Dodaj do ulubionych

SuperMemo - opinie

IP: 10.129.136.* 06.02.02, 03:05
Ciekaw jestem ile naprawde jest wart ten programik?!

Może ktoś z was ma jakieś doswiadczenia na tym polu i mógłby sie nimi
podzielić?

Dla niezorientowanych dodam, że SuperMemo wspomaga proces uczenia się.
Niektórzy twierdzą, że przynosi rewelacyjne efekty.

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: PsiaKrew Re: SuperMemo - opinie IP: 10.129.136.* 07.02.02, 14:21
      Nikt nie zna SuperMemo?!
      • Gość: ula Re: SuperMemo - opinie IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.02.02, 10:07
        Gość portalu: PsiaKrew napisał(a):

> Nikt nie zna SuperMemo?!

Ja znam, a raczej tylko slyszalam o tym programie. Rzeczywiscie, ponoc jest niezly. Probowalam znalesc polska wersje w internecie, ale niestety bez rezultatu.
        Ponizej podaje link (dostalam go dzieki uprzejmosci kolegi Scan :)) do strony, na ktorej mozesz poczytac o SuperMemo
        akson.sgh.waw.pl/sm/linki.htm
        Pozdrawiam. A i jak znajsdziesz ten program w sieci to prosze, daj mi znac, ok?
        Dziekuje. Ula

ullla@poczta.gazeta.pl
        • Gość: PsiaKrew Re: SuperMemo - opinie IP: 10.129.136.* 08.02.02, 16:41
          Ja też znalazłem tylko english version (shareware 30 dni).

Dlaczego masz wstręt do wersji angielskiej (to niewielka różnica)?

I tak przecież możesz uzywac polskojezycznych baz. Ja na próbę sciagnałem ze
          stronki SGH gotowe bazy (IMHO: są baaaardzo średniej jakości ale for free).

Do uczących się z SM: może podzielilibyście się swoimi doświadczeniami???

PYRSK!!!!
          (to "cześć" po śląsku)
          • Gość: hardy Re: SuperMemo - opinie IP: 207.111.14.* 14.02.02, 23:15
            Posiadam SM, wersja nie pamietam, jest to fukncjonalna kopia, choc ma pewne "usterki".
            A odnosnie samego uczenia sie w SM. No coz , mi sie troszeczke odechcialo, probowalem moze przez jakies 2
            tygodnie. Zapewne czytaliscie na czym to polega: no wiec wybierasz sobie pewien temat, powiedzmy zwierzeta
            i program podsuwa ci po jednym slowie, ty masz do wyboru trzy odpowiedzi : wiem, prawie wiem, nie wiem.
            Zalozmy, ze pojawia sie slowo kot, jesli znasz odpowiedz naciskasz "wiem" i program przeskakuje do kolejnego
            zwierzecia. jesli odpowiesz "nie wiem", to pojawi ci sie tlumaczenie angielskie i mozesz odsluchac wymowy
            slowa po angielsku (w mojej kopi czasem nawalaja dzwieki). I tak kolejne 15 slow, potem program sie pyta czy na
            dzis masz dosc, jesli mowisz ze tak , to nastepuje powtora nauczonych slow. Kolejny dzien nauki w SM zaczyna
            sie rowniez od powtorek: im czesciej przy danym slowie w powtorkach naciskasz "nie wiem" tym czesciej
            program przypomina ci to slowo, i tak az do skutku. Mozesz oczywiscie zmienic kategorie (jest ich mnostwo),
            mozesz tez wprowadzac do baz wlasne, nowe slowa. I mniej wiecej tak to dziala. Jakies 3 m-ce temu dzialal SM
            na stronie www.supermemo.vm.pl, ale ostatnio nie moge sie polaczyc, ta wersja on-line nie jest obslugiwana w
            Netscapie, Operze i chyba w nowszych IE.
            Moi znajomi, ktorzy tego uzywaja bardzo zachwalaja sobie SM, ponoc nauczone slowa wchodza juz w tysiace.
            Mi jakos zabraklo cierpliwosci, troche czasu, a troche mnie nudzilo tego typu powtarzanie, dla mnie program jest
            dosc monotonny, ma slaba i niezmieniajaca sie grafike. Zycze powodzenia
            • Gość: ula Do hardy IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.02.02, 10:57
              Hardy! Bardzo Cie prosze, jesli to nie bedzie dla Ciebie problem, przeslij mi SM. Moglbys? A i jeszcze jedno. Skad moge wziasc "instrukcje obslugi" :))?
              Moj adresik: kamilza@skrzynka.pl (skrzynka duza wiec duzo przyjmie :))
              Dziekuje i pozdr.
              • Gość: hardy Re: IP: 207.111.14.* 15.02.02, 16:05
                Przeslanie nie jest mozliwe, sm ma spooooooooora wilekosc (2 cd), a zalacznik moze byc wielkosci max 1,5 Mb.
                Sprawdz wersje sieciowa www.supermemo.vm.pl, sprawdzalem wczoraj, ona dziala, a jesli bedziesz
                zadowolona polecam Ula po prostu kupno - kopie maja czasem to do siebie ze nagle sie zawieszaja i zasob slow,
                ktory przerobilas badz przerabiasz zostaje wymazany i musisz zaczac od nowa.
              • Gość: hardy Re2 IP: 207.111.14.* 15.02.02, 16:08
                a jesli chodzi o instrukcje obslugi to jest ona zawarta w programie, instrukcji na papierze nie posiadam
                • Gość: ula Re: Re2 IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.02.02, 17:14
                  Rozumiem.Dzieki!
                  Pozdrawiam.
            • Gość: PsuBrat Re: SuperMemo - opinie IP: *.pl 15.02.02, 18:54
              Dzięki hardy za informacje.

Mam przed soba egzaminy więc szukam jakiegoś sposobu na szybkie przyswajanie
              wiedzy. Podoba mi się ten SM on line. Tylko jeszcze nie wiem jak do tego
              załadować bazy z zewnątrz (ale jest tam zapewne jakiś FAQ).

Pozdr.
              • Gość: autor Re: SuperMemo - opinie IP: *.152.162.186.Dial1.NewYork1.Level3.net 16.02.02, 06:30
                Obawiam sie, ze wersja on line jest jedynie swojego rodzaju zacheta do zakupu
                programu i ladowanie wlasnych baz danych nie wchodzi w gre, ale mozna poszperac,
                a noz.
    • Gość: ula SM on-line IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.02.02, 18:13
      Moze mi ktos podpowiedziec jak dokladnie skonfigurowc funkcje "nauka przez e-mail"? Chodzi mi o Super Memo net (dostepny na stronie, o ktorej pisal hardy). Zgodnie z instrukcjami wybralam kurs, zaznaczylam opcje "e-mail". Kurs mial przychodzic na skrzynke, a tymczasem "cicho wszedzie, glucho wszedzie" :)). Innymi slowy nic nie nadchodzi. Teraz sie zastanawiam czy to aby moja wina, moze nie wcisnelam :) jakiej opcji uaktualniajacej? Ale raczej zrobilam wszystko jak zalecano, wiec... O co chodzi??? Jesli ktos probowal tej zabawy :)z SM prosze o wskazowki. Dziekuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka