Dodaj do ulubionych

Obsługa maszyny Arka Radom 743

08.12.16, 09:39
Potrzebuję pomocy przy wybieraniu wzorów. Nie mam niestety i instrukcji i nie mogę nigdzie takiej znaleźć.

Maszyna szyje ściegiem prostym, ale chciałabym również korzystać z innych, a nie wiem jak ustawić, żeby tak się działo. Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Obsługa maszyny Arka Radom 743 09.12.16, 12:32
      Podobna do tej?
      img2.sprzedajemy.pl/540x405_do-maszyne-arka-radom-743fa-rtv-agd-70163247.jpg
      Obok 2 paskow kolorowych widze "kwadracik" i "domek". Mozna nimi ustawic sciegi widniejace obok? Szerokosc sciegow ustawiasz pokretlem nad napisem, ale o tym na pewno juz wiesz.
      Instrukcje do maszyn zyja wlasnym zyciem. Ty pewnie dostalas/kupilas maszyne, ale jesli mamy instrukcje, to najlepiej jest od razu zeskanowac strony. Wczesniej czy pozniej sie przyda: nikt niestety tego nie robi.
      • jokaer Re: Obsługa maszyny Arka Radom 743 09.12.16, 17:21
        Oj, bardzo dziękuję za odzew. Dodzwoniłam się do Arki Radom i pan obiecał wysłać mi maszynę wraz kompletem stopek. Tą maszyną posługiwała sie moja mama i po niej nam ona została. Ja szyłam na niej tylko raz i dawno i złamałam podwójną igłę. Teraz moja córka chciałaby sie nauczyć szyć więc wyciągnęłyśmy ją z lamusa i starałyśmy się ją uruchomić. Ja zawsze szyłam na maszynie Veritas gdzie jest troszkę jest inaczej i bałam się robić cokolwiek na siłę w tej Arce.
        W każdym razie już wiem jak się ustawia wzory ( maszyna jest już u córki więc nie mogę osobiście wypróbować)Ponoć trzeba z pewnym oporem pokrętłem długości ściegu przejść z 4 na SS - +
        Pytałam pana, ale on mi w sumie nie odpowiedział, mianowicie co to są za wzory na górze na zielonym pasku od D do G, ale zaznaczone podwójną linią. Czy ma to jakiś związek z podwójną igłą?
        No i właśnie też podwójna igła mnie trochę dręczy, czy to te wzory czy ustawia się również maszynę na normalne szycie- czyli ścieg prosty A.

No i też przycisk do szycia wstecz. Jak nacisnęłam go pierwszy raz to wcisnął się normalnie cały i bez trzymania go szyłam do tyłu. Jak chciałam powrócić do przodu to go " wycisnęłam" Niestety, ale za następnym razem nie chciał mi sie wcisnąć na stałe, tylko musiałam go przytrzymywać. Wydaje mi się, że chyba jednak powinie się wcisnąć na stałe.?
        https://img4.garnek.pl/a.garnek.pl/032/422/32422417_800.0.jpg
        • jokaer Re: Obsługa maszyny Arka Radom 743 09.12.16, 17:45
          Oczywiście :) pomyliłam się, i pan mi wyśle instrukcję do maszyny , a nie maszynę :)
        • linn_linn Re: Obsługa maszyny Arka Radom 743 11.12.16, 08:10
          Tak myslalam, chociaz w okresie przedswiatecznym rozne cuda moga sie zdarzyc :) Nawet maszyny w prezencie.
          Faktycznie z bliska wyglada to troche inaczej / dziwne jest to, ze paski sa naklejone. Skoro masz miec instrukcje, to poczekaj z testowaniem sciegow.
          W mojej maszynie szycie wsteczne ustawia sie pokretlem, ale przycisk powinien wciskac sie na stale. Moze zalezy od pozycji pokretla: sprawdz w instrukcji.
          D-G to prawdopodbnie podwojna igla: najpierw widac D-G jednym sciegiem, potem ten sam "wzorek" sciegu szyty 2 razy. Rozumiem, ze sciegi ustawia sie pokretlem na gorze: tam widac nawet ustawiona literke G. Z 4 na SS-+ przechodzi sie chyba na sciegi "niebieskie".
          Tak czy inaczej, nie kombinuj bez instrukcji: przede wszystkim nic na sile. Czasem zmiany sa 2-etapowe, wiec latwo cos uszkodzic. Szkoda maszyny: przywrocisz ja do zycia i bedzie sluzyc.

• jokaer Re: Obsługa maszyny Arka Radom 743 11.12.16, 08:54
            Dziękuję Ci za zainteresowanie i faktycznie poczekamy na instrukcję.
            Paski wzorów nie są naklejone, to tylko takie złudzenie. W każdym razie córka już uszyła sobie spodnie, na razie z pomocą tego co wiemy. Hip hip, hurra :)))
            • linn_linn Re: Obsługa maszyny Arka Radom 743 12.12.16, 12:03
              Widze, ze maszyna ma juz swoja "opiekunke". Jesli corka zaczela od spodni, to bedzie dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka