Dodaj do ulubionych

Fotoradary

IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.10.13, 18:32
Ostatnio pstryknął mnie fotoradar w województwie pomorskim i dostałem żądanie bym podał kto kierował autem i podali warianty mandatu lub innych rozwiązań. Przekroczenie było o 12 km/godz a mandat 90 zł i 2 pkt karne lub 150zł bez pkt karnych. W internecie roi się od porad ale pytam miejscowych kierowców co sądzą o takiej sprawie. Płakać i płacić czy olać sprawę bo jaki piszą niektórzy to straż gminna nie może używać radarów stacjonarnych.
Obserwuj wątek
    • Gość: _{_{ Re: Fotoradary IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.10.13, 19:17
      Ja nie zapłaciłam ale i tak po jakimś czasie się upomnieli .Miałam opcję wskazanie kierowcy 300zł lub opcję bez wskazywania 400zł. Wybrałam drugą bo nie zabierali mi punktów (miałam 6 do zabrania). Tyle że pamiętaj ,po czasie masz odsetki - mi wyszło 430zł do zapłacenia .
    • Gość: kaziuk66 Re: Fotoradary IP: *.wdm.pl 01.10.13, 19:19
      Co mam Ci napisac jak w takiej wydaje sie prostej sprawie MSW uwaza ,ze Straze moga uzywac stacjonarnuch fotoradarów a Prokurator Generalny uwaza ,że nie. Spór między nimi rozstrzygnie az Sąd Najwyzszy. Co robic. Ja płace jak zawiniłem ale to chyba kwestia wychowania i własnego sumienia choc znam takich którzy mówia,ze jeleniem jestem.Sady orzekaja róznie. Precedensów nie ma w naszym systemie prawnym.
      • Gość: rafał Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 19:48
        Polecam lekturę
        3obieg.pl/mandat-podetrzyj-sie-wezwaniemoraz
        prawonadrodze.org.pl/opinia-prawna-w-sprawie-fotoradarow/
        może pomoże
        • Gość: rafał Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 19:50
          pierwszy link bez "oraz" na końcu
          • Gość: kaziuk66 Re: Fotoradary IP: *.tbg.edge.wdm.pl 01.10.13, 20:26
            10przykazan.wordpress.com/category/kontrowersyjni/x-artur-mezglewski/
            Z ostroznoscia podchodze do opinni prawnych ludzi którzy sami przekraczaja predkośc o 60 km/h w terenie zabudowanym i jako wybitni prawnicy pouczaja innych a sami przegrywaja w swoich sprawach. Tak jak wspomnialem nie brakuje wybitnych prawnuików w MSW którzy uwazaja inaczej niz szanowny prof.Mezglewsk.i Sady gdzie tez wybitnych prawników nie brakuje nie maja wypracowanego jednolitego orzecznictwa. Istna ruletka
        • Gość: kierowca Re: Fotoradary IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.10.13, 21:07
          Zajrzałem do linków podanych przez Rafała i początkowo się nawet napaliłem. Jednak jak zajrzałem do wzoru pisma do Straży Miejskiej, bo o to mi chodziło, to okazało się, że jest to pomieszanie z poplątaniem. Niby pismo jest do straży a w tekście są akapity odnoszące się do policji. Napisałem do autora tych dzieł z prośbą by napisał jak poprawić to pismo by się nie wygłupić ale nie odpisał. Na forum zaś przeczytałem, że gość odpisuje tylko tym, którzy wpłacają na jego konto pieniądze, nie bardzo wiadomo ile. Ponieważ terminy biegły i dostałem kolejne pismo z groźbą, że oddadzą mnie do sądu więc się poddałem i zapłaciłem. Wg opinii z forum kierowców złapanych na tym samym radarze to opór ma małe szanse powodzenia. Komendant straży gminnej jest zblatowany z policją i w sądzie też kierowca ma małe szanse a właściwie żadne.
    • karrambello Re: Fotoradary 01.10.13, 20:51
      Mnie złapali ci z mobilnym fotoradarem, ukrytym w tajniackim aucie GITD zaparkowanym przy zajeździe Leśna Polana w Jadachach. Jest tam króciutki odcinek z ograniczeniem do 50km/h (jakieś 100m). Do wyboru 6 pktów karnych i 300 zł lub 500 zł bez wskazania winnego. Miałem już punkty, więc wybrałem 500 zł. Biję się w pierś, spieszyłem się niepotrzebnie. Zapłaciłem Rostowskiemu, podrasowałem mu statystyki... Niedługo pogotowie gazowe dostanie uprawnienia do fotoradarów... Jak żyć?
      • Gość: kaziuk66 Re: Fotoradary IP: *.tbg.edge.wdm.pl 01.10.13, 21:00
        www.dziennikbaltycki.pl/artykul/967213,pomorze-zamieszanie-wokol-fotoradarow-placic-mandaty-czy-nie,id,t.html
        Moza by rzec,ilu prawników tyle opini. Co do Jadachów to jest tam przejscie dla pieszych i ograniczenie raczej zasadne. A GITD tez mnie chciała tam ustrzelic ale nic z tego,kaziuk66 prędkosci nie przekroczył
        • Gość: Wojti Re: Fotoradary IP: 91.196.9.* 18.10.13, 22:02
          taaa.. z baru do lasu chyba. ile razy tam jechałem to pieszych zero.
    • Gość: inny Re: Fotoradary IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.10.13, 14:13
      W internecie jest film z obserwacji działania radaru ustawionego przez Straż chyba Gminną.www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VbLQk-qs1yU#t=37
      Przykład ok. 8:30 filmu. Jechały 3 samochody raczej wolno a radar ustrzelił 3 samochód w kolumnie i pokazał prędkość 77 km/godz. Z wyjaśnień autora filmu wynika, że jak w tle są metalowe tablice, płoty i słupy oświetleniowe to wyniki mogą być zafałszowane a takie ustawienie jest niezgodne z instrukcją użytkowania fotoradaru. Mnie śmietnik zrobił zdjęcie na terenie Bobolic. Miałem przekroczenie 18 km/godz. Na zdjęciu widać, że auto zbliża się do mostu ogrodzonego metalowym płotem. Myślicie, że zareagowali na moje uwagi? Guzik, przysłali Wezwanie do wskazania kierowcy itd. a jak nie to skierują sprawę do sądu. Wiedzą, że zapłacę bo nie zaryzykuję jazdy do sądu prawie 700 km. Takie jest pańswo prawne i od 6 lat miłości. Złodziejstwo w świetle niby prawa.
    • Gość: kutasinski Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.13, 18:49
      najlepiej podaj ze jechal Donek i niech on sie martwi :)
      • Gość: inny Re: Fotoradary IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.10.13, 20:51
        Pomysł może i dobry ale ja lubię długo rano spać. Po czymś takim pewnie by mnie wywlekli z poduch o 6.00. Donek to jest mściwy facet jak mało kto.
    • kierowca45 Re: Fotoradary 18.10.13, 21:15
      W ramach reklamy zachęcano mnie aplikacji Yanosik lub kupienia terminala do tegoż. Ciekaw jestem czy ma to jakiś sens. Byłbym ciekaw czy ktoś korzysta z Yanosika i czy warto się w to pakować. Wg reklamy jest to nawigacja z różnymi ostrzeżeniami, nie tylko przed radarami skuteczniejsza od CB i różnych nawigacji.
      • Gość: kolekcjonerkosci Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 21:11
        A mnie pomachal na wislostradzie pan pilicjant reka bez lizaka to mu pokazalem ze jade blisko i go nie zabiore to pojechaal za mna swoim oznakowanym autem,na bombach a ze nie mial sie do czego dowalic to szperal w a ucie i straszyl mnie sadem,jak go wysmialem no to sie czepil brudnego auta(faktycznie bo jechalem z budowy) a jak nie przyjolem mandatu i kazalem sprawe skierowac do sadu to odpuscil ale powiedzial ze to ostatni raz....Pozdrawiam tego struza prawa....serdecznie i zycze wytrwalosci.
        • Gość: polonista Re: Fotoradary IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.10.13, 08:14
          Proponuję byś niewątpliwy sukces jakim jest uniknięcie mandatu oblał poprzez zakup słownika ortograficznego. Przyda ci się przy kolejnym barwnym opisie spotkań z policją.
          • Gość: Tadek Re: Fotoradary IP: *.flash-net.pl 21.10.13, 08:34
            Nie widzisz masztalenkowy przydupasie, ze ktos moze pisac bez polskich znakow?
            • Gość: przydupas Re: Fotoradary IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.10.13, 12:27
              przyjolem, struza

Powyższe nie oznacza, że ktoś pisze bez polskich znaków (dlaczego?) tylko, że jest głąb a ty drugi i pewnie nie ostatni.
              • Gość: kolekcjonerkosci Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 19:34
                Bez polskich znakow bo mam lapka za dolary (dla niewtajemniczonych czyli brak j.polskiego)i tak jest mi wygodniej jak klepie.Do normalnych to dociera ale widze ze mam do czynienia z jenteligentami a tacy nie kumaja....Powodzenia wykszalciuchy polonistyczne....
      • garmin.sklep.pl Re: Fotoradary 23.10.13, 16:53
        Warto zainwestować jak ktoś ma "ciężka nogę" i oszczędzić na mandatach..
        Na żywo informuje o fotoradarach i tak gdzie stoją..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka