Dodaj do ulubionych

O Zołnierzach Wyklętych

06.02.14, 08:49
w Tarnobrzegu
www.facebook.com/photo.php?fbid=689163047801616&set=a.446534132064510.129414.429498723768051&type=1&theater
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.szybszyinternet.pl 06.02.14, 12:08
      Ja się wybieram ,mam nadzieje,że nie natknę się na psudo-prawicowcow (tarnobrzeskich pisdupków)
      • rzeszowski15 Re: O Zołnierzach Wyklętych 07.02.14, 10:51
        Kiedyś Stalin ustalał,kto jest prawdziwym komunistą.Teraz Ty,kto jest prawdziwym prawicowcem....smutne!
        • Gość: Nwpółfaszystowskie Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 08.02.14, 00:50
          Wstydź się:
          "Na jesieni 1944 roku Leopold Okulicki w swoim meldunku do prezydenta na uchodźstwie pisał Należy się przeciwstawić w propagandzie próbom NSZ współpracy z Niemcami, a jeden z dowódców AK „Mieczysław” meldował: Działalność NSZ. D-cy kontaktują się i współpracują z Gestapo., (...) Wyraźna współpraca z Niemcami czy W dniu 22.XI. W czasie przemarszu NSZ przez m. Oleszno, Niemcy ściągnęli posterunki. Rannych NSZ Niemcy proponują odstawić do szpitali niemieckich. Notowane są kontakty w Gestapo. O współdziałaniu NSZ i niemieckiego gestapo, wermachtu oraz żandarmerii w zabijaniu Żydów pisze Josef Kermisz w „Polish-Jewish Relations During the Second World War”. O podobnej współpracy polegającej na zabijaniu Żydów i komunistycznych partyzantów pisze też Halina Lerska.
          Według raportów AK, Narodowe Siły Zbrojne donosiły funkcjonariuszom gestapo na oddziały partyzanckie GL-AL. Historyk Norman Davies w książce „Europa” określił NSZ jako „na wpół faszystowskie (choć zajadle antyniemieckie)”.
          • rzeszowski15 Re: O Zołnierzach Wyklętych 08.02.14, 09:16
            Na wpół faszystowskie,choć zajadle antyniemieckie.Rozumiesz coś z tego bęłkotu?!
            • Gość: "Bęłkot" Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 09.02.14, 00:04
              Wikipedia:
              "Faszyzm (wł. fascismo, od łac. fasces – wiązki, rózgi liktorskie i wł. fascio – wiązka, związek) – doktryna polityczna powstała w okresie międzywojennym we Włoszech, sprzeciwiająca się demokracji parlamentarnej, głosząca kult państwa (statolatrię, totalitarne silne przywództwo, terror państwowy i solidaryzm społeczny). Faszyzm podkreślał wrogość wobec zarówno liberalizmu, jak i komunizmu."
              Gdzie tu jest mowa o Niemcach i Niemczech?
              PS. I jak tu określić twoje sympatie polityczne - "Faszyzm podkreślał wrogość wobec zarówno liberalizmu, jak i komunizmu."?
              • Gość: stary sztygar Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.free.aero2.net.pl 09.02.14, 03:53
                Ja miałem ochotę pójść ,ale bałem się,że nie wytrzymam jak zobaczę prawicowego Lubasa lub Dziubinskiego,był ktoś,jakie wrazenia?
                • Gość: optymista Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.flash-net.pl 09.02.14, 10:56
                  Oj głupi, głupi. Trzeba było pójść. Zobaczyłbyś samą młodzież, chłopcy i dziewczęta. To właśnie młodzież tworzy Ruch Narodowy. I dlatego tak się jej boją, te wszystkie stare pryki, uwikłane w komusze układy. Na razie 100 000 poszło w Marszu Niepodległości. A za rok, daj Boże milion. I wreszcie będzie Polska, nasza Ojczyzna, Najjaśniejsza Rzeczypospolita.
                  • Gość: Milion Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 09.02.14, 22:40
                    A tak, naprawdę, ilu ich było?
                    "Oj, głupi, głupi!" ;-))
                    • Gość: jas Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.14, 08:26
                      musiało byc sporo, skoro Załgana Szmata i WSI24 tak bardzo się pluły.
                      • Gość: jaś Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.14, 08:29
                        i jeszcze to ; wirtualnapolonia.com/2014/02/10/wyborcza-zrownuje-inke-z-hitlerowskimi-zbrodniarzami/#more-33337 pokazuje poziom tego g..na
                        • rzeszowski15 Re: O Zołnierzach Wyklętych 10.02.14, 09:19
                          Resortowe Dzieci z GW jak ich rodzice porównują żołnierzy AK do hitlerowskich zbrodniarzy!

W rozmowie ze znaną w swoim środowisku pisarką Magdaleną Tulli dziennikarz Wyborczej przytoczył słowa przemowy kol. Adama Małeckiego z marszu Antykomuna Idzie, który odbył się w grudniu zeszłego roku. Mówił on tam, że to właśnie ta siedemnastoletnia “Inka” powinna być wzorem dla współczesnej młodzieży.

Rakowski-Kłos, przeprowadzający wywiad ocenił życiorys sanitariuszki “Łupaszki” jako zmarnowany, a nie godny naśladowania.

Wtóruje mu również Tulli, która stwierdza, że ”Możemy się martwić, że została zamordowana, możemy współczuć, możemy szanować wybór, ale ekscytować się? Hitlerowscy zbrodniarze skazani na śmierć też ginęli z okrzykiem “Heil Hitler”.
                          • Gość: Pozdrowienia Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 10.02.14, 14:52
                            Pozdrowienia od niejakiego M. Świetlińskiego.
                            • rzeszowski15 Re: O Zołnierzach Wyklętych 10.02.14, 15:45
                              ??????????????????
                              • Gość: "???..." Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 10.02.14, 20:56
                                Byłem pewien, niestety, że jesteś bardziej inteligentny!
    • Gość: Sercebijejedno Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 10.02.14, 20:59
      "Tysiące rąk, miliony rąk, a serce bije jedno..." ;-))
    • Gość: optymista O Żołnierzach Niezłomnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.14, 07:56
      www.naszdziennik.pl/wp/67868,mloda-armia-wykletych.html
    • Gość: jaś z toronto resortowi działacze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.14, 11:13
      wirtualnapolonia.com/2014/02/11/lewa-lewa-lewa-wsi-zarzadzily-wiodacym-mediom-rowny-defiladowy-krok-miroslaw-kokoszkiewicz/#more-33379
      • Gość: Zaczyprzeciw Re: resortowi działacze IP: *.opera-mini.net 11.02.14, 20:48
        No tak, z Toronto widać lepiej! Kokoszkiewicz widzi wszystko... ;-((
        Szkoda, Jasiu, że nie napisałeś, czy jesteś za, czy przeciw.
        • Gość: benny Re: resortowi działacze IP: *.flash-net.pl 11.02.14, 23:18
          Polonia często lepiej widzi, własnie z daleka. Gdyby w 1989 roku zamiast renegata Jaruzela prezydentem został prezydent Kaczorowski pewnie Polska wyglądałaby inaczej. Z penością nie byłoby eskimoskiej mafii w MSZ, czego obrazem jest niby polski ambasador Sznepf w Waszyngtonie.
          • Gość: Eskimoskamafia Re: resortowi działacze IP: *.opera-mini.net 11.02.14, 23:33
            Czy chodziło Ci o Ryszarda Schnepfa? Warto wiedzieć! ;-))
    • Gość: Przeklęci? Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 11.02.14, 23:38
      Od końca 1943 roku NSZ występowały zarówno przeciwko oddziałom komunistycznym jak i członkom AK. Oddziały NSZ dążyły do rozbicia AK i usiłowały rozpętać w kraju wojnę domową[36].
      "Raporty Armii Krajowej z Białegostoku informowały o wyrokach NSZ na żołnierzy AK. Poza Białymstokiem oddziały NSZ miały podszywać się pod AK i anonimowo terroryzować miejscową ludność. W rejonie radomskim oddział NSZ podszywający się pod AK atakował oddziały GL-AL, w odwecie żołnierze podziemia komunistycznego pojmali 10 zakładników z AK, autor meldunku informuje o tym że komuniści zastrzelili jednego z zakładników jednak po zdemaskowaniu oddziału NSZ uwolnili wszystkich AK-owców. Josef Kermisz w „Polish-Jewish Relations During the Second World War” informuje o zabójstwach dokonywanych przez NSZ na żołnierzach AK pochodzenia żydowskiego i działaczy demokratycznych związanych z AK.
      • Gość: Przeklęci? Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 11.02.14, 23:43

Przepraszam, zgubiłem cudzysłów. Miało być:
        "Od końca 1943 roku NSZ występowały zarówno przeciwko oddziałom komunistycznym jak i członkom AK. Oddziały NSZ dążyły do rozbicia AK i usiłowały rozpętać w kraju wojnę domową.
        "Raporty Armii Krajowej z Białegostoku informowały o wyrokach NSZ na żołnierzy AK. Poza Białymstokiem oddziały NSZ miały podszywać się pod AK i anonimowo terroryzować miejscową ludność. W rejonie radomskim oddział NSZ podszywający się pod AK atakował oddziały GL-AL, w odwecie żołnierze podziemia komunistycznego pojmali 10 zakładników z AK, autor meldunku informuje o tym że komuniści zastrzelili jednego z zakładników jednak po zdemaskowaniu oddziału NSZ uwolnili wszystkich AK-owców. Josef Kermisz w „Polish-Jewish Relations During the Second World War” informuje o zabójstwach dokonywanych przez NSZ na żołnierzach AK pochodzenia żydowskiego i działaczy demokratycznych związanych z AK."
        • rzeszowski15 Re: O Zołnierzach Wyklętych 12.02.14, 08:07
          Może wpierw poczytaj,czym zajmowali się ci z GL-AL a potem wklejaj "sensacje" z działań żołnierzy NSZ,na podstawie meldunków sowieckiego wywiadu i UB na bialostoczczyżnie.
          • Gość: Wartomyśleć Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 12.02.14, 20:03
            No tak, "meldunki sowieckiego wywiadu i UB na bialostocczyźnie":
            Piotr Matusak, Powstanie warszawskie 1944. Wybór dokumentów, t. 1, s. 86. Cytat: W Białymstoku NSZ, wrogie wobec Armii Krajowej wyrokują w imieniu Rzeczypospolitej przeciwko żołnierzom AK.
             Armia Krajowa w dokumentach. Październik 1944 – lipiec 1945, t. 55, Zakł. Narodowy im. Ossolińskich, 1991, s. 131. Cytat: Działalność NSZ. D-cy kontaktują się i współpracują z Gestapo. Wsypują partie komunistyczne. W terenie podszywają się pod AK, przy czym terroryzują i rabują ludność. Głównym ich zadaniem jest niszczenie PPR i AL i oddziałów partyzanckich sowieckich. W odwet PPR i AL wykonał zamach na dowódcę NSZ Kmicica którego zlikwidowali oraz wzięli jako zakładników 10 obywateli ziemskich członków AK. Z rej. Radomsko jednego z nich rozstrzelali, resztę na moją interwencję zwolnili. Oddziałów NSZ utrudniają szalenie pracę w terenie.
             Emanuel Ringelblum, Polish-Jewish Relations During the Second World War, s. 311.
            • rzeszowski15 Re: O Zołnierzach Wyklętych 12.02.14, 20:30
              To straszne!.Likwidowali sowieckich okupantów i ich polskich kolaborantów!.Prawdziwi fashyści!
              • Gość: "Nielikwiduj" Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 12.02.14, 22:31
                "Likwidowanie" - to tak prawica nazywa teraz zabijanie przez NSZ żołnierzy AK i GL, że o sowieckich okupantach nie wspomnę?
                No właśnie, może należy zmienić 6. przykazanie na "Nie likwiduj"?
                PS. Czy można bardziej odczłowieczyć człowieka? Nikomu lepiej się to nie udało jak owym fashystom!
                Głosuj na prawicę! ;-D
                • Gość: Nielikwiduj Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 12.02.14, 22:42
                  A może "Likwiduj"?
                  • rzeszowski15 Re: O Zołnierzach Wyklętych 13.02.14, 07:58
                    Likwidowali kapusiów i kolaborantów.Tak też czynili żołnierze z AK.A,że głównym działaniem "bojowym" GL było donoszenie na Gestapo,to mieli to,na co zasługiwali.
                    • ja-tarzan Re: O Zołnierzach Wyklętych 13.02.14, 10:54
                      > Likwidowali kapusiów i kolaborantów.Tak też czynili żołnierze z AK.A,że głównym
                      > działaniem "bojowym" GL było donoszenie na Gestapo,to mieli to,na co zasługiwa
                      > li.

Abstrahując od negatywnej ich oceny i "stosunku do reakcji" takie stwierdzenie jest nieuprawnione.
                      Populizm, szafowanie "chwytnymi hasłami" ... pewnie głównie wśród "zamawiających piwo" szczyli... tzn patriotów, którzy ledwie pamiętają rok bitwy pod Grunwaldem. ;)
                      Nie powtarzaj takich haseł, jeśli rajcuje Cie poważna dyskusja miast idiotycznej pyskówki w stylu podobnego do Twojego nicku.
                      Ze zwykłej życzliwości radzę ;)

• rzeszowski15 Re: O Zołnierzach Wyklętych 13.02.14, 11:19
                        Nieuprawnione mówisz?.To przyklad pierwszy z brzegu..
                        wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,IPN-bada-napad-AL-i-Gestapo-na-archiwum-AK,wid,6763369,wiadomosc.html?ticaid=112324&_ticrsn=3
                        • ja-tarzan Re: O Zołnierzach Wyklętych 13.02.14, 14:05
                          > Nieuprawnione mówisz?.To przyklad pierwszy z brzegu..

To jest dowód tego, że ich "walka z reakcją" była równie istotna, co z okupantem.
                          Nieuprawnione jest stwierdzenie, że "głównym zadaniem bojowym było donoszenie na gestapo".

Wiesz są ludzie, którzy potrafią rzeczowo o czymś pisać, a są i tacy, dla których nie treść, a efekt jest istotny ... jak w tabloidach, nie?

Gdy skrytykujesz Tuska za to, czy owo, chętnie wielu podyskutuje.
                          Gdy będziesz pisać o dziadku z Werhmachtu, żydokomunie i agencie Merkel, że o innych epitetach nie wspomnę to będziesz jak ten, co miał podobny do Twojego nick i też lubił w stopce coś zacytować ;) Pluć, bluzgać, obrażać i tyle ...

Prawdę piszesz o ich działaniach wobec AK, ale używasz języka populistów, stąd moja rada.

Postąpisz jak zechcesz...

• rzeszowski15 Re: O Zołnierzach Wyklętych 13.02.14, 14:54
                            To jest dowód na to,że żołnierze NSZ słusznie likwidowali kapusiów
                            • ja-tarzan Re: O Zołnierzach Wyklętych 13.02.14, 19:09
                              > To jest dowód na to,że żołnierze NSZ słusznie likwidowali kapusiów

Jedno drugiemu nie przeczy.

Ja nie pisałem o tym, że źle iż kapusie w czasie okupacji byli likwidowani, a jedynie zaprotestowałem przeciwko kwantyfikatorom i uproszczeniom typowym dla populistycznych publicystów. Zakładam, że przez przypadek użytym w Twej wypowiedzi.

• Gość: bekalosz Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 13.02.14, 19:39
                                Jutro o 17 spotykamy się na Cmentarzu Wojennym, 1 marca czcić będziemy, "Żołnierzy Wyklętych" na pewno pod pomnikiem "Zapory".W Białymstoku czci będą ofiary "obławy Białostockiej" , której rozwikłanie jest bardzo trudne. Pomyślcie o tym i o tysiącach miejsc gdzie Polacy będą się gromadzić i modlić za tych, których starano się wymazać z naszej pamięci."Łączka mówi sama za siebie. Chwała Bohaterom!!!!!!!!!!!!!!!
                                • Gość: Zlikwidować Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 13.02.14, 19:53
                                  Czyżbyś chciał zasugerować, że Zapora był w NSZ?
                                  NSZ takich jak Zapora likwidował, ja zwykł mord określać jeden z uczestników tego forum...
                                  • ja-tarzan Re: O Zołnierzach Wyklętych 14.02.14, 11:22
                                    > NSZ takich jak Zapora likwidował [...]

Możesz rozwinąć tę myśl?
                                    • Gość: Walczyłaz... Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 15.02.14, 01:15
                                      Rozwinąć? Proszę bardzo:
                                      "Organizacja (NSZ) walczyła z Niemcami (choć od końca 1943 r. nie podejmowała już działań zaczepnych przeciwko nim (...)"
                                      • ja-tarzan Re: O Zołnierzach Wyklętych 15.02.14, 08:23
                                        > Rozwinąć? Proszę bardzo:
                                        > "Organizacja (NSZ) walczyła z Niemcami (choć od końca 1943 r. nie podejmowała j
                                        > uż działań zaczepnych przeciwko nim (...)"

Prosiłem o rozwinięcie myśli, że NZS likwidował takich jak Zapora.
                            • Gość: Kapuś Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 13.02.14, 19:44
                              Czy mam rozumieć, że żołnierze AK byli kapusiami? Żydzi też? Bo żołnierze GL-AL już z samej definicji zasługiwali na likwidację.
                              Podejrzewam też, że spadkobiercy NSZ z entuzjazmem likwidowaliby wszystkich sympatyków PO, PSL, SLD i TR. Po części (tylko) miałyby szansę na ratunek członkowie PiS, SP i PR.
                              • rzeszowski15 Re: O Zołnierzach Wyklętych 13.02.14, 19:51
                                Jak zwykle źle rozumiesz.
                                • Gość: Dobrzetotakjakty? Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 13.02.14, 20:43
                                  No tak, zapewne dobrze bym rozumiał, gdybym myślał tak jak Ty. ;-))
                                  "My jesteśmy za demokracją, ale oni nie chcą nas słuchać."
                              • Gość: Andy Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.02.14, 22:06
                                W języku polskim - szczególnie bez sensu , pisz po rosyjsku, tak jak myślisz.
                                • Gość: Nietakjakja Re: O Zołnierzach Wyklętych IP: *.opera-mini.net 15.02.14, 00:22
                                  No tak, myśli nie tak jak ja, czyli Ruski (Niemiec, Szwab, Ukrainiec)?
                                  PS. Nie bardzo rozumiem "W języku polskim - szczególnie bez sensu, pisz po rosyjsku, tak jak myślisz." Czy Ty naprawdę myślisz, że ja myślę po rosyjsku? Czy Ty naprawdę myślisz, ze ja myślę? ;-((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka