lechowski51 07.12.13, 09:04 Sypnęło śniegiem i nasi młodsi bracia mają problemy z dostaniem sie do jedzenia.Karmnik za parenaście złotych,słonecznik i będzie im się łatwiej żyło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: znajoma Re: Karmcie ptaszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.13, 10:24 Witam, karmnik można też zrobić samemu, to proste:-) Dziękuję za przypomnienie o dokarmianiu ptaków, jesteś wrażliwym człowiekiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikoreczka Re: Karmcie ptaszki IP: *.play-internet.pl 07.12.13, 14:55 audycja byla wczoraj na ten temat w Radiu u Janusza Weiisa-dzwonil do dyrektora zoo i prof ornitologii...:) 1.dokarmiac nalezy tylko gdy jest ujemna temperatura...a narazie osculuje wokół zera,wiec spokojnie...Bardzo sie im szkodzi gdy sie je do siebie uzaleznia,i podaje im na tacy.A jak sie juz dokarmia -trzeba systematycznie.Wiec postrajcie sie by pokarm nie byl w 1 miejscu,ale za kazdym razem np 2 metry obok.(na innej galezi.nizej wyzej) Rozsadnie byloby raz na 3 dni. 2.niee dokarmiamy gdy jest odwilz,bo wtedy sie mnoza bakterie. 3.Karminik wcale nie musi byc zadna wymyslną budka z drewna za 30zł (choc w majsterze sa piekne)... dla malych ptakow-mozna rozciac 5 litrowa butelke,lub nakluć wiele razy 1 litrową i wbic w nią 2 patyczki.I wsyspac ziarno. Fajne sa takie male gotowe kule:) Gotowe mieszanki ziaren bezapelacyjnie NAJTANASZE SA NA TARGU (polowe tansze niz w zologicznym czy lidlu). mysle ze raz na jakis czas Resztki jedzenia-obiadu zamiast do kibla ,mozna wysypac obok smietnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valmont Re: Karmcie ptaszki IP: *.rzeszow.hypnet.pl 08.12.13, 21:44 Gdzie lechowski, tam znajoma. Niebezpieczne związki? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Wróbel Re: Karmcie ptaszki IP: *.e-c.com 08.12.13, 22:08 Kochane dzieci musicie uważać przy karmieniu ptaszka pana katabasa Lechowskiego 51. Ptaszek (fiuc_ik) ma delikatną skórkę więc proszę kochane dzieci brać delikatnie w rączki ewentualnie do buzi i nie uszkodzić (napletka). Dobro nie zawsze popłaca ! Wasi rodzice mogą być oskarżeni przez pna dobrodzieja o molestowanie i prowokowanie do zboczeń mości dobrodzieja , no to do roboty ! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Karmcie ptaszki 08.12.13, 23:01 A ja nie dokarmiam. Zagrożonych gatunków w mieście nie ma, a pomagać mnożyć się sraluchom nie mam zamiaru ... szczerze, to zamiast karmnika szukam czegoś do unicestwienia takich dwóch źródeł gówna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Karmcie ptaszki IP: *.free.aero2.net.pl 21.01.14, 15:51 Głupoty piszesz, wszak Lechoś napletka nie posiada i to od niemowlęctwa, ot taka religia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomba Re: Karmcie ptaszki IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.01.14, 18:00 Toż tooo materiał wybuchowy. I co powie Macierewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green p. Re: Karmcie ptaszki IP: *.free.aero2.net.pl 21.01.14, 13:59 nie wyrzucajcie resztek jedzenia do WC. W taką pogodę jak dzis,ptakom trudnno zdobc pokarm,nasze resztki ze stolu mozna odlozyc i rano wysypac na kanał lub obok smietnika .(ziemniaki,makaron,jakies miesso) Wazne by to bylo choc troche tluste,a nie slone. Male ptaki ucieszą sie z kupionych gotowych kul,ziarna ,jablka itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karmcierozsądnie Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 21.01.14, 21:27 Tylko, czy na pewno resztki ze stołu, pieczywo, ziemniaki, makaron to najlepszy pokarm dla ptaków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dokarmiać Re: Karmcie ptaszki IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.01.14, 22:49 Chleb podawać możliwie drobny i suchy. Chleba nie można moczyć, bo przy mrozie staje się zabójczy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Karmcie ptaszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.14, 09:12 Ptaszek to stworzenie Boże zdany jest na serca Nasze. Więc codziennie na parapet dla ptaszyny sypcie kaszę. Wszędzie taka ślizgawica, w dużych miastach stoją korki. Nie zapomnij będąc w sklepie o słonince dla sikorki. Jak z obiadu Ci zostało, i nie zjadłeś pięć ziemniaków. Nie wyrzucaj do śmietnika tylko przeznacz je dla ptaków. Napisał raz pewien poeta co pas nosił zamiast szelek. Konstanty Ildefons Gałczyński a wierszyk ma tytuł "Wróbelek" O wróbelku Wróbelek jest mała ptaszyna, wróbelek istota niewielka, on brzydką stonogę pochłania, Lecz nikt nie popiera wróbelka Więc wołam: Czyż nikt nie pamięta, że wróbelek jest druh nasz szczery?! ........................................................ kochajcie wróbelka, dziewczęta, kochajcie do jasnej cholery! Pozdrawiam.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kartofel Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 22.01.14, 21:19 "Jak z obiadu Ci zostało, i nie zjadłeś pięć ziemniaków. Nie wyrzucaj do śmietnika tylko przeznacz je dla ptaków." To chyba nie najlepszy pomysł. Tak samo dobry jak twoja poezja. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esperado Re: Karmcie ptaszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.14, 10:38 Wysypując jedzenie na ziemię karmisz przede wszystkim szczury. Ptaki nie lubią takiego pokarmu i bardzo niechętnie jedzą ludzie resztki (w przeciwieństwie do szczurów). Jeśli ktoś chce dokarmiać ptaki, to powinien kupić karmę w sklepie zoologicznym i powiesić na drzewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooooc Re: Karmcie ptaszki IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.14, 20:28 sranie w banie.u nas nie ma szczurow...malym ptakom kupuje kule i ziarna na targu.,a resztki z obiadu daje wronom-wyzeraja w sekunde.,czy to makaron czy ziemniaki czy chleb.wygllodzone zmarznite walcza o wszystko,wiec mi nie piernicz o szczurach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chłopżywemu Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 23.01.14, 00:05 No tak, "(...) resztki z obiadu daje wronom-wyzeraja w sekunde.,czy to makaron czy ziemniaki czy chleb.wygllodzone zmarznite walcza o wszystko,wiec mi nie piernicz o szczurach." A potem chorują i zdychają, cierpiąc! Ale co tam! "Nie piernicz mi o szczurach". ;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franciszek Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 23.01.14, 00:20 A propos, czy na terenie waszego kościółka jest choć jeden karmnik dla ptaków? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Karmcie ptaszki 23.01.14, 08:41 www.youtube.com/watch?v=Y1JQe6BsGJk&feature=youtu.be Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franciszek Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 23.01.14, 21:28 Fajne! A co z tym karmnikiem? Pewnie nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franciszek prawdy Re: Karmcie ptaszki IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 23.01.14, 23:30 Jestem pewny że nikt Cię nie wyrzuci jak zawiesisz parę karmników w koło kościółka. Musisz jednak pamiętać że ptaszki karmnikami się nie najedzą, więc pamiętaj o systematycznym uzupełnianiu w jedzenie. Ja jako katolik do kościoła chodzę się modlić a ptaszki karmię w okolicy zamieszkania. Do karmników przez zimę wsypuję cały wór 20 kg słonecznika /spytasz dlaczego 20 kg - to proste, 3kg kosztuje na rynku 10 zł, a 20 kg około 50 zł/. W kupionym w Lidlu w specjalnym plastikowym pojemniku daję orzechy włoskie które kilka kilogramów przez zimę muszę obrać, ostatnio sporo obrałem i mam bąble na palcach. Bąble też mam bo przez całe lato zbierałem odpadki chleba które teraz kruszę na drobniejsze kawałki. Gołąbkom kupuję zboże. Ja stosuję zasadę, czynię a nie mówię że inni powinni robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skowronek Re: Karmcie ptaszki IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 23.01.14, 23:47 Brawo Franciszek! To jest prawidłowe dożywianie suchą karmą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zamiast? Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 23.01.14, 23:54 No właśnie, i to mi śię podoba! A lechowski51 puszcza kreskówki... Chyba zamiast! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Karmcie ptaszki 24.01.14, 08:29 Tylko lewactwo takie jak Ty i Owsiak z pomocy biednym czy ptaszkom robi show.Podkarpackie wąsate Janusze pomagają i nie tracą pieniędzy na "światełka do nieba". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spier lechowski hu lechowski nie dodawaj tych linków bo to załosne IP: *.tbg.edge.wdm.pl 24.01.14, 10:42 lechowski nie dodawaj tych linków bo to załosne. Nie karmcie spleśniałymi rzeczami, gotowane, ziemniaki, łuskany lub cały słonecznik, proso, kasza, jabłka, chleb, słonina dla sikorek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hercegowina Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 24.01.14, 21:19 No tak, w Małopolsce, oczywiście, ze szczególnym uwzględnieniem Bochni, że o Hercegowinie nie wspomnę ;-), zdecydowanie dominują łysiejące przedwcześnie Tośki w sukienkach. Też "nie tracą pieniędzy na "światełka do nieba". Częściej chodzą z tacą. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Karmcie ptaszki 25.01.14, 08:20 Znowu zwidy o Bochni?.Weź jednak tabletki! ...a ptaszki karmcie,bo mróz jak cholera! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franciszek prawdzi Re: Karmcie ptaszki IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.01.14, 21:39 A ja nie słucham głupawych wypowiedzi "ja-tarzana" i dalej karmię ptaszki, oczywiście dobierając karmę bo nie wszystkie ptaki wszystko jedzą. Dzisiaj kupiłem na rynku 10 kg kukurydzy po 1.60 za kilogram, gołębie mało się nie zabiły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmię Re: Karmcie ptaszki IP: *.free.aero2.net.pl 26.01.14, 18:21 gdzie to w TBg jest "rynek" Z ZIARNAMI DLA PTAKOW???? chyba mowisz o TARGU??? i gdzie na tym rynku (targu?) masz 3 kg slonecznika za 10 zł???? u tego przeemillego pana z ziarnami z auta slonecznik przemyslowy dla ptakow KOSZTUJE 6 ZŁ ZA 1 KG...I o ile mi woadomo nie sprzedaje po 20kg! Tez tani slonecznik jest w intermarszu po 7 zl za kg. co zlego jest w dawaniu wronom naszych resztek???????? (oczywiscie bez przypraw) gotowane ziemniaki w mundnurkach ,makaron,jakies niezjedzone mieso,stary ser,slonina ...bullka ze smalcem...Przeciez to samo jedza wygrzebane z altan smietnikowych. duzy wybór karm,pasz,kul i zawieszek z tluszczem jest w majsterku,jestem milo zaskoczona...cala dolna polka cudawianek,nawet jakas mielona pasza z suszonych ziaren i suszonych robakow:) Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Karmcie ptaszki 26.01.14, 19:44 A jakimi to wspaniałymi i zagrożonymi ptaszkami są wrony, by je dokarmiać? Może dokarmiajmy jeszcze myszy, szczury i karaluchy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tabletka Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 25.01.14, 22:45 "Znowu zwidy o Bochni?.Weź jednak tabletki!" Antosiu, naprawdę nie jesteś wikarym w Bochni? Masz okazję, zaprzecz! "Niech twoja mowa będzie: tak, tak; nie, nie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZwidyoBochni Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 26.01.14, 23:19 "Znowu zwidy o Bochni?.Weź jednak tabletki!" Antosiu, naprawdę nie jesteś wikarym w Bochni? Masz okazję, zaprzecz! "Niech twoja mowa będzie: tak, tak; nie, nie." Może jednak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozdrawiam Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 28.01.14, 00:34 "Znowu zwidy o Bochni?.Weź jednak tabletki!" Antosiu, naprawdę nie jesteś wikarym w Bochni? Masz okazję, zaprzecz! "Niech twoja mowa będzie: tak, tak; nie, nie." Serdeczne pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmię Re: Karmcie ptaszki IP: *.free.aero2.net.pl 26.01.14, 21:09 tarzanie spiertalaj do dzungli..anie trolujesz na forum. nie ma ptakow wspanialych i niewspanialych....lepszch i gorszych... kazde zwierze (w tym ptak ) to nasz brat mniejszy....i kazdemu nalezy pomoć w POTRZBIE... CZY TO SZCZUR,czy karaluch czy wrona,czy kos... zobaczę ptaka ze zlamanym skrzydłem....zabieram do weterynarza...dlaczego ma sie meczyc i byc posilkiem kota???bo takie sa prawa natury???zobaczę zaklesnietego jeża w plocie to mu pomagam....karpi na wigilię nei jadam i nie potępiam kupowanie zywych. jak mogę cos ulepszyc,czynic dobro....to czemu nie. Jak mam wyrzucic ziemniaki czy bulkę do kibla to wolę rzucic wronom i miec satysfakcję ze w mrozne dni pomogłam jakiemus stworzeniu przeżyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarzaniespiertalaj Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 27.01.14, 00:25 "Chodzi mi o to, aby język giętki Powiedział wszystko, co pomyśli głowa: A czasem był jak piorun jasny, prędki, A czasem smutny jako pieśń stepowa, A czasem jako skarga nimfy miętki. A czasem piękny jak aniołów mowa... Aby przeleciał wszystka ducha skrzydłem. Strofa być winna taktem, nie wędzidłem." J. Słowacki Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Karmcie ptaszki 27.01.14, 19:37 > kazde zwierze (w tym ptak ) to nasz brat mniejszy....i kazdemu nalezy pomoć w P > OTRZBIE... > CZY TO SZCZUR,czy karaluch czy wrona,czy kos... Więc karmisz szczury? Bo to twoi bracia mniejsi? Szkodników na farmie tez nie zabijesz, bo to nie po bożemu? > zobaczę ptaka ze zlamanym skrzydłem....zabieram do weterynarza...dlaczego ma si > e meczyc i byc posilkiem kota???bo takie sa prawa natury??? Jeśli to dziki ptak i dziki kot, to dokładnie tak należy. udomowionego psa tak nie potraktujesz, z oczywistych powodów. Ale dzika już tak, niechaj go wilki zeżrą, bo taka jest natura, one tak sie odżywiają. Pasożytów lub zwierząt po prostu uciążliwych o nadmiernie dużej populacji wspierac nie można. Często wręcz przeciwnie. Sikorkę na balkonie dokarmisz, będzie frajda, pomożesz połamanemu dudtkowi pewnie też, ale wrony? W kwestii twojego gustu kulinarnego. Zabijaniem karpi jedynie sie brzydzisz, czy nie jesz mięsa w ogóle ... a może i warzyw krzywdzić nie chcesz ... bo to też bracia mniejsi? ;) > jak mogę cos ulepszyc,czynic dobro....to czemu nie. Natury nie ma sensu próbować ulepszać ... wszelkie próby spełzały na niczym i prowadziły do pogorszenia. Można co najwyżej próbować zachować ją taka jaka jest ... > tarzanie spiertalaj do dzungli..anie trolujesz na forum. Zamiast ptaszkami lepiej popracuj nad swoim chamstwem, bo w twym wegetarianizmie BURAK stanowi podstawę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmię Re: Karmcie ptaszki IP: 93.154.184.* 27.01.14, 21:06 nie bede z prostakiem dyskutowac...ja karmię:) nie wazne czyt to piekna spiewajaca sikorka,srajacy golab, czy kracząca wrona:) brat mniejszy to brat mniejszy,mam satysfakcję ze czynię dobro. zawiesilam kilka karminikow -butelek z ziarnami....jedzą sikorki i wroble:) resztki z obiadu wynosze obok smietnika jedzą wrony i te mniejsze czarne:) w kilkka krzakow wrzcuilam po 1 jablku (dziobią je kosy) kupie chyba jeszcze te suszone robaczki z majsterka i doniczkę ze smalcem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karmiąca Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 27.01.14, 21:25 "nie bede z prostakiem dyskutowac...ja karmię:)" Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Karmcie ptaszki 28.01.14, 07:32 Nawet o karmienie ptaszków się kłócicie?.Smutne jak i rozmowa trolla/opera/ z samym sobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tosiek Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 28.01.14, 11:27 Czy to prawda, że jesteś wikarym w Bochni? Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Karmcie ptaszki 28.01.14, 09:03 > nie bede z prostakiem dyskutowac...ja karmię:) Prostactwo moje ma wynikać z poglądu na problem wron? Pomyśl chłopcze zanim coś chlapniesz. Każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii, od kultury osobistej zależy w jaki sposób. A teraz możesz KULTURARNY CZŁOWIEKU - NIE PROSTAKU napisać, żebym spiertalał. Żałosny jesteś. -------------------- Wracając do karmienia, dokarmianie zwierząt musi być prowadzone w rozsądny sposób, popatrzeć wystarczy na działania leśników. Nie dokarmiają wszystkich gatunków, nie dokarmiają określonych gatunków zawsze. Wsparcie szkodników może oznaczać jeszcze gorszą sytuację innych gatunków. Co się stanie z bardziej wrażliwym ptactwem, gdy wrony się rozmnożą przesadnie? Mam patrzeć jak te słoninke dla sikorki atakuje 5 wron i cieszyć się z tego? Szczury, myszy, karaluchy jako bracia mniejsi, których mam wspierać? Przecież to do Benny Hilla sie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Karmcie ptaszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.14, 09:15 Na jesieni zobaczyłam mysz w budynku, siedziała sobie na skrzynce z jabłkami, nie uciekała, zapiszczałam i zwiałam. Mąż nastawił pułapkę na myszy, na drugi dzień zobaczyła przygnieciony łebek. Nie chcę takich widoków! Dokarmiam myszki, zostawiam im jabłko, marchewkę, ziarno, kasze, płatki. To też stworzenie boże. Kretom też dałam spokój. Jakoś się pomieścimy na tych 10 arach. Pozdrawiam i zachęcam do karmienia ptaszków. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Karmcie ptaszki 28.01.14, 11:58 Moja córka we Francji ma na ogrodzie zaprzyjaźnione krety i je karmi.Dla mnie to sympatyczne stworzenia,chociaż czasem troche niepotrzebnie ryją,jak troll z opery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Karmcie ptaszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.14, 13:08 Dokładnie:-) Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoine Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 29.01.14, 01:04 "Dokładnie:-) Pozdrawiam:-)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trollzopery Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 28.01.14, 19:01 To księża mają córki? No, chyba że we Francji... Bo przecież nie w Bochni, że o Hercegowinie nie wspomnę! ;-)) PS. No tak, "ma krety na ogrodzie." Bo przecież każdy ogród ma dach! ;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Karmcie ptaszki 28.01.14, 20:23 > Na jesieni zobaczyłam mysz w budynku, siedziała sobie na skrzynce z jabłkami, n > ie uciekała, zapiszczałam i zwiałam. Mąż nastawił pułapkę na myszy, na drugi dz > ień zobaczyła przygnieciony łebek. Nie chcę takich widoków! Dokarmiam myszki, z > ostawiam im jabłko, marchewkę, ziarno, kasze, płatki. To też stworzenie boże. Jak Ci Znajomo myszy zeżrą połowę plonów lub dzieci się czymś zatrują, to inaczej będziesz gadać ;) Na szczęście masz normalnego faceta w domu , więc do tego nie dopuści ... > Kretom też dałam spokój. Jakoś się pomieścimy na tych 10 arach. Pozdrawiam i za > chęcam do karmienia ptaszków. A może je też dokarmiasz? ;) Dajże spokój, baba ze wsi, a takie farmazony opowiada ;) Dokarmiaj jeszcze muszki owocówki. na wsi to może jeszcze nie problem, nie ta skala, jak na areały, ale w mieście nie ma miejsca dla masy szkodników,czy pasożytów. Toż tylko syf malaria. Jak się wron pojawi wiosną 2 razy mniej, bo zamarzną toż to sama korzyść. Może jeszcze ktoś napisze, że lubi romantyczne wieczory przy zachodzie słońca, krakaniu wron i sraniu gołębi, że o smrodzie szczurzym nie wspomnę. Mam wrażenie, że to chwalenie się dokarmianiem to takie ... emploi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Karmcie ptaszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.14, 20:39 Ja tę myszkę ukrywam, jabłko w kąciku i po krzyku:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Struś Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 28.01.14, 20:41 A głowę w piasku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franciszek prawdzi Re: Karmcie ptaszki IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.01.14, 21:02 No nie, przestańcie robić jaja. Dokarmiać trzeba i to bezdyskusyjnie, ale szkodniki są szkodnikami i trzeba je tępić, a nie męczyć. Oczywiście trzeba wiedzieć co jest szkodnikiem a co nie. Niewątpliwie kret jest dokuczliwy ale bardzo pożyteczny a nawet pewnie pod ochroną, więc odstraszać ale nie zabijać. Gołąb, jak twierdzicie - sra, Kraków jednak jakoś żyje, a gołąb jest sympatyczny i marzy mi się na placu Bartosza Głowackiego. No i jak zawsze - potrzebna jest mądrość, czego z całego serca życzę!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Karmcie ptaszki 28.01.14, 22:11 >Oczywiście trzeba wiedzieć co jest szkodnikiem a co nie. Dokładnie. >Niewątpliwie kret jest dokuczliwy ale bardzo pożyteczny a nawet pewnie pod ochroną, więc > odstraszać ale nie zabijać. jest różnica między nie dokarmianiem a zabijaniem. ;) Działka zryta przez krety, wyżarte warzywa, czy zniszczone boisko to chyba nie jest oznaka pożyteczności. ;) >Gołąb, jak > twierdzicie - sra, Kraków jednak jakoś żyje, a gołąb jest sympatyczny i marzy > mi się na placu Bartosza Głowackiego. Sympatyczny ... do czasu ;) Wszystko jest względne. Kilka łaszących się gołębi to może i przyjemność, ale stado srające na zabytkowa fasadę to tysiące złotych strat i brzydki wygląd. Obsrany balkon choćby też nie jest pożytkiem. A jaki pożytek ze stada wron? > No i jak zawsze - potrzebna jest mądrość, Pewnie, że tak:) Tez tego życzę, rozsądku, by wiedzieć, że jedno stworzenie warto, choćby dla przyjemności chronić, ale inne niestety, prawem natury, musi z człowiekiem przegrać po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Karmcie ptaszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.14, 07:50 Sroczki jedzą z psiej miski kaszankę z makaronem, cały rok wróbelki też się częstują. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmię Re: Karmcie ptaszki IP: *.free.aero2.net.pl 29.01.14, 15:24 mowisz ze golebie sa na rynku w krakowie i jakos krakow zyje... no niby tak...turysci sie cieszą,dzieciaki fotorografują...Ptaki sa udomowione i bardzo rozbestwione...mogą cie obsiasc,obesrac,nie boją sie jadacego auta...Widzialam nie raz masakrę gdy jadąca Erka miażdzyla te leniwe ptaki,a ich krew pryskała na buzki turystek z Wloch :( Ale neizapomnę tej psychozy strachu w 2005-2006 jak panowala w polsce ptasia grypa... ja nie chcialabym ptactwa na naszym Rynku... mozesz sobie pojechac do Sandomierza ,tam sie nimi nacieszyc:) ewentualnie u nas : 1.W domu starców na Kurasia były 2.obok bloku przy "Dao"codziennie są 3.Na plantach serbinowskich za barem muszelka tez sa:) te sobie zawsze poradzą...wiedzą gdzie znalezc,maja swoich stalych karmicieli. Lepiej karmic dzikie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "Spiertalajta" Re: Karmcie ptaszki IP: *.opera-mini.net 30.01.14, 01:33 "Lepiej karmic dzikie:)" Odpowiedz Link Zgłoś