madziorekk84 83/97 20.06.09, 21:26 Pod biustem niecałe 84cm, w biuście 97-98cm. Jestem po ciąży, więc piersi zmieniły swój kształt. Wydaje mi się, że dobrym rozmiarem był dla mnie 75E i taki też nosiłam, jednak mam wrażenie że miseczki są wciąż za małe, bo "uciekają" mi z nich piersi. Proszę o radę, jaki rozmiar powinnam nosić, by w końcu piersi były na swoim miejscu. Proszę również o podanie rozmiarów polskich staników :) Odpowiedz Link
maheda Re: 83/97 - madziorekk84 21.06.09, 14:01 Jeśli Ci uciekają piersi - może to oznaczać za duży obwód. Przy odpowiednim obwodzie piersi nie uciekają raczej z miseczek, bo są dobrze złapane. Może spróbuj staników z obwodem 70 i odpowiednio przeliczoną miseczką? Jeśli 70tki, to w rozmiarze europejskim około 70G lub w rozmiarze brytyjskim z okolic 70(32)F. Pamiętaj, żeby stanik zakładać zgodnie z instrukcjami opisanymi w artykule podlinkowanym w mojej sygnaturce :) Odpowiedz Link
madziorekk84 Re: 83/97 - madziorekk84 23.06.09, 14:02 Ok, spróbuję mniejszego obwodu. Zastanawiam się tylko, jak te obwody mają się do siebie. Czy 70tki nie będą za ciasne, skoro mój obwód to powyżej 80. Wiem, że staniki się rozciągają, ale żeby aż tak? Nie chciałabym, żeby mi się wbijał w ciało. Odpowiedz Link
maheda Re: 81/98 - tenusia 21.06.09, 22:46 Brytyjskie 75(34)E lub okolice europejskiego 75F, bądź też brytyjskie 70(32)F lub okolice europejskiego 70G. Odpowiedz Link
kasia_0101 kasia 83/95 22.06.09, 13:52 teraz nosze 34E, tak mi tu kiedys polecono. zauwazylam jednak ze M&S pasuje swietnie w tym rozmiarze, ale juz La Senza np nie, a moze powinnam sprobowac inny rozmiar? Odpowiedz Link
maheda Re: 83/95 - kasia_0101 29.06.09, 09:03 Staniki różnią się między sobą tak samo, jak różnią się buty czy odzież. Musisz za każdym razem mierzyć stanik, określać, co jest nie tak (tak, jak robisz to z ciuchami i obuwiem), i kupować taki rozmiar, który Ci pasuje. Odpowiedz Link
kazus90 82/106 22.06.09, 16:13 Będę bardzo wdzięczna jak mi ktoś doradzi jaki stanik przy tych wymiarach będzie najodpowiedniejszy. Odpowiedz Link
maheda Re: 82/106 - kazus90 29.06.09, 09:06 Zacznij od przymierzania staników w brytyjskim rozmiarze około 75(34)G (europejskie okolice 75J, ale to różnie bywa...), a potem się zastanawiaj, co dalej :) Przeczytaj artykuł podlinkowany w mojej sygnaturce - staraj się zakładać staniki zawsze zgodnie z tamtymi instrukcjami. Odpowiedz Link
jaerra 73-74/88 22.06.09, 17:25 Mam 70DD miękki (koronkowy) i jest dobry, mam też 65e balkonetkę (bardziej sportową) i też jest dobry :/ - z tej samej firmy. Mam jeszcze pytanie - po zdjęciu staników w tym rozmiarze zawsze mam odciśnięte fiszbiny na ciele. Nic mi się nie wrzyna w ciało, ale wszystko dokładnie się odciska. Czy tak powinno być? Poza tym, ten 65e jest boski i mam wrażenie, że moje piersi wyglądają o niebo lepiej odkąd zaczęłam nosić staniki w takim rozmiarze, ale niestety nad i pod zapięciem na plecach robią mi się fałdki, bo stanik jest niby rozciągliwy, ale nie bardzo :/ Co mam z tym zrobić? Czy to oznacza, że powinnam mieć jednak 70dd? Oprócz schudnięcia ;) Dzięki za pomoc :) Odpowiedz Link
jaerra Re: 73-74/88 22.06.09, 18:26 A, no i w grę wchodzą miseczki z cięciem pionowym, bo tylko takie na mnie dobrze leżą - nie wiem, czy przy dobieraniu rozmiaru ma to jakieś znaczenie... Odpowiedz Link
maheda Re: 73/88 - jaerra 29.06.09, 09:10 Wg mnie powinnaś przede wszystkim porządniej wygarnąć sobie ciało z pleców przy zakładaniu stanika ;) To wtedy się nie będą robiły fałdki. Przeczytaj artykuł podlinkowany w mojej sygnaturce. A odciskanie się fiszbin (zostawianie śladów na skórze) to norma w znakomitej większości przypadków. Tak samo, jak odciskają się ciasne majtki czy jakieś ciasne skarpetki ;) Odpowiedz Link
jaerra Re: 73/88 - jaerra 29.06.09, 19:50 Rozumiem w takim razie, że rozmiar mam dobry? ;) Zawsze wszystko wygarniam do miseczki, ale spróbuję to robić dokładniej ;) Dzięki! :) Odpowiedz Link
agukac 70/98(w staniku), 101(bez) 22.06.09, 17:50 Jakiś czas temu będąc w sklepie kupiłam sobie harmony 32h które było jedynym stanikiem który jako tako pasował i był na pewno mniejszym złem niż zuuupełnie nie dopasowany stanik o ogromnym obwodzie teraz jednak urosły mi piersi i spłaszcza mi je strasznie i wylewaja się od góry fiszbiny są za szerokie a obwód mi zjeża w dól z przodu a z tyłu się podnosi stwierdziłam, że sama nie dopasuje sobie stanika umówiłam się więc w Peach field na wizytę mierzyłam tam różne modele z czego każdy był bardzo zabudowany w końcu wybrałam arabellę dostałam rozmiar 30j, jestem strasznie z niej nie zadowolona bo wyglądam jak w staniku po babci też jest strasznie zabudowany I teraz chce pójść do dopasowanej i kupić sobie coś z curvy kate chciałabym jednak wiedzieć w jaki rozmiar z kasiek celować bo nie mam już pojęcia co mam wybrać żeby dobrze wyglądać i się czuć Odpowiedz Link
maheda Re: 70/101 - agukac 29.06.09, 09:13 Z takimi pytaniami, to do ratunkowego!!! Spróbuj kupić George'a z Cleo, w rozmiarze 32HH lub 32J. On ma dość ścisły obwód i ładnie podnosi i kształtuje piersi. Na wielu osobach bosko leży. Odpowiedz Link
gracjossa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 40 113cm 22.06.09, 22:44 Witam! Niby znam zasady, ale proszę o dobranie rozmiaru. Proszę o rozmiarówkę polską (europejską) i angielską. Wymiar pod biustem na wdechu: 91 cm Wymiar w biuście 113-114 cm Ostatni biustonosz, który kupiłam, to było 80E i rozmiarowo całkiem ok, ale jakby troszkę za ciasno pod biustem. Wcześniej długo kupowałam 85C i nawet byłam zadowolona, potem troszkę przytyłam i brałam 85D, ale nie mogłam trafić na dobry i wygodny biustonosz. Biust mam nie dość, że duży, to trochę obwisły i jeszcze "rozchodzi się na boki", więc trudno jest trafić na idealny biustonosz. Odpowiedz Link
just-a25 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 40 113c 23.06.09, 10:56 a kto mi po może pod biustem 69- obwód piersi 91 Odpowiedz Link
maheda Re: 69/91 - just-a25 29.06.09, 10:12 Spróbuj staników w rozmiarówce brytyjskiej około 65(30)F-65(30)FF lub w rozmiarówce kontynentalnej europejskiej około 65G-65H, natomiast ze staników z rozmairem obwodu 60 spróbuj rozmiaru około brytyjskiego 60(28)G lub polskiego (europejskiego, więc niemiecki itd) około 60I. Pamiętaj, że stanik trzeba dobierać samodzielnie lub z pomocą brafitterki - przeczytaj artykuł podlinkowany w mojej sygnaturce. Odpowiedz Link
maheda Re: 91/114 - gracjossa 29.06.09, 09:32 Zacznij od zapięcia samego obwodu stanika w rozmiarze 80 pod biustem. Miseczki skieruj na plecy lub w stronę brzucha - czy aby na pewno obwód masz za ciasny? Jeśli 85, to staniki w rozmiarze około 85(38)FF lub polskim z okolic 85H-85I. Jeśli 80, to staniki w rozmiarze około brytyjskiego 80(36)G lub europejskiego 80J. Oczywiście, wszystko trzeba zmierzyć, zastanowić się nad rozmiarem oraz nad dopasowaniem Przeczytaj sobie artykuł zalinkowany w mojej sygnaturce - załóż stanik w podanym przeze mnie rozmiarze zgodnie z tym, co tam napisane i zastanów się, czy miseczka jest OK, za mała, za duża... co jest z obwodem.. I tak dalej :) Odpowiedz Link
brabra1 74/81 23.06.09, 12:29 uwazam ze powinnam nosic 65 B. a moze 60C? teraz nosze 75 B i obwód jest za duzy. oczywiscie mam staniki z push upem Odpowiedz Link
maheda Re: 74/81 - brabra1 29.06.09, 10:22 Nie przesadzałabym z tą 60tką i skupiłabym się raczej na stanikach w rozmiarze około 65B-65C. :) Odpowiedz Link
malgosia020388 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 40 23.06.09, 17:33 NIE WIEM JAKI ROZMIAR STANIKA MAM KUPOWAĆ. POD BIUSTEM MAM 77 A W BIUŚCIE 89.GDY KUPIE ROZMIAR 34/75 TO MAM ZA MAŁE MISECZKI A GDY KUPIE 36/80 TO ZA LUŹNY POD BIUSTEM.PROSZĘ POMOŻCIE!!!!!! Odpowiedz Link
maheda Re: 77/89 - malgosia020388 29.06.09, 10:27 Przede wszystkim nie używaj wielkich liter do pisania całej treści postu, bo jest to zwyczajnie niegrzeczne - w internecie przyjęło się, że wielkie litery oznaczają krzyk. Ad meritum - jeśli w staniku nie ma oznaczenia miseczki - najczęściej jest to stanik z miseczką B. Kupowałaś więc do tej pory staniki z miseczką albo 75(brytyjskie oznaczenie 34)B, albo 80(bryt.36)B. Spróbuj dla odmiany przymierzyć stanik w rozmiarze około 70(bryt.32)D. Koniecznie musi być oznaczona miseczka. Pamiętaj, żeby założyć go zgodnie z regułami opisanymi w artykule, do którego prowadzi link z mojej sygnaturki. Odpowiedz Link
olka188 75/93 olka188 23.06.09, 20:33 wymiar pod biustem to 75 cm a w biuscie 93 obecnie nosze rozmiar 80C prosze o rade jaki rozmiar bylby najlepszy? Odpowiedz Link
maheda Re: 75/93 - olka188 29.06.09, 10:29 Spróbuj zacząć mierzenie staników od takich w rozmiarze około polskiego 70F lub brytyjskiego około 70(32)E. Załóż stanik w sposób opisany w artykule podłączonym w mojej sygnaturce i spróbuj określić, czy jest dobry, czy trzeba skorygować rozmiar. :) Powodzenia. Odpowiedz Link
agn22 70/94 24.06.09, 09:31 Witam :) Jestem mamą karmiącą półrocznego szkraba. Do tej pory nosiłam 70H (kupowałam staniki z Melissy). Chyba czas już na zmianę, bo obwód już trochę się poluzował. trochę też odstają fiszbiny między piersiami. Z góry dziękuje za radę, pzdr! Odpowiedz Link
maheda Re: 70/94 - agn22 - mama karmiąca 29.06.09, 10:31 A powiedz jeszcze - jaki masz obwód w biuście, jeśli założysz ten stanik Melissy i pochylisz się w tym staniku tak, źeby piersi "zwisały luźno" w stronę podłogi? Odpowiedz Link
agn22 Re: 70/94 - agn22 - mama karmiąca 29.06.09, 13:49 w staniku melissy pochylona - 94,5 :) Odpowiedz Link
maheda Re: 70/94,5 - agn22 - mama karmiąca 29.06.09, 15:26 No to spróbuj może Melissy, ale 65H względnie 65J? Teoretycznie któryś z tych rozmiarów powinien być dobry ;) W brytyjczykach celuj w staniki o rozmiarze z okolic 65(30)G lub z bardziej rozciągliwych w obwodzie - w okolice 60(28)GG. Odpowiedz Link
agnes_breda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 40 24.06.09, 15:59 Witam Moje rozmiary: pod biustem 79 cm, w biuscie 92 cm rozmiar stanika ktory z zasady nosze to 75C lub 80C. pozdrawiam:) Odpowiedz Link
maheda Re: 79/92 - agnes_breda 29.06.09, 10:33 Jeśli stanik w rozmiarze 80C ma na Ciebie dobrą miseczkę, to stanik w rozmiarze 75C powinien mieć miseczkę za małą, a nie dobrą... No, chyba, że mówimy o różnych modelach - wtedy to możliwe :) Stanik w rozmiarze 75C wydaje się być na Ciebie dobry - mam natomiast jeszcz jedną prośbę. Zmierz się w biuście dość luźno, omijając brodawki, ale w założonym staniku, który uważasz za obecnie najwygodniejszy, będąc jednocześnie tak mocno pochyloną w przód, żeby piersi w tym staniku wisiały w stronę podłogi. Ile wtedy masz cm w biuście? Odpowiedz Link
galaksy45 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 40 24.06.09, 22:55 85/103. Do tej pory nosiłam 85C ale zdecydowałam się teraz ostatnio na 80F. Jednak ten 80F ma mniejsze miseczki niż tamten 85C. Nie rozumiem tego. Odpowiedz Link
aga_mama_zosi 85/105 - mama karmiąca 25.06.09, 10:39 Witam, wymiary moje to 85/105 cm, dziecko ma już 4 miesiące, laktacja się unormowała. Po porodzie kupiłam stanik do karmienia firmy Alles rozmiar 80G ale jest bardzo rozciągliwy, miseczka wydaje się być dobra lub minimalnie za mała - nie jestem pewna. Będę wdzięczna podpowiedź, jaki rozmiar powinnam nosić - proszę też o podanie rozmiaru kontynentalnego. Pozdrawiam Agnieszka, mama Zosi i Antka Odpowiedz Link
maheda Re: 85/105 - aga_mama_zosi - mama karmiąca 29.06.09, 10:39 Strzał wydaje się być dobry, ale firma chyba nie bardzo - bo Alles słynie z rozciągliwych obwodów :( Spróbuj z innej firmy stanika w rozmiarze europejskim z okolic 80G lub 80H. W rozmiarówce brytyjskiej próbuj okolic 80(36)FF lub 75(34)G. Odpowiedz Link
maheda Re: 85/103 - galaksy45 29.06.09, 10:36 Być może lepszym stanikiem byłby jakiś w rozmiarze europejskim 80G? Problem "zamałości" miseczki 80F może polegać na tym, że stanik w rozmiarze 85C działał jak top, zasłaniając biust, ale nie mieszcząc Twoich piersi, no i jego obwód nie podtrzymywał Ci biustu, pozwalając mu na swobodne opadanie. Stanik w rozmiarze 80F nie pozwoli na swobodne wędrówki Twojego biustu po klatce piersiowej, tylko będzie go próbował zebrać i podnieść - stąd nagle możesz stwierdzić, że ten 80F jest "za mały", bo nagle widać, że biust się w miseczkach nie mieści :) Nie załamuj się, tylko próbuj większych miseczek. Odpowiedz Link
wiwerna 77/99 - wiwerna 25.06.09, 12:42 witajcie dziewczyny, wymiary wpisałam w temacie, jaki rozmiar byście mi poleciły? w szczególności chodzi mi o firmę Panache i w ogólności o brytyjską rozmiarówkę :) zmierzyłam się ciasno pod biustem, i nie wiem, czy obwód brać 75 czy czy lepiej 70? w biuście mierzyłam w takim bawełnianym staniko-topie z KappAhl, na golasa wychodzi 101 cm ale wydaje mi się, że ten wymiar 99 jest lepszy, bo biust siedzi na swoim pierwszym piętrze, a nie na parterze :) Odpowiedz Link
maheda Re: 77/101 - wiwerna 29.06.09, 10:57 Ja bym raczej celowała w 70tki zwłaszcza, jeśli nie ścisnęłaś się naprawdę porządnie... Spróbuj zacząć od staników w brytyjskim rozmiarze około 70(32)G. Jeśli miseczki będą za małe - spróbuj raczej 70(320GG :) Zakładając stanik, spróbuj się zastosować do instrukcji podlinkowanych w mojej sygnaturce - to Ci pomoże określić, czy stanik jest za mały, za duży czy w sam raz :) Odpowiedz Link
acrobat49 77/100 nowe ostanikowanie 30.06.09, 12:50 Hej Dziewczyny planuje się na nowo ostanikować. Nosiłam 32G z polskich ale freya rio 32F, curvy cate 32ff, Inferno 34F, hestia 34F, playtex 32F. Dobre są w tej chwili hestia inferno(chociaż tu mam zastrzeżenia bo to mój pierwszy tak mocno usztywniany stanik i nie wiem czy tak powinny w nim wyglądać piersi :/) Postaram się dzisiaj zamieścić kilka staników na balkonetce, może tam mi doradzicie co i jak... Pozdrawiam Monia Odpowiedz Link
loncia1 80/100-103 25.06.09, 23:23 Witam i proszę o poradę jaki rozmiar stanika jest odpowiedni dla mnie, również w brytyjskiej rozmiarówce, przymierzam się do kupna Freii. Teraz noszę 80C ale trochę się przytyło i się wylewa. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 80/103 29.06.09, 11:00 Spróbuj kupić stanik w rozmiarze brytyjskim około 75(34)FF lub 70(32)G. Może się co prawda okazać, że będą lekko za małe w miseczkach - ale tego się nie dowiesz, jeśli nie przymierzysz :-) i nie założysz stanika zgodnie z regułami opisanymi w linku mojej sygnaturki. Możesz jeszcze - zamiast samej dobierać sobie rozmiar - wybrać się do sklepu, w którym jest profesjonalny brafitting i poprosić o pomoc. Odpowiedz Link
kajazz Re: 76/87 26.06.09, 10:38 Witajcie, jestem po operacji wszczepienia implantow. Mam dosyc szeroki rozstaw miedzy piersiami i zaden stanik mi ich ladnie nie eksponuje (nie "schodza sie"). 70 oraz 75 A i B - pija, sciskaja za mocno nawet na najluzniejszych haftkach, miseczka jest za plytka i za ciasna. 80 A ma za plytka miseczke, choc pod biustem jest ekstra. Moje piersi sa raczej "pod pacha" ;) mam wiec problem z dobraniem okalajacej ladnie fiszbinowej miseczki:( 80B firmy H&M ktory mam teraz jest prawie dobry - ladnie zbiera (choc nie tak jakbym chciala), nie pije, praktycznie nie czuje, ze mam stanik, nic sie nie przesuwa pod bluzka i nie musze sie "ciagac" po kazdym podniesieniu rak. Niemniej przy pochylaniu sie stanik troszke odstaje i widac piers, a chyba tak byc nie powinno. Prosze o pomoc w dobraniu rozmiaru. Czy staniki w nietypowych rozmiarach musza byc takie drogie:(? Odpowiedz Link
mija0206 Re: 83/105 26.06.09, 12:31 Obecnie noszę karmnik Anity na fiszbinach 75F. Chciałabym w najbliższym czasie wybrać się na zakupy bieliźniarskie. Czy ten rozmiar jest odpowiedni do moich "walorów"? Odpowiedz Link
maheda Re: 83/105 - mija0206 29.06.09, 11:25 Wg mnie raczej nie jest odpowiedni... stanik w rozmiarze europejskim 75F przeznaczony jest na osobę, która ma około 98 cm w biuście. Celuj raczej w stanik o rozmiarze brytyjskim z okolic 75(34)G lub 75(34)GG. Powinny znacznie lepiej trzymać Ci biust. Spróbuj założyć posiadany przez siebie stanik zgodnie z instrukcjami z mojej sygnaturki - sama zobaczysz, czy z mierzonym stanikiem jest wszystko ok :) Odpowiedz Link
maheda Re: 76/87 - kajazz 29.06.09, 11:07 Spróbuj raczej staników z obwodem 70, ale z większymi miseczkami, na przykład 70C albo 70D. Sprawdź jeszcze swój obwód w biuście, gdy schylisz się tak, żeby piersi zwisały Ci swobodnie w kierunku podłogi - ile masz wtedy cm w biuście (mierząc - omijaj brodawki). Odpowiedz Link
kajazz Re: 76/87 - kajazz 02.07.09, 08:13 Dziekuje Ci pieknie za odpowiedz. Przy pomiarze w "zwisie" wyszlo mi 90. A czy ja powinnam szukac w konkretnej marce? czy mam tylko kierowac sie rozmiarem? Moze jakas firma jest szczegolnie godna polecenia/mierzenia? Odpowiedz Link
zuu_zuu 75/94 26.06.09, 20:24 witam! Zmierzyłam się i wychodzi mi pod biustem 75 cm a w biuście 94. Do tej pory męczyłam się w stanikach 70c (d jak znalazłam:)) wiadomo, biust mi wypływał, sutki ledwo zakryte, obwód się rozciągał. Jak gdzieś w jakimś sklepie uda mi się znaleźć stanik o rozmiarze 70e lub f pomimo tego, że wydaje się, że mógłby być dobry, trafiam na taki model w których miseczki źle modelują piersi (stożki, albo ogromny rozstaw piersi lub miska wrzyna się w połowę piersi (nie wiem jak to lepiej opisać))a w niektórych modelach 70f wydawało mi się, że miseczka jest lekko za luźna jednak stanik z tego samego modelu "e" był za mały. staniki przymierzałam w takich sklepach jak triumph, La Vantil... Nie udało mi się znaleźć jeszcze dobrego stanika... POMOCY! :) czy to możliwe, że ja powinnam nosić jeszcze inny rozmiar? w kalkulatorze na pewnej stronie wyszło mi UK 30FF (65 FF) PL 65 H (ale nie wiem co ja mam o tym myśleć...:/) ??? Odpowiedz Link
maheda Re: 75/94 - zuu_zuu 29.06.09, 11:52 Myślę, że możesz mieć problemy z określeniem, czy stanik jest za mały, czy za duży... Jeśli przez całe dotychczasowe życie nosiłaś źle dobrane staniki, to możesz mieć przejściowe trudności w określeniu, czy stanik jest za mały, czy za duży. Objawy, które opisałaś w stanikach 70E są typowe dla staników o dużo za małej miseczce. Jestem ciekawa, dlaczego decydowałaś, że 70F ma za dużą miseczkę? Sporo dziewczyn stwierdza, że jeśli stanik marszczy się na czubku miseczki, nad brodawką, to jest już za duży - kiedy to przeciwnie, objaw ten świadczy właśnie o zbyt małej miseczce... Mamy wtedy do czynienia z piersią, która się już-już, prawie mieści w miseczce, ale jeszcze odrobinkę jej brakuje - wtedy też charakterystyczny jest stożkowaty kształt piersi w miseczce, bo niewypełniony czubek miseczki odstaje, a cały stanik spłaszcza pierś. Wg mnie powinnaś próbować właśnie staników w polskim rozmiarze około 70G lub brytyjskim 70(32)F, albo istotnie z obwodem trochę jeszcze mniejszym i wtedy przeliczone miseczki: europejskie okolice 65H lub brytyjskiego 65(30)FF. Spójrz na artykuł zalinkowany w mojej sygnaturce - i sprawdź, czy potrafisz założyć stanik :) Odpowiedz Link
zuu_zuu Re: 75/94 - zuu_zuu 29.06.09, 22:20 dzisiaj kupiłam swój pierwszy stanik w sklepie. Wyszedł mi rozmiar uk28GG/eur60K...w modelu Curvy Kate Portia. Wydaje mi się, ze wcześniej chyba źle mierzyłam obwód pod biustem (chyba zbyt wysoko) i stąd ta różnica? Wcześniej w sklepach po prostu brałam największą dostępną miseczkę z najmniejszym dostępnym obwodem...Byłam jeszcze nieuświadomiona... nadal jestem:) dopiero się uczę:-P Ale różnica jest kolosalna-jestem zachwycona! Choć jednocześnie jeszcze lekko przerażona tak ogromną zmianą... Odpowiedz Link
zuu_zuu Re: 75/94 - zuu_zuu 30.06.09, 00:33 aha, zdjęłam niedawno stanik i zauważyłam, za bardzo odcisnął się na skórze. Najbardziej widać miejsce po fiszbinach (które mnie piłują nawet dość mocno)ale widać też lekki odcisk po obwodzie i odrobinę po ramiączkach... CZY TO NORMALNE? skóra się do tego przyzwyczai? Czy jednak np. obwód jest za mały? Odpowiedz Link
maheda Re: 75/94 - zuu_zuu 30.06.09, 16:03 Odciski są normalne, sinoczerwone ślady na skórze nie. Obserwuj, czy wszystko będzie ok... Odpowiedz Link
zuu_zuu Re: 75/94 - zuu_zuu 30.06.09, 16:32 sinoczerwonych śladów nie ma...są tylko czerwonawe od fiszbin... Nie dałam rady przed chwilą zdjęłam ten stanik... Nosiłam go z 6 godzin i ani na chwile nie dał o sobie zapomnieć (czyli chyba komfortem noszenia nie można tego nazwać?) Próbowałam go "rozchodzić" ale to chyba nie jest normalne, że ciągle czułam ten ścisk? Miseczki są super, biust jest ładnie wypełniony ale ten ścisk... jakoś nie mogę uwierzyć, że to normalne uczucie... No i teraz chce mi się płakać :( bo nie wiem co zrobić... Odpowiedz Link
maheda Re: 75/94 - zuu_zuu 30.06.09, 17:10 Kup przedłużkę i sprawdź, czy z przedłużką nie będzie lepiej :) Głowa do góry!!! Odpowiedz Link
huczusia 75/96 30.06.09, 20:23 Ja mam podobne wymiary jak zuu_zuu (75/96), byłam ostatnio w stanikowym sklepie, pani dobrała mi biustonosz Fantasie Imogen 65E. Biust wygląda nieźle, chociaż w tym bistonoszu jest trochę stożkowaty i na mniejszej oiersi koronka trochę odstaje. Ale bardzo ściska pod biustem czy ja nie powinnam raczej zacząć od obwodu 70 ? Odpowiedz Link
maheda Re: 75/96 - huczusia 05.07.09, 15:47 Wg tabel powinnaś mieć raczej coś z okolic 65(30)FF, ale teoria to jedno, a praktyka, to drugie. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/94 - zuu_zuu 30.06.09, 16:00 Curvy Kate jest rozciągliwa pod biustem. Próbuj staników też bardziej ściśliwych - wtedy załapiesz się być może na rozmiar 65(30)G ;) w którym jest caaaała masa staników :) Odpowiedz Link
maheda Re: 70/90 - zmora_1 29.06.09, 11:45 Spróbuj zacząć od europejskiego 65G lub brytyjskiego 65(30)F... A potem zastanów się, co dalej :) Odpowiedz Link
chomiczkami 74/93 27.06.09, 12:14 I znowu piszę, żeby ustalić obwód, bo zaczynam panikować. Ponieważ w moim biustonoszu o obwodzie 70 oprócz mnie zmieściłoby się jeszcze z pół mojej skromnej osoby, zaczęłam nosić obwód 65. Próbnie kupiłam jeden biustonosz, wydawało mi się, że dobry. Pod zapięcie swobodnie mogę włożyć dłoń, a w dowolnym miejscu - kilka palców, więc wydaje mi się, że za ciasny nie jest. Za każdym razem, kiedy go zdejmuję, mam krwawe pręgi na żebrach i wrażenie, że ktoś mi te żebra połamał. Nie mogę wziąć głębszego oddechu w tym biustonoszu. Czy może to być wina zbyt szerokich fiszbin? Niestety, wszystkie staniki o obwodzie 70 już mierzone w sklepie są po prostu za szerokie. W Milli pani poleciła mi staniki 65. Mam dość dobrą figurę (choć należę do "dużych" dziewcząt, niemal 70 kg przy 169cm wzrostu). Czy powinnam szukać biustonoszy bez fiszbin? Czy może, po prostu, bardzo rozciągliwych 65? Pomocy, ratunku, bo ledwo oddycham :). Odpowiedz Link
maheda Re: 74/93 - chomiczkami 29.06.09, 11:54 Ze stanikami jak z butami - w różnych modelach będą na Ciebie dobre różne obwody. Inne modele nie będą Ci pasować niezależnie od tego, jaki rozmiar kupisz... Trzeba mierzyć, sprawdzać, a i to trzeba się liczyć z tym, że pewien procent zakupów będzie zwyczajnie nietrafiony, niestety :( W Milli mają bardzo fachowy personel, ale to Ty nosisz potem staniki i najlepsza na świecie brafitterka nie wie, czy stanik CI nie zrobi nigdy krzywdy... Dlatego przed zakupem trzeba się w staniku trochę w tej przymierzalni poruszać, żeby sprawdzić, czy nigdzie nie będzie się wrzynał czy obcierał. Odpowiedz Link
adryjanna 79/105 27.06.09, 22:04 Bardzo prosimy o rozmiar bryt i pol ;) Dobrze mi się wydaje, że 32GG i polski 70K? :> Odpowiedz Link
maheda Re: 79/105 - adryjanna 29.06.09, 11:56 Raczej bym powiedziała, że bryt 75(34)G-75(34)GG i polskie okolice 75J-75K, albo też bryt 70(32)H i polskie okolice 70L, ale mogę się mylić. Sprawdź jeszcze, jaki masz obwód w biuście, mierzony w swoim najwygodniejszym staniku, w pozycji mocno pochylonej do przodu tak, żeby biust wisiał w miarę swobodnie w stronę podłogi. Odpowiedz Link
em_the_first Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 40 28.06.09, 00:57 Dziewczyny pomozcie :) pod biustem mam 75 a w biuscie 97. W triumphie 70 byla calkiem ok, nie rozciagala sie, w innych firmach niestety zdarza mi sie podjazd w gore i rozciaganie do granic mozliwosci. Jaki powinnam nosic rozmiar? aktualnie sie zastanawiam nad miekkim stanikiem z kolekcji ewy bien Rea nowy soft (www.ewabien.com/eshop/?prod,1063).Tyle,ze po pierwsze nie wiem jaki rozmiar powinnam wziac, a dwa, zawsze nosialam staniki usztywniane, stad moje obawy. Z gory dzieki za pomoc:) Odpowiedz Link
em_the_first Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 40 28.06.09, 01:02 ah, zastanawialam sie jeszcze nad tym www.monache.eu/Fifi_Cream-36.html . Bede wdzieczna za pomoc :) Odpowiedz Link
maheda Re: 75/97 - em_the_first 29.06.09, 12:19 W europejskich rozmiarówkach celowałabym w rozmiary około 70G lub 65H, ale to może być baardzo różnie w różnych modelach. W stanikach brytyjskich rozmiary odpowiadają okolicom 75(32)F i 65(30)FF. Oczywiście - za każdym razem trzeba porządnie założyć stanik (polecam lekturę zalinkowanego w mojej sygnaturce artykułu). Odpowiedz Link
kacha28031986 pod biustem 82 cm. w biuście 109 cm. 28.06.09, 11:13 obecnie noszę rozmiar 80G, jestem w ostatnim miesiącu ciąży. wydaje mi się że moj obecny stanik jest zupełnie niedopasowany. szukam rozmiaru stanika dla karmiących. Odpowiedz Link
maheda Re: 82/109 - kacha280319 29.06.09, 12:23 Wg mnie lepszym rozmiarem dla Ciebie byłby brytyjski rozmiar z okolic 75(34)G lub 75(34)GG. W polskiej/europejskiej kontynentalnej rozmiarówce odpowiada to rozmiarowi z okolic 75J-75K. Po porodzie możesz potrzebować mniejszego obwodu i większej miseczki - zwłaszcza w pierwszych tygodniach, w czasie nawału pokarmu. Ale nikt nie jest w stanie przewidzieć, jaki rozmiar wtedy będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni... Odpowiedz Link
elka136 Re: 78/116 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 28.06.09, 12:09 Witam, moje rozmiary to 78 pod biustem, natomiast biust mierzony w staniku to 107, bez stanika przy pochyleniu 116 (fiuu, czy to możliwe?). Karmię od miesiąca, laktację mam w miarę unormowaną. Czytałam trochę o rozmiarach i zmówiłam stanik Melissy w rozmiarze 75L. NIe jest on chyba odpowiedni ponieważ: - fiszbiny odstają od piersi, w ogóle nie przylegają do mostka, - ta część stanika która jest na stałe, tzn. ten pas na piersi łączący się z ramiączkiem podjeżdża do góry i między nim a cześcią odpinaną tworzy się buła - obwód robi się luźny Już sama nie wiem czy są jakieś szanse na odpowiedni stanik dla mnie przy takich rozmiarach? Poszukuję karmników ale nigdzie nie ma większych rozmiarów. Proszę o pomoc!!! Odpowiedz Link
maheda Re: 78/116 - elka136 - mama karmiąca 29.06.09, 12:28 Spróbuj staników w brytyjskim rozmiarze około 70(32)J. Możesz kupić zwykły stanik i przerobić go na karmnik - opisy takich przeróbek znajdziesz w wątkach robótkowych :-) Odpowiedz Link
gumieniak1 73-74/83-84 28.06.09, 19:14 witam. Moje wymiary to 73-74 pod biustem, w biuście bez stanika 81cm, powiedzmy że w dobrze dobranym staniku 83-84. Obecnie kupuję rozmiar 75B lecz dół szybko się rozciąga i stanik "ucieka" do góry,trudniej spotkać dobre 70B bo miseczka jest delikatnie mniejsza niż w 75B. Proszę o rade jaki powinnam nosić stanik i gdzie można kupić w województwie lubelskim. Prosze o wymiary w europejskich rozmiarach. Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 73-74/83-84 - gumieniak1 29.06.09, 12:30 Jeśli miseczka w 70B jest za mała - próbuj 70C. Możliwe też, że w niektórych modelach lepsze byłyby staniki w rozmiarze z okolic 65D - do sprawdzenia... W Lublinie jest sklep stacjonarny z dobrą rozmiaówką i niezłymi stanikami, nie wspominając już o profesjonalnej obsłudze - może warto by się było wybrać? Przejrzyj naszą listę polecanych sklepów. Odpowiedz Link
a.m.awaria 83/99,5 28.06.09, 20:44 Witam. Dzisiaj trafiłam na Waszą stronę i chłonę ją już pół dnia:) Wszystko to takie skomplikowane ;) Mam już dość niedopasowanych staników, wiem i czuję, że leżą nie tak jak powinny. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą nauczę się dobierać i znajdę dla siebie odpowiednie staniki. Ale do tematu: noszę ostatnio różne rozmiary: 80B, 80C, 80D ;/ Każdy innej firmy, każdy nie leży jak należy :( W związku, że nie mam jędrnego biustu i nie ukrywam, że w staniku i bez jest on na różnych poziomach, zmierzyłam się zgodnie z kolejną instrukcją (w staniku i pochylona-> 83/101). Odpowiedz Link
maheda Re: 83/101 - a.m.awaria 29.06.09, 12:43 Spróbuj raczej staników w rozmiarze brytyjskim z okolic 75(34)F lub polskiego z okolic 75G. Ułóż biust w staniku jak opisany w linku mojej sygnaturce. :-) Odpowiedz Link
a.m.awaria Dzięki 29.06.09, 17:25 Maheda dziękuję za szybki odzew :) To niesamowite - nigdy bym nie przypuszczała, że mogę mieć taki rozmiar! Szok:) Oczywiście spróbuję, pomierzę, wymierzę, wypróbuję! ;) Odpowiedz Link
ad57 Moje wymiary 29.06.09, 08:34 Pod biustem 91 w biuście 101, a w staniku 103 Rozmiar stanika 80-85D, 80D trochę ciasny w obwodzie ale miseczki ok, a 85D dobry w obwodzie a miesczki dobre czasem ciut za duże, w ciązy nie jestem, bardzo proszę o podanie polskich rozmiarów. Odpowiedz Link
maheda Re: 91/103 - ad57 29.06.09, 12:46 Raczej właśnie 85D lub 80E (z polskich rozmiarów). Ale to oczywiście może być +/- jedna miseczka, w zależności od modelu. Odpowiedz Link