Dodaj do ulubionych

pikieta na sesji

IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.01.12, 10:41
Ile ludzi przyjdzie na dzisiejszą pikietę na sesję?
Obserwuj wątek
    • lechowski51 Re: pikieta na sesji 26.01.12, 10:43
      Zamiast glupio pytac-idz!
      • Gość: chory Re: pikieta na sesji IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.01.12, 10:44
        nie moge, złamałem nogę.
    • Gość: Ciekawy Re: pikieta na sesji IP: *.smsiarkowiec.pl 26.01.12, 10:57
      A ja tam pójdę z czystej ciekawości.Głosowałem na obecnego Prezydenta i chcę sobie wyrobić zdanie czy i na kogo będę głosował w przyszłych wyborach.Dotyczy to również radnych.Bo jak tu ktoś napisał zastanawiam się czy nasz Prezydent jest jeszcze lewicowy... Wtedy gdy stwierdzę że już nie, po prostu nie będę na niego głosował.Przeczytałem cytowane na tym forum expose wyborcze Prezydenta i nie bardzo mi ono pasuje do jego obecnej bańczucznej postawy , a przecież na Komisji Oświaty stwierdził wyraźnie że likwidacja placówek oświatowych to był jego autorski pomysł i z przebiegu obrad Komisji wynikało że reformę chciano wprowadzić na siłę i na chybcika(patrz wystąpienie T.Zycha).
      • Gość: Video z komisji Re: pikieta na sesji IP: *.smsiarkowiec.pl 26.01.12, 11:22
        nadwisla24.pl/newspost/komisja-mowi-nie-projektowi-reformy-oswiaty-video/
    • Gość: lipka Re: pikieta na sesji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.12, 11:08
      Powinno przyjść około 300 osób.
      Ja jestem przeciw likwidacji przeprowadzanej w taki sposób, ale nie przyjdę, bo mam inne obowiązki, a te pajace specjalnie będą przedłużać obrady do rana.
      • Gość: EXPOSE PM Re: pikieta na sesji IP: *.smsiarkowiec.pl 26.01.12, 13:28
        A tak mówił Mastalerz o priorytetowym traktowaniu oświaty w dniu 13.12.2012 r. wygłaszając swoje expose i jestem ciekaw czy podczas styczniowej sesji Rady Miasta któryś z radnych zapyta obecnego pryncypała co rozumiał wygłaszając te słowa!!!

Wysoka Rado!
        Szanowni Państwo!

Jak już zasygnalizowałem przy okazji tworzenie kierunków na naszej uczelni, wielką wagę przyłożę do spraw oświaty. Powiem wprost: pieniędzy przeznaczonych na oświatę, nie będę traktował jako wydatków budżetowych. Tylko jako inwestycję w przyszłość miasta i jego mieszkańców. I jestem święcie przekonany, że będzie to inwestycja najlepsza z możliwych. Bo nie ma pewniejszej lokaty publicznych pieniędzy niż edukacja i wychowanie młodych ludzi. I to już od pierwszych lat życia, dlatego priorytetem będzie dla mnie zwiększenie liczby miejsc w tarnobrzeskich żłobkach i przedszkolach.

Podejmę również działania mające na celu:
        - Podwyższenie jakości i poziomu nauczania w szkołach publicznych poprzez obniżenie liczby uczniów w oddziałach
        - Stworzenie klas integracyjnych w przedszkolach oraz w szkołach uwzględniając oczekiwania osób niepełnosprawnych
        - Przywrócenie właściwego poziomu szkolnictwa zawodowego;
        - Stworzenie systemu stypendialnego, promującego uczniów o wybitnych osiągnięciach w nauce, kulturze i sporcie;
        - Utworzenie klas o profilu sportowym;
        - Budowę nowych boisk sportowych w ramach programu rządowego ?Orlik 2012?;
        - Upowszechnianie nauki języków obcych w szkołach i przedszkolach.
        Oraz dokończenie budowy Szkoły Muzycznej i umożliwienie tarnobrzeżanom bezpłatnego dostępu do szerokopasmowego internetu
        • Gość: Link do Konf praso Re: pikieta na sesji IP: *.smsiarkowiec.pl 26.01.12, 14:47
          nadwisla24.pl/newspost/prezydenckie-podsumowanie-13-miesiaca-urzedowania-video/
    • Gość: Kiedy sesja? gdzie Re: pikieta na sesji IP: *.smsiarkowiec.pl 26.01.12, 11:23
      o której ta sesja?
      • Gość: lipka Re: pikieta na sesji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.12, 11:56
        Chyba od 13.30 do oporu, a raczej do braku oporu.
      • Gość: obserwer Re: pikieta na sesji IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.01.12, 11:57
        sesja w TDK od 13.00, warto pójść i zobaczyć ten "kabaret"
        potencjalnie można też zabrać glos i wypowiedzieć się z mównicy
        • Gość: obserwator Re: pikieta na sesji IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.01.12, 12:08
          Na sto procent beda tak przedłużać ta sesję żeby zmęczyć ludzi do upadłego przed wprowadzeniem wiadomych punktów pod obrady i dyskusje. To klasyka, ilez mozna wytrzymać piep...nia nie na temat, zwłaszcza gdy mastalerz opanuje mównicę?! Gdzies około północy jak ludzie pójda do domu(każdy ma jakies obowiązki rodzinne, okreslona wytrzymałość stania na nogach godzinami, albo na mrozie przed budynkiem), mastalerz to przewidział na pewno, dziennikarze musza tez miec jeszcze czas żeby o tym napisać, a radni jak to uziel kiedys powiedział o północy na sesji:" my naprawde już jestesmy tak zmeczeni że nie myslimy, juz jest północ". Wtedy mastalerz okupujacy mównice sprostował, że wcale jeszcze nie ma północy bo do północy brakuje kilku minut. I o to chodzi, żeby radni nie myśleli. Radni nie sa od myslenia tylko od podnoszenia reki w głosowaniu. A prezydent patrzy kto te raczki podnosi, a kto nie. Oj patrzy, patrzy i zapamietuje.....Tak więc ludzie: WYTRWAŁOŚCI!!!!!
    • Gość: realista Re: pikieta na sesji IP: *.flash-net.pl 26.01.12, 12:24
      Do wszystkich robiących zamet w mieście, polecam wczorajszą konferencję prezydenta. Obejrzałem bez emocji , obiektywnie patrząc na to co mówił. Wnioski są takie, że prezydent ma rację, rzeczowe argumenty nie do odparcia. A ludzie no cóż ich argumentem są jedynie emocje, przeważnie negatywne. Popieram te zmiany są rozsądne.
      Słowo jeszcze o wczorajszym spotkaniu w ŚDK-u- pan Wąsik sobie pogrywa z nieznajacym faktów tłumem. Kłamie, naciąga sprawy, wyolbrzymia. Mówi bzdury o przedszkolu na Dzikowie, bzdury o dwuzmianowości w szkole, bo jaka to tragedia jak dzieci bedą sie uczyły najwyżej do 15.30- prawdziwy dramat i jeszcze wiele innych rzeczy. Próbuje człowiek ludzmi ugrać własne sprawy m.in własne procesy ze szpitalem itd. to takie jego własne bagienko.
      • Gość: mar Re: pikieta na sesji IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.01.12, 12:53
        dokładnie tak jest...gruntowna reforma nie tylko w tym temacie jest potrzebna w mieście
      • Gość: pozytyw Re: pikieta na sesji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.12, 13:41
        A co myślisz realisto o stylu wprowadzania zmian?
        Czy takie zmiany wprowadza się tylnymi drzwiami w trybie pilnym? Radni dostali materiały w piątek wieczorem. Przez większość czasu nikt nic nie wiedział. Przedstawiciele urzędu, Kołek, prezydent i Czaplińska nie podawali żadnych konkretnych informacji. Ludzie dowiedzieli się z gazetki, że likwidują ich przedszkola i gimnazja. Teraz ustala się głosowanie jako 77 punkt obrad, żeby przeciągnąć to maksymalnie.

Czy to jest normalne?
        Czy tak się wprowadza odważne, śmiałe i niewątpliwie potrzebne reformy?
        To są jaja!

• Gość: Chybcik PM Re: pikieta na sesji IP: *.smsiarkowiec.pl 26.01.12, 14:43

"> Do wszystkich robiących zamet w mieście, polecam wczorajszą konferencję prezyde
        > nta. Obejrzałem bez emocji , obiektywnie patrząc na to co mówił. Wnioski są tak
        > ie, że prezydent ma rację, rzeczowe argumenty nie do odparcia."

Ja też ją oglądnąłem i starając się być obiektywny stwierdziłem że dane liczbowe globalnie podane przez panią naczelnik na Komisji Oświaty nijak nie mają się do rzeczywistego obrazu kosztów funkcjonowania poszczególnych szkół i przedszkoli!!! A przecież to powinno leżeć u podstaw jakiejkolwiek reformy!Więc fakty przemawiają raczej przeciwko PM.Co więcej pani Naczelnik mówiła o tym że dofinansowanie do szkół to kwota około 600 tys z wyrównaniem które należy się nauczycielom (ustawowo narzuconym) to kwota 120000 .Zresztą okazało się że ta kwota nie była dokładnie wyliczona bo raz mówiła o 120000 potem 160000 ,potem 170000.Więc jaką mamy gwarancje że na konferencji PM podaje prawidłowe wyliczenia!!! Poza tym jestem zdumiony że kwoty przekazywane na niepubliczne szkoły są pieniędzmi które obciążąją TBG!!!!! To wprawdzie nie jest wina prezydenta, ale jeśli teraz w jego koncepcji przekażemy szkołę Józefczykowi oszczędności będą iluzoryczne bo pieniądze dalej będą musiały być przekazywane ,poza obciążeniami rodziców z tytułu czesnego!!!!!!!!!!!!!!!! A gdzie wyliczenia finansowe innych możliwych do porównania koncepcji np przeniesienia 2 do jedynki,Przeniesienia Rolnika do dwójki itp itd.Gdzie są pokazane obecne koszty funkcjonowania poszczególnych szkół, ilości uczniów w tych szkołach itp itd. Na jakiej podstawie zatem radni mają podjąć decyzje???
        • Gość: Piotr Malik Re: pikieta na sesji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 15:28
          Poza
          > tym jestem zdumiony że kwoty przekazywane na niepubliczne szkoły są pieniędzmi
          > które obciążąją TBG!!!!! To wprawdzie nie jest wina prezydenta, ale jeśli tera
          > z w jego koncepcji przekażemy szkołę Józefczykowi oszczędności będą iluzoryczne
          > bo pieniądze dalej będą musiały być przekazywane ,poza obciążeniami rodziców z
          > tytułu czesnego!!!!!!!!!!!!!!!!

To jest bzdura. Wiem coś na ten temat a dokładnie można poczytać tutaj:
          www.abc.com.pl/problem/2115/6
          W świetle zapisu art. 90 ust. 2a u.s.o. dotacje dla szkół niepublicznych o uprawnieniach szkół publicznych, w których realizowany jest obowiązek szkolny lub obowiązek nauki, przysługują na każdego ucznia w wysokości nie niższej niż kwota przewidziana na jednego ucznia danego typu i rodzaju szkoły w części oświatowej subwencji ogólnej otrzymywanej przez jednostkę samorządu terytorialnego. O czym Pan Prezydent mówił dalej. Pozdrawiam
    • Gość: fryc Re: pikieta na sesji IP: *.flash-net.pl 26.01.12, 20:49
      to była jazda
      • Gość: gbur Re: pikieta na sesji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 20:51
        dzieki @fryc za wyczerpujace info :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka