30.07.15, 01:27
Gazeta.pl - 29 lipca:
"Po inauguracji Dudy - msza. A na niej przewodniczący episkopatu, prymas Polski oraz metropolita warszawski - ci trzej duchowni wezmą udział w mszy inaugurującej prezydenturę Andrzeja Dudy - dowiedziała się "Rzeczpospolita". Gazeta podkreśla, że na mszy inaugurującej prezydenturę Komorowskiego przewodniczącego episkopatu nie było.
Nie wiadomo na razie, który z hierarchów będzie wygłaszał homilię i kto będzie przewodniczył liturgii. "Rzeczpospolita" podkreśla, że tak jak na mszy inaugurującej prezydenturę Bronisława Komorowskiego był prymas Polski i metropolita warszawski, tak ówczesnego przewodniczącego episkopatu - abp. Józefa Michalika - na mszy nie było."
A szkoda! Ciekawe też, czy ów prawdziwy przewodniczący EPiSKopatu objawi się... ;-))
Obserwuj wątek
    • ex_po Re: EPiSkopat 30.07.15, 05:45
      Na inauguracji Komorowskiego przewodniczącego Episkopatu nie było bo pewnie wiedział, że Komorowski jest "praktykujący" ale niewierzący. Przewodniczący nie chciał się kompromitować.
      • kl1945 Re: EPiSkopat 30.07.15, 06:46
        Nie przesadzaj ex_po, są zdjęcia jak Komorowski "pobiera" komunię u wielebnego Kazimierza Sowy z TVN. Nie wiem komu podlega ks. Sowa, sutanną z pewnością się brzydzi. Pewnie Jacyków powiedział mu, że sutanna to obciach;
        • kl1945 Re: EPiSkopat 31.07.15, 07:40
          media.wpolityce.pl/cache/f8/7b/f87bf3a7c33a06b30f7cb6f13df3a702.jpg
        • wislocki15 Re: EPiSkopat 31.07.15, 10:39
          oj tam, oj tam. Wielkie mi mecyje, katole ze wszystkiego robią problem. Może jeszcze zabronicie by w Wigilię Bożego Narodzenia dzielić się jajeczkiem?
          • ex_po Re: EPiSkopat 31.07.15, 11:00
            Klan wislockich w akcji. Śmiać się czy płakać? wislocki12 zaczął, wislocki15 skończył a p[o drodze wislocka15. Macie w głowie po kolei?
            • ex_po Re: EPiSkopat 31.07.15, 15:20
              Miało być wislocka12
            • wislocki12 Jest tylko jeden wislocki - wislocki12 31.07.15, 21:32
              Uprzejmie informuję, że nie ma klanu wislockich. Jest tylko jeden wislocki - wislocki12. Pozostali próbują się wkręcić... :-((
          • ja-tarzan Re: EPiSkopat 31.07.15, 20:18
            >>Wielkie mi mecyje, katole ze wszystkiego robią problem. Może jeszcze zabronicie by w Wigilię Bożego Narodzenia dzielić się jajeczkiem?

Możesz opisać ostatni przypadek, gdy ktoś Ciebie wprost, bezpośrednio zmuszał do określonego zachowania lub czegokolwiek zabraniał?
            • wislocki12 W szopce pod choinką... 31.07.15, 21:07
              Może i masz rację, ale nie tak znowu dawno niejaki lechowski51 protestował przeciw amerykańskim lewakom:
              "Gubernator amerykańskiego stanu Rhode Island wywołał protesty tamtejszych chrześcijan, nazywając choinkę w siedzibie władz "drzewkiem świątecznym", a nie "bożonarodzeniowym".
              PS. Jak powszechnie bowiem wiadomo, Jezus urodził się w szopce pod choinką..." ;-))
              • ja-tarzan Re: W szopce pod choinką... 01.08.15, 08:24
                >>Może i masz rację, ale nie tak znowu dawno niejaki lechowski51 protestował przeciw amerykańskim lewakom:

Poniekąd ma rację.

Poczytaj o przypadkach ZAKAZU dekorowania drzewka w brytyjskich dla odmiany szkołach, jeśli dobrze pamiętam, by NIE URAZIĆ UCZUĆ muzułmanów, czy ateistów.

Dzisiejsza "poprawność polityczna" doprowadza do absurdów.

Problem w tym, że napisałeś, że ktoś czegoś Ci zabrania, a więc NIKT ci nie zabroni np. nie świętowania Bożego Narodzenia. Natomiast zdarzają się przypadki, że świętowanie jest traktowane jako zło i to w imię idiotycznego założenia.

Żeby nie urazić.

Do czego to prowadzi? Do absurdów, jakie znajdujemy codziennie, znajdź i przeczytaj artykuł o sytuacji na szwedzkich uniwersytetach, coś o obrażaniu się. Bareja to pikuś...
                • wislocki12 Zabrania się zabraniać! 01.08.15, 11:56
                  Problem w tym, że nigdzie w tym wątku nie skarżyłem się, że ktokolwiek czegokolwiek mi zabrania. ;-))
                  • ja-tarzan Re: Zabrania się zabraniać! 01.08.15, 13:20
                    >>Problem w tym, że nigdzie w tym wątku nie skarżyłem się, że ktokolwiek czegokolwiek mi zabrania. ;-))

napisałeś, że "katole" ze wszystkiego robia problem i zasugerowałeś ich chęc zabronienia Ci dzielenia sie jajeczkiem podczas Bożego Narodzenia, więc co miałeś na myśli?
        • wislocki12 Commedi dell'arte 31.07.15, 21:26
          Komu podlega? Masz jakieś wątpliwości? Przecież oni wszyscy podlegają Jego Świątobliwości z Watykanu. Nawet biskupów nam mianuje! Jak Breżniew, że o Stalinie nie wspomnę, sekretarzy! :-))
          PS. Naprawdę uważasz, że te cudaczne szatki z pomponikami, pantofelkami, birecikami rodem z commedii dell'arte mają jakikolwiek sens? Chyba żartujesz! ;-))
          • ex_po Re: Commedi dell'arte 01.08.15, 14:25
            Twoją ulubioną zagrywką rodem z WUMLu jest ośmieszanie KK i PiSu. Może spróbowałbyś coś wymyśleć na przestawicieli innych religii, np. żydów, muzułmanów czy buddystów. Też mają pejsy, fartuszki w paski i mycki. Mnie to nie przeszkadza ale taki esteta jak ty wislocki? Myślę,że jednak nie z 2 powodów: bo tego nie wypada absolwentom akademii 1 majowych i WUMLu a po drugie np. żydzi pokazali by skąd ci nogi wyrastają. Obrażać katolików i hierarchów łatwo a nawet tak wypada aby być zaliczonym do tzw. ludzi "oświeconych". Jest jeszcze jeden powód, katalicy mają obowiązek kochać bliźnich jak siebie samego, nawet takich jak Ty i Twoja dziwnie osobliwie trzódka.
            • wislocki12 Commedia dell'arte 01.08.15, 22:53
              Naprawdę uważasz, że rekwizyty rodem z Commedia dell’arte (komedia ludowa, powstała we Włoszech w połowie XVI wieku, wywodząca się z tradycji antycznego mimu, rzymskiej pantomimy i błazeńskich popisów średniowiecznych histrionów. Komedia, w której niezwykle ważną rolę odgrywała plastyka. Stanowiła ona nieodłączną część tego zabawnego przedsięwzięcia. Powtarzalność postaci scenicznych w każdym scenariuszu doprowadziła do utrwalenia się pewnych komicznych typów, o charakterystycznym wyglądzie i zachowaniu, zwanych maskami i w maskach często występujących) są pomocne w krzewieniu wiary w Jezusa, co by to nie miało znaczyć? ;-))
            • wislocki12 KK i... PiS? 01.08.15, 22:56
              Naprawdę uważasz, że to ja ośmieszam ów KK (?), ze o PiS nie wspomnę? ;-)
              PS. Nie bardzo też mogę zrozumieć, co ma wspólnego KK (?) z owym PiSem? ;-)
    • wislocka12 Re: EPiSkopat 30.07.15, 06:52
      wislocki12, Ty śpisz a tu obrażają naszych, budź się.
      • ursi51 Re: EPiSkopat 01.08.15, 14:59
        Gdy jakaś grupa religijna za pomocą zmasowanego nacisku zmusza członków, aby włączali do niej swoje nowo narodzone dzieci,po to, żeby przez całe życie finansowały tę grupę i we wszystkim stosowały się do jej poleceń, to jest to sposób dorównujący pańszczyźnie.
        • ja-tarzan Re: EPiSkopat 01.08.15, 21:24
          >>to jest to sposób dorównujący pańszczyźnie.

Populizm, drogi Ursi.

Nikt Ci nie zabroni wypisania się z tej grupy, nie musisz jej wspierać fiannsowo, możesz omijać szerokim łukiem.

Nie unikniesz oglądania tejże grupy w tv lub w okolicy, będziesz ich słyszał, no i część Twoich podatków ich wesprze.
          NO ale to nie powód, by nazywać to pańszczyzną.

Po drugie, może najpierw należałoby mieć pretensje do swoich rodziców, że nie oparli się naciskom tak podłej grupy?
          • wislocki12 Oportunizm 01.08.15, 23:18
            Rodzice zawsze dobrze życzą swoim dzieciom. Nawet za cenę oportunizmu, niestety... :-((
    • wislocki12 Zbonikowski 02.08.15, 00:35
      "ZG do Senatu z własnego komitetu? 'To rozbijanie prawicy' - gazeta.pl:
      "Poseł Zbigniew G. zapowiadał wycofanie się z polityki, teraz nie wyklucza startu do Senatu z własnego komitetu. Nie podoba się to lokalnemu liderowi PiS. - Nie ma szans na rewelacyjny wynik, a może podłożyć nogę naszemu kandydatowi - komentuje poseł Łukasz Zbonikowski."
      Czy Zbonikowski to ów cypryjczyk, wspólnik znanego dewastatora melexów? ;-))
      • ja-tarzan Re: Zbonikowski 04.08.15, 09:23
        wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/496953,episkopat-zapewnia-glosujacy-za-in-vitro-nie-zostali-ekskomunikowani.html

Tak się zastanawiam nad procedurą kościelną.

Taki poseł pójdzie do spowiedzi, podczas której wyrazi żal za grzech. Nie udzieli mu się jednak komunii? W jaki sposób i formie sprawa grzesznika trafi do biskupa?

Interesują mnie rzeczowe odpowiedzi, nie dywagacje, a tym bardziej klepanie o katotalibach, czy lewactwie.
        • ursi51 Re: Zbonikowski 05.08.15, 11:02
          A mnie zastanawia, dlaczego panowie pełniący funkcje kapelana w wojsku są błyskawicznie awansowani np. ostatnio ze stopnia podporucznika na generała. Onegdaj pan Sławoj Głódź z kaprala został generałem i dzięki temu teraz pobiera sutą wojskową emeryturę.
          • usri Re: Zbonikowski 05.08.15, 11:05
            Bo ten podporucznik to jest swój chłop, szedł na smyczy oficera prowadzącego i udzielał pryncypałowi rozgrzeszenia smesem.
            • wislocki12 Innowacje 05.08.15, 21:30
              Jesteś wyjątkowo innowacyjny w zakresie nicków, że o zawartości merytorycznej własnych postów nie wspomnę... ;-))
              • ja-tarzan Re: Innowacje 06.08.15, 08:38
                Kilka komentarzy dot. instrukcji w kwestii odmowy udzielenia komunii grzesznikom spod znaku in-vitro:

wyborcza.pl/1,75478,18508472,ksieza-i-etycy-oburzeni-komunikatem-abp-dziegi-o-in-vitro.html#BoxGWImg

Nawiasem mówiąc, to może warto by ktoś się zajął wnioskiem o referendum, Prezydent Duda z pewnością przychyli się do prośby, by zadać narodowi proste pytanie:
                Czy jesteś za całkowitym zakazem stosowania metody in-vitro?
                Wynik uznać za wiążący, sprawa zakończona...
                Tylko, co jeśli się okaże, że większość wiernych za głosem hierarchów nie pójdzie?

A może po prostu "zmiękną" i przestaną straszyć? Przecież zaakceptowali kompromis w kwestii ustawy o aborcji,
                • edekzgredek99 Re: Innowacje 06.08.15, 08:41
                  Może niech te "gendery" w kieckach przestaną się w końcu mieszać do spraw państwowych
                • wislocki12 Referendum 06.08.15, 11:46
                  Przy okazji można zapytać o przywrócenie kary śmierci, że o antykoncepcji, ze szczególnym uwzględnieniem prezerwatywy, nie wspomnę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka