Dodaj do ulubionych

Wyprawka na studia

IP: *.smsiarkowiec.pl 31.08.11, 21:02
Wybieram się na I rok studiów do innego miasta i zupełnie niewiem jak ma wyglądać moja wyprawka.W najbliższych dniach mam zamiar wziąć się ostro za zakupy przygotowujące mnie do wyjazdu,proszę Was o pomoc,jeśli tylko będziecie mieć czas,abyście podali mi listę najważniejszych i tych mniej ważnych rzeczy,które będą mi niezbędne.Będę bardzo wdzięczna.
studentka
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: Wyprawka na studia IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 31.08.11, 21:33
      zabierz ze sobą koniecznie: tampony, prezerwatywy, żel do higieny intymej, kalendarzyk.... na początek wystarczy:)
    • Gość: kiki Re: Wyprawka na studia IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 31.08.11, 21:42
      Ale przede wszystkim nie podałaś podstawowych informacji:
      Gdzie będziesz mieszkać???
      Akademik?Pokój wynajęty u kogoś, mieszkanie na spółkę ze współlokatorkami?
      JAk wyposażone jest to mieszkanie, czego brakuje?
      Każdy człowiek jest inny, ma inne potrzeby i inaczej żyje.
      Jeden będzie jadał w barach( nie potrzebne tu artykuły gospodarstwa domowego - kuchenne) inny ma potrzebę codziennego pichcenia ( jeśli nie ma zaopatrzonej kuchni musi pomyśleć nad garami, tłuczkiem, chochlą, patelnią itp.
      Ja bym wzięła na pewno:
      -własne sztućce (nie lubie jeść nie swoimi;)
      - podstawowe naczynia (talerz, miska, kubek, czajnik bezprzewodowy)
      - kosmetyki których używasz na codzień
      - zapas ciuchów na różną pogodę
      -ręczniki, ściereczki, szlafrok, kapcie
      -ważną książeczkę ubezpieczeniową
      -koreczki do uszu
      - pościel
      -kasę;)
      Miłego studiowania!

• Gość: znajoma Re: Wyprawka na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 21:59
        Zamiast wałka używałam butelki po winie:-)
        Wino trzeba wcześniej wypić:-)
      • Gość: studentka Re: Wyprawka na studia IP: *.smsiarkowiec.pl 31.08.11, 22:23
        Będę wynajmować mieszkanie z wspólokatorami.Mamy dostęp do kuchni,ale że nie potrafię gotować i nie mam ochoty,to pozostają mi stołówki.Liczy się dla mnie Wasze każda podpowiedź.
        • Gość: studentka Re: Wyprawka na studia IP: *.smsiarkowiec.pl 31.08.11, 22:55
          Cieszę się na myśl o studiach,poznawaniu ciekawych osób,imprezowaniu itd.itp.,ale jak pomyślę o zbliżającym się wyjeździe z Tbga to łzy się w oczach pojawiają:P Szczerze powiedziawszy zależy mi,żeby rodzina,nie myślała,że za nimi płaczę i już zaczynam tęsknić,proszę więc o jakieś porady na sam dzień wyjazdu,żeby się nie rozbeczeć jak dziecko.Ktoś mi kiedyś wspominał o specjalnych kroplach przygotowujących do takich sytuacji.
        • Gość: Kobieta Re: Wyprawka na studia IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 31.08.11, 22:58
          Hej,
          Ja w tamtym roku równiez byłam zielona w tych sprawach,tym bardziej ze wynajmowałam mieszkanie z obcymi dziewczynami. Nie mów ze nie potrafisz gotowac, bo ja tez poszłam na studia w takim przekonaniu a co sie okazało,że ze wszystkiego da sie wyczarowac cos dobrego. A wspóllokatorki chetnie ci udziela pomocy. Nie potrafie ci dokładnie odpowiedziec na twoje pytania bo nie wiem jakie wyposazenie ma mieszkanie. CZęsto zdaza sie tak,że na miejscu są juz sztućce, czy naczynia, nie mniej jednak lepiej miec po 2 talerzyki czy widelce dla siebie:) Najlpiej sie spotkac z tymi wspollokatorkami i wszystko razem ustalic. Pozdrawiam.
          • Gość: studentka Re: Wyprawka na studia IP: *.smsiarkowiec.pl 31.08.11, 23:15
            Ja też nie znam w ogóle tych dziewczyn,a oprócz mnie będzie ich jeszcze 4:P,spotkamy się dopiero pod koniec września,gdy wszystkie się zjedziemy.Ja praktycznie nic nie umiem robić zawsze za mnie wszystko robiła mamusia,pranie gotowanie,sprzątanie i lewe ręce pozostały.Wszystko to czeka na mnie do nauki od podstaw.
            • Gość: gość Re: Wyprawka na studia IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.09.11, 10:23
              Przeraża mnie taki stan rzeczy, kiedy ktoś nic nie potrafi i na dodatek o tym się.
              Jeśli niczego nie umiesz to widać ci się nie chciało, nie ma to jak leń z maturą. Studia tez pewnie niewiele cie nauczą, taka prawda.
          • Gość: gbur Re: Wyprawka na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 23:21
            @studentka, ty raczej nie wyjezdzaj...
            zloz papiery na pwst czy jakostam w Tarnobrzegu...
            mamusia ugotuje, wypierze, przytuli, wyprosi trojke u magistra... no i ochroni przed tymi, ktorzy tylko czyhaja na twoja cnote :)

sorry za sarkazm, ale chyba sama kapczysz ocb? nie?
            a jesli nie, to sorry xxl :)
            • Gość: Kobieta Re: Wyprawka na studia IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.09.11, 13:53
              Niech cie nie przeraża myśl o wyjeździe, bo wszyscy sobie jakoś radzą. Poznasz nowych ludzi i zobaczysz że nie będzie źle. Zawsze możesz wrócić do Tbg, są autobusy. Dobrze ze sie spotykasz ze wspollokatorkami, wczesniej wszystko ustalicie. Dasz rade.Pozdrawiam.
      • Gość: Viano Re: Wyprawka na studia IP: *.ip.netia.com.pl 01.09.11, 17:02
        po co ta książeczka ubezpieczeniowa?

zapisze się na legitkę do studenckiej przychodni i będzie ok.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka