Dodaj do ulubionych

Lipsk czy Leipzig

10.10.17, 21:01
"Z Sylwestrem Chruszczem, posłem ruchu Kukiz'15, zastępcą przewodniczącego sejmowej komisji infrastruktury, inicjatorem zmian dotyczących wprowadzenia polskiego nazewnictwa miast na drogowskazach, rozmawia Mariusz Kamieniecki"
Panie Pośle Chruszcz, a nie sensowniej byłoby pisać nazwę na drogowskazie w dwóch wariantach? No bo skąd obcokrajowiec, w tym Niemiec, ma wiedzieć, że Lipsk to Leipzig, a Toruń to... Thorn? ;-))

Artykuł opublikowany na stronie: www.naszdziennik.pl/polska-kraj/190173,wracamy-do-rdzennych-polskich-nazw.html
Obserwuj wątek
    • wislocki12 "Wracamy do rdzennych polskich nazw" 10.10.17, 21:16
      "Wracamy do rdzennych polskich nazw."
      Ciekawe, co to za idiota tak zatytułował tekst o wariantach w nazewnictwie miejscowości? :-((

Artykuł opublikowany na stronie: www.naszdziennik.pl/polska-kraj/190173,wracamy-do-rdzennych-polskich-nazw.html
    • genia50 Re: Lipsk czy Leipzig 10.10.17, 21:26
      Język polski, tak jak i Polska są najważniejsze w Europie i na świecie, zgodnie z tym rozumowaniem zmiana nazewnictwa ma sens...
      • e-zyleta Re:"Klakier" 10.10.17, 23:31
        Jak wyżej:-))
        • wislocki12 Johann Strauss syn 11.10.17, 00:50
          "Zemsta nietoperza"! ;-))
        • genia50 Re:"Klakier" 11.10.17, 18:13
          A gdybym się zgadzała z lechowskim51 i Tobą to co byś powiedział/a, czy coś byś przeciw miał/a?
          • e-zyleta Re:"Klakier" 12.10.17, 00:39
            Nie miałbym/a nic przeciw, gdybyś przestał/a wreszcie błaznować (filozofować) i nie narzucać innym swojego punktu widzenia świata (tak jak to robił mn lechoś-51, polak 51) a tylko mogli polemizować o sprawach lokalnych, ponieważ każdy artykuł wklejany ma swoje forum i można go dowolnie w każdym czasie i porze chwalić i oceniać krytycznie.
            PS Nie jestem katotalibem:-))
            • wislocki12 Dobra wiadomość 12.10.17, 11:42
              Błaznować, czyli filozofować? No, no... ;-)
              Nie jesteś katotalibem? To dobra wiadomość! :-)
            • genia50 Re:"Klakier" 12.10.17, 18:21
              Na szczęście nie żyjemy w rezerwacie, więc sprawy ogólnopolskie i europejskie ,czy nawet światowe nie powinny nam być obce.Stosunkowo dużo pisałam o sprawach lokalnych, m.in. o zanieczyszczonym powietrzu, które truje, ale mimo ponawianych apeli o zaprzestanie używania tego paliwa nikt nie zareagował , ani truciciele, ani większość truta(bloki chociażby), pisałam o rowerzystach nie stosujących się do przepisów o ruchu, utworzyłam też wątek o braku toalet miejskich w czasach starzejącego się społeczeństwach, ale nic to nie dało, a teraz nawet w barach, czy sklepach(dużych, w których się spędza i godziny, a chwalebnych wyjątkiem jest Kaufland i Mrówka)polikwidowane są toalety, nawet dla konsumentów i klientów.Nie można pisać tylko o lokalnych sprawach, bo forum byłoby o wiele nudniejsze i zamieniłoby się w martwą tablicę ogłoszeń.
              • e-zyleta Re:"Klakier" 12.10.17, 19:03
                Czy ty jesteś Genia czy wislocki,? Tak jak stwierdziłem rozmawiasz sam ze sobą w kilku nick :-))
                • zolza670 Re:"Klakier" 12.10.17, 19:13
                  A Ty to chyba Pani Palacz jesteś bo też masz obsesję na punkcie nicków. Takie dwa w jednym.
                  • e-zyleta Re:"Klakier" 12.10.17, 19:38
                    Odezwał się trzeci, a kto następny?
                    • wislocki12 Błąd poznawczy... 12.10.17, 20:57
                      Ja! Jak zwykle w sprawie poparcia Zołzy. :-)
                      PS Naprawdę nie potrafisz nas rozróżnić? :-((
                • wislocki12 "One love, One life..." 12.10.17, 20:50
                  Lechowski też tak uważał... Czyżbyś miał być Lechowskim? ;-))
                  Zapewniam Cię, nigdy na tym forum, ani na żadnym innym, nie używałem więcej niż jednego nicku!
                  PS A przyrównywanie do Gieni przynosi cieszy! :-))
            • genia50 Re:"Klakier" 13.10.17, 19:57
              Sorry, że nie lubię i nie kocham Ciebie,tylko kogoś innego, mimo ,że nie jesteś katotalibem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka