Dodaj do ulubionych

Singer 2820

16.07.11, 23:02
Zachęcona pozytywnymi opiniami namówiłam Mamę do jej kupno. Bo marka i metalowe podzespoły. Można pogodzić się z durnym poziomym położeniem szpulki, z dziwnym układem nitki w bębenku i upiornym nawlekaniem igły. W zamian ma przydatne funkcje niedostępne w poprzedniej maszynie. Ale jest koszmarnie wolna! Szyłam na starej maszynie Mamy (wiekowy Łucznik)– leciała jak burza. A ta chodzi jak krowa w ciąży. Mam wrażenie, że szyję na dziecięcej zabawce. Uszycie głupich zasłon zajmie pól dnia. Widziałam minę Mamy i jestem załamana. Zapłaciła 350 zł + walizka i jest zniechęcona. Chcę ją natychmiast sprzedać. Ale musze kupić coś w zamian. Czy w granicach 500 zł można kupić maszynę z metalowymi częściami, ściegiem krytym i SZYBKĄ? Jaka powinna być moc silnika? Będę wdzięczna za każdą radę.
Obserwuj wątek
    • dzambii Re: Singer 2820 16.07.11, 23:06
      Singer 8280 oczywiście!
      • magdalenabojan regulator obrotów 17.07.11, 12:32
        czy tu nie tkwi tajemnica powolnego szycia ?
        Chciałam zobaczyć jaki masz model i akurat ta aukcja mi się pokazała -
        Zobacz ,na tej jest napisane że w komplecie jest " regulator obrotów "

allegro.pl/nowa-maszyna-do-szycia-singer-8280-gratisy-i1635508765.html#gallery
        to że coś takiego jest dołączane do tego modelu oraz to że Twoja chodzi wolno - coś tu pasuje do siebie :)

• magdalenabojan inne przyczyny powolności 17.07.11, 12:40
          1.Subiektywne wrażenie - Łuczniki miały silnik na zewnątrz i można je było przerobić na szybsze - tu nawet nie chodziło o moc silnika a o wielkości kół na których jest napięty pasek .

Ja mam taką "uspokojoną" Minerwę - do szycia ciężkiego - aby szyła wolniej miała pozmieniane koła na silniku

2.Pedał czyli rozrusznik jezlei tam się coś zepsuło, to może byc tak że nawet jak naciskasz do końca to on nie dochodzi do swoich mozliwości - np.w Pfafie Hobby 480 (stary model) w pedale była po prostu gumka recepturka która współdziała ze sprężyną potencjometru i jak się urwała to maszyna szyła mega szybko i nie dało się jej zatrzymać bez wyłączenia :)

Dziewczyny macie jeszcze jakieś pomysły ?

• magdalenabojan no wiecie co! żeby wmawiać że pedał to coś ekstra 17.07.11, 12:58
            Zaintrygowana poszukałam dokładniej co jest ten regulator obrotów .
            A to chodzi o zwykły pedał :)
            I to info że jest dodawany "gratis" albo w "w komplecie".

Jakby to było cos ponad standart....

Czyli się wycofuję z mojego pomysłu że "regulator obrotów" to jakiś nieznany dodatek którym się warto zainteresować :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka