Dodaj do ulubionych

Gospodarka przestrzenna ug a pg

16.03.14, 13:19
Witam!
Mam pewien dylemat, otóż w tym roku piszę maturę. Chciałbym iść na gospodarkę przestrzenną. Zastanawiam się nad dwoma uczelniami a mianowicie UG i PG. Pani na targach edukacyjnych z UG powiedziała mi, że na UG i PG gospodarka przestrzenna to to samo, jednak już sam fakt, że po PG otrzymuję tytuł inżyniera, na UG licencjata już o czymś świadczy. Szczerze powiedziawszy bardziej zachęca mnie UG, jednak czy na tej uczelni liznę trochę planowania, nauczę się używać AutoCada itd? Jaka jest podstawowa różnica między tymi dwoma uczelniami?
Druga sprawa, jak wygląda sytuacja z specjalizacją na UG? Na studiach magisterskich będę mógł wybrać specjalizacje czy nie? W ulotce która mam przed sobą widzę, że nie, jednak w internecie wyczytałem, że tak, owszem będę mógł wybrać specjalizacje. Jak to wygląda? Moze znajdzie się tu jakiś student GP na UG bądź PG i opisze jak te studia u niego na uczelni wyglądają?
Obserwuj wątek
    • myszardm94 Re: Gospodarka przestrzenna ug a pg 28.03.14, 15:57
      Na PG to jest wydział architektury i masz dużo przedmiotów z projektowania, na UG z kolei więcej geografii i przedmiotów prawnych, przynajmniej tak jest na 1 roku. Ja studiuję na UG, wiem że na 2 roku będą zajęcia z rysunku i z GIS-u, znam dużo ludzi z PG, którzy studiują tam gospodarkę, jeżeli nie jesteś dobra z matmy to nie polecam na 40 osób w tym roku 1 semestr nie zaliczyło z matmy 7, na UG o wiele łatwiej, wszyscy zdali, dodatkowo oni mają fize, której nie ma na UG wogóle. Ja osobiście polecam UG, chociaż jak ktoś nie lubi gegry to może się trochę męczyć bo 1 rok to większość geografia.
      • myszardm94 Re: Gospodarka przestrzenna ug a pg 28.03.14, 16:05
        A jeżeli chodzi o specjalizacje na mgr to z czego wiem nie ma, na PG dopiero co niedawno otworzyli ten kierunek i podobno mgr ma być po ang
      • t3di Re: Gospodarka przestrzenna ug a pg 31.03.14, 21:16
        Zaciekawiłeś mnie tą geografią, gdyż to ją uwielbiam. :) Może byłbyś w stanie mi powiedzieć gdzie mógłbym szukać zatrudnienia po UG?
        Ah, mógłbyś do mnie mówić w formie męskiej? Nick może mylić, ale jestem facetem z krwi i kości. :)
        • myszardm94 Re: Gospodarka przestrzenna ug a pg 02.04.14, 19:12
          sory, przeczytałem 'chciałabym' :P no zatrudnienie to głównie w urzędach bd robił plany zagospodarowania róże albo wydawał warunki zabudowy, firmy deweloperskie i nieruchomości
          • t3di Re: Gospodarka przestrzenna ug a pg 03.04.14, 18:19
            Nie ma sprawy. :) A jak to wyglada z wycena nieruchomosci, czy rowniez Gospodarka Przestrzenna ksztalci w tym kierunku i daje takie uprawnienia/bede mogl je zdobyc po tych studiach?
            • myszardm94 Re: Gospodarka przestrzenna ug a pg 04.04.14, 10:41
              nie wiem, ale na pewno można zrobic sudia podyplomowe z tego i po gospodarce tez
              • t3di Re: Gospodarka przestrzenna ug a pg 04.04.14, 16:11
                Dziekuję za odpowiedzi, już wiem wszystko co chcialem, naprawdę zachęciłeś mnie do tych studiów, mam nadzieje, do zobaczenia w październiku... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka