Dodaj do ulubionych

Polski sport

IP: *.dynamic.mm.pl 29.08.11, 16:37
sport.onet.pl/tylko-w-onet-pl/g-mamy-i-jestesmy-sto-lat-za-murzynami,1,4830993,wiadomosc.html
Wyciąg z tekstu aby się ponownie przeczytany utrwalił w pamięci:

E jak Europrzekręt
Wielomiliardowy europrzekręt dokonany przy budowie stadionów i autostrad. Proszę mi powiedzieć – jeśli kilometr autostrady w Hiszpanii kosztuje około 5 mln euro, to jak to jest możliwe, że u nas ten kilometr kosztuje 9,6 mln euro. Ja już nie mówię, ile kosztuje w Chorwacji, bo tam jest trzy razy taniej. Sprawa druga. Proszę mi powiedzieć, jak to jest możliwe, że stadion w Charkowie wybudowano za 50 mln euro, podobny obiekt w Hoffenheim – dla wieśniaków, bo tak się zresztą nazywa ta drużyna, kosztuje 60 mln, a nasz najtańszy stadion poznański kosztuje 190 mln euro. 190! Powtarzam. Wybudowany bubel na którym gnije murawa. Stadion w Doniecku kosztował 80 mln euro, nasz narodowy – 510 mln. Powtarzam 510 mln euro! Pan Obiała, architekt, który mieszka w Australii i pracował m.in. nad Wembley, powiedział miesiąc temu, że to najdroższy stadion świata. A jest tylko jednofunkcyjnym obiektem. Ten stadion to narodowy przekręt.

Do tego jeszcze jedno. W ostatnich trzech latach w sferze budżetowej płace wzrastały o 9 procent. Proszę mi powiedzieć, na jakiej zasadzie przeciętna pensja pracowników spółki Euro 2012 wzrosła o 261 procent?! Przez te trzy lata. Minister, ta niemota, Adam Giersz powiedział: "tak wynika z umów". W związku z tym mam pytanie: kto i na jakiej podstawie je podpisywał? Wyliczcie się z tych pieniędzy.
Obserwuj wątek
    • Gość: james Re: Polski sport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 17:24
      "jeśli kilometr autostrady w Hiszpanii kosztuje około 5 mln euro, to jak to jest możliwe, że u nas ten kilometr kosztuje 9,6 mln euro"
      Różnice w cenie są niezbyt dziwne, bo nie od dziś wiadomo, że w Polsce postawimy dom 2-3 razy taniej niż np. we Francji czy Niemczech. I właśnie to mnie dziwi , bo idąc za ciosem wynika, że w Polsce budowanie powinno być tańsze.
      "Stadion w Doniecku kosztował 80 mln euro, nasz narodowy – 510 ml. Powtarzam 510 mln euro!"
      to już mnie dziwi sporo mniej- wystarczy porównać nasze i ukraińskie ceny benzyny, ceny siły roboczej itp itd. Choć nie powinno być aż takier różnicy.
      "Pan Obiała, architekt, który mieszka w Australii i pracował m.in. nad Wembley, powiedział miesiąc temu, że to najdroższy stadion świata."
      Ten pan ma widocznie słabą pamięć co do rzeczy nad którymi pracował: pl.wikipedia.org/wiki/Stadion_Wembley
      a poza tym:
      en.wikipedia.org/wiki/Cowboys_Stadium
      en.wikipedia.org/wiki/New_Meadowlands_Stadium
      Choć za 500 mln € można by spokojnie wybudować np. taki wypasiony wielofunkcyjny stadion: pl.wikipedia.org/wiki/University_of_Phoenix_Stadium

Bardzo możliwe że pan Tomaszewski przesadza i ma kiepskich informatorów, chociaż wielkie przekręty są wszędzie na świecie i będą zawsze.
      • Gość: james Re: Polski sport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 17:26
        No i jeszcze wynika z Wikipedii że nasz stadion kosztował jakieś 100 mln euro mniej niż twierdzi pan Tomaszewski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka