Dodaj do ulubionych

Problem z singerem 4411- plątanie nitek od spodu

28.03.13, 20:47
Dziewczyny pomóżcie- nie mam zielonego pojęcia o obsłudze maszyny a dziś dostałam swoją pierwszą :)

I byłoby wszystko cacy gdyby nie fakt, że przy próbie przeszycia czegokolwiek kończy się to tak, że maszyna plącze nitkę od spodu, czym może to być spowodowane????
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: Problem z singerem 4411- plątanie nitek od sp 28.03.13, 21:50
      Na pewno nie zakładasz górnej nici zgodnie z instrukcją. Czyli - nie robisz tego przy podniesionej stopce. Sprzężone mechanizmy luzują talerzyki naprężacza kiedy podniesie się stopkę i tylko wtedy nitka trafia głęboko między te talerzyki. I mechanizm napinania nici ma szansę zadziałać.

Nie naprężona prawidłowo nić górna tworzy pętle pod materiałem.

To powszechny błąd obsługi maszyny, aczkolwiek instrukcje maszyny mówią o podniesieniu stopki jako pierwszej czynności przed założeniem górnej nici.

Ania
      • sotniax2 Re: Problem z singerem 4411- plątanie nitek od sp 28.03.13, 21:53
        Przy zakładaniu nici stopka była podniesiona, więc to nie to. są momenty że przeszywa przez centymetr dwa bez plątania i znów zaczyna plątać. Dodatkowo zauważyłam że bębenek plącze nić dolną. gdzieś ją "wcina"
        • czeremcha4 Re: Problem z singerem 4411- plątanie nitek od sp 28.03.13, 21:57
          I czy stopkę opuszczasz dopiero po przeciągnięciu nitki przez oczko igły?

Ania
    • czeremcha4 Re: Problem z singerem 4411- plątanie nitek od sp 28.03.13, 21:56
      Która nitka tworzy pętle pod spodem? Górna czy dolna? /zmień kolor jednej nici i sprawdź.../

Ania
    • gladys_g Re: Problem z singerem 4411- plątanie nitek od sp 29.03.13, 11:20
      Brawurowo ośmielę się udzielić swojej pierwszej porady :)
      Być może masz niedopasowane napięcie nici górnych i dolnych? czyli tymi 2 pokrętłami z liczbami trzeba pokombinować...
      • czeremcha4 Re: Problem z singerem 4411- plątanie nitek od sp 29.03.13, 11:52
        Do dolnej nici nie ma pokręteł... ;-)

Kombinowanie z naprężeniem dolnej nici jest częstym błędem początkujących krawcowych. Jakość ściegu zależy przede wszystkim od naprężenia nici górnej, dolna jest w zasadzie bierna jeśli chodzi o wiązanie ściegu. To zresztą jest zaznaczone w instrukcjach obsługi maszyn.

Oczywiście, można regulować naprężenie nici w bębenku - ale ustawia się ją wyłącznie przy zmianie typu /grubości/ nici użytych w bębenku - prostym testem na upuszczenie bębenka ze szpulką - a jakiekolwiek problemy z jakością szwu reguluje się nicią górną.

Ania
    • emine2302 Re: Problem z singerem 4411- plątanie nitek od sp 12.04.13, 23:37
      mi sie tak platalo jak ustawienia napiecia nici mialam nieodpowiednie do rodzaju materialu pokombinowalam pokretlem i jest ok

na poczatku tez jak pierwszy raz dostalam maszyne to nie wiedzialam co i jak
      popelnilam blad i nie wyciagnelam nici dolnej na wierzch prawidlowo tez mi wtedy platalo

tu jest filmik gdzie jest pokazane jak nawlec prawidlowo moze sprobuj jeszcze raz nawlec nitki
      www.youtube.com/watch?v=s0r0o5fWHZU
    • szew-pro Re: Problem z singerem 4411- plątanie nitek od sp 11.11.25, 16:27
      Najpierw należy sprawdzić nawleczenie górnej nitki – to ona najczęściej nie napina się prawidłowo i zostaje pod spodem.
      Możliwe, że nić została nawleczona przy opuszczonej stopce.
      Jeśli to nie pomoże, możesz przeczytać artykuł na ten temat na stronie - szew-pro.pl/maszyna-do-szycia-robi-petelki-od-spodu/
      Mechanik maszyn do szycia wyjaśnia to w prosty i zrozumiały sposób.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka