: 78/106 do aadrianka 26.06.08, 12:38 Co do Avocado, nie doradzę - nie mam żadnego doświadczenia z tą firmą. Rozmiar brytyjski, w tym porcelanki, dziewczyny już Ci doradziły. Natomiast kalkulator na stronie Feliny jest nic nie wart - jak zresztą większość kalkulatorów producentów. Odpowiedz Link
ilonapl5 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 24.06.08, 18:14 Doradzcie mi jeszcze raz kochane bo gdzieś mi się zapodziały wasze rozmiary pod biustem 90 a w biuście 112. Dziękuje za każdą radę. Odpowiedz Link
jaagna 90/112 - ilonapl5 24.06.08, 20:59 Podaję Ci linki do poprzednich porad dziewczyn (bardzo madrych!): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80652840&a=80729245 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80652840&a=80825268 Odpowiedz Link
ilonapl5 Re: 90/112 - ilonapl5 25.06.08, 07:41 Dziekuje bardzo nie mogłam tego znaleźć. A tak mi to pomogło. Dziękuje raz jeszcze Odpowiedz Link
emka25 84/106 24.06.08, 18:29 witam :-) dziękuję za uświadomienie jaki rozmiar powinnam nosić - 75 I , i doszłam do wniosku że chyba poszukam jakiegoś taniego biletu na wyspy i lecę na zakupy , bo czasowo chyba bardziej mi się to opłaci :-)))) pozdrawiam Odpowiedz Link
kasica_k Re: 84/106 24.06.08, 23:14 A nie rozważałaś zakupów przez neta? Nie jeżdżę do UK, a szufladę mam pełną angielskich staników ;) Odpowiedz Link
asi-a_30 85/106-dla mojej siostry poproszę 24.06.08, 19:41 Siostra nosi teraz stanik 85D kontynentalne, ale wychodzą jej tak zwane "buły" i prosi o radę. Odpowiedz Link
jaagna Re: 85/106-dla mojej siostry poproszę 24.06.08, 20:56 Proponuję, by siostra przymierzyła brytyjskie staniczki w rozmiarze 34FF (75FF) a moze nawet 34G (75G). Staniczki w rozmiarze kontynentalnym: (nieistniejący) 75J. Polska firma Melissa: 80F lub 80G (trzeba sprawdzić nabiustnie) Polska firma Avocado: 75G lub 75H Odpowiedz Link
aga1506 Re: 93/125 24.06.08, 22:41 Dopisuję się i Ja ;) A wiec od nowa...... Najbardziej odpowiadał mi kiedyś model 561 Feliny którego nigdzie nie znalazłam. W jednym sklepie zaproponowali mi że mogą zamówić jednak nie wiem jaki dokładnie rozmiar obecnie noszę :( (jestem po okresie karmienia i ciąży) Zawsze musiałam mierzyć ale w takich okolicznościach chyba muszę zaryzykować...... Z innych firm nic na mnie nie pasuje ostatnio mierzyłam w sklepie 9 różnych modeli :( Dzięki aadriance dowiedziałam się że Felina większych nie ma. Więc muszę TU WAS prosić o pomoc. oto moje wymiary: pod biustem 93cm mierzone na wdechu, w biuście 125cm mierzone bez biustonosza z małym luzikiem. Dzięki za pomoc Aga Odpowiedz Link
turzyca Re: 93/125 aga1506 [do weryfikacji] 25.06.08, 00:27 [Troche z innego obszaru tabelki jestem, wiec w razie poprawek nalezy ufac poprawiajacej, a nie mnie. :)] Felina faktycznie nie ma zbyt duzego wyboru. Ale sa inne firmy, produkujace znaaaacznie szersza game rozmiarow. I to ladniejszych i tanszych! Zaczelabym od zmierzenia stanika w _brytyjskim_ rozmiarze 85H. Takim jak te tu: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=38&cup=h i na tej podstawie zastanawiala sie nad dalszymi krokami. Jesli miseczka stanika bedzie za duza lub za mala, to zamowilabym inna w odpowiednim rozmiarze. Jesli stanik bylby na tyle luzny, ze moglabys sie od razu bez wysilku zapiac na najciasniejsza haftke to siegalabym po 80J (lub mniejsza/wieksza miske, zaleznie od wynikow pierwszego mierzenia.) Stanik mozesz zamowic przez Internet, jesli nie bedzie lezal, to mozesz zwrocic w ciagu kilkunastu dni (10 w polskich sklepach, w brytyjskich zazwyczaj 28), musisz tylko go nie pobrudzic i nie oderwac metek. W niektorych polskich miastach mozesz kupic brytyjskie staniki stacjonarnie. :) Pamietaj, zeby starannie przymierzyc stanik: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 i nie oszukiwac samej siebie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Jesli nie wiesz, na ktory model sie zdecydowac, to zacznij od jednego z wyprobowanych modeli "na pierwszy raz": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941 Witaj w swiecie kolorowych, wygodnych stanikow w duzym wyborze! :) Odpowiedz Link
staro Re: 93/125 aga1506 [do weryfikacji] 25.06.08, 13:47 Do propozycji Turzycy dodam tylko, że na początek mogłabyś przymierzyć rozmiary 38GG i 38H. No i polecam krój balkonikowy, oznaczany jako balconette lub balcony. W takich stanikach większe biusty wyglądają po prostu świetnie! Powodzenia! Odpowiedz Link
jawson Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 95/111 25.06.08, 08:08 Witam! Od zawsze problemy z dobraniem odpowiedniego rozmiaru stanika. Bardzo proszę o pomoc!!! Moje wymiary: pod biustem - 95 cm w biuście - 111 cm. Z dotychczasowych biustonoszy wszystko mi sie "wylewa" po zrobieniu paru kroków:( Z góry dziękuję za radę!!! Odpowiedz Link
elutek.ch Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 95/111 25.06.08, 08:59 Witam, o Waszym forum dowiedziałam sie od koleżanki, potem inna forumka opisała Was na forum, którego jestem uczestnikiem :) No więc, bardzo Was proszę napiszcie mi jaki rozmiar biustonosza powinnam nosić przy wymar: ach 80 pod biustem i 100 w biuście (bez stanika) Powiem szczerze, ze jak zrobiłąm sobie taką kalkulacje w jednym z podanych linków to jestem przerazona!!!! Seredecznie dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link
szarsz elutek.ch 80/100 25.06.08, 09:57 > podanych linków to jestem przerazona!!!! Ale dlaczego jesteś przerażona? 80/100 to w ciaśniejszych modelach (albo jeśli zmierzyłaś się naprawdę ciasno, tak że miarka trzeszczała) będzie 75E (po ang. nazywa się 34E) - 75F (34F) (jesteś na granicy) w rozmiarówce brytyjskiej i 75G w rozmiarówce polskiej. O takie rozmiary nawet w polskich sklepach nie jest bardzo trudno :) Nie mówię juz o brytyjczykach, w których możesz przebierać i wybierać i .... Z tym, że nasze staniki są przeważnie dość rozciągliwe, więc 75 może być za dużo. W luźniejszych modelach dobrze zacząć mierzenie od 70FF - 70G, czyli 32FF i 32G (i tu wciąż w rozmiarówce brytyjskiej jesteś w rewelacyjnej sytuacji, bo masz całe mnóstwo cudeniek do wyboru). W polskiej gorzej - bo plasujesz się gdzieś między 70J a 70K, a to już niewielu producentów ma w swojej ofercie: avocado (z tym, że drogie i raczej 70H/J - oni mają dziwną rozmiarówkę), melissa (na melisowej rozmiarówce się nie znam, warto zajrzeć do wątków producenckich)... Dwie uwagi. Wszystko co Ci napisałam, trzeba sprawdzić na własnym biuście, bo odchylenia w jedną i w druga stronę od tabelek zdarzają sie bardzo często. Dwa, jak będziesz przymierzać nowy stanik, to najlepiej w półskłonie i wygarniając wszystko delikatnie, acz zdecydowania spod pach i z pleców. Odpowiedz Link
ada16 78/96 - jaki powinnam nosić? 25.06.08, 10:01 jak w temacie. do tej pory nosiłam 75c i wydawało mi sie że jest ok, jednak robią mi się buły pod pachami pod wpływem tego forum , "na oko", kupiłam triumpha 70G , modelu nie znam, miekki na fiszbinach I tu dopiero zaczyna sie problem: miski lużne ( pustawe górą), i takie wielkie , płaskie :( obcierał ( już mniej) pod pachami. migracji żadnej nie widzę poki co. jedyne co mi się podoba, że fiszbiny sięgają az pod pachę co powoduje, że poczułam wrażliwe ciało również tam, nie zabudowane gąbką a na forum trafiłam w styczniu, jak załamana poszukiwaniami stanika dla córki na studniówkę - wołałam tu o pomoc. o sobie samej myślałam, ze poza miskę c już nie wyjdę. Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 78/96 ada16 [do weryfikacji] 25.06.08, 15:39 [uczę się jeszcze dobierania prawidłowych rozmiarów, więc poczekaj na weryfikację przez którąś z doświadczonych forumek] Witaj ada16, > do tej pory nosiłam 75c i wydawało mi sie że jest ok, > jednak robią mi się buły pod pachami Miseczka w 75C jest przeznaczona na 91,5cm w biuście, a Ty masz 96 - nic więc dziwnego, że robiły Ci się buły. Poza tym w większości przypadków obwód 75 będzie dla Ciebie za luźny, ponieważ staniki są robione z rozciągliwych materiałów. > pod wpływem tego forum , "na oko", kupiłam triumpha 70G , No właśnie, problem taki, że staniki są na pierś a nie na oko ;-) to znaczy -> trzeba przymierzać, bo potem mogą być niezapowiedziane efekty. Właśnie dlatego, że tabelka swoje a biust swoje. Wg tabelki 70G powinien być na Ciebie idealny, ale sama widzisz, że tak nie jest: > modelu nie > znam, miekki na fiszbinach > I tu dopiero zaczyna sie problem: > miski lużne ( pustawe górą), i takie wielkie , płaskie :( > obcierał ( już mniej) pod pachami. > migracji żadnej nie widzę poki co. Myślę, że w tym wypadku w dużym stopniu jest to kwestia modelu, który Ci po prostu niepodpasował. Mogłabyś oczywiście też spróbować miskę mniej (czyli polskie 70F). Nie jestem pewna, bo niestety nie znam się jeszcze dobrze na firmach i modelach, ale wydaje mi się, że Triumph od miseczki G produkuje już tylko tzw. minimisery - to by tłumaczyło, dlaczego miseczka jest "wielka i płaska". To są staniki, których zadaniem jest pomniejszać biust optycznie, - na specjalne okazje. W brytyjskiej rozmiarówce powinien Ci pasować 70E (32E) lub 70F (32F) (podejrzewam, że raczej ten mniejszy, jeśli triumphowy 70G był za luźny), może spróbowałabyś kupić właśnie jakiegoś brytyjczyka przez Internet? W tym wątku znajdziesz listę sklepów. (a jak się przyzwyczaisz i pierś Ci faktycznie przemigruje do stanika to być może będziesz mogła się nawet przerzucić na 65tki, ale wtedy najlepiej wymierzyć się od nowa jeszcze raz, bo może ci przybyć trochę w biuście) > o sobie samej myślałam, ze poza miskę c już nie wyjdę. Pamiętaj, że nie ma czegoś takiego jak "miska C". Jest tylko i zawsze miska zależna od obwodu, tzn. miski w 70C i 75C to są dwie zupełnie różne "objętości". Polecam Ci bardzo w tym temacie artykuł pt. Stanikowy Matrix. Jak byś miała jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało. Pozdrowienia, JJ Odpowiedz Link
turzyca Re: 78/96 ada16 [do weryfikacji] 25.06.08, 19:41 Ja_joanna dobrze pisze, nie warto bawic sie z minimajzerami Triumpha, to naprawde nie ma szans byc wygodne (ale przydaje sie, jak koniecznie trzeba sie dopiac w odswietnej bluzce). Mozesz wyprobowac inne polskie marki, moze cos Ci bedzie lezec, albo tak jak wiekszosc forumowiczek siegnac po brytyjskie staniki, ktore sa bardzo dobrej jakosci i w olbrzymim wyborze. Niezaleznie od tego, co bedziesz wybierac, sprawdz na naszym forum, czy stanik ma szerokie czy waskie fiszbiny. Sadzac po dotychczasowych doswiadczeniach potrzebne Ci raczej staniki z wezszymi fiszbinami. Zajrzyj do naszego watku "pierwszy stanik" tam jest sporo propozycji, ktore dobrze leza wielu osobom. Odpowiedz Link
jaagna 95/111 - jawson 25.06.08, 10:48 Jeśli "wylewa" ci sie biust, to wyglada mi to na zbyt małą miseczkę. Spróbuj może przymierzyc staniczki w kontynentalnym (i polskim) rozmiarze 85G - choć wydaje mi sie, ze i on może być zbyt mały w miseczkach, a obwód po krótkim czasie paskudnie sie rozciagnie. Warto byłoby z kontynentalnych staniczków przymierzyć obwód 80, ale już odpowiedniej miseczki do tego rozmiaru raczej nie produkują (byłoby to 80J). Kontynentalne: 85G lub 80J Spróbuj może przymierzyć staniczki w brytyjskim rozmiarze 38E (85E) lub ze ścisłych w obwodzie (poczytaj wątek o sciśliwcach i rozciagliwcach) 40D (90D). Polska firma Melissa: 90E. Odpowiedz Link
jawson Re: 95/111 - jawson 25.06.08, 11:23 baaaardzo dziękuję za podpowiedzi!!! pozdrawiam jaagna!! Odpowiedz Link
ewagorak Re: 81/99 25.06.08, 19:46 Noszę rozm. 80B i są to gł. staniczki z miękką miseczką. Dodam, że taki rozmiar kupuję gł. w niemieckich domach wysyłkowych i polskiej Delii. Mam problem z dobraniem staników z usztywnianą miseczką :( Odpowiedz Link
turzyca Re: 81/99 ewagorak 25.06.08, 19:57 bardzo dobrze, ze nosisz staniki glownie z miekka miseczka - one sa duzo zdrowsze dla biustu, a dzieki fiszbinom i dobremu szyciu zapewniaja dobre podtrzymanie i daja ladny ksztalt. O ile tylko sa w dobrym rozmiarze. :) Jaki rozmiar bylby dobry dla Ciebie? Zaczelabym od 75F i 75G w polskich firmach (znam dobrze niemieckie katalogi, nie ma tam nic wartego zainteresowania w tym rozmiarze). Poniewaz znajdujesz sie na krawedzi rozmiarow musisz sama ocenic, ktora miseczka bedzie lepsza, tu jest kilka rad, jak to zrobic: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&v=2&s=0 Jesli chcialabys kupic stanik brytyjski to potrzebujesz 75(34)E. W bardziej rozciagliwych modelach (czyli tych, ktore bedziesz mogla zapiac bez wiekszego wysilku od razu na najciasniejsza haftke) potrzebujesz rozmiaru 70: bryt. 70FF i polskiego 70H/I. A jak juz znajdziesz swoj dokladny rozmiar i nauczysz sie, jak powinny ukladac sie piersi w staniku (z czasem to sie czuje, ale na poczatku latwiej zaobserwowac bledy, gdy sie je widzi dzieki miekkiemu materialowi) to bedziesz mogla kupic stanik z usztywniana miseczka w tych samych rozmiarach (lub ew. skorygowanych o cechy wlasne stanika, czesto staniki usztywniane maja mniejsze miseczki, trzeba czytac informacje na ten temat w odpowiednich watkach.) Odpowiedz Link
jaagna Re: 81/99 - ewagorak 25.06.08, 20:11 Witaj Biuściasta Siostro! Obawiam się, że masz również problem z dobraniem staniczków z miękką miseczką ;-) 80B to nienajlepszy wybór. Mam pod biustem tyle samo co Ty, a na obwód 80 nawet nie spoglądam. 80B jest przeznaczony dla osób majacych 94 cm w biuście - a gdzie pozostałe 5 cm? Obwód 80 rozciaga się czasami do 90 cm a niekiedy nawet do ponad 1 metra (sprawdzone na moich starych stanikach), a biustonosz powinien trzymać się NA OBWODZIE, a nie pozwalać dyndać piersiom na ramiaczkach. Dlatego też propnuję ci obwód mniejszy (bo i tak naciagnie się do naszych 81 cm). Przymierz zatem staniczek o kontynentalnym rozmiarze 70I (I jak igła) - jeśli, oczywiście, taki znajdziesz. [to zła wiadomość] Nie proponuję ci kontynetnalnego 75F lub 75G - bo obwód i tak będzie za szeroki. [teraz dobra wiadomość:] A gdybyś tak spróbowała przymierzyc brytyjski staniczek? Tu proponowałabym ci rozmiar 32F lub 32FF (70F lub 70FF) albo staniczek o małoelastycznym obwodzie 34DD lub 34E (75DD lub 75E). Mozesz też zamówić staniczek w polskiej firmie Mellissa: rozmiar 75F. Na początek radzę ci przymierzać staniczki miękkie. Usztywniane najlepiej używac "na specjalne okazje" - czyli krótko, np. by wyeksponować biust w dekolcie. Na codzień idealne są staniki miękkie - oczywiście pod warunkiem, że we właściwym rozmiarze. Odpowiedz Link
redcherry 75/88 25.06.08, 10:22 Witam jaki powinnam nosić rozmiar?? 75 /88 dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 75/88 redcherry [do weryfikacji] 25.06.08, 13:00 [jeszcze się uczę, więc proszę poczekaj na weryfikację rozmiaru przez którąś z doświadczonych forumek] Cześć redcherry, nie napisałaś niestety, jaki rozmiar nosiłaś do tej pory i jak się w nim czułaś - a to pomaga w dobieraniu prawidłowego rozmiaru, ale damy sobie radę i bez tego, tylko będzie mniej dokładnie Zacznijmy od obwodu: Przy 75 w obwodzie możesz zacząć od staników 70, żeby się powoli przyzwyczaić, a docelowo na pewno będziesz mogła się przerzucić na 65 (chyba, że jesteś bardzo szczupłą osobą i 65 będzie o wiele za ciasny, ale to już musisz wypróbować "na własnej skórze"). Jeśli chodzi o miseczkę, to powinny Ci pasować odpowiednio 70D lub 65E (czyli 32D lub 30E). To są brytyjskie rozmiary, gdybyś potrzebowała też polskie to daj znać. Co do kupowania nowego rozmiaru: nie wiem, skąd jesteś, więc trudno cokolwiek powiedzieć jeśli chodzi o sklepy stacjonarne. 65 był do niedawna nie do kupienia, teraz się do powoli zmienia. 70D masz ewentualnie szansę kupić stacjonarnie, ale pewnie tylko w lepszych sklepach. Tymczasem zachęcam Cię gorąco do zaprzyjaźnienia się z kupowaniem przez Internet. Mamy na forum też listę sklepów internetowych. Jak już będziesz miała w ręku Twój wymarzony stanik, nie zapomnij upewnić się czy stanik dobrze leży. Do tego celu możesz też odwiedzić bloga besame. Jeśli masz ochotę, możesz też zajrzeć na nasze siostrzane forum, tam udziela się wiele dziewczyn z rozmiarami podobnymi do Twojego. Powodzenia w zakupach! Odpowiedz Link
redcherry Re: 75/88 redcherry [do weryfikacji] 25.06.08, 22:33 Ja_joanna dziękuję za odpowiedź! nosiłam 75C, ale nie czuję się w nim za dobrze, w sumie to teraz wiem,że jest za luźny. Teraz jestem po ciąży i karmię córcię, więc zależy mi na kupieniu staników na razie do karmienia, a potem zwykłych. Mam jeden z H&M do karmnienia rozmiar 80C hmm ten też jest trochę za luźny pod biustem, ale biust wygląda calkiem dobrze. Mam mozliwość odwiedzenia sklepów we Wrocławiu lub Opolu, jesli macie sprawdzone, to proszę o opinię i rady Odpowiedz Link
moka1 76/101 i biust skarpeta :-( 25.06.08, 14:00 z kalkulatora wynika,że mam celować w 32G lub 3oH rozciągliwie a 34 F ściśliwe -zgłupiałam bo mam na sobie Fantasie 30 FF-miski ciut przy małe a obwód zapięty na najciaśniejszą i jeździ :-( Odpowiedz Link
turzyca Re: 76/101 i biust skarpeta :-( 25.06.08, 19:48 Bo kalkulator to durna maszynka oparta o tabelki, a tabelki maja to do siebie, ze nie uwzgledniaja faktu, ze nasze ciala sa rozne. Jak sie nie jest zgodnym z tabelka, to nie ma sie na nia co ogladac, tylko trzeba sie zastanowic, co i jak nalezy zmienic, zeby bylo wygodniej. Jesli miska jest za mala to trzeba wziac wieksza - potrzebujesz miejsca na migracje i zebranie biustu, wiec koniecznie miseczka o rozmiar wieksza. A jak bedzie na styk to nawet o dwa. Czyli wychodziloby 30G lub GG. WychodziloBY bo obwod nie jest dobry, potrzebny jest ciasniejszy. Czyli potrzebne jest Ci 28H lub 28HH. Osobiscie zaczelabym od wyprobowania wiekszej miseczki i zostawienia, jesli bylaby tylko ciun za luzna, zeby bylo miejsce na migracje biustu. Odpowiedz Link
gryzelda_zelda 80/114 karmienie 25.06.08, 14:18 Witam, szukam stanika do karmienia - jeszcze 3 tygodnie do porodu ;) przed porodem obwód pod biustem to okolo 80cm, dzis w biuscie 114. Jaki powinnam zamowic "nowy dobry stanik", biorac pod uwage, ze jednak miseczka rozmiar wiecej - bo karmienie? Nie wiem takze, czy bod biustem nastawiac sie na obwod stanikowy 70 czy 75 cm.. Moje pytanie dotyczy zarówno rozmiarów angielskich jak i melissowych Odpowiedz Link
jaagna Re: 80/114 karmienie [do weryfikacji - karmnikowo] 26.06.08, 21:15 Ja przy 81 cm pod biustem noszę obwód 70. Ale nie karmię... Biust - zwłaszcza podczas karmienia potrzebuje dobrego wsparcia. Najlepiej zamów 70 i 75 - przymierzysz i zobaczysz, czy dobrze się czujesz w węższych (a niektóe 70 luźnawe bywają...) Brytyjski rozmiar: tabelkowo wychodzi 32JJ (70JJ) a jeśli biust się powiększy podczas laktacji, to nawet 70K. Jeśli zdecydujesz się na obwód 75, to proponuję byś zmierzyła 34HH lub 34J (75HH/J). Melissowy rozmiar: około 75L - nie brałąbym 70, bo Melissowe staniki bywają ciasne. Niestety - przyznaję się - nie mam pojęcia, czy i w jakim stopniu w przypadku biustu karmiącego występuje efekt "zakrzywienia tabeli" (tzn. nietrzymania się rozmiarów tabelkowych czyli konieczności wybierania rozmiarów mniejszych, niz wynikałoby z tabel). Odpowiedz Link
gryzelda_zelda Re: 80/114 karmienie [do weryfikacji - karmnikowo] 27.06.08, 08:24 Tak wlasnie chyba zrobie.. i jednak zdecyduje sie na anglika (przerabianego oczywiscie z normalnego, fiszbinowego typu), tylko jakiegos bardziej zabudowanego (wlasnie w celu posprawdzania pierwszego dobrego stanika + owego mocnego podtrzymania powiekszonego mlekiem biustu) :] Odpowiedz Link
free777 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 25.06.08, 17:50 witam specjalistki, jestem poczatkujaca i licze na wasza pomoc ;) OBECNE WYMIARY pod 73-74, biust 92-93. Od czego mam zaczac.Jaki stanik, jaki rozmiar jakiej firmy polecacie? Czy z fiszbinami i usztywnieniem? pomozcie. poprzednio nosilam 80C, ale schudlam z 10 kilo, biust mi spadl i nie mam w czym chodzic.Czy te rozmiary beda mi sie zmieniac?....POMOCY:: DZIEKI :) Odpowiedz Link
ja_joanna 73-74/92-93 free777 [do weryfikacji] 25.06.08, 18:07 [jeszcze się uczę, więc zaczekaj na weryfikację rozmiaru przez którąś doświadczoną forumkę] Witaj free777, masz mniej więcej te same rozmiary co ja. Ja też nosiłam poprzednio 80C i też schudłam :-) Przy obwodzie 73-74 powinny ci pasować staniki 65, ale jeśli jesteś bardzo szczupła, to może Ci być na początek łatwiej się przyzwyczaić kupując jakąś 70. Przy staniku 70 (to jest brytyjski 32), powinaś celować w 32E (brytyjski rozmiar!). Ja miałam taki stanik przejściowy (wtedy miałam jeszcze pod biustem 78, teraz 73) i na początek był niezły, ale teraz mogę się nim kilka razy owinąć ;-) w każdym razie nie trzyma już tak dobrze, bo obwód jest za luźny. Gdybyś chciała jednak od razu zacząć od 65 to celuj w 30FF w brytyjczykach. Co do firmy - nie wiem. Bo nie wiem, jaki dokładnie masz kształt biustu i upodobania co do wzornictwa na przykład. Na pewno warto się zaopatrzyć w miękki stanik na fiszbinach, bo tylko w takim możesz dobrze ocenić, czy ten rozmiar dobrze leży na Twoim biuście. Najlepiej będzie, jak się rozejrzysz trochę na forum i poczytasz. Polecam na początek Spis producentów (a w poszczególnych wątkach producentów znajdziesz informacje o konkretnych modelach staników) oraz ABC zagranicznych zakupów – polecamy gorąco zakupy przez Internet, bo wybór staników w pięknych wzorach i różnych kształtach jest ogromny. Jak byś miała jeszcze jakieś pytania, to pisz. Pozdrowienia, Joanna Odpowiedz Link
turzyca Re: 73-74/92-93 free777 25.06.08, 19:34 ja_joanna ogolnie ma racje. Dopisalabym jeszcze tylko ze z polskich stanikow trzeba szukac 70F albo 65H/I. I osobiscie upieralabym sie, zeby probowac z 65, bo 70-ki moga dawac nieprzyjemny efekt "troche za luznego obwodu" a to bardzo irytujace zjawisko. Co do polecanych na poczatek stanikow - warto obejrzec te opisywane w watku pierwszy stanik: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941 To sa wyprobowane modele, ktore wielu osobom dobrze leza, a wybor jest dosc duzy, zeby wybrac cos wedlug wlasnych upodoban. Odpowiedz Link
free777 Re: 73-74/92-93 free777 [do weryfikacji] 25.06.08, 22:31 dzieki kochane ;) bede zamawiac, tzn najpierw po jednym jak tu zalecacie staniku. Bede czytac forum i pytac dalej...dzieki Odpowiedz Link
owozuz 72/99 25.06.08, 20:12 mam 182 cm wzrostu i zawsze nosilam 85B. Urodzilam coreczke i biust zwiekszyl mi sie dwukrotnie. Pani w sklepie poradzila mi kupic 90DD. Teraz mala ma 3 miesiace i biust juz znacznie mi sie zmniejszyl, ale zaczal tez nieladnie opadac... Polecane mmi w sklepie 85C wcale go nie trzyma... tak trafilam na wasze forum. Pomozcie. Mam teraz 72cm w obwodzie (ciasno na wydechu) i 99cm w biuscie. Odpowiedz Link
agafka88 Re: 72/99 - owozuz 25.06.08, 20:20 90DD? Przecież taki rozmiar to byś sobie mogła dziewczyno 2x na pośladkach zapiąć :) 85C też nie lepsze. Obwód musi być wystarczająco ciasny, aby mógł dobrze utrzymać biust - w dobrym staniku biust trzyma się właśnie na obwodzie, nie na ramiączkach masz takie same wymiary jak ja :) Na początek polecam Ci brytyjski rozmiar 30gg, co odpowiada polskiemu 65L. Nie bój się zmienić rozmiaru, nie pożałujesz :) I nie będziesz musiała poprawiać stanika kilkanaście razy dziennie - dobrze dobrany stanik trzyma się na miejscu nawet po zrobieniu 15stu fikołków :) Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierewszy dobrystanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jakprawidłowo mierzyć biustonosz. Są też staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwcei ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lubmniejszymi miseczkami niż standardowo. Pozdrawiam, Agafka :) Odpowiedz Link
the_mariska Re: 72/99 - owozuz 25.06.08, 20:24 Rozmiar, który dobrały ci panie w sklepie jest absurdalny - żeby biust był na odpowiedniej wysokości, musi być podtrzymany przez obwód stanika. Biorąc pod uwagę, że materiały, z których staniki są wykonane rozciągają się o średnio 20% swojej długości (czasem więcej), biustonosz który ci dobrali miałby szansę pasować na kogoś mającego 95 centymetrów POD biustem. Nic dziwnego, że nie leżał dobrze. Spróbuj na początek przymierzyć brytyjski rozmiar 65GG (w brytyjskich sklepach oznaczony jest jako 30GG). Przy mierzeniu przydadzą ci się wskazówki dobrane w naszym kompendiumwiedzy i kursie wobrazkach. Pamiętaj, żeby na początku kupić stanik miękki na fiszbinach, tylko w takim można na pewno ocenić czy rozmiar jest dobrze dobrany. (zajrzyj sobie do spisu staników najlepszychna początek). Jeżeli nie wiesz, gdzie można kupić staniki w twoim rozmiarze polecam bloga Stanikowe Sklepy, encyklopedię wiedzy o bieliźnianych zakupach w internecie. Odpowiedz Link