Dodaj do ulubionych

szycie grubych materiałów

04.06.07, 15:20
Witam.Szyję od niedawna,głównie torby.Ostatnio szyłam z grubego drelichu i
pojawił się problem.Czasem,kiedy przeszywam kilka warstw materialu moja
maszyna ledwo daje radę (ale szyje),mam wrażenie, że też trochę głośno
pracuje.Czy powinnam przestać bo zajeżdżę ją "na śmierć"?Mam kupić drugą do
grubych materiałów?Proszę o radę.(Mam amatorską Berninę-Bennette90E).
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: szycie grubych materiałów 26.06.07, 08:32
      Zepsujesz maszynę - albo spalisz silnik, albo zerwiesz wewnętrzny pasek
      klinowy, koordynujący pracę bębenka i igielnicy.

Spróbuj ewentualnie szyć igłą do jeansu - znacznie lepiej wchodzi w gruby,
      twardy materiał niż zwykła igła.

Ania
    • izabellaen Re: szycie grubych materiałów 27.06.07, 12:27
      Dziękuję za wiadomość.Wycofałam się jakiś czas temu z szycia tych toreb,bo
      czułam, że to się może źle skończyć.A co powiesz na szycie z filcu? Mam taki
      średniej grubości;jest ,jak to filc, miękki,ale z torbami jest taki problem, że
      czasem trzeba szyć przez kilka warstw.Przód,tył,rączki,trzeba przejechać przez
      to wszystko.Czasem wypada jeszcze wszystko po uszyciu przestębnować z zewnatrz.
      Pozdrawiam,Iza
      P.S. A jak z grubymi aksamitami?
      • czeremcha4 Re: szycie grubych materiałów 27.06.07, 14:53
        W przypadku szycia filcu, aksamitu i np. sztruksu problem może polegać na
        przesuwaniu się warstw materiału względem siebie. Zwłaszcza tkaniny z włosem to
        lubią. W takim razie, jeśli dużo szyjesz, mogłaby się sprawdzić stopka z górnym
        transportem, popychająca całość od góry. Jeszcze takiej nie kupiłam, ale kto
        wie... ;-) Na razie radzę sobie tak, że takie materiały gęściej spinam
        szpilkami przed szyciem, a podaję je pod stopkę trzymając je nie na płask, a
        zagięte do góry.

Co do innych tkanin - maszyny niespecjalnie lubią tkaniny nie tyle grube, co
        ścisłe, zwięźle tkane lub - nie daj Boże - powlekane lub podgumowane.
        Transporter już ciągnie tkaninę do przodu, a igła ma problemy z wydostaniem się
        ze "ściskającego" ją i pociągającego nitkę materiału. W przypadku tkanin
        podgumowanych lub powlekanych - używam igieł do skóry /o trójkątnym przekroju/,
        tkaniny sztywne typu jeans lub drelich - szyję igłą do jeansu. Zasada "im
        grubszy materiał tym grubsza igła" nie do końca się sprawdza. Lepiej złamać
        igłę niż uszkodzić maszynę. Ładnych paręnaście lat temu zdarzyło mi się
        zniszczyć płytkę ściegową, która pękła pod naciskiem igły przebijającej się
        przez kilka warstw jeansu. Ale wtedy nie było dostępu do specjalistycznych
        igieł.

Ania
    • izabellaen Re: szycie grubych materiałów 04.07.07, 09:36
      Bardzo dziękuję za rady.Cieszę się,że tak doświadczona osoba tu trafiła.
      Donoszę jak było z filcem:filc ma 1mm grubości(więc 2 warstwy to już trochę
      grubo),ale jest on tak mięciutki,że igła wchodzi jak w masło.Już wiem,że mogę
      go szyć,ale raczej nie będę tego robić często.
      Mam jeszcze pytanie o szycie dzianiny:jak szyć przez dzianinę zarówno kupowaną
      jak i wydzierganą ręcznie?I drugie pytanie,które łączy się z tym
      pierwszym:Planuję zszyć wełnę ze sztucznm futerkiem.Ma ono długi włoś,który
      wychodzi z takiej właśnie jakby usztywnionej dzianiny.Co powinnam wiedzieć
      zanim zacznę?
      • czeremcha4 Re: szycie grubych materiałów 06.07.07, 18:53
        Po pierwsze - dzianiny szyj ZAWSZE igłą do dzianin. Drobnym ściegiem
        zygzakowym, tzn. niekoniecznie bardzo gęstym, a z niewielkim skokiem na prawo i
        lewo - w ten sposób zachowasz elastyczność szwu. Jeśli dzianina pod stopką się
        rozciąga, podprasuj na lewej stronie skrojony ze skosu paseczek tzw. kameli lub
        innej miękkiej flizeliny, szer. ok. 1 cm - tak, by szyć po flizelinie.

Szyjąc futerko z włosem na dzianinie - szyj jak dzianinę. Jeśli łączysz
        dzianinę z tkaniną - możesz szyć prostym ściegiem - łączenie i tak nie będzie
        elastyczne. Szyj ściegami troszkę dłuższymi, żeby móc po przeszyciu szwu
        wyciągnąć igłą spod nici szwu przytrzymany włos futerka tak, żeby ładnie się
        układał /brzmi zawile, ale zorientujesz się, o co chodzi ;-) /.

Ania
    • izabellaen Re: szycie grubych materiałów 10.07.07, 20:47
      Dziękuję!Bardzo mi pomogłaś.
      Iza.
    • izabellaen Re: szycie grubych materiałów 18.07.07, 09:22
      Skoro tak dobrze nam idzie dyskusja o różnych materiałach to zapytam jeszcze o
      cienkie.Niedawno zszywałam sztuczny jedwab i szew nie wygląda dobrze-jest
      troszkę zmarszczony.Co robić,żeby było gładko?
      • czeremcha4 Re: szycie grubych materiałów 19.07.07, 00:05
        Napisałam trochę, coś tam mi się "pstryknęło", wiec wybacz, jeśli się post
        podwoi ;-)

Wbrew pozorom z cienkimi materiałami może być trudniej. Tu już więcej może
        zależeć od maszyny - indywidualnie.

Może wystarczy zmiana długości ściegu? Gotowe, kupione rzeczy szyte z cienkich
        materiałów przeważnie są szyte drobnym, gęstym ściegiem. Niektóre maszyny wolą,
        żeby ścieg wydłużyć. /Moja woli, żeby skrócić./

Na pewno pomoże podłożenie między ząbki transportera a szyty materiał arkusza
        bibułki lub kruchego, łatwo drącego się papieru - zwykłego gazetowego, np.
        takiego, na którym drukowane jest Metro. Szyj przeszywając materiał razem z
        papierem - po przeszyciu ściegu papier oderwij.

W moim starym łuczniku byla na wyposażeniu dodatkowa płytka ściegowa do szycia
        prostego. To ta płytka, z której wystają ząbki transportera i w wycięcie której
        wchodzi igła - w kierunku bębenka. Zwykła płytka ma to wycięcie mniej więcej w
        kształcie owalu lub rogalika - żeby można było szyć zygzakiem. Płytka do szycia
        prostego ma wycięcie w kształcie małej dziurki. Szycie przy użyciu tej płytki
        bardzo się sprawdza w przypadku cienkich, wiotkich materiałów - tkanin i
        dzianin. Igła wchodząc w dół i przebijając materiał nie zabiera go za sobą
        tyle, co w płytce ściegowej. Tylko skąd wziąć taką płytkę? Pozostaje dobry
        ślusarz - i idealne wykończenie płytki - żeby nie haczyła materiałów, albo np.
        zaklejenie otworka w zwykłej płytce jakąś taśmą - dostatecznie mocną, żeby się
        trzymała, nie za twardą - żeby można było szyć, a co najważniejsze - o takiej
        fakturze, żeby nie hamowała materiału. Jeszcze takich prób nie robiłam, ale
        może byłoby to wykonalne?

Ania

• herfi Re: szycie grubych materiałów 24.05.23, 10:22
      Kupiłam różne rodzaje i grubości dreluchu i również bałam się szyć nie niszcząc przy tym maszyny... Podsyłam ci sklepy, w których mogę śmiało polecić a zamawiam zawsze 2 kolory dla ukrainy Drelich żółty i Drelich niebieski także warto czasem popróbować jakościowe tkaniny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka