Dodaj do ulubionych

Zmarł Dziekan z Serbinowa

21.06.16, 02:16
Zmarł ks. prałat Michał Józefczyk, wspaniały człowiek i kapłan, bardzo cierpiał ale to już historia bo jest z Bogiem któremu gorliwie i wiernie służył.
Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie a światłość wiekuista niechaj mu świeci.
Niech odpoczywa w pokoju wiecznym.
Amen.
Obserwuj wątek
    • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:00
      Ksiadz Michał naprawde wierzył.
      • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:07
        W Pana Jezusa naprawde wierzyl Jako i ja wierzr
    • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:09
      Ja wszystko wiem jak jest
    • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:11
      Poznalem cala prawde
    • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:14
      Kupilbym flaszke na lotosie ale konradziu znowu na paly zadzwoni
      • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:15
        Konradek ty szujo
    • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:16
      Wiesz cp ja tam mialem ty mendo
    • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:17
      Konradziu z lotosa to menda donosiciel
      • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:20
        Dawida lubie ale ciebie Konradek ty szujo nie trawie
        • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:24
          Uwazajcie na Konrada ta szuja ta menda na brata ciotecznego na paly zadzwonila
    • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:28
      Wstyd cos takiego miec cos takiego w rodzinie
      • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:31
        Donosiciel Konfident
    • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:39
      Ty donosicielu zeby gorzej nie napisac
      • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:41
        Ty skur
    • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:43
      Ty mendo pier
    • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:51
      Ty kur ty donocielu pier
      • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:53
        Ty chu ty urwo idz od babci pieniadze wydebiac
        • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 04:57
          I za co ty skur na mnie doniosles ze pijany bylem? To trzeba by zamknac pol Polski ty mendo
          • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 05:01
            Ty chu przebiegly ty mendo ty zawsze wiedzialem jaki jestes ty brzydki chinczyku ciam ciam pier mongol
    • badaczinternetu Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 05:09
      Babcia tez mowila ze przyglu pi jestes poki nie zachorowala bo jestes ty mongole
    • palacz67 Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 21.06.16, 06:41
      Witaj, Mar, dziękuję za informację, pozdrawiam Was serdecznie. Nie znałam Go osobiście ale wiem, że wiele dobrego czynił dla bliźniego swego. Niech spoczywa w pokoju wiecznym.

nadwisla24.pl/2016/06/20/tarnobrzeg-zmarl-ksiadz-pralat-michal-jozefczyk-proboszcz-parafii-matki-bozej-nieustajacej-pomocy/
      • palacz67 Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 22.06.16, 20:09
        "W związku z uroczystościami pogrzebowymi księdza prałata Michała Józefczyka w dniu 23 czerwca nastąpią zmiany w organizacji ruchu drogowego na terenie miasta Tarnobrzega.
        Od godziny 11.30 zmiany obejmą następujące ulice: - ul. Wyszyńskiego (od skrzyżowania z ul. Sandomierską do skrzyżowania z ul. Sikorskiego) - wyłączona z ruchu, dopuszczone parkowanie ukośne pojazdów po prawej stronie;
        - ul. Sandomierska (jednokierunkowa przy murze) - wyłączona z ruchu, parkowanie wyłącznie dla autokarów - po prawej i lewej stronie;
        - ul. Zwierzyniecka (od ul. Sikorskiego do ronda z ul. Kwiatkowskiego) - wyłączona z ruchu, parkowanie ukośne przy krawędzi jezdni po jednej stronie;
        - ul. Kazimierza Wielkiego (od skrzyżowania z ul. Zwierzyniecką do skrzyżowania z ul. Sikorskiego) - ruch jednokierunkowy (wlot od ul. Zwierzynieckiej), parkowanie ukośne przy krawędzi po jednej stronie;
        - całkowicie zamknięty zostanie ruch w obrębie kościoła parafii MBNP w Tarnobrzegu.
        Samorząd apeluje do wszystkich, którzy mogą w tym dniu zrezygnować z własnych samochodów, aby skorzystali z komunikacji miejskiej lub udali się do kościoła pieszo.
        Prosi się o bezwzględne stosowanie się do poleceń policjantów i strażników miejskich, którzy na miejscu będą czuwać nad bezpieczeństwem, służyć pomocą oraz kierować ruchem.
        Dla usprawnienia organizacji ruchu prosi się kierowców udających się na pogrzeb o umieszczenie białej kartki za przednią szybą pojazdu w celu identyfikacji przez służby porządkowe uczestników ceremonii pogrzebowej."
        • palacz67 Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 22.06.16, 20:13
          www.tarnobrzeg.info/index.php?module=Forum&func=viewtopic&topic=10677&start=0#pid169220
          • wislocki12 Kara czy nagroda? 22.06.16, 21:38
            To Dziekani w godności Prałata też umierają? Ciekawe, czy to kara, czy nagroda? ;-))
          • palacz67 Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 23.06.16, 02:37
            www.tarnobrzeg.info/index.php?module=Forum&func=viewtopic&topic=10677&start=0#pid169223
      • wislocki12 Nadal utrudnia 22.06.16, 21:39
        Nawet po śmierci utrudnia... :-((
        • palacz67 Re: Nadal utrudnia 23.06.16, 02:27
          Zamknij dziób, Wisłocki!
          • edekzgredek99 Re: Nadal utrudnia 23.06.16, 09:57
            I jaka ma byc ta mlodziez jak ona ma takich nauczycieli
            • genia50 Re: Nadal utrudnia 23.06.16, 10:16
              Moherowa...
          • wislocki12 Nic nie śmieszy... 23.06.16, 12:14
            Nic nie śmieszy bardziej niż wkurzony katolik (przepraszam, mogłem mocniej). ;-))
        • agnostyk48 Re: Nadal utrudnia 23.06.16, 11:22
          Zakładam, że nie wiesz kto to był ks. Michał Józefczyk i ile zrobił dla ludzi biednych, chorych i umierających. Jeśli napisałeś to z nieświadomości to jesteś cymbałem, który nie potrafi się zachować wobec majestatu śmierci, jeśli jednak napisałeś to świadomie toś łajdak.
          To samo dotyczy innych Twoich wpisów dotyczących Zmarłego.
          • wislocki12 A jakby... 23.06.16, 11:57
            A jakby nie był księdzem? :-((
            PS. Cymbał i łajdak. Ks. Michał byłby z Ciebie dumny! :-(
            • kl1945 Re: A jakby... 23.06.16, 16:57
              Zamilcz już ty gałganie.
              • wislocki12 Z Ciebie też 23.06.16, 20:54
                Z Ciebie też! ;-))
            • agnostyk48 Re: A jakby... 23.06.16, 17:13
              Ks. Michał miał serce również dla takich jak ja chociaż z pewnością nie byłby ze mnie dumn a Ty już nie brnij nadal w swej głupocie. Wiem z innych Twoich wpisów, że musisz mieć ostatnie zdanie więc je miej ale mnie nie przekonasz chyba, że przeprosisz za haniebne wpisy w wątku, o którym mowa. Ja już z Tobą skończyłem.
              • peres3 Re: A jakby ludzie dobrzy żyli 100 lat ? 23.06.16, 20:08

przecież IV-ą RP zdobyła władzę dzięki "truchle" L.K.artofla. TKM
                Śmierć nas wszystkich dopadnie , i jak się ma z tym Panem B. że takich dobrych ludzi zabiera ?
                jeżeli on by istniał to grzybek "rydz" wisiałby do góry nogami nad mrowiskiem za swoje "uczynki" np: ratowanie stoczni i inne oszustwa ...
              • wislocki12 Ostatnie zdanie 23.06.16, 21:03
                Bardzo się cieszę, że ks. Michał miał serce również dla takich jak Ty, ale martwię się też, że twoim zdaniem z pewnością nie byłby z Ciebie dumny... :-((
                PS. Niech Ci będzie - ustępuję! Miej swoje ostatnie zdanie! ;-))
              • wislocki12 Haniebne wpisy 23.06.16, 21:14
                Pozwalam sobie przypomnieć, że mój pierwszy wpis w tym wątku brzmiał"
                "Współczuję! :-(
                Przy okazji pytanie, czy dziecko ateistów może uczęszczać do szkoły katolickiej?"
                Miałem nadzieję, że ktoś z tego szacownego grona potrafi odpowiedzieć na to dość przecież proste pytanie. Nie bardzo zatem rozumiem, za co mam przepraszać? ;-))
                PS. Którą część mojego wpisu uważasz za haniebną? ;-)
          • genia50 Re: Nadal utrudnia 23.06.16, 14:05
            Mial też i trudniejsze chwile,ludzie mówilii,że miał zrezygnować z kapłaństwa,ale po pewnym czasie okazało się,że postanowił zostać i bardziej oddać sie służbie Bogu.
            .Zrobił wiele dla Kościoła , miał wsparcie wielu firm i instytucji,oraz wielu prywatnych ludzi,wykorzystał swe zdolności organizacyjne, zdobywał wiele tytułow i liczono się bardzo z Jego zdaniem,chociaż był hierarchą kościelnym.Jako ksiądz nie odmawiał pochówku,nawet takim,którzy" oddalili się"od Koscioła,nie potępiał ludzi z marginesu i mial czas dla chorych,to uważam za najlepszą część działalności.
            • kl1945 Re: pochwały Pani Geni 23.06.16, 16:55
              .. ludzie mówilii,że miał zrezygnować z kapłaństwa ..
              .. liczono się bardzo z Jego zdaniem,chociaż był hierarchą kościelnym ...

Pani Genia napisała wiele prawdziwych rzeczy ale nie oparła się pokusie by nie oczernić Zmarłego w pierwszym cytacie i nie chodzi mi o literówkę oraz wstawić "kwiatuszka" chociaż w drugim. Po co to chociaż ?
              • wislocki12 Bez skazy 23.06.16, 20:50
                To Pani Genia nie wie, że wielebny, szczególnie po zejściu, nie może mieć żadnej skazy? I po co to Pani było? Santo Subito! ;-))
              • genia50 Re: pochwały Pani Geni 23.06.16, 21:59
                Skoro piszą osoby,które Go nie znały a ja znałam ponad 30 lat,więc pozwoliłam sobie odrobinkę napisać.
                • wislocki12 Prawo czy zasady? 24.06.16, 00:00
                  Tu nie chodzi o prawo, ale o zasady!
                • edekzgredek99 Re: pochwały Pani Geni 24.06.16, 09:42
                  Pani Geniu pani sie nie przejmuje ma pani prawo do wlasnego zdania i osadu. A mohery niech sie penia a pani to olewa
                • wislocka12 Re: pochwały Pani Geni 24.06.16, 10:56
                  "odrobinkę napisałaś" choć w w zdaniu "ludzie mówili" powieliłaś haniebne i obrzydliwe plotki rozpowszechniane przez SB-eków. Mam nadzieję, że nie brałaś w tym udziału.
                  • genia50 Re: pochwały Pani Geni 24.06.16, 11:05
                    Jakie haniebne plotki?
                  • edekzgredek99 Re: pochwały Pani Geni 24.06.16, 11:42
                    Tera sie pani Geni czepilas? Czlowieka zyczliwego i milego. Chlopa swojego sie czep.
                    Tera to niektorzy pierna i sie na SB zwala ze to prowokacja. W leb sie puknij
            • wislocki12 "Santo Subito"? 23.06.16, 20:45
              W kraju nad Wisłą wystarczy, aby wielebny zachował się tak, jak każdy katolik, ba, każdy człowiek, powinien się zachować, aby wszyscy zakrzyknęli "Santo Subito"! ;-))
              PS. "Zrobił wiele dla Kościoła..." No właśnie! :-((
          • palacz67 Re: Nadal utrudnia 23.06.16, 16:02
            Dzięki, Agnostyku, pozdrawiam.
            • wislocki12 Dziękujemy... Agnostykowi! 23.06.16, 20:52
              Czasami odnoszę wrażenie, że to Ty właśnie oddałaś ducha i... dziękujesz Agnostykowi, co by to nie mogło oznaczać... ;-))
            • palacz67 Re: Nadal utrudnia 24.06.16, 06:24
              Dzięki, KL1945, pozdrawiam.
    • wislocki12 Ateista w szkole katolickiej 21.06.16, 09:53
      Współczuję! :-(
      Przy okazji pytanie, czy dziecko ateistów może uczęszczać do szkoły katolickiej?
      • edekzgredek99 Re: Ateista w szkole katolickiej 21.06.16, 09:58
        Nie moze niestety. Ale po kiego ma chodzic do takiej szkoly inna sprawa ze tera kazda szkola jest katolicka
        • wislocki12 Tylko jedna, ale za to katolicka! 21.06.16, 21:15
          Szkoda tylko, że na Wilkowyi będzie tylko jedna szkoła... :-((
          • edekzgredek99 Re: Tylko jedna, ale za to katolicka! 22.06.16, 09:02
            Spokojna pana rozczochrana to dopiero poczatek.
    • palacz67 Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 24.06.16, 07:13
      Pożegnalne przemówienie Prezydenta:

Cytat
      Drodzy tarnobrzeżanie!
      Żegnamy dziś wielkiego człowieka, wielkiego tarnobrzeżanina. Wszystko, co powiem nie odda w pełni tego, kim był dla naszej społeczności śp. ksiądz prałat Michał Józefczyk, wieloletni proboszcz parafii pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy. Odszedł od nas wybitny duszpasterz, zaangażowany w sposób niebywały w sprawy lokalnej społeczności.
      Znamy go jako pomysłodawcę i wykonawcę wielu niezwykłych przedsięwzięć w naszym mieście. Z jego inicjatywy powstały: Hospicjum św. Ojca Pio, Dom Ulgi w Cierpieniu Matki Teresy z noclegownią, Ochronka św. Józefa, Rodzinny Dom Dziecka, Warsztaty Terapii Zajęciowej, Szkoły Katolickie im. św. Jana Pawła II oraz Katolicka Telewizja ?Serbinów?. Był także inicjatorem budowy wielu kościołów tarnobrzeskich ? kościoła pw. św. Barbary, Miłosierdzia Bożego, Chrystusa Króla oraz kaplicy cmentarnej pw. Wszystkich Świętych w Sobowie.
      Ksiądz Michał był człowiekiem niezwykle twórczym i niestrudzonym w realizacji swojego posłannictwa, niezmordowanym w swojej aktywności i pasji, wynikiem której są dzieła, które po sobie pozostawił.
      Zostało to docenione i potwierdzone licznymi odznaczeniami i tytułami: Proboszcz III Tysiąclecia, Tarnobrzeżanin XX wieku, odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi i najwyższym miejskim odznaczeniem Sigillum Civis Virtuti, Kawaler Orderu Uśmiechu- to tylko niektóre z wyróżnień, którymi go uhonorowano.

Nie w pełni oddalibyśmy jednak hołd jego życiu, gdybyśmy mówili tylko o jego dokonaniach w sferze materialnej. Wszyscy, którzy go znali bliżej, wiedzą, że ksiądz Michał pozostawił po sobie szczególną spuściznę duchową.
      Nigdy nie myślał o sobie. Na pierwszym miejscu zawsze stawiał sprawy drugiego człowieka, szczególnie ludzi odrzuconych i opuszczonych. Najbardziej znamienną jego cechą było to, że nie potrafił przejść obojętnie obok osoby potrzebującej pomocy. Nigdy nikogo nie potępiał. Postępował tak, że podnosił godność każdego, a w szczególności ludzi znajdujących się na krawędzi. Dziś zgromadziliśmy się tu tak licznie, bo ten skromny kapłan pokazywał nam swoim życiem, że chory człowiek, stary, bezdomny, człowiek bez pracy, człowiek upadły, to człowiek, w którym mieszka Chrystus.

Śmierć będąc kresem naszych ziemskich zmagań nieuchronnie zawsze kieruje nasze myśli ku refleksji nad sensem naszej ziemskiej wędrówki. Św. Franciszek Salezy powiedział: "Życie to czas, w którym szukamy Boga. Śmierć to czas, w którym Go znajdujemy. Wieczność to czas, w którym Go posiadamy? .
      Ta myśl skłoniła mnie do refleksji nad życiem naszego przyjaciela. Gdybym chciał odnieść ją do księdza Michała, musiałbym ją w znacznym stopniu zmienić.
      Ten niezwykły duszpasterz realizował ewangeliczne przykazania w sposób tak dosłowny i tak bezkompromisowy, że trudno oprzeć się wrażeniu, że nie szukał Boga w życiu - on raczej go już w nim odnalazł. Odniósłbym się też do słów świętego, że wieczność to czas, w którym Boga posiadamy. To raczej Bóg posiadał księdza Michała, a on godził się na to posiadanie i bycie narzędziem w Jego ręku. Narzędziem tak powolnym Jego zamiarom, jak tylko to u człowieka możliwe.

Żegnając księdza prałata Michała Józefczyka - żegnamy człowieka wybitnego, człowieka wielkiego swoimi dziełami, wielkiego swoją pokorą.
      Człowieka, który swoim życiem i dokonaniami wpisał się na zawsze w historię naszego miasta.
      • edekzgredek99 Re: Zmarł Dziekan z Serbinowa 24.06.16, 11:44
        A pani palacz jak zawsze swietsza od papieza.
      • wislocki12 Netykieta 24.06.16, 20:21
        Netykieta:
        "Nie umieszczaj w wiadomościach załączników o dużej objętości. Użyj jednego z serwisów do udostępniania plików, a w wiadomości zamieść odnośnik do danego zasobu." :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka